Jump to content



Παλιό pc αναζητά διανομή linux...


gdp77

Recommended Posts

Φίλοι συναγωνιστές linux-άδες, σας χαιρετώ και μπαίνω κατευθείαν στο θέμα:

Αποσύρανε ένα παλιό pc από τη γραμματεία του σχολείου και μιας που είμαι ο μόνος που κάνει μάθημα με το laptop και projector-α (aka "ξέρει το παιδί" ) μου το βάλανε στην τάξη. Πρόκειται για ένα PII 266 + 128ΜΒ RAM + 4GB σκληρό. Το δίσκο θα τον αλλάξω και θα βάλω έναν 30άρη IDE που έχω κάπου στο πατάρι (με την ελπίδα ότι θα τον βλέπει η μητρική). Το pc τρέχει Win95 αλλά όπως καταλαβαίνετε τα πάντα είναι outdated.

Σκέφτηκα λοιπόν να του περάσω ένα xubuntu που out-of-the-box έχει πολύ πράμα (σχεδόν όσα και το ubuntu) και φοράει πολύ ελαφρύ x-server. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα που δοκίμασα το live cd, έτρεξε μεν, μετά από 20+ λεπτά δε. Το desktop εμφανίστηκε, τα εικονίδια εμφανίστηκαν, αλλά δε συνέβη το ίδιο και με τα panels. Υποθέτω ότι η μνήμη (λόγω live-cd) δεν επαρκούσε και ότι άμα το εγκαταστήσω όλα θα πηγαίνουν καλά.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν και εξαιρετικά ελαφριές διανομές, όπως damn small linux, puppy linux κτλ, αλλά όλα αυτά δεν πρέπει να έχουν out of the box word, paint, powerpoint, παιχνιδάκια κτλ. Ούτε και μπορώ να τα βάλω εύκολα, αφού στην τάξη δεν υπάρχει πρόσβαση στο internet.

Ρωτώ λοιπόν :

α) έχει κανείς εμπειρία με xubuntu και pc ανάλογων προδιαγραφών; Αν ναι, θα ήθελα πολύ να μου πείτε γενικά πώς πάει.

β) υπάρχει εναλλακτική λύση (ενδεχομένως και πιο ελαφριά) που να έχει όμως τα καλούδια του xubuntu (το επιπλέον λογισμικό) ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το pc τα πιτσιρίκια;

Οποιαδήποτε ιδέα και απάντηση ευπρόσδεκτες :)

Link to comment
Share on other sites

Για το livecd θέλει 192mb για να τρέξει και τα 20+ λεπτά είναι λόγω επεξεργαστή.

Xubuntu χρησιμοποιούσα για λίγο σε p3@800 και ήταν αξιόμαχο. Μνήμη τρώει ~60-70mb όταν βγεις σε Desktop. Μπορείς να κάνεις installation από alternative cd και να δεις μετά πως πάει.

Όμως πιστεύω ότι ο επεξεργαστής θα σε κόβει (Ειδικά OO.o Impress aka powerpoint του openoffice νομίζω πως το αποκλείεις.

Για μένα πιστεύω ότι το arch linux, αν και θα είναι τελείως custom η εγκατάσταση (θα βάλεις ότι χρειάζεσαι) και αρχικά από όσο ξέρω σε πετάει σε "γυμνή" κονσόλα (σαν το debian) θα είναι καλύτερο επειδή τα πακέτα είναι compiled για i686.

Λογικά θα βοηθήσει αρκετά με τον p2.

Τέλος ξεχνάς π.χ. K-εφαρμογές αν έχεις gnome/xfce και αντίστροφα λόγω μνήμης.

Δε νομίζω ότι fluxbox, enlightment κλπ. θα είναι χρήσιμα για τα μικρά.

Τέλος πιο παλιά είχα δει ότι το DSL είχε ότι θα μπορούσες να χρειαστείς σε εφαρμογές, ασχέτως αν δεν ήταν οι πιο γνωστές-popular.

Και το debian, αν θες πολύ πράμα για εγκατάσταση, αξίζει.

Με δύο λόγια λοιπόν από μένα είτε DSL/puppy, είτε arch είτε debian, αφού πρώτα έχεις βάλει το xubuntu, να δεις πως πάει.

Και για τα δύο τελευταία τα πακέτα που θες να βάλεις, τα περνάς σε cd.

Link to comment
Share on other sites

Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προς το παρόν δε θέλω να κάνω format στο δίσκο γιατί αν κάτι δεν πάει καλά δε θα έχω τη δυνατότητα να ξαναπεράσω τα ήδη υπάρχοντα win (αντε να βρεις win95 installation cd + drivers...)

Κατεβάζω DSL τώρα για να το δοκιμάσω αύριο. Με ελληνικά σε DSL ξέρει κανείς τι παίζει;

Link to comment
Share on other sites

Μόνο αυτό βρήκα, αλλά δεν πιστεύω το Desktop (εννοώντας και τα προγράμματα) να είναι πλήρως στα ελληνικά.

http://damnsmalllinux.org/wiki/index.php/Language_Support

Αφού θα βάλεις κι άλλο σκληρό, μην βγάλεις τα win.

Επίσης κάτι που ξέχασα παραπάνω. Δοκίμασε και το Zenwalk.

Link to comment
Share on other sites

’σχετο αλλά αν δεν έχεις internet στο σχολείο μπορείς πάντα να ξηλώσεις το δίσκο, να τον bootάρεις σε ένα μηχάνημα στο σπίτι και εκεί να κατεβάσεις τα αρχεία που θέλεις.

Link to comment
Share on other sites

Αφού θα βάλεις κι άλλο σκληρό, μην βγάλεις τα win.

Ναι προς το παρόν δοκιμάζω live cd. Το ΣΚ θα ψάξω στο πατάρι για να βρω αυτόν τον παλιό IDE που έχω και από Δευτέρα θα δοκιμάσω εγκατάσταση. Απλά θα ήθελα μέχρι τη Δευτέρα να έχω αποφασίσει ποια διανομή θα βάλω. Το πιο πιθανό είναι να επιχειρήσω να βάλω το xubuntu με εγκατάσταση από το alternate cd, γιατί αποκλείεται να περιμένω άλλα 20 λεπτά να φορτώσει το live cd...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου συνιστούσα να δοκιμάσεις το Knoppix, ή ακόμα καλύτερα το ελληνικό Knoppel.

Φορτωμένα με καλούδια και μπορούν να τρέξουν ελαφρα αν επιλέξεις το κατάλληλο cheatcode την ώρα του boot.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.