Jump to content



Λογοκρισία...και εκκλησία


Constandinos

Recommended Posts

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, με επιστολή του προς τα μέσα ενημέρωσης, διαμαρτύρεται για την περικοπή σκηνής από το φιλμ που ετοίμασε για την ιστορία του Παρθενώνα και που προβάλλεται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, κατά την οποία εικονίζονται κληρικοί των πρώτων χριστιανικών χρόνων να καταστρέφουν γλυπτά του μνημείου. Στην περικοπή της σκηνής προέβη η διοίκηση του Μουσείου σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από διαμαρτυρίες εκκλησιαστικών παραγόντων.

Ο κ. Γαβράς μιλώντας στο MEGA, δήλωσε : «Μπορεί τα δικαιώματα να ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, που μου ανέθεσε την παραγωγή του φιλμ, αλλά μετά την περικοπή δεν είναι πια το δικό μου φιλμ».

Στην επιστολή που απέστειλε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανέφερε : «Σκοπός μου ήταν να δείξω - βασιζόμενος σε αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα, ότι η σταδιακή " συρρίκνωση " του Παρθενώνα δεν πρέπει να αποδοθεί σε τυχόν φθορές μέσα στο χρόνο ή σε ενδεχόμενες αδυναμίες της κατασκευής του, αλλά αντίθετα οφείλεται στον φανατισμό των ανθρώπων καθώς και στην βαρβαρότητα των διαδοχικών εισβολέων, χωρίς να ξεχνά κανείς τις ασύστολες λεηλασίες του λόρδου Έλγιν, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας».

Ακόμη, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σκηνής, τόνισε : «Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες. Το πεδίο των λογοκριτών εμπλουτίσθηκε με ανώτερους δημοσίους λειτουργούς των οποίων το καθήκον είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Οι νόμοι που προστατεύουν τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημιουργών, απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη».

Τέλος, ο κ. Γαβράς επεσήμανε πως σκοπός της δημιουργίας του έργου ήταν να καταδείξει ότι ο Έλγιν κατέστρεψε μέρος του ναού και έκλεψε τα αγάλματά του για κερδοσκοπικούς λόγους και προσέθεσε : «Ο αγοραστής, δηλαδή ο κλεπταποδόχος, ήταν το αγγλικό κράτος. Τα αγάλματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Παρθενώνα».

πηγή http://www.cosmo.gr/ArtsEnt/Switzerland/245882.html

Τα σχόλια δικά σας.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 104
  • Created
  • Last Reply

θυμαμαι στην προηγουμενη δουλεια

οταν φτιαχναμε τις μακετες για το νεο μουσειο Ακροπολεως

ο Παντερμαλης και οι αρχαιολογοι που ηταν υπευθυνοι για να μας καθοδηγουν

στην σωστη και ακριβη αναπαρασταση του χωρου ανασκαφων και των λοιπων ευρυματων

σχεδον δακρυζαν οταν μιλαγαν για τα οσα εχουν καταστραφει και χαθει με τετοιο τροπο

τα ιδια ακριβως και με αρχαιολογους απο τη Νεμεα οταν φτιαχναμε αναπαρασταση των εκει ευρηματων

σου εδειχαν τι υπηρχε κατα την αρχαιοτητα και τι απεμεινε κατα τα πρωτα παλαιοχριστιανικα χρονια

και ελεγες δεν ειναι δυνατον

ειναι να τρελλαινεσαι πραγματικα

οταν συνειδητοποιεις τι μισος πρεπει να ειχαν αυτοι οι ανθρωποι

για να διαλυουν κιονες αγγεια και αγαλματα για να τα κανουν οικοδομικα υλικα

για τους ναους που θα οικοδομουσαν ακριβως πανω απο τα ερειπια των αρχαιων

νομιζω οτι τετοιες πληροφοριες δεν πρεπει να κρυβονται

πρεπει να διδασκονται στα σχολεια για δειξουν που οδηγει ο τυφλος φανατισμος

ακομα και οταν αυτος εκδηλωνεται "στο ονομα του Θεου"

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου τη δίνει η πρεμούρα της πολιτείας να προστατέψει το παιδάκι της (εκκλησία), κάθε φορά που αυτό προστρέχει προς βοήθεια του τύπου :

''μπαμπά, με πειράζουνε''

Αλλά έτσι ήταν πάντα. Ενας βασιλιάς στη γη και ενας στον ουρανό, σε αγαστή συνεργασία.

''ως εν ουρανώ και επί της γης'' πρέπει να είναι τα πράγματα...

Τέτοιες ειδήσεις μου προκαλούν θλίψη.

Link to comment
Share on other sites

Ο Χριστός δίδαξε με την ζωή του πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι αγαθοί άνθρωποι, δεν έφτιαξε θρησκεία.

Θρησκεία έφτιαξε ο Παύλος.

Επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακαλύψεις τελετουργικά κλπ εκ νέου, βούτηξε τα περισσότερα από την παλιά θρησκεία. Από τότε οι παπάδες σβήνουνε τα ίχνη : )

Link to comment
Share on other sites

τη θρησκεια ο παυλος και την εκκλησια ο μεγας κωνσταντινος?

Το μόνο που έφτιαξε ο Κωνσταντίνος ήταν το διάταγμα των Μεδιολάνων με το οποίο καθιέρωσε την ανεξιθρησκία και σταμάτησαν οι διωγμοί των χριστιανών. Ο ίδιος δεν ήταν χριστιανός, τον κάνανε πριν τα τεζάρει. : )

Link to comment
Share on other sites

Ο Χριστός δίδαξε με την ζωή του πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι αγαθοί άνθρωποι, δεν έφτιαξε θρησκεία.

Θρησκεία έφτιαξε ο Παύλος.

Και το σημερινό χάλι όλοι οι εκ του πονηρού ορμώμενοι που στο όνομα των ανωτέρω έφτιαξαν τον ιδανικό μηχανισμό προπαγάνδας και ''εκ των άνω'' τρομοκρατίας για να κρατάνε τα πλήθη εκεί που πιστεύουν ότι πρέπει. Στον πάτο.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από εκτενή διάλογο και ανάλυση που έγινε γύρω από τις ιστορικές αναφορές και την καλλιτεχνική παρουσίασή τους, ο κ. Γαβράς διευκρίνισε απολύτως ότι στην επίμαχη σκηνή του φιλμ δεν απεικόνιζε ούτε υπονοούσε ότι οι καταστροφές έγιναν από ιερείς, αλλά από ανθρώπους της εποχής.

» Κατόπιν αυτής της αυτονόητης διευκρίνισης του κ. Γαβρά, την οποία ως ιστορική αποτύπωση αποδέχεται το Μουσείο, το ενημερωτικό φιλμ θα συνεχίσει να προβάλλεται κανονικά».

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.