Jump to content



Μέτρηση τάση και έντασης ρεύματος


Recommended Posts

Ως γνωστόν, το καλοκαίρι η ΔΕΗ δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες για ρεύμα. Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας -αλλά φαντάζομαι τα ίδια θα γίνονται παντού-, αλλά στην Κεφαλονιά από 5 Αυγούστου, μέχρι 20 Αυγούστου, τότε δηλαδή που έρχονται όλοι οι ντόπιοι για τις διακοπές, κάθε χρονιά, το ψυγείο μας αρχίζει και τα παίζει. Η θερμοκρασία στην ψύξη πάει στους 10-12 βαθμούς και η κατάψυξη στους -10.

Υπάρχει ασφαλής και εύκολος τρόπος να μετρήσουμε την τάση που δίνει η ΔΕΗ και την ένταση του ρεύματος; Φαντάζομαι ότι το να βάλω τα probes του πολύμετρου μέσα στην πρίζα δεν είναι και ότι πιο ασφαλές, οπότε και δεν το δοκιμάζω. Ή μήπως είναι και αγχώνομαι άδικα;

Link to comment
Share on other sites

Την ενταση δεν μπορεις να την μετρησεις γιατι εξαρταται απο την καθε συσκευη, αλλα για την ταση κανεις ακριβως αυτο που ειπες.

Το εχω κανει απειρες φορες.

Απλα προσεξε τη ρυθμιση στο πολυμετρο (εναλλασσομενο ρευμα), μη καψεις καμια ασφάλειά του.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Την τάση όπως αναφέρει και ο προλαλήσας μπορείς να τη μετρήσεις ανα πάσα ώρα με ένα πολύμετρο στην κλίμακα AC VOLTS πάνω απο 250 (συνήθως 750V κλίμακα έχουν πολλά πολύμετρα.) Την ένταση δε μπορείς να την μετρήσεις ΜΟΝΟ σε σειρά με κάποιο φορτίο, αλλά πρακτικά δε θα σου δώσει καμμια πληροφορία πέραν απο το τί θα ''τραβήξει'' το φορτίο σου. Πέραν τούτων ενδιαφέρον έχει η παρακολούθηση της τάσης σε βάθος χρόνου προκειμένου να εξάγεις συμπεράσματα για τις όποιες διακυμάνσεις. Και πάλι όλα αυτά για καθαρά ακαδημαικούς/ερευνητικούς λόγους μιας και το να κάνεις παράπονο στη ΔΕΗ δε θα επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

για την ταση (V) σου απαντησαν πολυ σωστα οι παραπανω

τωρα, (έντασης ρεύματος), το ρευμα (I) το μετρας σε σειρα με το φορτιο (ψυγειο laptop etc...)

με ενα πολυμετρο

αν θες να βρεις την καταναλωση πολλαπλασιάζεις ρευμα (I) * ταση (V)

η αγοραζεις εναν μετρητη σε καποιο καταστημα

συνηθως αυτοι οι μετρητες εχουν ενδείξεις και για την ταση και για το ρευμα

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν και οι αμπεροτσιμπίδες που μπορούν να σου μετρήσουν το ρεύμα χωρίς να χρειάζεται να παρεμβάλεις αμπερόμετρο ενδιάμεσα σε καλώδια.

Η αμπεροτσιμπίδα δεν μπορεί να μετρήσει σε καλώδιο που έχει φάση και ουδέτερο μαζί...

Link to comment
Share on other sites

Η αμπεροτσιμπίδα δεν μπορεί να μετρήσει σε καλώδιο που έχει φάση και ουδέτερο μαζί...

Ναι δε μπορεί, γνωστό, αλλά μπορεί να βάλει την αμπεροτσιμπίδα στην φάση του αγωγού μέσα στον πίνακα, με προσοχή, και να μετρήσει την συνολική κατανάλωση.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.