Jump to content



  • yanni
    yanni

    Τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 3ο τρίμηνο ανακοίνωσε η AMD την προηγούμενη βδομάδα

    Σε αντίθεση με την Intel, η AMD δεν είχε να ανακοινώσει ρεκόρ κερδών, αλλά αυτό μάλλον δεν θα ξαφνιάσει πολλούς. Κατάφερε όμως να εκμεταλλευτεί την αύξηση της τιμής της μετοχής της, ώστε να μειώσει σημαντικά το συνολικό της χρέος. Το μεγάλο αρνητικό πρόσημο για το τρίτο τρίμηνο του 2016, οφείλεται στο μεγάλο ποσό χρημάτων που συμφώνησε να καταβάλει η AMD στην GlobalFoundries, για την αναθεώρηση της συμφωνίας τους όσον αφορά την αγορά wafers και την δυνατότητα της AMD να κατασκευάζει τα chip της, σε άλλα εργοστάσια.

     

    Τα έσοδα της εταιρίας παρουσίασαν σημαντική αύξηση και σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι και σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Έφτασαν το ποσό των 1,307 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Οι καθαρές ζημιές όμως για το τρίμηνο έφτασαν τα 406 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 197 εκατομμυρίων ζημιών, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.  Αυτό, όπως αναφέρθηκε και αρχικά, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τελευταία τροποποίηση της συμφωνίας με την GlobalFoundries, στην οποία και κατέβαλε 340 εκατομμύρια δολάρια για την τροποποίηση αυτή. Το ποσό αυτό επηρέασε και το περιθώριο κέρδους το οποίο έπεσε στο μόλις 5%.

     

    AMDl Q3 2016 -1.jpg

     

    Η AMD πάντως παρείχε και νούμερα στα οποία εξαιρείται η επίπτωση της συμφωνίας με την GlobalFoundries. Με βάση αυτά τα νούμερα, η εταιρία είχε καθαρό κέρδος που έφτασε τα 27 εκατομμύρια δολάρια, έναντι ζημιών 136 εκατομμυρίων πέρσι, ενώ το περιθώριο κέρδους της ήταν στο 31%, ίδιο με αυτό του προηγούμενου τριμήνου, αλλά σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το μόλις 23% πέρσι την ίδια περίοδο.

     

    AMDl Q3 2016 -2.jpg

     

    Η AMD διαθέτει δύο τμήματα. Το Computing and Graphics, που περιλαμβάνει επεξεργαστές και GPUs και το Enterprise, Embedded, and Semi-Custom, που περιλαμβάνει τα προϊόντα για την επαγγελματική και την embedded αγορά, αλλά και τα SoCs που χρησιμοποιούνται στις κονσόλες της Microsoft και της Sony.

     

    Το τμήμα Computing and Graphics είχε έσοδα 472 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με πέρσι. Η αύξηση αυτή οφειλόταν κυρίων στην αύξηση πωλήσεων GPUs και στους επεξεργαστές για φορητούς υπολογιστές. Οι πωλήσεις επεξεργαστών για σταθερούς υπολογιστές συνεχίζουν να μειώνονται. Το τμήμα αυτό συνεχίζει να είναι ζημιογόνο με τις ζημιές να φτάνουν τα 66 εκατομμύρια δολάρια, σημαντικά μειωμένες πάντως έναντι των ζημιών της ίδιας περιόδου πέρσι που είχαν φτάσει τα 181 εκατομμύρια δολάρια.

     

    AMDl Q3 2016 -3.jpg

     

    Το τμήμα Enterprise, Embedded, and Semi-Custom συνεχίζει να μεγαλώνει και πλέον αποτελεί το βασικότερο τμήμα εσόδων της εταιρίας με 835 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 35% σε σχέση με πέρσι. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην κυκλοφορία των νέων κονσολών των Microsoft και Sony, του Xbox One S και του PlayStation 4 Pro αντίστοιχα. Το τμήμα αυτό της AMD είναι επικερδές, με κέρδη 136 εκατομμυρίων δολαρίων.

     

    580df8363650d-AMDlQ32016-4.jpg

     

    Οι GPUs αρχιτεκτονικής Polaris μέχρι στιγμής φαίνεται να αποτελούν μια πετυχημένη σειρά για την εταιρία, η οποία ελπίζει ότι οι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen, θα αποτελέσουν και αυτοί επιτυχία, ώστε να μπορέσει η εταιρία να αυξήσει τα μερίδιά αγορά της, μερίδια τα οποία είναι περίπου στο 10% όσον αφορά τους σταθερούς και φορητούς υπολογιστές και πρακτικά μηδενικά στους servers.

     

    Τέλος, όπως αναφέρθηκε και αρχικά, η AMD εκμεταλλεύτηκε την σημαντική αύξηση της μετοχής της ώστε να μειώσει το χρέος της. Έτσι με διάθεση μεγάλου αριθμού νέων μετοχών κατάφερε να μειώσει το χρέος της κατά 606 εκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό της χρέος πλέον βρίσκεται στα 1,632 δισεκατομμύρια δολάρια.

     

    Πάντως οι επενδυτές, όπως και στην περίπτωση της Intel, δεν ενθουσιάστηκαν από τις προβλέψεις της εταιρίας για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η AMD αναμένει μείωση των πωλήσεων κατά 18% κατά μέσο όρο και σε συνδυασμό με το αρνητικό πρόσημο του τρίτου τριμήνου, η μετοχή της είχε πτώση άνω του 6%.

     

    580df8f83f63f-AMDstock.jpg


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.