Jump to content



Intracom ,πιθανη απολυση 35.000 εργαζομενων


ea6gka

Recommended Posts

Αθήνα

Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Εντός των επόμενων έξι μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της Intracom για τη μεταφορά της έδρας της αλλά και της παραγωγικής της βάσης εκτός Ελλάδος.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν και σε ποια χώρα θα μετεγκατασταθεί μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Oυκρανίας. Έχει αναθέσει όμως και σε στελέχη της εταιρείας αλλά και σε εξωτερικούς συμβούλους την πραγματοποίηση μελέτης μετεγκατάστασης, πράγμα το οποίο δείχνει ότι η πιθανότητα αποχώρησης από την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Η διοίκηση της Intracom, η οποία απασχολεί 3.000 εργαζoμένους στην Ελλάδα, θεωρεί ότι ο τζίρος της εσωτερικής αγοράς βαίνει μειούμενος, ενώ οι δουλειές από το εξωτερικό αυξάνονται ταχύτατα. Συγκεκριμένα, ο τζίρος στην Ελλάδα περιορίζεται στο 40% του συνολικού και οι προβλέψεις είναι ότι θα μειωθεί περαιτέρω.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γ.Δεληγιάννης, εξηγεί ότι ο περιορισμός των εργασιών οφείλεται στις καθυστερήσεις ολοκλήρωσης των διαγωνισμών από την κυβέρνηση (ο χρόνος από την ανακοίνωση του διαγωνισμού ως την κατακύρωση του έργου πλησιάζει τα δυόμισι χρόνια) αλλά και στο «εχθρικό κλίμα» που έχει διαμορφωθεί για τον όμιλο Intracom τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από τη μείωση του εγχώριου τζίρου, η απόφαση για μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα των Βαλκανίων ευνοείται από το σημαντικά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας που θα έχει εκεί η εταιρεία. Η προοπτική της μετεγκατάστασης είχε αναφερθεί πρόσφατα και στη γενική συνέλευση αλλά αυτό που διαφαίνεται σήμερα είναι ότι δεν πρόκειται απλώς περί «σκέψης». Η διαδικασία μετεγκατάστασης έχει ουσιαστικώς ξεκινήσει και σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη ανάλογες σκέψεις δρομολογούνται και σε άλλες επιχειρήσεις, εκτός ομίλου Intracom.

O ίδιος επισημαίνει ότι ο κλάδος της πληροφορικής συνολικά αντιμετωπίζει πρόβλημα στην Ελλάδα και ότι αρκετές από τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι έτοιμες να κλείσουν. Η αιτία είναι αφενός οι μειωμένες δουλειές του Δημοσίου και αφετέρου το υψηλό κόστος παραγωγής στην εγχώρια αγορά, σε σχέση με το πολύ χαμηλότερο κόστος άλλων χωρών.

Η περίπτωση της Intracom μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων - «δορυφόρων» που ακμάζουν ως υπεργολάβοι της εταιρείας. Η μετεγκατάσταση της Intracom θα έχει ως αποτέλεσμα εκτός από την απώλεια 3.500 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και το κλείσιμο πολλών μικρότερων επιχειρήσεων οι οποίες λειτουργούν επί δεκαετίες ως υπεργολάβοι και συνεργάτες της επιχείρησης. Κατά τον κ. Δεληγιάννη ο αριθμός των εργαζομένων που ζουν γύρω από την Intracom ανέρχεται σε 35.000.

Το πρόβλημα του κλάδου είναι επίσης σημαντικό διότι αν υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις και σε άλλες επιχειρήσεις, η επίδραση στην ανεργία από τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες θα είναι δυσβάστακτη. Εκτός όμως του κλάδου της πληροφορικής το ζήτημα της μετεγκατάστασης το σκέφτονται πολύ σοβαρά και πλήθος άλλων βιομηχανιών οι οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα στο οποίο οφείλεται και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων διεθνώς.

Δεν πρόκειται δηλαδή περί μιας μεμονωμένης περίπτωσης αλλά περί ενός γενικότερου και ιδιαίτερα σημαντικού δομικού προβλήματος το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και στη μείωση της παραγωγικής δυνατότητας της ελληνικής οικονομίας.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=636109&lngDtrID=251

Link to comment
Share on other sites

Κάποιος θέλει να τρομάξει την κυβέρνηση? ή αναμενώμενο μετά την μετεγκατασταση της Palco?

Πάντως, σοβαρά τώρα, αν γίνει αυτό....χαιρετίσματα. Πολύ άσχημα νέα για πάρα πολύ κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

ενταξει γιαγκο , η Ιντρακομ δεν ειναι η καλυτερη εταιρια που υπηρξε ποτε , εχει ομως μια αξιολογη πορεια για τα ελληνικα δεδομενα. Το ξερω επισης οτι καποιοι θα το ευχαριστηθουνε που θα κλεισει , να σκεφτουνε ομως οτι η ανεργια ισως να ειναι πολυ κοντα μας τελικα.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από ea6gka [Σήμερα, στις 13:42]

ενταξει γιαγκο , η Ιντρακομ δεν ειναι η καλυτερη εταιρια που υπηρξε ποτε , εχει ομως μια αξιολογη πορεια για τα ελληνικα δεδομενα. Το ξερω επισης οτι καποιοι θα το ευχαριστηθουνε που θα κλεισει , να σκεφτουνε ομως οτι η ανεργια ισως να ειναι πολυ κοντα μας τελικα.

Τέτοιες επιχειρηματικές πορείες μπορεί να χαράξει οποιοσδήποτε.

Το δύσκολο είναι να κερδίζεις παίζοντας με τους κανόνες.

Στην πιάτσα, για εμάς τους μικρούς, συνηθίζετε να μην σε πληρώνει ο πελάτης αν παραδώσεις τέτοια δουλειά!! Ενίοτε δε, σου στέλνει φουσκωτούς στο μαγαζί για περαιτέρω διευκρινίσεις!!

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από ea6gka [Σήμερα, στις 14:20]

και τι προτεινεις? να την κλεισουμε τελειως να ησυχασουμε?

Ακόμα και αν είχα πρόταση, φαντάζομε δεν υπάρχουν ευήκοα ωτα από την intracom!!

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, ασχέτως αν συμπαθείτε την Intracom και το Σωκράτη, η εταιρεία αυτή δίνει ψωμί σε πολύ κόσμο και μάλιστα σε κόσμο που ασχολείται με την υψηλή τεχνολογία (δεν είναι μόνο software). Αν κλείσει, θα είναι δύσκολο ν' απορροφηθούν οι υπάλληλοι σε άλλες εταιρείες και θα υπάρξει γενικότερο πρόβλημα στον τομέα του ΙΤ στη χώρα μας, που ήδη δεν πάει καλά...

Κακά τα ψέμματα, η Intracom είναι απ' τις λίγες μεγάλες εταιρείες νέας τεχνολογίας στηη χώρα μας.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.