Jump to content

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αυτό το thread είναι για συνεχή κουβέντα γύρω από φωτογραφικό εξοπλισμό: σώματα, φακούς, flashes, τρίποδα, τσάντες, φίλτρα, accessories, αλλά και προτάσεις αγοράς / αναβαθμίσεις.

Για πιο εξειδικευμένα θέματα (π.χ. σύγκριση συγκεκριμένων μοντέλων, αναλυτικό review ή troubleshooting), εννοείται πως ένα νέο thread είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

• Like 1

1 hour ago, navaho7 said:

ναι φίλε, βάλε μας σε έξοδα για R τώρα :p

Μια R6 mk2 έχει λιγότερο από 2 32άρια στικάκια RAM! 

Αλλά όχι ακόμα. Οταν ξεκινήσουν οι ανοιξιάτικες προσφορές της canon. Τώρα έχει μόνο ένα αδιάφορο cashback. 

Το birding season ξεκινάει! Gotta gear up.

• Like 1
4 ώρες πριν, το μέλος Cyber_Cookie έγραψε:

Μια R6 mk2 έχει λιγότερο από 2 32άρια στικάκια RAM! 

1800 ευρώ βλέπω, δε νομίζω ότι μπορώ να μου δικαιολογήσω τέτοιο έξοδο. Αν την βρω 1500 μείον κάποιο cashback βλέπουμε. Αλλά μετά ανοίγει άλλο θέμα:

οι φακοί μου είναι

canon ef 70-200f4

canon 40mm f/2.8

canon 100mm f/2.8

tamron 28-75 f/2.8

θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω κάτι από αυτά στην r6 ή θα χρειαστώ και φακούς?

• Like 1

2 hours ago, navaho7 said:

1800 ευρώ βλέπω, δε νομίζω ότι μπορώ να μου δικαιολογήσω τέτοιο έξοδο. Αν την βρω 1500 μείον κάποιο cashback βλέπουμε. Αλλά μετά ανοίγει άλλο θέμα:

οι φακοί μου είναι

canon ef 70-200f4

canon 40mm f/2.8

canon 100mm f/2.8

tamron 28-75 f/2.8

θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω κάτι από αυτά στην r6 ή θα χρειαστώ και φακούς?

Μπαίνουν και παίζουν κομπλέ όλοι οι ΕF. Έναν EF to EOS R αντάπτορα θες της canon, όχι third party.

Ο ταμρον, δε ξέρω, θα πρέπει να παίζει χωρίς πρόβλημα. Γενικά δεν έχω δοκιμάσει καθόλου 3d party autofocus φακούς. Οπότε δεν έχω προσωπική άποψη. 

Τώρα για το σώμα οκ, ανάλογα και τι θες, σαν επιδόσεις και η R8 μια χαρά είναι (ίδιος αισθητήρας) αλλά είναι basic το σώμα και έχει την μικρή μπαταριούλα.

Η r6mk2 χωρίς να είναι άριστη κατασκευαστικά είναι καλύτερη σαν physical layout. Αλλά 1800 δεν τα αξίζει η αλήθεια είναι σε αυτή τη φάση. 1500μαξ με προσφορά+cashback οπως λες.

• Like 1

Γεια σας παιδιά!

Ήρθα και εγώ στην παρέα σας, αν με θέλετε!

Έχω μια παροπλισμένη d7000 και λέω να το ξαναπιάσω το hobby. Έχω μια συμπάθεια προς τη Nikon, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι έχει χάσει στην κούρσα των mirrorless. Οπότε διακειμαι φιλικά προς τη Sony και Canon. Τι είναι αξιόλογο μέχρι 1000 ευρώ με φακό (άντε 1200); Ενδιαφέρομαι ελάχιστα για βίντεο και θέτω προτεραιότητα στις στατικές εικόνες. Εργονομικά νομίζω ότι προτιμώ το design που θυμίζει DSLR από τις μοντέρνες.

Ευχαριστώ πολύ.

• Like 1
20 hours ago, psyber said:

Γεια σας παιδιά!

Ήρθα και εγώ στην παρέα σας, αν με θέλετε!

Έχω μια παροπλισμένη d7000 και λέω να το ξαναπιάσω το hobby. Έχω μια συμπάθεια προς τη Nikon, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι έχει χάσει στην κούρσα των mirrorless. Οπότε διακειμαι φιλικά προς τη Sony και Canon. Τι είναι αξιόλογο μέχρι 1000 ευρώ με φακό (άντε 1200); Ενδιαφέρομαι ελάχιστα για βίντεο και θέτω προτεραιότητα στις στατικές εικόνες. Εργονομικά νομίζω ότι προτιμώ το design που θυμίζει DSLR από τις μοντέρνες.

Ευχαριστώ πολύ.

Η Nikon δεν έχει χάσει την κούρσα. Στο video AF και στο automatic subject recognition είναι πίσω από Sony και Canon στα high-end σώματα (μόνο για R5mk2 και R6mk3 σε Canon) , αλλά για στατική φωτογραφία η διαφορά είναι μικρή έως αδιάφορη.

Αν δεν τραβάς wildlife/action σε υψηλές ταχύτητες, δεν θα σε περιορίσει το AF των Z. Aσε με εμένα που κράζω. Κάνω πολύ συγκεκριμένη χρήση και κράζω τον έναν από τους διάφορους τρόπους με τους οποίους γίνεται.

Και σε κάθε περίπτωση, ακόμα και οι πρώτες Z είναι πολύ μπροστά από dslr  εποχής D7000 σε AF.

Η Sony έχει τεράστια γκάμα φακών (και third party) και πάρα πολύ καλο AF.  Αλλά τα πιο συγχρονα full frame σώματα ξεφεύγουν σε budget μαζι και με καλό φακό.

Οπότε στα λεφτά σου κοιτάς κυρίως είται full frame που είναι πίσω σε tech είτε crop (a6xxx) που ενώ είναι πολύ ικανές είναι gadgets, όχι φωτογραφικές μηχανές.

Απο Canon, με crop δεν θα πρότεινα να ασχοληθείς οπότε είσαι στα ~1300€ με φακό και ουσιαστικά μιλάμε για Canon R8 με τον σκοτεινό 24-105 f/4.5-7.1 kit ή με 100 λιγότερα τον ακόμα χειρότερο 24-50.

Full frame canon glory, πολύ καλό AF, καλός αισθητήρας αν και όχι ότι καλύτερο δίνει η canon και με baked in noise reduction στα raw που δε κλείνει. Έπαθε fuji η canon στα raw.

Και φυσικά είναι entry level σώμα με μικρή μπαταρία, ένα card slot, πιο κοντά στην 550D και την M50 παρά στην 80D. Την είχα, την έδιωξα, μου έμεινε η R10, την χρησιμοποιώ κυρίως με τον RF 100-400 f/8 και μάλλον θα πάρει τον δρόμο προς το ebay και αυτή.

Eπίσης το RF mount δεν έχει πολλά mid-range primes/zoom σε λογικές τιμές. Oπότε είτε έχεις σκοτεινούς και αδιάφορους consumer φακούς είτε ακριβούς higher end. Και φυσικά υπάρχουν και οι EF με adapter αλλά μιλάμε για ηλεκτρονικούς φακούς δεκαετίας με ότι συνεπάγεται σε λήξη support και ελλείψεις ανταλλακτικών.

Οι φτηνοί EF είναι μέτριοι, οι καλοί EF L είναι πάνω από 500€ και πιο κοντά στο χιλιάρικο με τους exotic telephoto να παίζουν 2-3-4-5 χιλιάρικα και όπως με κάθε παλιο φακό πρέπει να ψάχνεσαι ώστε να μη πάρεις κάτι που έχει ή θα βγάλει μούχλα/υγρασία και αχρηστευτεί ουσιαστικά. 

Αν θες RF τηλεφακό, κάτω από 3000€ welcome to the land of f8, f9 f11. Αλλιώς πας σε φακούς του πεντοχίλιαρου και δεκαχίλιαρου.

Γενικά το μονοπάτι που πήρε η canon με τους RF, προσωπικά δε μου αρέσει καθόλου. Σκοτεινοί, ακριβοί και reliant σε digital correction ακόμα και σε κάποιους L που στο EF mount ήταν αλφάδια ακόμα και οι λιγότερο καλοί L.

Εγώ νομίζω, μιας και έχεις ήδη Νικον, και θες upgrade, η πιο καλή αγορά για σένα θα ήταν η Ζ5 ΙΙ.

Eίναι πολύ καλό σώμα που σου δίνει χώρο να ασχοληθείς με ότι θες. Από φακο κιτ νομίζω ο 24-70 f4 είναι η καλύτερη επιλογή που έχεις.

Αν δεν θες να περιμένεις να πέσει η τιμή της Ζ5 ΙΙ, μπορείς να πάρεις Z6 II + 24-70 f/4 (στα ~1300-1400 όταν έχει προσφορές η νικον) που έχει τον ίδιο αισθητήρα με την Z5 II αλλά είναι μια γενιά πίσω σε επεξεργαστή.

Έχει λίγο καλύτερο AF από την επίσης προηγούμενης γενιάς Ζ5 mk1 (έχει 2 expeed 6), αρκετά πιο γρήγορη λήψη ριπής από την Ζ5mk1 και έχει 1 SD και 1 CF slot. Mε τις σημερινές τιμές στις cf express μνήμες δηλαδή έχει 1 slot. :hehe:

Αλλιώς με 1 χιλιάρικο παίρνεις Z5 mk1 + 24-70 f/4. Έχεις IBIS, καλή εργονομία, dual card sd slot, πολύ καλό value σε φωτογραφία.

Το AF tracking δεν είναι competitive αλλά για γενική φωτογραφία είναι υπεραρκετό. Και σε κινούμενα θέματα με single point AF-C μπορείς να κάνεις ότι και με DSLR αν όχι περισσότερα, απλα είναι αργή, 4-5fps ριπή έχει σαν την D90.

Tην έχω, σαν ποιότητα εικόνας it's almost there, full frame D750 αισθητήρας είναι αλλωστε, δεν είναι κακός. Και όπως είπα το σώμα είναι πολύ καλό σαν κατασκευή, μου αρέσει αρκετά θα έλεγα.

Αλλά το εκάστοτε σώμα είναι μικρότερης σημασίας απο το κυριότερο, στο Z mount έχεις native καλούς entry λεβελ φακούς, με mid-range φωτεινούς φακούς σε λογικά λεφτά με πολύ καλό high end range και με πολλούς third party ειδικά κινέζικους ΑF φακούς που είναι πολύ καλοί και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. 

Αν θες τηλεφακό, έχεις με 2000 τον 180-600 f/6.3, internal zooming, λουκουμάκι. Αν κρατήσω νικον σώμα για αυτόν τον φακό θα είναι. Είναι ο αγαπημένος μου 200-500 5.6 αλλά καλύτερος.

Eπίσης αν έχεις F mount φακούς ο αντάπτορας της νικον έχει ~200€. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο experience με αυτό της canon αλλά είναι βιώσιμη επιλογή.

Και φυσικά μπορείς να κάνεις adapt φακούς με ΑF από οποιοδήποτε σύστημα λόγω του μικρού flange distance και της μεγάλης διαμέτρου μοντούρας.

Crop Z προσωπικά δεν θα πρότεινα αν έρχεσαι από D7000 και σκέφτεσαι αναβάθμιση. Τον 20ΜΡ αισθητήρα της D500 χρησιμοποιεί ακόμα οπότε δεν θα δεις κάποιο άλμα σε ποιότητα εικόνας.