Jump to content



Απιστευτο προβλημα με τα ηλεκτρολογικα του σπιτιου + psu ------>SOLVED


theo_mich

Recommended Posts

Εδω και 2 βδομαδες καθε πρωι βρισκαμε πεσμενο το ρελε διαφυγης

(αυτοματος ασφαλειας, αυτοματος ηλεκτροπληξιας, εντοπιστης διαροων, καθε ηλεκτολογος αλλο ονομα του δινει:hehe:)

μερικα πραγματα ξερω το ψαξα οσο μπορουσα... πινακα εστησα απο την αρχη, ρελε αλλαξα, γραμμες αλλαξα(μερικες)

αλλα τπτ... τι ηλεκτρολογους εφερα(μπας και μιλισει η πειρα αλλα @@)... τπτ.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

βγαζω το καλωδιο του τροφοδοτικου, για να μετακινησω κατι αλλα μαραφετια, το ξαναβαζω... τσαφ παλι κατω το ρελε

το ξαναδοκιμαζω παλι τα ιδια. παω σε αλλη μπριζα στη δευτερη δοκιμη παλι κατω...

να μην τα πολυλογω σε ολες τις μπριζες του σπιτιου πεφτει το ρελε.

το θεμα ειναι οτι με τις πολλες δοκιμες δουλευει σε καποια φαση οπως δουλευε τοσο καιρο..

τωρα να το παω rma και τι να πω?? μ ριχνει το ρελε?? αμα το δοκιμασουν σε καμια μπριζα και δε κανει τα ιδια, τον ιπιαμε??

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε να συνδέσεις το τροφοδοτικό στην πρίζα και άνοιξε το pc σου εφόσον τοποθετήσεις την κεντρική μονάδα πάνω σε ένα τραπεζάκι...ή κάποιο άλλο υλικό έτσι ώστε να μν έρχετε σε επαφή με το έδαφος...

Link to comment
Share on other sites

ρε σεις σιγα μην εχει ρελε διαφυγης το πλαισιο... προφανως οι μεγαλες εγκαταστασεις εχουν ουδετερογειωση...

αρα δεν νομιζω να γινει κατι.. ασε που βρηκα μια μπριζα στο σπιτι που δουλευει κανονικα(16Α/2,5mm2).

Link to comment
Share on other sites

Ολες οι αλλες πριζες που το εβαζες ηταν se 10Α ασφαλεια? Εαν ναι, τοτε αυτο σημαινει οτι οταν ανοιγει το τροφοδοτικο τραβαει πανω απο 10A στιγμιαια και για αυτο ριχνει την ασφαλεια. Παντως και αυτο δεν το βρισκω φυσιολογικο, αφου 10Α σε 220V ειναι 2,2kW, που εστω και στιγμιαια ειναι τραγικα πολλα. Βεβαια καλυτερα θα μας απαντησει κανενας ηλεκτρονικος...

Link to comment
Share on other sites

χλωμό το κόβω να φταίει η 10άρα ασφάλεια (εκτός και αν στην ίδια 10άρα ασφάλεια είναι συνδεδεμένα και ένας σκασμός άλλες πρίζες με διάφορα φορτία). εκτός αυτού αν το θέμα ήταν η ασφάλεια, θα έπεφτε αυτή και όχι το ρελέ.

να προτείνω κάτι απλό... λογικά τον υπολογιστή τον έχεις πάνω σε πολύπριζο. δοκίμασε να αλλάξεις το πολύπριζο (ή ακόμα καλύτερα να βάλεις τον υπολογιστή πάνω σε πρίζα) και επίσης το καλώδιο του τροφοδοτικού (αν έχεις κανένα δεύτερο καβάντζα)

Link to comment
Share on other sites

δυστυχως το καλωδιο του silverstone ειναι διαφορετικο απο ολα τα αλλα...

το παραξενω ειναι οτι κανει τα ιδια και το τροφοδοτικο του laptop..:o

μολις τελειωσει η εξεταστικη θα φτιαξω απο την αρχη σχεδον ολη την εγκατασταση(20χρονων) και βλεπουμε..

Link to comment
Share on other sites

μα το αλλαξα... ποσες πιθανοτητες να ειναι και το δευτερο χαλασμενο??

παντως οταν το βαζω σε μπριζα τα φωτα της ιδιας γραμμης χαμηλωνουν για μια στιγμη απιστευτα...

δεν ειναι λογικο να τραβαει τοσο ρευμα στιγμιαια ενα τροφοδοτικο χωρις φορτιο πανω του:crazy:

Link to comment
Share on other sites

Ειναι. Την ίδια συμπεριφορά έχω και εγω απο το 1500άρι μου. Οταν το ανοίγω απο τον διακόπτη του (ακομα και αν βρίσκεται στον αέρα) οι πιθανότητες ειναι να μου ρίξει την ασφάλεια. Αν δεν την ρίξει θα παιξουν τα φώτα. Οι ασφάλειες ειναι 10άρες.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι. Την ίδια συμπεριφορά έχω και εγω απο το 1500άρι μου. Οταν το ανοίγω απο τον διακόπτη του (ακομα και αν βρίσκεται στον αέρα) οι πιθανότητες ειναι να μου ρίξει την ασφάλεια. Αν δεν την ρίξει θα παιξουν τα φώτα. Οι ασφάλειες ειναι 10άρες.

Στιγμιαία θα φορτίζει τους πυκνωτές του, και πίστεψέ με σε ένα 1500άρη θα είναι αρκετά μεγάλοι. Καλά θα ήταν να ήταν συνδεδεμένο σε ενισχυμένη πρίζα 2.5μμ^2 - 16Α.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν ξέρω αν βρήκες άκρη τελικά με τις πρίζες σου και συγχωρέστε με που ανασύρω το θεμα αλά μόλις έπεσε στην αντίληψή μου και λογο της περασμένης ώρας μου ήρθε η έμπνευση.

Κατ'αρχας δεν νομίζω να έχει κανένα λογο η γραμμή και η ασφάλεια της αφου το ρελε διαφυγής δεν εχει να κάνει με υπέρταση και αυξημένο φορτίο κατανάλωσης. Η δουλειά του ειναι και μόνο να επιτηρεί και να ζυγίζει κατά κάποιο τρόπο το ρεύμα που εισέρχεται από το δίκτυο να ειναι ακριβώς ίσο με αυτό που θα επιστρέψει σε αυτό!!

{ως γνωστόν και προς αποφυγή παρεξηγήσεων το ρευμα δεν καταναλώνεται (όπως εσφαλμένα χρησιμοποιει τον ορο και η Δ.Ε.Η. ) άλλα παράγει έργο διαρρέοντας απλά το σύστημά!!} οποτε οση ποσότητα ρεύματος θα εισερθει απο τις φάσεις μας ακριβώς το ίσο θα επιστρέψει και απο τον ουδέτερο που λέμε. μην επεκταθούμε στα τριφασικά συστήματά που και εκεί κάτι παρόμοιο γίνετε.

Το ρελε θα καταλάβει σφάλμα μόνο και όταν κάποια γραμμή φάσης κάνει βραχυκύκλωμα με την γείωση μας που συνεπάγεται και ολη την οικοδομή και (εξου και ο όρος ρελε διαφυγής τάσης) το ρεύμα διαφύγει προς τη γη χωρίς να περάσει απο το καταμετρικο του ρελε!

το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον ουδέτερο γιαυτο τον λογο κανουμε την λεγόμενη ουδετερογειωση, λογο του οτι πολλές φορές λόγο επαγωγικών ρευμάτων έχουμε ρευμα παραπάνω ή παρακατω που περναει απο το ρελε και το οπλίζει!

τα επαγωγικά ρεύματα δημιουργούνται άπλα οταν ενας αγωγος διαρρέεται απο εναλλασσόμενο ρεύμα, οπου δημιουργώντας ενα μαγνητικό πεδίο γύρο του, οποίος άλλος αγωγός βρεθεί κοντά του απλα τον φορτίζει ή του μειώνει το ρεύμα!!

Οπως και να εχει προσπαθώ να μην εμπλακώ σε βαθιά μονοπάτια της ηλεκροτεχνιας αλλα θελω να καταλάβουν και οι ποιο άσχετοι με το άθλημα το όλο σκηνικό!!

Πιστεύω λοιπόν ότι ουδεμιά ευθύνη φέρει το ρελέ ή το τροφοδοτικό σου αφου εχουμε να κάνουμε με άλλες καταστάσεις και επαγωγικά ρεύματα τα οποία υπάρχουν κατά την λειτουργιά του τροφοδοτικού αλλα και πολλα περισωτερα που δημιουργούνται με την πρωτη φόρτιση των πυκνωτών και γενικα ειναι πολλα μικρα πραμματακια μεσα εκει το ενα πανω στο αλλο που ομως διαρρέονται απο αρκετά μεγάλες τάσεις και ρεύμα!

ειναι μια κατάσταση που δεν υπάρχει σίγουρη διάγνωση και οσο ποιο παλια η εγγατασταση του σπιτιου τοσο πολλες οι πιθανωτιτες να συμβει.

μια καλη λύση ειναι η ουδέτερογείωση οπως κάπου αναφέρθηκε , αλλα και με τη γειωση της οικοδομής σε παρα πολυ καλη κατάσταση .μια γειωση πρεπει να αλαζετε καθε 10 χρόνια αν θυμάμαι καλα.

Με αυτόν τον τρόπο και παλι εχεις μόνο 50% λιγότερες πιθανότητες να το ξαναπαθεις!!!

οπως και ο junior-21- απλά μαθαίνεις να ζεις με αυτό. μια δυο τρις θα πάρει κάποια στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

ξεχασα να αναφερω οτι λυθηκε το προβλημα....

αλλαξα το ρελε διαφυγης, μερικα σελακια που σπινθιριζαν και γενικα στηθηκε απο την αρχη ο πινακας ποιο τακτοποιημενα, σφιχτηκαν καλυτερα ολες οι επαφες κτλ...

πλεον κανενα προβλημα

αν και εγιναν αρκετες αλλαγες και δεν μπορω να ξερω τι ακριβως ελυσε το θεμα πιστευω οτι δεν δεν ηταν καλα σφιγμενή η γεφυρα πανω στα σελακια και σπινθιριζε

CASE CLOSED

edit.

η γραμμη του δωματιου παρεμεινε 1μμ^2, 10Α και το τροφοδοτικο δεν εχει κανενα προβλημα πλεον

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.