Jump to content



Τελείωσαν τα GB. Φύγαμε για file server. Γνώμες - Απόψεις.


iterator

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία.

Το πρόβλημα όπως καταλάβατε είναι η έλλειψη χώρου το οποίο με έχει ταλαιπωρήσει αρκετά και σκέφτηκα να το λύσω για αρκετό τουλάχιστον καιρό.

Η πρώτη και εύκολη λύση είναι ένα NAS και συγκεκριμένα το Thecus 5200B στα 818 και για αρχή 3 Seagate 750GB στα 518 σε RAID 5 (ακριβοί αλλά οι θέσεις είναι μόνο 5). Το καλό είναι πως το Thecus υποστηρίζει Online Capacity Expansion οπότε μόλις καταναλώσω τα GB πετάω έναν ακόμα 750άρη και τον προσθέτει στην συστοιχία.

Το σύνολο για αυτή τη λύση 1336.

Η δεύτερη, πιο δύσκολη αλλά και καλύτερη λύση είναι το στήσιμο ενός καινούριου συστήματος ως file server. Η σκέψη μου είναι να μπορεί να δεχτεί πολλούς δίσκους όποτε χρειάζεται. Συγκεκριμένα:

Κουτί: Lian Li PC-343 Black 299

Θήκη για τους δίσκους: Lian Li HDD Expansion Kit EX-34 Silver 28

Μητρική: GIGABYTE GA-G33M-S2 (ενσωματωμένη VGA και χρειάζομαι την PCIe X4) 84

Επεξεργαστής: DUAL CORE E2140 1.6GHz Box 62

Ram: TeamGroup Ram 2GB Kit DDR2 800MHz Elite 49

Τροφοδοτικό: Etasis 750W 99 ή Seasonic 650W S12-650 Energy+ (αν το Etasis δεν είναι τόσο καλό) 121

HDD λειτουργικού: WESTERN DIGITAL RAPTOR 36.7GB 16MB 105 ή WESTERN DIGITAL 80GB 40 (αν πιστεύετε ότι ο Raptor δε θα ωφελήσει)

Για το τέλος άφησα το πιο σημαντικό για το οποίο χρειάστηκα πολλές ώρες ψάξιμο για να αποφασίσω

Raid Controller: Promise SuperTrak EX8350 405 (8 ports, Intel IOP333 500MHz, 128MB DDR, Ncq support, Raid 6 support, PCIe X4)

Ο συγκεκριμένος κουμπώνει και σε PCIe X16 και μπορούν να υπάρχουν παραπάνω από έναν στο ίδιο σύστημα , οπότε όταν χρειαστώ παραπάνω από 8 δίσκους παίρνω άλλον έναν.

Σύνολο συστήματος 1100 περίπου (όχι και τόσο παραπάνω από το Thecus)

Από δίσκους 4 500άρηδες 400, οπότε το σύνολο για αυτή τη λύση 1500

Ποια από τις 2 περιπτώσεις πιστεύετε ότι είναι καλύτερη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως το Thecus το παίρνεις και δεν έχει προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσεις με ένα σύστημα που φτιάχνεις μόνος σου.

Για τη δεύτερη περίπτωση τι δε σας αρέσει και με τι θα το αλλάζατε;

Τέλος για λειτουργικό Windows Server ή κάποια διανομή Linux; (δεν γνωρίζω σχεδόν καθόλου Linux, θα μπορέσω να τα βγάλω πέρα; )

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους το διαβάσουν και συγνώμη για το μέγεθος του μηνύματος.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι λιγο υπερβολικα για προσωπικη χρηση πιστευω ...ετσι οπως πεφτουνε οι τιμες των σκληρων ειναι κριμα να δωσεις τοσα λεφτα . Πάντως για file server μπορεις να χρησημοποιησεις κανα παλιο PC...και να κανεις μια χαρα την δουλεια σου...Με αυτα που εβαλες στηνεις επιχειρηση... Γνώμη μου πάντα

Link to comment
Share on other sites

Βασικά για τη χρήση που το προορίζεις θεωρώ υπερβολικότατα τα χρήματα. Αρχίζω υποστηρίζοντας ξεκάθαρα τη λύση του Υπολογιστή.

Γιατί διπύρηνο τελευταίας τεχνολογίας, και 2 γίγα ραμ?

Γιατί τροφοδοτικό 650 βατ?

Γιατί ένας πανάκριβος ελεγκτής και όχι μία μητρική με 8 σάτα και 4 άτα και 4 pci?

Γιατί το ακριβότερο κουτί? Υπάρχουν κουτιά για πολλούς δίσκους και στα 100 ευρώ και πολλά λέω.

Ρ'απτορας για ποιο λόγο?

Λειτουργικό θα ήθελα να σου προτείνω λίνουξ αλλά στην τελική και να κάνεις κι ένα reboot στις 15 μερες δε λέει και τίποτα.(ΥΓ το λίνουξ κάνει όλα τα ρέιντ μέσω σοφτ και πετάνε)

Ταπεινή μου άποψη , 939 μονοπύρηνο ή (754 ) και ρίχνεις όλα χρήματα στην αποθηκευτική ικανότητα.

ΌΛΑ αυτά εφόσον μιλάμε για ένα πισί που θα κάθεται και θα μοιράζει αρχεία

Link to comment
Share on other sites

Διπύρηνο και 2 γίγα γιατί οι τιμές έχουν πέσει πολύ. Πόσο θα κερδίσω από μονοπύρηνο.

650 βατ γιατί όταν οι σκληροί θα αυξηθούν μάλλον θα χρειαστεί.

Για κουτί θα το ψάξω περισσότερο.

Ο ράπτορας λοιπόν βγαίνει από το παιχνίδι.

Όσο για τον ελεγκτή τον διάλεξα για hardware raid 5. Το ξέρω ότι και το linux κάνει software raid αλλά τι συμβαίνει στην συστοιχία αν τα παίξει το λειτουργικό είτε από δικιά μου χαζομάρα είτε χτυπήσει ο δίσκος που βρίσκεται το λειτουργικό;

Ευχαριστώ πολύ, ήδη με έχετε βοηθήσει.

Link to comment
Share on other sites

1. Pc παλιό αλλά να έχει gigabit ethernet... αν όχι στήνεις ένα με κάνα 350άρι.

2. Promise SuperTrack EX8350 γύρω στα 300 περίπου και μπαίνει σε PCI-E X4 δηλαδή παντού. Ο controller είναι ταχύτατος... με 128mb cache παίρνει μέχρι 8 δίσκους και δεν έχει καμία σχέση με έτοιμες λύσεις.

3. 3 x Seagate Sata II 750 GB -32MB -7200RPM 200 έκαστος σύνολο 600.

Με κόστος περίπου και την αγορά του pc σου βάζω(που παρεπιπτόντως δεν θέλει ούτε monitor ούτε τπτ παρά μόνο για να βάλεις 2003 Standard) καθαρίζεις γύρω στα 1100 και έχεις και τη δυνατότητα να προσθέσεις ανα πάσα ώρα και στιγμή άλλους 5 750άρηδες και από τους 3 με raid5 και ωφέλιμη χωρητικότητα το 1.5tera να πας 4tera.

Για PC σου προτείνω ότι έχω στη συνημένη εικόνα. Το ΜΒ είναι υπεραρκετό και έχει VGA ενσωματομένη και gigabit ethernet επάνω και στην PCI-E που έχει βάζεις τον Promise. Σου λέω το συγκεκριμένο ΜΒ γιατί το πήρα πρόσφατα με ακριβώς το ίδιο configuration και τη CPU την έχω στα 3400 24/7 γιατί για HTPC το ξεκίνησα αλλά το έχω και για κατεβαστήρι και έβαλα και μια GT επάνω και παίζω και κάνα παιχνιδάκι στη 42άρα. Το τροφοδοτικό 500w αντέχει άνετα τα πάντα και οι μνήμες είναι καλές. Το κουτάκι είναι μια χαρά και έχει μέσα 5 θέσεις 3.5 και αν δεν σου φτάνουν παίρνεις και ένα Lian Li HDD Expansion Kit EX-34 που θα σου δώσει άλλες 4 θέσεις για δίσκους και ανεμιστήρα 12άρι μπροστά.

Αυτά :)

post-7389-1416073320,4302_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το pc είναι σίγουρα καλύτερη λύση γιατί εκτός από file server θα μπορεί να εκτελεί και χρέη media pc, κατεβαστήρι και πολλά άλλα, μέχρι και steaming κάνεις...

Η μόνη μου ένσταση είναι να φτιαχτεί κάτι οικονομικό και από άποψη κατανάλωσης ρεύματος...

Οπότε πας στην καινούρια σειρά της amd με τα 45W και βάζεις και μια μητρική all around... όλα μαζί μητρική, cpu και μνήμες δεν θα πάνε πάνω από 200 ευρώπουλα... βάλε και άλλα 100 κουτί και psu σύνολο 300...

Τώρα όσον αφορά το raid κλπ κατ' εμέ πας σε raid 1 με τέσσερις WD 500Gb με 400 ευρώπουλα και έχεις 2ΤΒ (1TB raid1) για αρχή... αργότερα τους αλλάζεις-προσθέτεις...

Σύνολο 700 ευρώ και έχεις ένα συστηματάκι που πετάει...

Τώρα αν θέλεις να ψαχτείς περισσότερο μπορείς να πας και σε λύση ακόμα ποιο οικονομική και από άποψη χρημάτων αλλά και ρεύματος με μητρική και cpu bundle από την transced...

Μπορείς να βρεις ebay καινούρια και μεταχειρισμένα micro-pc με 100-150 ευρώ μαζί με τις μνήμες...

Όσον αφορά το λειτουργικό, κλασικά debian και πιστεψέ με θα παίζει απείρως καλύτερα από τα win...

Link to comment
Share on other sites

και γω πιστέυω ότι δν χρειάζεσαι υπερσύστημα για να το κάνεις file server...

επίσης παίρνεις φτηνή motherboard και δίνεις 400 ευρώ για extra raid controller... γιατί να μη δώσεις 200 για να παρεις μια καλή motherboard με ενσωματωμένες λύσεις raid πάνω?

γιατι οι ακριβές motherboard δν έχουν ενσωματωμένες κάρτες γραφικών? ε τότε πάρε μια φτηνή κάρτα πάντως δν θα σου βγει 400Ε.

και σε καμία περίπτωση nas..

για λειτουργικό εγώ θα πρότεινα win server. Το χε ο αδερφός μου στο δευτερο pc και ήταν υπερευχαριστημένος, σκυλί το λειτουργικό.

Link to comment
Share on other sites

Σιγά σιγά κάτι γίνεται. Ευχαριστώ πολύ παιδιά.

Μάλλον θα παραμείνω στην επιλογή μου για μητρική, επεξεργαστή, RAM και τον 80άρη για λειτουργικό.

Για κουτί κατάφερα να βρω πιο φτηνό Lian Li PC-V2000B Plus II Black αλλά και πάλι ακριβό (οι πολλές θέσεις τελικά κοστίζουν).

Ορισμένες ερωτήσεις τώρα:

1) Το Etasis που έχω βάλει είναι καλό; Αν όχι να πάω στο Enermax που προτείνει ο BlueChris. Τα εμπιστεύομαι αρκετά χρόνια και δε με έχουν προδώσει.

2) Την Promise SuperTrack EX8350 που τη βρήκες 300;

3) Αν τελικά βάλω Linux και στήσω software raid από το λειτουργικό, τι γίνεται στην συστοιχία αν τα παίξει το λειτουργικό;

Αν η συστοιχία δεν επηρεάζεται θα πάω σε software raid και θα γλιτώσω τον controller.

Αυτή τη στιγμή είμαι με ένα raid 5 με ενσωματωμένο στη μητρική controller και με 8-10ΜΒ εγγραφή πίστεψε με δε λέει καθόλου.

Link to comment
Share on other sites

Για κουτί ρίξε μια ματιά και το παλιό Stacker (STC-01). Καινούριο πάει γύρω στα 150,

αλλά θα το βρεις και μεταχειρισμένο για λιγότερα.

Με front panel κι ένα DVD επάνω έχεις θέσεις για 3x4=12 δίσκους, συν ότι το κάθε disk cage κοστίζει 15e το πολύ.

Και για περισσότερους δίσκους, το κουτί δέχεται άπειρες μόντες.

Just an idea ;)

Link to comment
Share on other sites

Κουτί εγώ θα έλεγα την οικονομικότατη πρόταση που σου είπαν πιο πάνω στα 49 ευρά.

Σου πρότεινα μητρική με πολλά sata γιατί ξέρω ότι σχεδόν πάντα αυτές κάνουν και όλα τα raid. Το λίνουξ επίσης κάνει όλα τα raid και και συνήθως λίγο πιο αποτελεσματικά και γρήγορα.

Τώρα αφού το μάθεις λιγάκι , για να πέσει το λίνουξ -αν ας πούμε βάλεις debian- δεν ξέρω τι έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κλατάρει. Το λειτουργικό ή η κάρτα. Σε κάθε περίπτωση και να τα παίξει είσαι μόλις λίγα λεπτά από πλήρη επαναφορά καθότι σε τέτοιες καταστάσεις είναι πανεύκολο και ενδεδειγμένο να έχεις κρατήσει ένα backup του λειτουργικού σου. Αν λοιπόν τα παίξει το λινουξάκι ή κλατάρει ο 80αρης, μία επαναφορά και τέλειωσες.

Όσους δίσκους και να βάλεις , μα όσους, το τροφοδοτικό σου δε σου χρειάζεται. Χρειάζεσαι μία αξιόπιστη με αρκετά χρόνια εγγύηση λύση. Μη δώσεις πάνω από 75-90 ευρά θα σου έλεγα εγώ, αλλά μόνο σε αξιόπιστη λύση.

Για τα 2 γίγα ραμ έχεις δικιο ότι πλέον είναι πάμφθηνα.

Για δίσκους πάρε αυτούς με την καλύτερη αναλογία γίγα/ευρώ.Θέσεις και χώρο θα έχεις. Αφού οπτικά δε θα βάλεις , έχεις ήδη μπόλικες θέσεις άδειες.

Ψάξε και για μεταχειρισμένα. Βρες μητρική με πολλές έτοιμες sata2 υποδοχές.

Τέλος, αν έχεις σκοπό το σύστημα αυτό να το κάνεις κάποια στιγμή βασικό σου τότε προσπάθησε να το κάνεις αναβαθμίσιμο. Αν όμως όχι, τότε θα γλιτώσεις αρκετά χρήματα πηγαίνοντας σε κάποιο έτοιμο πακετάκι με μονοπύρηνο, κατά προτίμηση ΑΜΔ για λόγους κατανάλωσης.Πωλούνται πολλά τέτοια αυτόν τον καιρό σε τιμές που τις βλεπεις και φρίττεις

Link to comment
Share on other sites

δεν λες κάπου ποια GB τελείωσαν

και με τι ρυθμούς θα συνεχίζεις να χρειάζεσαι αναβάθμιση.

Απο εμένα φτηνό σύστημα της ξεφτίλας

2 κάρτες gigabit πάνω

εξωτερικό raid controller raid 5

Που να υποστηρίζει επέκταση(προσθήκη δίσκου) και αναβάθμιση (ξεκουμπώνεις δίσκο 250άρη βάζεις 300άρη) και έχεις σταδιακά νέο raid μεγαλύτερων δίσκων με ελευθερο χώρο.

και όλα αυτά ανεξάρτητα απο το κουτί (micro/shuttle ήταν άκυρα)

και το περιεχόμενο του h/w.

file server σημαίνει

ασφάλεια

αξιοπιστία/διαθεσιμότητα

επεκτασιμότητα

και χωρητικότητα τελευταία.

αν πάς σε on board raid τα χάνεις όλα στήνεις σήμερα κάτι για όσο αντέξει

μετά?

στήσιμο απο το μηδέν?

να σου πω ένα παράδειγμα raid 6x500GB σε onboard οικονονικό και άχρηστο ταυτόχρονα αν σου προκύψει ανάγκη αναβάθμισης/επέκτασης.

άντε άδειασε 2,5TB πράμα (που?) και κάνε στήσιμο απο το μηδέν και γέμισμα

με ρυθμό χελώνας....

Link to comment
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή έχω περίπου 1tb δίσκους. ’σε τα DVD που αναγκάζομαι να γράφω για να βρω λίγο χώρο.

Όσο για τις ανάγκες είναι μεγάλες γιατί έχω μπει στο τρυπάκι του HD (8GB η ταινία).

Εδώ και 3 ώρες ψάχνω στο google για linux software raid και έχω μπερδευτεί με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις για να το στήσεις (σας είπα από Linux σχεδόν καμία γνώση).

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει στο περίπου ή να μου δώσει ένα link που τα λέει σχετικά απλά. Αν διαβάσω και καταλάβω πως να το στήσω ξεκινάω τις αγορές από αύριο αφού στα υπόλοιπα έχω καταλήξει.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Captaingr,

Έχοντας περάσει ακριβώς από τα 2 στάδια που αναφέρεις (NAS INTEL 4000) και file server (κατά 90% με τα χαρακτηριστικά που λες), προτείνω σαφώς την 2η λύση με κλειστά μάτια.

Η σύνθεσή σου, όπως ήδη είπα, είναι κατά 90% ίδια με την δικιά μου.

Θα σου πρότεινα τις εξής αλλαγές:

Κουτί Chieftec BA-01 (8+ δίσκους) ή CH-03 (6+ δίσκους) με κόστος <100 και με όλα τα κομφόρ (βασικά: ανεμιστήρια για να φυσάνε σωστά όλους τους δίσκους).

RAM: 2 x 512 είναι υπεραρκετή

Raptoras είναι too much για την δουλειά που τον θες. Βάλε έναν απλό 80αρα sata (ή ακόμα καλύτερα, αν θες και ασφάλεια, πάρε την μητρική S2R και έχει το ICH9-R και βάλει 2 * 80 σε RAID-1 και αυτό είναι ψιλουπερβολή καθώς μπορείς απλώς να κρατήσεις ένα backup του λειτουργικού κάπου αλλού).

Βάλε επίσης ένα φλοπάκι.

Λειτουργικό προτείνω 2003 SP1 + - ελαφρύ και δοκιμασμένο - μην κάνεις το λάθος και βάλεις πχ XP32 γιατί δεν θα μπορείς να δεις μελλοντικό array >2TB).

Μόνο πλεονέκτημα των Vista είναι αυτό που θα διαβάσεις εδώ: http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&postid=648852#post648852

Controller είσαι 100% μέσα (τώρα τον έχω με 7 x 750). Πρόσεχε μόνο να τον φυσάει ανεμηστήρι γιατί ζεματάει τρελά.

Link to comment
Share on other sites

Χμ.... Εγω πάλι οταν μου τελειωσε ο χώρος πήρα 2*500αριδες Lacie firewire 800, τους εβαλα σε daisy chain και τους κότσαρα στο συστημα. Τους εφτιαξα ενα JBOD partition και εχω 1 tb και ταχύτητες 80-90 mb/sec.

To Gigabit lan τι ταχυτητες χτυπάει?

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σίγουρα ένα mb έχει ικανό controller πάνω για να κάνει raid... άλλο τώρα να κάνει raid με το onboard και άλλο με deticated controller... αν του φαίνεται ακριβώς αυτός που του είπα υπάρχει και το μοντέλο της Promise με τις 4 θέσεις για δίσκους ... δεν σας καταλαβαίνω σας λέει μπορεί να πάω σε Nas το οποίο είναι πάρα πολύ καλό και του λέτε βάλτα στο ΜΒ.. ... υπάρχουν και άλλα πράγματα στο μυαλό κάποιον ανθρώπων όπως Ασφάλεια-ταχύτητα-αξιοπιστία. To gigabit lan πάει μέχρι 128mb /sec ονομαστικά αλλά περίπου στα 100 πραγματικά.

Link to comment
Share on other sites

ριξε μια ματια και εδω,αλλα διαβασε ολοκληρο το 8εμα γιατι εχουν διαφορες αλλαγες στον file server απο τοτε που στη8ηκε στην αρχικη του μορφη

http://www.outofspecs.gr/forum/showthread.php?t=224

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Είμαι κι εγώ στην έρευνα αγοράς για home server και θα σου πω τις σκέψεις μου.

1) Αν ο server είναι "headless" δλδ τον χειρίζεσαι μόνο μέσω δικτύου, τότε το bottleneck είναι η κάρτα δικτύου σου, 1GB στην καλύτερη περίπτωση που έχεις αντίστοιχο switch. Συνεπώς ότι και να κάνεις από υποσυστήματα, η ταχύτητα θα περιορίζεται εκεί.

2) RAID 5 και 6 για file server μου φαίνονται περιττά εκτός κι αν τρέχεις mission critical εφαρμογές η oracle γενικά κάτι βαρύ σε I/O. Ένα RAID 1 δεδομένου του bottleneck παραπάνω νομίζω είναι αρκετό για σπίτι.

3) Από hardware θα πάρω τον πιο φτηνό X2 που θα βρώ, το Sapphire 690V και 2GB μνήμη - απλή DDR2 533. Είναι λίγο δυνατό αλλά θα τρέχω πολλά services 24/7 (δες παρακάτω). Αυτά κάνουν 150 - 200 eu και ότι περισσέψει storage!

4) Από software πιστεύω με καλύπτει το Ubuntu 7.10 server με:

openssh (console access από internet με dyndns)

smb (για file sharing με win από το lan)

utorrent / wine με webgui ( δεν το χω δοκιμάσει αλλά θα το παλέψω πριν πάω στο Azureus)

apache / ssl ( ελπίζω να περάσω το utorrent webgui και κάποια monitoring πχ munin/mrtg για να το βλέπω από internet)

Έχει για όλα howtos αν θέλεις να ασχοληθείς, αλλιώς win server με remote desktop και τελείωσες :)

Link to comment
Share on other sites

1gb είναι μια χαρά ταχύτητα στο δίκτυο μην είμαστε υπερβολικοί και όλας... το raid 5 ή 6 το βάζεις για ασφάλεια και χάνεις λιγότερο ωφέλιμο χώρο από το να κάνεις raid 1 και με καλούς controller το raid 5 είναι ποιο γρήγορο από το raid 1

Από θέμα software γιατί να κάτσεις να τσακωθείς με linux αν θα παίξει το ένα και αν θα παίξει το άλλο? βάζεις 2003 και τελειώνεις με τη λέξη σύστημα σε DT και έχεις και ότι software θες για torrent/monitoring κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.