Jump to content



φυσικό αέριο, τα συν και τα πλην.


dunkel_Stern

Recommended Posts

ναι αρκετα χαμηλοτερες. εγω εχω πετρελαιο στο σπιτι, κ πληρωνω αρκετα καθε χειμωνα + εξοδα που για μεγισμα.

συμφοιτητες μου, που εχουν αεριο, δινουν πολυ λιγα...

εαν το σπιτι ειναι δικο σου, βαλε. κερδισμενος θα εισαι.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ και 2,5 χρόνια που έχουμε μπορώ να πω ότι έχουμε γλυτώσει από πολλά έξοδα...

Εκτός από τη θέρμανση σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μπορείς να έχεις πάντα ζεστό νερό και δεν χρειάζεσαι και θερμοσίφωνο, που είναι και η πιό ενεργοβόρα συσκευή μέσα στο σπίτι.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ και 2,5 χρόνια που έχουμε μπορώ να πω ότι έχουμε γλυτώσει από πολλά έξοδα...

Εκτός από τη θέρμανση σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μπορείς να έχεις πάντα ζεστό νερό και δεν χρειάζεσαι και θερμοσίφωνο, που είναι και η πιό ενεργοβόρα συσκευή μέσα στο σπίτι.

και με το πετρέλαιο δεν χρειάζεσαι, ανάλογος τον καυστήρα βεβαια

Link to comment
Share on other sites

Μιας και δουλεύω πάνω στο θέμα σαν ενεργειακός επιθεωρητής στη Γερμανία θα σου πω τις κυριότερες διαφορές:

1)Ένας σύγχρονος καυστήρας πετρελαίου και ένα σύγχρονος καυστήρας αερίου έχουν παραπλήσιο βαθμό απόδοσης. (Λίγο υπέρ του αερίου). Οπότε τη διαφορά στο πορτοφόλι την κάνει συνήθως η χαμηλότερη τιμή του γκαζιού.

2)Αν αλλάξεις θέρμανση από παλαιό καυστήρα πετρελαίου σε νέο καυστήρα αερίου με τεχνολογία συμπήκνωσης υδρατμων μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 30% στο κόστος θέρμανσης. Αυτοί οι καυστήρες είναι πλέον μονόδορμος στην Ευρώπη. Μάλιστα στο γερμανικό εργοστάσιο μου είπαν ότι τους παλαιους τεχνολογίας καυστήρες τους παράγουν μόνο για χώρες όπως είναι η Ελλάδα και γενικά την ανατολική Ευρώπη (στα κορόιδα).Παρόλα αυτά θα σταματήσει η παραγωγή το 2011 νομίζω.

Η εξοικονόμηση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν συνοδευτεί με σύστημα χαμηλων θερμοκρασιων: βλεπε ενδοδαπέδια θέρμανση ή καλοριφέρ ακτινοβολίας.

3) Το αέριο έχει λιγότερα έξοδα συντήρησης.

*Αν βάλεις νέο καυστήρα αερίου ρώτα κάποιον ψαγμένο για τους καυστήρες συμπήκνωσης. Ίσως συμφέρει να τον παραγγείλεις και κατευθείαν από το εξωτερικό γιατί οι έλληνες εισαγωγεις βαράνε 200% πάνω τις τιμές.

** Πρέπει να τηρούνται κάποιες προυποθέσεις για τέτοιο καυστήρα , όπως συνήθως μία καπνοδόχος ανθεκτική στη διάβρωση επειδή τα καυσαέρια έχουν χαμηλές θερμοκρασίες (60βαθμους) αντί 160-200 που έχουν οι συμβατικοί καυστήρες .

Link to comment
Share on other sites

perfect!

κάτι ακόμα μια και σε βρήκα τώρα, θα μου λύσεις μπόλικες απορίες.

ήθελα να σε ρωτήσω άμα πούμε πως χωρίζουμε την δύναμη των καλοριφέρ σε χαμηλό μεσαίο και δυνατό.

βασικά μιλάμε όχι για παλιατζούρα καυστήρες (τώρα αυτό με τους ατμούς ιδέα δεν έχω άμα είναι η όχι) και για απλά καλοριφέρ

το να έχεις όλη μέρα στο χαμηλό κανεις καλύτερη οικονομία παρα να βάζεις τέρμα να ζεσταθεί το σπίτι και μετά να κλείσει?

και γενικά πες κανένα 2-3 σενάρια καλύτερης απόδοσης

(όπως για παράδειγμα, άμα βρίσκεσαι μονο τα βραδια στο σπίτι, άμα είσαι όλοι μέρα στο σπίτι, άμα έχει πολύ κρύο στο σπίτι e.t.c.)

άμα δεν σου είναι δύσκολο.

είναι αρκετά περίπλοκο το ερώτημα μου και δεν ξέρω καν άμα το διατύπωσα σωστά, αλλα πιστεύω πως αρκετοί τώρα που έρχεται χειμώνας θα έχουν τέτοιες απορίες

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς το καλύτερο είναι να έχεις θερμοστάτες στα καλοριφέρ! Αυτά που γραφουν πάνω 1,2,3,4,5! Αυτά αντιστοιχούν σε θερμοκρασίες! Συνήθως το 3 είναι το 20-21 βαθμούς. Καλό είναι λοιπόν όσο είσαι μέσα να μην το έχεις στο 5 αλλά στο 3 , οπότε μόλις φτάνει τους 20 βαθμούς να κλείνει μόνο του.

Τώρα αν έχει απλά διακόπτη που ρυθμίζει το πόσο νερό μπαίνει στο καλοριφερ τότε αν είναι δικό σου ο καυστηρας θα τα ρυμίσεις ώστε όλα τα δωματια να είναι στην επιθυμητη θερμοκρασία με το πιο (κρύο δωμάτιο να είναι στο τέρμα γυρισμένο) και τα άλλα λιγότερο. Αν είναι κεντρικός καυστήρας πολυκατοικιας και πληρώνεις με την ώρα τότε όλα στο φουλ.

Κοίτα τα σπίτια στην Ελλάδα επειδή είναι βαρίες κατασκευές, έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα οπότε και αργουν να ζεσταθούν άμα κρυώσουν εντελώς. Είναι λοιπόν καλό να μην το κλείνεις εντελώς αν λείπεις κάποιες ώρες από το σπίτι.

Παντως κάθε σπίτι είναι διαφορετικό και ανάλογα με το επίπεδο μόνωσης η συμπεριφορά πρέπει να είναι άλλη. Σε άλλα ίσως συμφέρει να το κλείνεις εντελως και να το αν

Επίσης σημαντικό είναι το πώς πληρώνεις! αν πληρώνεις με το χρόνο λειτουργίας (πχ σε πολυκατοικία) , τότε όταν ανοίγεις τον κεντρικό θερμοστάτη έχετα όλα στο φουλ και όταν ζεσταθεί κλείνε το.

Γενικες πάντως οδηγίες είναι δύσκολο. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Ευρωπη υπάρχουν οι ενεργειακές μελέτες που αφορούν το κάθε σπίτι ξεχωριστά με μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Link to comment
Share on other sites

Εχει να κάνει με τον καυστήρα και το πως είναι διαστασιολογημένος.

Πάντως πιο πολύ χρήμα θα κερδίσεις αν κάνεις μία καλή εγκατάσταση και υδραυλική εξισσορόπηση και πάρεις ένα κυκλοφορητή με ρυθμιζομενες στροφες και χαμηλή κατανάλωση παρά να λύνεις εξίσωση τι και πως θα θερμανεις.

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον αυτό με τους καυστήρες. Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με το θέμα και είχα στο μυαλό ότι όλα είναι στο kit (παροχή, καυστήρας, σωλήνες κλπ). Τον αλλάζεις με ίδιο μόνο αν χαλάσει ένα πράμα. Πάω να δω ποιον έχουμε και την απόδοση που έχει, μπας και τον αλλάξουμε σε κάτι next-gen (για Ελλάδα).

Παραπονιέται ο πατέρας ότι ξοδεύει τα ίδια λεφτά με πετρέλαιο, όχι τίποτα άλλο.

ΥΓ. Καυστήρας τουλάχιστον 7 χρόνων

Link to comment
Share on other sites

μαγκες σε τετοια θεματα ,ειναι πολυ καλη επενδυση και η μονωση...και για καλοκαιρι και για χειμωνα...

Αυτο δυστηχως στην Ελλάδα το παραλείπουμε γι αυτό και πληρώνουμε όση θέρμανση πληρώνουν και οι Ευρωπαίοι φίλοι μας παρόλο που εκεί εχουν χειμώνες με -16 βαθμους.

Ενα σύγχρονο Γερμανικό σπίτι καίει στον Γερμανικό χειμώνα πολύ λιγότερο από ένα ελληνικό! Φαντασου!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.