Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Grand Theft Auto γίνεται επίσημα 25 ετών

    Ένα από τα μεγαλύτερα franchises βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο και ένα από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα ψυχαγωγίας, το Grand Theft Auto γίνεται πλέον 25 ετών! Η σειρά γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από το κοινό από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 1997. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουμε την πραγματική ιστορία πίσω από το αγαπημένο μας βιντεοπαιχνίδι και το πόσο πολύκροτη είναι η ιστορία του; Στις επόμενες γραμμές θα μοιραστούμε κάποιες άγνωστες πτυχές του παιχνιδιού από τα τελευταία 25 χρόνια που κυκλοφορεί στα ράφια των καταστημάτων, η.. και λίγο πιο πίσω.

    Όλα ξεκίνησαν από την DMA Design, όταν η ίδια ξεκίνησε τη σειρά το 1997, με την κυκλοφορία του Grand Theft Auto. Η σειρά αποτελείται συνολικά από επτά αυτόνομους τίτλους και τέσσερα πακέτα επέκτασης. Ο τρίτος βασικός τίτλος, Grand Theft Auto III, που κυκλοφόρησε το 2001, θεωρείται ένα παιχνίδι ορόσημο, καθώς έφερε τη σειρά σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό και χάρισε μια πιο καθηλωτική εμπειρία με πρωτόγνωρα για την εποχή επίπεδα ρεαλισμού. Οι επόμενοι τίτλοι ακολούθησαν και βασίστηκαν στην ιδέα που καθιερώθηκε στο Grand Theft Auto III και έτυχαν σημαντικής αναγνώρισης. Τα GTA παιχνίδια έχουν επηρεάσει άλλα παιχνίδια ανοιχτού κόσμου και οδήγησαν πολλά από αυτά να αντιγράψουν το στυλ που καθιερώθηκε από το παιχνίδι.

    Η σειρά έχει επεκταθεί σε διάφορες άλλες μορφές. Το Jacked: The Outlaw Story of Grand Theft Auto, ένα βιβλίο γραμμένο από τον David Kushner που εξιστορεί την εξέλιξη της σειράς που εκδόθηκε το 2012. Τον Μάρτιο του 2015, το BBC Two ανακοίνωσε το The Gamechangers, ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών που βασίζεται στη δημιουργία του Grand Theft Auto.

    Το 2006, η McFarland & Company δημοσίευσε το The Meaning and Culture of Grand Theft Auto. Το βιβλίο 264 σελίδων που συντάχθηκε από τον Nate Garrelts, είναι μια συλλογή από ιστορίες σχετικά με τη σειρά Grand Theft Auto, για να βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει καλύτερα τα παιχνίδια και να δημιουργήσει μια άποψη για το τι ακριβώς συνέβη σε αυτά.

    Κάποτε υπήρξε και μια μη σχετική ταινία που έφερε το ίδιο όνομα από το δημιουργό Roger Corman, ο οποίος το 2017, ισχυρίστηκε ότι μήνυσε τον “κατασκευαστή βιντεοπαιχνιδιών που έκλεψε την ιδέα” και ότι “συμβιβάστηκαν εξωδικαστικά και μου έδωσαν κάποια χρήματα“, όπως ανέφερε. Η Take-Two Interactive απάντησε στους ισχυρισμούς του Corman, σημειώνοντας ότι η εταιρεία “κατέχει όλα τα δικαιώματα για ταινίες που σχετίζονται με τη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Grand Theft Auto” και ότι “μπορεί και θα λάβει τα κατάλληλα νομικά μέτρα εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να κάνει κατάχρηση της πνευματικής ιδιοκτησίας μας προσπαθώντας να κάνει μια νέα ταινία με τίτλο Grand Theft Auto“·

    Βέβαια δεν ήταν αυτό το μόνο τροχοπέδη που συνάντησε η σειρά στα χρονικά της. Σύμφωνα με το Guinness World Records 2008 και το αντίστοιχο 2009 Gamer’s Edition, είναι η πιο αμφιλεγόμενη σειρά βιντεοπαιχνιδιών στην ιστορία, με πάνω από 4.000 άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σχετικά, τα οποία περιλαμβάνουν κατηγορίες για υπερβολική βία, διαφθορά και σύνδεση με εγκλήματα της πραγματικής ζωής. Το παιχνίδι, επομένως, ήταν αμφιλεγόμενο από την πρώτη ενσάρκωση της σειράς. Το Grand Theft Auto καταδικάστηκε στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία λόγω της «ακραίας βίας» του και η Βραζιλία το απαγόρευσε εντελώς.

    Όπως και να έχει το Grand Theft Auto αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα franchises στην ιστορία του gaming και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με το γεγονός ότι βρισκόμαστε σχεδόν μια δεκαετία μετά την πρώτη κυκλοφορία του και οι πωλήσεις του GTA V παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ο προγραμματιστής έχει ήδη ανακοινώσει πως το επόμενο παιχνίδι βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και το μόνο σίγουρο είναι ότι στο προσεχές μέλλον θα το έχουμε στα χέρια μας. Ευχαριστούμε λοιπόν το GTA για όλες τις στιγμές ελευθερίας που κανένα άλλο παιχνίδι δεν μας έχει χαρίσει και αναμένουμε την επόμενη είσοδο στη σειρά.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.