Jump to content


8500 overclock και θερμοκρασίες


freestyler7

Recommended Posts

Καταρχάς να πω πως είμαι αρχάριος στο overclock.

Δοκίμασα λίγο overclock στο νέο μου pc (e8500 E0,p5q,corsair 4gb ddr2 1066) από την πρώτη μέρα κίολας και τον άφησα στα 3500 για 3-4 μέρες.

Απλά ανέβασα λίγο το fsb δηλαδή (θα μου πείτε γιατι δεν έπαιρνες τον 8400...) και όρισα τις μνήμες στα 1066 + τα έξτρα mhz που πέρνει από την άνοδο με το fsb. (δηλαδή περίπου 1100 πήγαν)

Όλα καλά μέχρι εδώ. Σήμερα είπα να τον ανεβάσω λίγο ακόμα και τον πήγα στα 3600 και 1130 οι μνήμες περίπου. Έβαλα και manual τα timings σε 5-5-5-15 από 5-5-5-18 που είχε χαλαρώσει μόνο του στο auto.

Είδα διαφορές στο winrar bench + everest ram test. Είπα να τρέξω ένα orthos τεστ να δω τι παίζει. Στο 1 min έβγαλε hardware error (blend test). Σκέτο cpu stress δεν έβγαλε κάτι στα λίγα λεπτά που έτρεχε.

Το περίεργο δεν είναι οτι έβγαλε error (μπορεί να ήθελε λίγο τσίμπημα η τάση στις ram. cpu πρέπει να είναι κοντά στο όριο υποθέτω για default τάση) αλλά οτι παρατήρησα τις θερμοκρασίες (coretemp,hwmonitor,everest,asus probe) και είχαν χτηπήσει κόκκινο, 70 βαθμούς.

Με το που κλείνω το orthos, μέσα 1 sec πέφτει στους 50 η θερμοκρασία. Είναι δυνατόν τόσο γρήγορη μεταβολή;

Από μέρες υποπτευόμουν οτι οι θερμοκρασίες που βγάζουν τα προγράμματα στα core είναι απλά εκτιμήσεις με βάση το load και ίσως τα mhz αλλά δεν είμαι σίγουρος.

Ξανατρέχω orthos και μόλις χτύπησα 68 έκανα restart στο καπάκι να ελέγξω τι λέει και στο bios. 48 και πήρε κανα 2λεπτο να πέσει στους 42. Είναι δυνατόν να πήρε 15 sec μόνο για να πάει από 68 στους 48 και 2 min από 48 σε 42;

Αυτά αν εμπιστευτούμε τις τιμές απο τα προγράμματα στα windows φύσικά.

Τι να εμπιστευτώ;

Πάντως βάζοντας το χέρι μου κοντά στον ανεμιστήρα-ψήκτρα δεν φαινόταν ζεστό το σημείο όπως είναι κοντά στην ati 4870 πχ που τρέχει στους 67 περίπου.

Έδώ να αναφέρω οτι τρέχω με stock ψύξη & "πάστα" (ο θεός να την κάνει). Σκεφτόμουν να πάρω τον 8400 όταν σύνθετα το pc μαζί με aftermarket ψήκτρα αλλά σε συγκριτικά παρατήρησα οτι οι φθηνές λύσεις είχα ελάχιστες διαφορές από τις stock.

Μόνο στις 30+ ευρώ ψύκτρες υπήρχαν σημαντικές διαφορές. Βέβαια έβλεπα και συγκριτικά για q6600 νομίζω και οι core duo έχουν την μισή ψήκτρα. (σε μέγεθος)

Με λίγα λόγια να ξεχάσω τα 3600 σε stock καταστάσεις; Δεν θέλω να μου μείνει και στο χέρι o επεξεργαστής.

Το χαμήλωσα στα 3400 μέχρι να δω τι παίζει προσωρινά και το άφησα 1 ώρα orthos blend με 62 βαθμούς περίπου.

Link to comment
Share on other sites

Σε 8400 στο ξεκινημα εβγαζε 17 βαθμους και μετα απο 3 ωρες ανεβαινε στους 25 βαθμους, οπως καταλαβαινεις οι θερμοκρασιες ηταν λαθος.Η σειρα 8 της intel οντως

εχει ενα προβλημα με τον τροπο που λεει την θερμοκρασια.Οσο για το overclocking

πρωτα διαβασε αρκετα αρθρα και μετα κανε σιγασιγα βηματα και σε ενα πεδιο για να βλεπεις τι αλλαζει περνοντας ταυτοχρονα και τις μετρησεις σου.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ τον Ε8500 χωρίς να πειράξω τίποτα, τίποτα όμως ανέβασα μόνο fsb στα 400 και με auto ρεύμα και τρέχει μια χαρά.Το fsb με auto πάντα ρεύμα το πήγα και 410, αλλά επειδή δεν είδα καμία διαφορά ίσως για να δω να ήθελε και παραπάνω ρεύμα το έχω για 24/7 στα 400, αλλά ακόμα ψάχνομαι....

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχάς οι Asus μητρικές όταν αφήσεις το Vcore στο Auto και αρχίσεις να κλοκάρεις, αρχίζουν και δίνουν μπόλικο ρεύμα. Κάνε τα εξής:

Α) Πήγαινε και βάλε καρφωτά 1.2V στο Vcore από το BIOS.

Β) Κατέβασε τις μνήμες σου να παίζουν σε μικρότερη συχνότητα, γιατί τα 1100 είναι πολύ κοντά στα όριά τους (οι συγκεκριμένες) τουλάχιστον μέχρι να βρεις την καλύτερη συχνότητα του επεξεργαστή σου.

Γ) Δώσε τα 10-15 ευρώ που θέλει μια Sigmatec ψύκτρα για να είσαι πιο άνετος. Εγώ προσωπικά την μανίσια ψύκτρα των επεξεργαστών 45nm δεν θα την έβαζα ούτε για πρες παπιέ.

Δε νομίζω να υπάρχει Ε8500 που να μην παίζει 3600-3800 με default ρεύματα, για να μη σου πω και 4GHz...

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχήν, οι 8400 συνήθως αλλά και κάποιοι 8500 έχουν πρόβλημα με το σένσορα που δείχνει τη θερμοκρασία. Εννοώ ότι δείχνουν άλλα αντί άλλων. Π.χ μεγάλες διαφορές μεταξύ πυρήνων (20 βαθμούς), τεράστια idle θερμοκρασία και ελάχιστη αύξηση σε load και άλλα τέτοια ωραία. Από εκεί και πέρα, η άμεση πτώση που βλέπεις μετά το σταμάτημα του orthos είναι απόλυτα φυσιολογική όπως επίσης και το ότι μετά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πέσει απο 48 σε 42. Η πτώση γίνεται γιατί από 100% φορτίο πας σε 0 και ενεργοποιούνται αυτόματα και σε κλάσματα δευτερολέπτου οι τεχνολογίες μείωσης κατανάλωσης ρεύματος, πτώση τάσης και πολλαπλασιαστή που έχουν όλοι οι intel επεξεργαστές. Μετά αργεί να πέσει πλέον γιατί χαμηλώνουν οι στροφές του ανεμιστήρα κατ'αρχήν και κατά δεύτερον ο επεξεργαστής ακόμα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα (δηλαδή το να μην κάνει τίποτα). Τα 3600 σε stock κατάσταση είναι απλά πρωινό για οποιονδήποτε 8500 αλλά και για οποιονδήποτε 8400. Αυτό που πρεπει να κοιτάξεις είναι οι τάση του chipset, cpu pll, vtt και άλλες τέτοιες τάσεις που αφορούν όμως τη μητρική. Πάντως όπως τα λες και όπως είπε και ο chosen, το πρόβλημα σου στα 3,6 είναι η μνήμη.

Ανέβασε πρώτα τη μνήμη σιγά σιγά κρατώντας τον επεξεργαστή χαμηλά, μέχρι να βρεις το όριο της. Το κάνεις τρέχοντας memtest και όχι orthos. Αφού το βρείς το όριο ανεβάζεις και τον επεξεργαστή τρέχοντας orthos αλλά όχι blend. Τη ρύθμιση που ζορίζει αποκλειστικά και μόνο τον επεξεργαστή. Μετά τα ξαναλέμε.

Link to comment
Share on other sites

Χρήσιμες οι πληροφορίες σας. Το speedstep το έχω απενεργοποιημένο οπότε δεν πέφτει ποτέ η συχνότητα του επεξεργαστή.

Έβαλα χειροκίνητα 1.2v τάση στη cpu και οι θερμοκρασίες είναι 10 βαθμούς κάτω σε load (60).

Στο auto το cpuz μου έδειχνε 1.26 περίπου ενώ τώρα 1.176.

Έβαλα και manual την τάση στις ram. Να βάλω και στο northbridge; (πόσο ειναι το default στην p5q)

ocnr0.jpg

Λένε τίποτα; (πρώτο μου oc σε ram...) Είναι καλύτερο να χαμηλώσω το multiplier αρά να ανεβάσω το fsb ώστε να παίζουν με μικρότερο διαιρέτη οι μνήμες;

Με 6.5 multi και 555 fsb για να παίξουν 1:1 (αν δεν λέω βλακείες) πάντως δεν έκανε ποστ καν. Με 8 multi και 450 fsb περίπου, έβγαζα 8500 mb's στα memory test αλλά έβγαλε λάθος το orthos.

60 βαθμοί load και 40 idle είναι καλά ή να αγοράσω ψήκτρα & πάστα; (δεν μου περισσεύουν και 30-40 ευρώ αυτήν την περίοδο ακριβώς...)

Συγγνώμη για το πρήξιμο αλλά πρώτη φορά ασχολούμαι.

Δεν το φανταζόμουν οτι θα κυνηγάω τα mhz στο νέο μου pc. :p

Link to comment
Share on other sites

Έβαλα χειροκίνητα 1.2v τάση στη cpu και οι θερμοκρασίες είναι 10 βαθμούς κάτω σε load (60).

Στο auto το cpuz μου έδειχνε 1.26 περίπου ενώ τώρα 1.176.

Έβαλα και manual την τάση στις ram. Να βάλω και στο northbridge; (πόσο ειναι το default στην p5q)

Λένε τίποτα; (πρώτο μου oc σε ram...) Είναι καλύτερο να χαμηλώσω το multiplier αρά να ανεβάσω το fsb ώστε να παίζουν με μικρότερο διαιρέτη οι μνήμες;

Με 6.5 multi και 555 fsb για να παίξουν 1:1 (αν δεν λέω βλακείες) πάντως δεν έκανε ποστ καν. Με 8 multi και 450 fsb περίπου, έβγαζα 8500 mb's στα memory test αλλά έβγαλε λάθος το orthos.

60 βαθμοί load και 40 idle είναι καλά ή να αγοράσω ψήκτρα & πάστα; (δεν μου περισσεύουν και 30-40 ευρώ αυτήν την περίοδο ακριβώς...) :p

Μια χαρά είσαι. Και σε απόδοση αλλά και σε θερμοκρασία. Άποψη μου είναι να μην κατεβάζεις πολλαπλασιαστή καθόλου. Όσο ψηλότερα τον έχεις τόσο μεγαλύτερη ελευθερία έχεις και στις συχνότητες των μνημών και τους διαιρέτες τους. Τάση στο northbridge είναι καλό να δίνεις όταν είσαι σε σχετικά σταθερές ρυθμίσεις για να γίνει εντελώς σταθερό. Συνήθως χρειάζεται σε fsb μεγαλύτερα του 430 και με τις μνήμες σε μεγαλύτερο του 1:1 διαιρέτη. Π.χ 9χ430 και τις μνήμες στα 1075 ή στα 1150 θα χρειαστεί οπωσδήποτε να δώσεις.

καλησπέρα.σε asus p5q dlx με cpu e8500 9.5x380 ,να αλλάξω το cpu v.core από auto σε manual?το everest δείχνει 1.23 auto.να λέει αλήθεια?

Ό,τι μητρική κι αν έχεις βάζε πάντα χειροκίνητα την τάση. Το everest όπως και το cpu-z λένε ό,τι βλέπουν. Άρα λένε αλήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.