Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σκοτώσουν τα κρυπτονομίσματα: Η οριοθέτηση μέσω κανονισμών είναι προ των πυλών

      Η κρυπτογράφηση έχει ενσωματωθεί σε πάρα πολλά μέρη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος

    Από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, θα νόμιζε κανείς ότι το τέλος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων είναι εδώ, αλλά δεν είναι έτσι. Αν και είναι αλήθεια ότι το τελευταίο έτος παρατηρήθηκαν απάτες, καταρρεύσεις και απολύσεις που προκάλεσαν διαδοχικές αποτυχίες εταιρειών, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ίδιες τις αποτυχημένες εταιρείες. Οι μεγαλύτεροι παίκτες του κλάδου υποσχέθηκαν αυτορρύθμιση, αλλά οι ενέργειες πολλών κακών παραγόντων του περασμένου έτους -αυτών που απέτυχαν- έσβησαν κάθε πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

     

    Ωστόσο, οι επιζώντες - όσοι έχουν νόμιμες επιχειρήσεις - εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν ζόμπι, ικανά να προχωρήσουν μπροστά, αλλά με λίγες ελπίδες ζωής. Αλλά το φαινόμενο της αφηγηματικής βαρύτητας, όταν τα μέσα ενημέρωσης, το κοινό και οι παράγοντες επιρροής συμφωνούν ότι μια αφήγηση είναι σωστή χωρίς αμφισβήτηση ή εξέταση, συμβαίνει σε ολόκληρο τον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

     

    Όπως έχει η κατάσταση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), επηρεασμένη από την αφηγηματική βαρύτητα αντί της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας blockchain, ρυθμίζει επιθετικά την αγορά κρυπτονομισμάτων μέσω υπερβολικής παρέμβασης και ενεργειών επιβολής αντί να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας στοχαστικής πολιτικής. Αυτή είναι η λανθασμένη προσέγγιση, τελεία και παύλα.

     

    Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό, καθώς η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει ενσωματωθεί σε πάρα πολλά μέρη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι αλυσίδες μπλοκ έχουν δημιουργήσει ένα νέο διαδίκτυο και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν θεμελιώδες στρώμα για το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου και των τραπεζών, της επικοινωνίας και της ατομικής ιδιοκτησίας.

     

    Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα για διάφορους σκοπούς και πιστεύουν στις δυνατότητές τους. Η αδυναμία της SEC να χρησιμοποιήσει το παρελθόν ως πρόλογο και να δει πώς η αγορά κρυπτονομισμάτων αποτελεί αναπόφευκτα μέρος του μέλλοντός μας σημαίνει ότι οι ΗΠΑ υστερούν σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά αυτή την τεχνολογία αιχμής. Η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμη και η Κίνα έχουν θεσπίσει ή εισάγουν μόνιμα ρυθμιστικά πλαίσια για τα κρυπτονομίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι απουσιάζουν από αυτόν τον κατάλογο οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι αναμφισβήτητα η παγκόσμια οικονομική δύναμη που απέχει περισσότερο από ένα πειστικό ρυθμιστικό πλαίσιο - τουλάχιστον σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

     

    Το αποτέλεσμα; Η βιομηχανία μετακινείται σε υπεράκτιες περιοχές, με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Electric Capital, οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν το 42% των προγραμματιστών blockchain ανοιχτού κώδικα παγκοσμίως το 2018. Μέχρι το 2022, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 29%. Ως η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, είναι απίθανο οι ΗΠΑ να πάνε κόντρα στην παγκόσμια τάση της ρύθμισης της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Θα ήταν πρωτοφανές για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν μια πλήρως ρυθμιζόμενη χρηματοπιστωτική αγορά που είναι σχετικά παράνομη στις ΗΠΑ. Δεν λειτουργεί έτσι η παγκόσμια οικονομία. Επιπλέον, ο κίνδυνος να χαθεί η αγορά κρυπτονομισμάτων από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις είναι πολύ μεγάλος. Τι θα γινόταν αν η Google ή το Twitter είχαν ιδρυθεί στην Κίνα; Πώς θα ήταν το διαδίκτυο σήμερα; Με απλά λόγια, η έλλειψη μιας πλήρως ρυθμιζόμενης χρηματοπιστωτικής αγοράς στις ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με την παγκόσμια οικονομική αλληλεξάρτηση που παρατηρείται σε άλλες μεγάλες οικονομίες.

     

    Οι ΗΠΑ έχουν ιστορικά ανταποκριθεί στη στιγμή, όταν πρόκειται για τη στοχαστική ρύθμιση των τεχνολογιών αιχμής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συμβεί και τώρα. Οι περισσότερες πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μόνιμα ρυθμιστικά πλαίσια για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, και είναι απολύτως εντός των αρμοδιοτήτων τους να το πράξουν. Η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη εκδίδουν ακόμη και BitLicenses, γεγονός που κωδικοποιεί περαιτέρω τη δραστηριότητα του web3 στις δύο μεγαλύτερες πολιτειακές οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

     

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να κινείται πιο αργά από ποτέ, αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε σημάδια ότι έρχεται ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο. Ένα πρόσφατο νομοσχέδιο προσφέρει μια διέξοδο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που ξεκινούν ως τίτλοι, ώστε τελικά να ρυθμίζονται ως εμπορεύματα. Τα κουπόνια που προσφέρονται ως μέρος ενός επενδυτικού συμβολαίου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα της SEC, ενώ εκείνα που χαρακτηρίζονται ως εμπορεύματα θα εποπτεύονται από την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (CFTC). Και γίνονται σημαντικές συζητήσεις σχετικά με το αν ένα περιουσιακό στοιχείο θεωρείται εμπόρευμα εάν ένα δίκτυο blockchain είναι αποκεντρωμένο.

     

    Γνωρίζοντας ότι τελικά θα υπάρξει μια πορεία προς τα εμπρός σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ας μιλήσουμε για το πώς φαίνεται αυτό.

    1. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη των blockchain. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα των ΗΠΑ να επωάζει τεχνολογία που αλλάζει τον κόσμο. Γιατί να σταματήσει τώρα;
    2. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Πώς μπορεί κάποιος να ρυθμίσει κάτι που δεν κατανοεί θεμελιωδώς; Άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κάνουν αυτό.
    3. Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει ένα sandbox και να βρει συμβατούς - ακόμη και αμοιβαία επωφελείς - τρόπους να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα και την ίδια την τεχνολογία.

    Η πρόβλεψη του θανάτου των κρυπτονομισμάτων είναι μια βολική αλλά ανακριβής αφήγηση. Οι ΗΠΑ θα τα καταφέρουν. Πάντα το κάνουν. Ο κλάδος θα γίνει ισχυρότερος καθώς θα τίθενται σε εφαρμογή ουσιαστικές ρυθμίσεις - και όχι ισχυρές επιβολές.


    Πηγή
    Φωτογραφία: World Economic Forum
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.