Jump to content



πως να σκοτώσετε την μπαταρία του λαπτοπ σας


beez

Recommended Posts

με το προγραμματάκι του jogi στο δικό μου αναφέρει φθορά 8% μετά από 10 μήνες καθημερινής πολύωρης χρήσης.

άλλη ερώτηση, το battery calibration στο bios τι ακριβώς κάνει? (μαντεύω πως επαναπροσδιορίζει τη νέα, πιο χαμηλή, μέγιστη χωρητικότητα για να το διαβάζουμε σωστά στα windows?)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω την εξής εμπειρία:

1. Εχω ενα comapaq Presario 1800 αγορασμένο από το 2000. Στην μπαταρία δεν έκανα καμία συντήρηση ιδιέταιρα. Το χρισιμοποιούσα σπάνια. Είχε μεγάλες περιόδους 5-6 μήνες που δεν το ρησιμοποιούσα καθόλου και η μπαταρία ήταν επάνω. Αποτέλεσμα: Σήμερα η μπαταρία συνεχίζει να κρατά 2:30-3:00 ώρες. Μετά από 6 χρόνια.

2. Ενα Jvc Mininote αγορασμένο από αγγλία πρίν 2 χρονια. Εμεινε για 3 μήνες αχρισιμοποίητο με την μπαταρία συνδεδεμένη και πλήρως φορτισμένη. Αποτέλεσμα: Η μπταρία εντελώς νεκρή. Οχι μόνο δεν φόρτιζε αλλα είτε την είχα επάνω είτε όχι ήταν το ίδιο ακριβώς. Ούτε το λαμπάκι της φότησης δεν άναβε. Και αυτό συνέβη στον 1 χρόνο και 1 μήνα που είχα το λαπτοπ δηλ. μόλις είχε τελειώσει η εγκύηση - :(

3. Σε κινητό Ericcson T68i, που το έχω για 4 χρόνια. Η μπαταρία του κρατά ακόμη 7 ημέρες (ανοιχτό 24ωρο με λίγη χρήση). Σε αυτό ακολουθούσα πρόγραμμα φόρτησης. Το φόρτιζα μόνο οταν έπιανε τα κόκκινα και το φόρτιζα πλήρως (όχο μεχρι τη μέση κλπ.)

Νομίζω οτι μεγάλο ρόλο παίζει η ποιότητα κατασκευής. Τα παλαιότερα ήταν ασυγκρίτως καλύτερα κατασκευασμένα και οι αντοχές τους είναι ασυναγώνιστες. Τα σημερινά, όσο και να τα προσέχεις, έχουν ημερομινία λήξης σαν το φρέσκο γάλα!

Επιπλέον, νομίζω οτι το σταθερό πρόγραμμα φόρτησης (δηλ. φορτίζω τη μπαταρία πλήρως όταν φτάσει το 20%) είναι το καλύτερο maintenance. Που και πού (1 φορά στους 2 μήνες) μπορεί να βοηθά και η πλήρης εκφόρτηση (δηλ, μέχρι να κλείσει η συσκευή)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συγνωμη ρε παιδια αλλα για να καταλαβω

Εαν εισαι σπιτι και δουλευεις το laptop συνεχομενα π.χ > 5 ωρες ειναι καλο να μην εχεις την μπαταρια μεσα;

Εγω που προσφατα πηρα ενα Toshiba Α100-192 διαβασα το εξης αντιφατικο

1. ειναι καλο μια τουλαχιστον φορα τον μηνα να δουλεις μονο με μπαταρια χωρις ρευμα απο πριζα ωστε να αδειασει η μπαταρια και μετα να την φωρτησεις (αναφερθηκε)

2. Ταυτοχρονα ομως σε καποιο αλλο σημειο ελεγε το maual πως το να φωρτιζεις και να εκφωρτιζεις την μπαταρια συχνα ειναι κακο εν γενει για την μακροζωια της μπαταριας

Να ρωτησω και κατι κουλο μιας και δεν εχω βδομαδα που απεκτησα το notebook Μπορουν ολοι οι laptop να λειτουργουν διχως την μπαταρια απλα να συνδεονται με την πριζα του ρευματος ή υπαρχουν και laptopop τα οποια θελουν παντα την μπαταρια για να λειτουργησουν ειτε ειναι στην πριζα ειτε οχι;

Ψιλο σιγουρος ειμαι οτι ισχυει το πρωτο αλλα για πειτε να μαι 100%

Link to comment
Share on other sites

Όλα τα laptop μπορούν να δουλέψουν χωρίς την μπαταρία τους (παρ όλα αυτά καλό είναι πάντα να διαβάζουμε το manual για σχετικές οδηγίες)

Γενικά καλό είναι να γίνονται πλήρεις φορτίσεις-εκφορτώσεις γιατί απλά έτσι εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο τη ζωή της μπαταρίας.

Φυσικά και αν γίνονται πολύ συχνά τέτοιες φορτίσεις θα φθαρεί η μπαταρία πιο γρήγορα αλλά όχι γιατί αυτό είναι κακό απλά συμπληρώνεις ταχυτέρα τους κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης που είναι προορισμένη να κάνει.

Απλά αν δουλεύουμε τον φορητό όλη την ώρα στην πρίζα καλό είναι ανα κάποια διαστήματα (δε χρειάζεται να τρελαίνεσαι αν σου φύγει η πρώτη του μηνά και δε το κανείς) να χρησιμοποιούμε και την μπαταρία (όπως αναφέρει το manual σου).

Νομίζω ότι αυτά τα έχουν πει και στα παραπάνω ποστ

Link to comment
Share on other sites

Ε είναι και λίγο θέμα τύχης... και ίσως και των ηλεκτρονικών του φορητού σου που προστατεύουν την μπαταρία πιο αποτελεσματικά...

Τέτοια παραδείγματα έχω δει πολλές φορές (σε κινητά) με ανθρώπους να κάνουν τελεία χρήση και η μπαταρία να είναι off σε ένα χρόνο και άλλους να το φορτίζουν καθημερινά πριν πέσει κάτω άπο το μισό και να τους βγάζει η μπαταρία παλικαριά

Αυτό δε σημαίνει (αν μπορούμε) να μη κάνουμε καλή χρήση γιατί αν σου κάτσει

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.