Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Valve περιορίζει τα fan-based mods και παιχνίδια, σοκάροντας την gaming κοινότητα

    Σε μια αναπάντεχη τροπή των γεγονότων, η Valve έλαβε μέτρα κατά δύο παιχνιδιών οπαδών που βασίζονται στα δημοφιλή franchises της, Team Fortress 2 και Portal. Η εταιρεία εξέδωσε ειδοποιήσεις DMCA κατά του Team Fortress: Source 2, ένα έργο που προσπαθούσε να αναβιώσει το παιχνίδι πολλαπλών παικτών σε μια σύγχρονη μηχανή, και το Portal 64, ένα demake του παιχνιδιού γρίφων του 2009 που θα έτρεχε στην κονσόλα Nintendo 64.

     

    Η απόφαση να κλείσουν αυτά τα έργα των οπαδών άφησε πολλούς στην κοινότητα των παιχνιδιών άναυδους. Η Valve έχει από καιρό τη φήμη ότι υποστηρίζει το περιεχόμενο που δημιουργείται από οπαδούς, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κυκλοφορεί επίσημα εργαλεία και πόρους για τους modders. Ωστόσο, αυτές οι τελευταίες ενέργειες υποδηλώνουν μια αλλαγή στη στάση της εταιρείας.

     

    Στην περίπτωση του Team Fortress: Source 2, η ειδοποίηση DMCA της Valve ανέφερε τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση περιουσιακών στοιχείων της Valve. Το έργο χρησιμοποιούσε τη μηχανή παιχνιδιού S&box, την οποία η Valve δεν είχε αδειοδοτήσει για το σκοπό αυτό. Οι προγραμματιστές του Team Fortress: Source 2 εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση της Valve, αλλά συμμορφώθηκαν με την κατάσχεση DMCA.

     

     

    Η κατάσταση με το Portal 64 είναι πιο περίπλοκη. Στον προγραμματιστή James Lambert δεν έχει εκδοθεί επίσημη DMCA, αλλά η Valve του ζήτησε να κατεβάσει το έργο. Ο Lambert πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στη χρήση ιδιόκτητων βιβλιοθηκών της Nintendo κατά την ανάπτυξη του Portal 64. Αυτές οι βιβλιοθήκες δεν κυκλοφόρησαν ποτέ επίσημα στο κοινό και η Valve φαίνεται να ενεργεί από σύνεση για να αποφύγει την παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας της Nintendo.

     

    Η απόφαση της Valve να "χτυπήσει" αυτά τα fan-based παιχνίδια, έχει προκαλέσει ανησυχίες στην gaming κοινότητα. Ορισμένοι φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για μελλοντικά έργα, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους οπαδούς να δημιουργήσουν τις δικές τους ερμηνείες δημοφιλών franchises. Άλλοι ανησυχούν ότι η Valve γίνεται υπερβολικά προστατευτική όσον αφορά την πνευματική της ιδιοκτησία και ότι αυτό θα μπορούσε να καταπνίξει τη δημιουργικότητα.

     

    Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η απόφαση της Valve να κατεβάσει αυτά τα παιχνίδια των οπαδών είναι ένα προσωρινό μέτρο ή ένα σημάδι μιας πιο περιοριστικής προσέγγισης στο περιεχόμενο που δημιουργείται από οπαδούς. Ωστόσο, το περιστατικό έχει αναμφίβολα προκαλέσει σοκ στην κοινότητα των παιχνιδιών και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει θέμα συζήτησης για τα επόμενα χρόνια.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Valve
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.