Jump to content


Θελω να κανω μια πατεντα και θα ηθελα τη γνωμη σας!!!


Sebu

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους

Επειδη το θεμα περιλαμβανει και τα δυο αλλα κυριως υδροψυξη το βαζω εδω.Αν οι mods νομιζουν οτι πρεπει να παει στο extreme εκεινοι ξερουν καλυτερα.

Διαβαζοντας τα σχετικα threads στο φορουμ σκεφτηκα και γω να δοκιμασω τη τυχη μου με την υδροψυξη.Ο λογος ειναι σχετικα απλος για μενα.Εχω ενα συστημα σχετικα παλιο(P4@1,5) το οποιο δουλευει 24/7 λογω dsl και τα ανεμιστηρια του κανουν θορυβο.Σκεφτομουν αεροψυξη αλλα επειδη δεν παιζουν λεφτα για αναβαθμιση και επειδη ειχα δοκιμασει να "σπρωξω" τον επεξεργαστη εφτασε μεχρι τα 2ghz αλλα ανεβαζε πολυ θερμοκρασια.

Ετσι ειπα να τον ανεβασω @2ghz και να παω σε υδωρ.

Εχω κανει καποια πρωτη επιλογη για τα κομματια αλλα ηθελα να ειναι καπως custom η κατασταση.Για αυτο σκεφτηκα δυο πατεντες και θα ηθελα τη γνωμη σας.

Πρωτη πατεντα

Εχω δει κατι μικρα ψυγειακια που μοιαζουν με τα οικιακα αλλα ειναι μινιον εκδοσεις και χωρανε 2 κουτακια κοκα κολα μεσα.Αυτα τροφοδοτουνται με 12v απο τον αναπτηρα του αυτοκινητου και ειναι κυριως για να εχεις ενα παγωμενο αναψυκτικο στο αμαξι.

Σκεφτομουνα λοιπον να μην αγορασω κυψελωτο ψυγειο με 12αρι fan αλλα μια τετοια συσκευη(κανει περιπου 90-100 ευρω) και να την πατενταρω ωστε η σωληνα του νερου να περναει απο εκει κανοντας μια διαδρομη s μεσα στο ψυγειακι και να παγωνει το νερο.

Δευτερη πατεντα(εδω κλινω μεχρι στιγμης)

Εχω ενα ψυγειο απο αυτα τα μπλε με το καπακι απο πανω(το ειχα παρει απο το Lidl) που παιρνουν στις εκδρομες και τα πικ νικ το οποιο ομως εχει και τροφοδοσια 12v για συνδεση με τον αναπτηρα του αμαξιου.

Σκεφτομαι λοιπον αφου ειναι στεγανοποιημενο εσωτερικα(το εχω τεσταρει) να το χρησιμοποιησω ως δεξαμενη γεμιζοντας το με νερο μεχρι τη μεση και να βυθισω μεσα την αντλια.

Πανω απο τη σταθμη του νερου και ψηλα προς το καπακι θα ανοιξω μια τρυπα απο καθε "στενη" πλευρα οση και η διαμετρος του σωληνα,τις οποιες τρυπες θα κλεισω-στεγανοποιησω καλα μετα(με ποιο τροπο αληθεια????).Ετσι απο τη μια τρυπα θα μπαινει η σωληνα που ερχεται απο το μπλοκ και θα καταληγει στο νερο.Η αλλη θα ξεκιναει απο την αντλια και θα πηγαινει στο μπλοκ μεσω της δευτερης τρυπας.Το καπακι μπαινει στη θεση του και το ψυγειο θα παρει τα 12v απο το τροφοδοτικο.

Και στις δυο περιπτωσεις αν ολα πανε καλα πιστευω οτι το ψυγειο θα ριξει τη θερμοκρασια στους -4 με -7 C.Βεβαια το νερο θα ερχεται ζεστο οποτε πιστευω οτι στην τελικη το νερο που θα κινειται στο συστημα θα ειναι πανω απο το 0.

Οι αποριες τωρα

α) Πως θα στεγανοποιησω-μονωσω τις τρυπες αφου πρωτα περασω τους σωληνες και με τι υλικα?

β)Υπαρχει κινδυνος υγροποιησης επειδη το ψυγειο θα δουλευει στους μειον βαθμους της συντηρησης(Maximum -8).

Αν ναι θα παρουσιαστει μονο στους σωληνες(οποτε διορθωνεται με μονωση σωληνωσεων) ή και στο μπλοκ??

Αυτα προς το παρον!!!

Ευχαριστω εκ των προτερων για τις απαντησεις σας και συγγνωμη για το μακροσκελες post.

Link to comment
Share on other sites

κατ αρχην καλως ηρθες Sebu

το πρωτο που θα πρεπει να ξανασκεφτεις ειναι το μεσο ψυξης - τα ψυγειακια που αναφερεις

δεν εχουν τη δυναμη να αντεπεξελθουν στο θερμικο φορτιο κατα τη γνωμη μου

δουλευουν με peltier μικρης ισχυος και το μονο που καταφερνουν ειναι να κρατανε δροσερα 2-3 κουτια αναψυκτικων ....

Link to comment
Share on other sites

Βασικά πολύ καλή σκέψη και πρωτοποριακή. Όμως δεν νομίζω να κατεβαίνει τόσο κάτω η θερμοκρασία (-8) βαθμούς. Αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα ψυγείο ακόμη και αν είναι επαγγελματικό. Εκτός και αν είναι καταψύκτης. Παρόλα αυτά καλύτερα να είναι ψυγείο ώστε οι θερμοκρασία να κυμαίνεται γύρω στους 20 βαθμούς και να αποφύγεις την υγροποίηση των μλοκ και επομένως τις μονώσεις. Όσο για τις τρύπες θα σου πρότεινα σιλικόνη αμούχλιαστη σαν και αυτή που βάζουν στους πάγκους και στους νεροχύτες.:)

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλα το μεγαλο που λεω??Αυτο που περνεις μαζι σου σε εκδρομες-στην παραλια.

Αυτο βαζει καμια 12-14 κουτακια ή 3 μεγαλα μπουκαλια νερο.Αυτο που στην απλη εκδοση βαζεις παγακια μεσα για να βαλεις τα αναψυκτικα-μπυρες.

Ετσι και αλλιως δεν θελω να κανω chill.

Απλως ενω το κυψελωτο ψυγειο θα κατεβαζε τη θερμοκρασια του νερου στη θερμοκρασια περιβαλλοντος,με την πατεντα που σκεφτομαι θα μπορεσω ισως να την ριξω αρκετα κατω απο τους 26-28 βαθμους που εχει τωρα το δωματιο.

Επισης θα ειναι ευκολο να συνδεσω το 12βολτο ψυγειο με ενα molex??

Link to comment
Share on other sites

Ok Κ.Κ. τετοια σιλικονη εχω ηδη.Κοιτα επειδη κραταει τα αναψυκτικα και το νερο παγωμενα σκεφτηκα οτι θα πεφτει στους μειον 4-5 βαθμους.

Ετσι και αλλιως η καταψυξη νομιζω λογιζετε μετα τους μειον 12-14.Αν κανω λαθος διορθωστε με.

Οσον αφορα την παροχη ρευματος τωρα??Το ψυγειο εχει βυσμα 12βολτ για τον αναπτηρα του ιχ.

Αν παρω ρευμα κατευθειαν απο το 12αρι του μολεξ θα κανω δουλεια???

Επισης θα γινοταν να το δουλεψω στα 5 ή 7 βολτς ωστε να ανεβασω τη θερμοκρασια του ψυγειου και να αποφυγω υγροποιηση.Ή λετε να μην ξεκινησει καθολου με τα 7 βολτ??

Link to comment
Share on other sites

Sebu καλως ηρθες :)

Δυστυχως θα σε στεναχωρησω. Δεν θα δουλεψουν οι πατεντες σου. Ειναι πολυ μικρα τα tec που εχουν μεσα αυτα τα ψυγειακια. Αλλα ακομη και μεγαλυτερα να ηταν παλι δεν θα εκανες δουλεια. Για την ψυξη του υγρου το λιγοτερο που χρειαζεσαι ειναι ενα μοτερ 1/6hp και πανω. Θα βρεις στην κατηγορια extreme cooling αρκετα threads. Αν παλι κολλησεις στειλε μου πμ.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Sebu

Ok Κ.Κ. τετοια σιλικονη εχω ηδη.Κοιτα επειδη κραταει τα αναψυκτικα και το νερο παγωμενα σκεφτηκα οτι θα πεφτει στους μειον 4-5 βαθμους.

Ετσι και αλλιως η καταψυξη νομιζω λογιζετε μετα τους μειον 12-14.Αν κανω λαθος διορθωστε με.

Οσον αφορα την παροχη ρευματος τωρα??Το ψυγειο εχει βυσμα 12βολτ για τον αναπτηρα του ιχ.

Αν παρω ρευμα κατευθειαν απο το 12αρι του μολεξ θα κανω δουλεια???

Επισης θα γινοταν να το δουλεψω στα 5 ή 7 βολτς ωστε να ανεβασω τη θερμοκρασια του ψυγειου και να αποφυγω υγροποιηση.Ή λετε να μην ξεκινησει καθολου με τα 7 βολτ??

βασικά με το μόλεξ μια χαρά θα λειτουργήσει... για υγριοποίηση δεν το πιστεύω να χεις...

στο κάτω κάτω, βάλτω και δες....

Link to comment
Share on other sites

αντι να τα κανεις ολα αυτα και να παιδευτεις απειρα με αμφιβολα αποτελεσματα, δωσε τα 90-100 ευρω που εισαι διατεθημενος να δωσεις, ειτε για να παρεις ενα thermochil 3πλο, ειτε για να παρεις 2 ψυγεια απο transit και να τα βαλεις παραλληλα. η τελευταια λυση, πολυ καλυτερη απο το 3πλο, και μπορεις να το δουλεψεις ανετα χωρις ανεμιστηρες.

μετρησες, ποσα watt θελεις περιπου να διωξεις; ο Ρ4@2000 + αντλια μεσα στο νερο, πρεπει να φτανει ανετα πανω στα 100, ισως 120. το ψυγειακι σου, στα ποσα watt παιζει;

Link to comment
Share on other sites

Να σου προτείνω κάτι άλλο..............

Μήπως αντί να δώσεις λεφτά για να ψύξεις ένα Ρ4 στα 1,5, να τα δώσεις για μια αναβαθμισούλα με μεταχειρισμένα πραγματάκια, π.χ. ένα 2,4, ο οποίος θα φτάνει με αέρα πολύ πιο πάνω από ότι ο 1,5 με νερό κλπ.........

Link to comment
Share on other sites

Κοιταξτε στοχος μου ξανατονιζω δεν ειναι η extreme ψυξη sub zero.Απλως επειδη εχω τα υλικα θελω να πειραματιστω(το ψυγειακι το μεγαλο το εχω ηδη) και να εχω καλυτερα αποτελεσματα απο το απλο κυψελωτο ψυγειο.

Αν εχω καταλαβει καλα απο οσα εχω διαβασει εδω μεσα το κυψελωτο ψυγειο το μονο που κανει ειναι να ριχνει τη θερμοκρασια του νερου που φευγει απο το μπλοκ και το καλυτερο που μπορει να καταφερει ειναι θερμοκρασια περιβαλλοντος.

Το ψυγειακι παλι για να καταφερνει να παγωνει 12 κουτακια κοκα κολα σιγουρα πετυχαινει θερμοκρασια πολυ κατω απο τον περιβαλλοντα χωρο αλλιως το περιεχομενο δεν θα παγωνε.

Αν λοιπον εγω γεμισω το ψυγειο οχι με κουτακια αλλα με νερο σκετο χωρις να κανω τιποτα αλλο και το βαλω μπροστα δεν θα καταφερω το νερο της βρυσης να το παγωσω??

Ναι!!!!

Αν τωρα βυθισω την αντλια στο νερο,συνδεσω τους σωληνες και βαλω το μπλοκ τοτε ξεκινωντας την αντλια αυτη θα στειλει παγωμενο νερο κοντα στους μηδεν βαθμους στο μπλοκ.Βγαινοντας το νερο απο το μλοκ και γυριζοντας στο ψυγειο-δεξαμενη οτι θερμοκρασια και να εχει αν ο σωληνας κανει μερικα s-ακια μεσα στο ψυγειο πριν καταληξει στο νερο τοτε το νερο που θα ξαναστελνει η αντλια στο μπλοκ πιστευω οτι θα ειναι χαμηλοτερης θερμοκρασιας απο αυτη του δωματιου.

Υποθετω πως θα πρεπει να ειναι ετσι βασιζομενος σε απλη λογικη.

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα το ειπα και στην αρχη λεφτα για αναβαθμιση δεν υπαρχουν αλλιως δεν θα σκεφτομουνα καν την υδροψυξη.Τα μονα λεφτα που θα δωσω θα ειναι για το μπλοκ και τους σωληνες(αντλια εχω απο το ενυδρειο του αδερφου μου και για ψυγειο σκεφτομαι την πατεντα που ανεφερα) και σιγουρα με τα λεφτα αυτα δεν αγοραζω cpu,mobo,ram.

Link to comment
Share on other sites

Υγροποίηση δε θα έχεις γιατί η διαφορά θερμοκρασίας με το περιβάλλον δεν θα ξεπεράσει τους 10-15 βαθμούς κελσίου. Θα πρέπει να βάλεις τιο τανκ μέσα στο ψυγειάκι βέβαια για να δεις κάποια απόδοση και να φεύγει νερό για το μπλοκ από το σημείο που το τανκ δροσίζεται περισσότερο και να μπαίνει το ζεστό νερό από εκεί που το τανκ δεν είναι έτσι κι αλλιώς δροσερό.Δοκιμές κάνουμε . Η πρόταση με τέτοιο ψυγείο δεν είναι καινούργια αλλά δεν έχω δει και κανένα να τη χρησιμοποιεί. Ίσως τα βατ του ψυγείου όχι μόνο να φτάσουν αλλά και να ξεπεράσουν τη δύναμη ενός ψυγείο που παλεύει με ατμοσφαιρικό αέρα.

Link to comment
Share on other sites

όχι φίλε μου, ούτε κατά διάνοια δεν θα έχεις την θερμοκρασία νερού που υπολογίζεις... το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγαλύτερο και όπως σου είπε κ ο unseen, τα τεκ που έχουν αυτά τα ψυγεία μέσα, δεν επαρκούν...(νομίζω έχουν 40-56w)

μπορείς να δοκιμάσεις μόνο κ μόνο για τη χαρά του πειράματος, η όλη ιδέα έχει ξανασυζητηθεί όταν μου είχαν πέσει καμιά 10ριά τεκ στα χέρια.

Απλά κοίτα στο φόρουμ τεμπς με 200+ watt τεκ πάνω στο cpu block, και θα καταλάβεις...

Link to comment
Share on other sites

Όπως σε έχουν στεναχωρήσει ήδη, με την καλή εννοια, άλλοι πριν απο μένα...έτσι θα σε στεναχωρήσω κι εγώ.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια και για καποιον που μόλις ξεκινά φαντάζει καλή. Εμένα μου φάνταζε τρομερή να σου πω την αλήθεια όταν είχα αρχίσει να ψάχνομαι με τα τεκ - αυτο που κάνει τα ψυγειάκια σου να παγώνουν.

Η αλήθεια όμως έιναι άλλη. Όπως πάλι σου είπαν...τα τεκ-πελτιερ που έχουν αυτά τα ψυγειάκια ειναι 50 με 80βατ στα πιο μεγάλα. Αν θες να ψυξεις cpu με δαύτα υπολόγισε ότι θα έχεις χονδρικά καμια 40βατ ωφέλιμης ψύξης - δάβασε στο extreme cooling και θα καταλάβεις γιατί - στην καλύτερη περίπτωση αν έχεις 80βατ τεκ στο ψυγείο σου.

Τα 40βατ που θα έχεις ωφέλιμα σε καμία περίπτωση δεν αντέχουν cpu οπότε το όμορφό ψυγείο σου θα γίνει ένας όμορφος φούρνος μέσα σε 10 λεπτά το πολυ. Και αφού είναι και μονωμένο...θα δεις ένα προτοφανες φαινόμενο λιωσίματος πλαστικών.

Θα μου πεις...μα γιατι..αφού παγώνει τοσα αναψυκτικα το ρημάδι.

Ναι δικιο έχεις...αλλά...τα αναψυκτικα και οτι άλλο του βάλεις μέσα..δεν παραγει ενεργή θερμοτητα. Δεν φέρνει καμια αντίσταση με κοντρα βατ θερμότητας στα βατ ψύξης του τεκ. ’ρα νο προμπλέμο.

Διάβασε μερικά peltier - tec θρεντς που υπάρχουν εδω μέσα για να δεις τι παίζει καλύτερα.

Πάντως είμαι και γω της αποψης να βαλεις απλό νεράκι με ενα ψυγειο και αντλια υδρόψυξης. Και μετα ανεβαίνεις σκαλοπάτι με περισότερες γνώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ωραια λαμβανοντας υποψη αυτα που ειπατε σκεφτηκα το εξης:

Πριν απο το ψυγειακι με τα τεκ να παρεμβαλω ενα απλο κυψελωτο/σωληνωτο ψυγειο.Ετσι το νερο θα κατεβαινει σε θερμοκρασια περιβαλλοντος και μετα θα περναει απο το τεκ ψυγειο.Αν το κανω ετσι θα δω μεγαλες διαφορες σε σχεση με απλη υδροψυξη απο την αποψη οτι προστιθεται στη σειρα και αλλο ενα "ψυκτικο" μεσο(διπλα στο κυψελωτο) οποτε λογικα θα ριχνει και αλλο τη θερμοκρασια του νερου?

Sorry αν σας κουραζω αλλα ειναι η πρωτη φορα που θα ασχοληθω στην πραξη με το αθλημα και θελω να λυσω καποιες αποριες μου.

Link to comment
Share on other sites

Απο το απόγευμα τριγυρνάει αυτή η ιδέα στο κεφάλι μου.

Έστω ότι δεν θέλουμε να βάλουμε μεγάλης ισχύς tec στον επεξεργαστή για τον α ή β λόγο. Αν πριν φτάσει το νερό στο επεξεργαστή παρεμβάλλω μια δεξαμενούλα μεταλλική με 6χ6χ1,5 εκατοστά, άρα 54 κυβικα εκατοστά νερό και βάζοντας 2 50άρια tec στις 2 πλευρές των 6 εκατοστών δεν θα καταφέρνουν να ρίχνουν την θερμοκρασία του νερού;;;

Δεν έχω ασχοληθεί με την φυσική των tec αλλά φαντάζομαι πως άμα μετατρέψουμε σε watt την θερμοκρασία του νερού στο τανκ και αφαιρέσουμε τα ωφέλιμα watt ψύξης των tec δεν θα βρούμε πόσους βαθμούς κόβουν απο το νερό.

Αν δουλέψει αυτό με ικανοποιητικά αποτελέσμα θα έχει το πλεονέκτημα ότι όποτε το έχουμε ανάγκη το ενεργοποιούμε και όποτε όχι το σβήνουμε

Link to comment
Share on other sites

τα peltier, δεν ειναι οι μαγικες συσκευες που κρυωνουν το συμπαν.

ειναι ηλεκτρικες συσκευες και θελουν ψυξη αλλιως αυτοκαταστρεφονται. η καλη ψυξη σημαινει αποδοση, η κακη ψυξη σημαινει καταστροφη του πελτιερ, αφου αντεχουν μεχρι 60 βαθμους διαφορα απο τη ζεστη στην κρυα πλευρα.

πριν σκεφτητε τι θα κρυωσετε με το πελτιερ, σκεφτητε πως θα κρυωσετε το πελτιερ.

κι αν τα μικρα των 56watt κρυωνουν με μια ψυκτρα, τα μεγαλα απλα δεν την παλευουν ουτε με νερο. εκτος αν σκοπευεις να ζεις με ωτοασπιδες.

για να κρυωσεις ενα τσιπ των 100 watt, θελεις ενα peltier των 100 watt, για να ισα απλα λιγο καλυτερα απο οτι εισαι με νερο, και θελεις ενα συστημα ψυξης που μπορει να παιζει για την πλακα 200watt (100 του επεξεργαστη + 100 του peltier). για να πεις οτι "κατι εκανα τωρα και ειμαι αντρας", πρεπει να ψαχτεις για 200+ watt peltier, και να εχεις τροπο να στειλεις 300+ watt στην ατμοσφαιρα. φυσικα, τα peltier, πρεπει και με κατι να τα ταιζεις κι ολας, οποτε θελεις ενα ακομα ειδικο τροφοδοτικο, γιατι τα περισσοτερα peltier δεν παιζουν με 12 βολτ.

συμπερασμα: στηνεις ενα κομπρεσσορα, εισαι και κατω απο το 0 και τελειωνεις.

Link to comment
Share on other sites

Βρε μανια με τα πελτιερ... Απλα δεν κανουν :)

Να σας φτιαξω απο ενα τετοιο? Πιο μικρο δεν γινετε. Το εχω για γρηγορες δοκιμες. Ριχνει την θερμοκρασια ενος μπλοκ ~20 βαθμους πιο κατω σε Load....

Το βαζω μια σπειρα και εσεις την βαζετε σε ενα ταπερ,δοχειο,τενεκε,κατσαρολα, μπετονι, καζανακι με δυο ρακορ και εχετε κρυο υγρο.... Σας κανει?

post-60-1416072050,2825_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.