Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Gaming 2023: Τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς που πέρασε

      Μια αναδρομή στα παιχνίδια που μας απασχόλησαν τη χρονιά που πέρασε.

    Το 2023 ήταν μια σημαντική χρονιά για τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, η οποία χαρακτηρίστηκε από μια αξιοσημείωτη άνοδο της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της εξαιρετικής αφήγησης ιστοριών. Οι προγραμματιστές από όλες τις γωνιές του πλανήτη ξεπέρασαν τα όρια του εφικτού, παρέχοντας μια ποικιλία τίτλων που καθήλωσαν το κοινό παγκοσμίως. Μέσα σε αυτό το ζωντανό τοπίο αριστείας των παιχνιδιών, ένα παιχνίδι ξεχώρισε ως ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής - το Baldur's Gate 3.


    Το φιλόδοξο RPG της Larian Studios κατέρριψε τις προσδοκίες, επαναπροσδιορίζοντας τα πρότυπα για την ελευθερία επιλογών του παίκτη και την καθηλωτική αφήγηση. Οι παίκτες μεταφέρθηκαν σε ένα βασίλειο απεριόριστων δυνατοτήτων, όπου κάθε τους απόφαση διαμόρφωνε την πορεία της περιπέτειάς τους. Η επιτυχία του παιχνιδιού επεκτάθηκε πέρα από την αρχική του κυκλοφορία, καθώς η Larian καλλιέργησε ενεργά μια ακμάζουσα και παθιασμένη κοινότητα που αγκάλιαζε με ανυπομονησία κάθε νέα ενημέρωση και επέκταση. Η κληρονομιά του Baldur's Gate 3 ξεπερνάει την κριτική αναγνώριση και την εμπορική επιτυχία του και αποτελεί απόδειξη της δύναμης των παιχνιδιών να μεταμορφώνουν την πραγματικότητα. Ο "παικτοκεντρικός" σχεδιασμός του παιχνιδιού, η δέσμευση της κοινότητας και η αδιάκοπη επιδίωξη της τελειότητας έθεσαν ένα νέο σημείο αναφοράς για τα RPG, εμπνέοντας τους προγραμματιστές παγκοσμίως να διευρύνουν τα όρια της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.


    Πέρα από το Baldur's Gate 3, το 2023 ήταν γεμάτο με πρωτοποριακούς τίτλους που ανέδειξαν τις απεριόριστες δυνατότητες της βιομηχανίας. Το Super Mario Bros. Wonder εισήγαγε τα καινοτόμα Wonder Flowers, φέρνοντας επανάσταση στο gameplay με την ικανότητά τους να αλλάζουν τα επίπεδα με απροσδόκητους τρόπους. Το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, με το επαναστατικό Ultrahand, επαναπροσδιόρισε την εξερεύνηση ανοιχτού κόσμου, επιτρέποντας στους παίκτες να χειρίζονται και να διαμορφώνουν το περιβάλλον σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.


    Στον τομέα της αφήγησης, το Alan Wake 2 και το The Cosmic Wheel Sisterhood εμβάθυναν σε πολύπλοκα ψυχολογικά θέματα, παρέχοντας περίπλοκες αφηγήσεις που καθήλωσαν τους παίκτες με το βάθος και τη συναισθηματική τους απήχηση. Το Resident Evil 4 Remake και το Cocoon ξεπέρασαν τα όρια της οπτικής πιστότητας, βυθίζοντας τους παίκτες σε εκπληκτικά αναπαραγμένους κόσμους που θόλωσαν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.


    Το 2023 ήταν μια χρονιά που γιόρτασε τη δύναμη των παιχνιδιών να ψυχαγωγούν, να προκαλούν και να προκαλούν συναισθήματα. Από τη συναρπαστική αφήγηση του Alan Wake 2 μέχρι το καινοτόμο gameplay του Super Mario Bros. Wonder, και από τα εκπληκτικά γραφικά του Resident Evil 4 Remake μέχρι τον καθηλωτικό κόσμο του Baldur's Gate 3, το 2023 ήταν μια απόδειξη της απεριόριστης δημιουργικότητας και καινοτομίας που χαρακτηρίζει τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών.

     

    Πιο αναλυτικά, τα 25 καλύτερα παιχνίδια του 2023 είναι τα εξής:

     

    25. Street Fighter 6


    Λίγες σύγχρονες σειρές βιντεοπαιχνιδιών μάχης είναι τόσο στυλιστικές και καταιγιστικές όσο το Street Fighter, και η Capcom το απέδειξε με το Street Fighter 6. Τα ζωντανά χρώματα πρακτικά ξεπηδούν από την οθόνη, καθώς οι ειδικές κινήσεις τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα συμβαίνουν γρήγορα και με δύναμη, με μηχανισμούς που είναι εύκολο να μάθεις - χάρη σε μεγάλο βαθμό σε ένα ισχυρό σύστημα εκπαίδευσης και έξυπνες επιλογές προσβασιμότητας - αλλά δύσκολο να τελειοποιήσεις. Και μετά υπάρχει η ολοκαίνουργια λειτουργία World Tour, ένα ασυνήθιστο κέντρο, το οποίο εξερευνάται από τον δικό σας προσαρμοσμένο χαρακτήρα, γεμάτο με δραστηριότητες και μάχες που μοιάζει περισσότερο με κάτι από RPG παρά με λειτουργία από fighting game. Παρόλο που αποφεύγει το splatter που χαρακτηρίζει μερικούς από τους πιο αξιόλογους ανταγωνιστές του, η καθαρή ενέργεια και το θέαμα του Street Fighter 6 δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.


    24. Viewfinder


    Το να παίζεις Viewfinder σημαίνει να λες "τι στο π*****..." κάθε 30 δευτερόλεπτα περίπου, καθώς οι φωτογραφίες σχηματίζουν στρεβλές πραγματικότητες μπροστά στο πρόσωπό σου. Η φράση "το επόμενο Portal" έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε βιντεοπαιχνίδι με μια δόση παραξενιάς στην επίλυση γρίφων, αλλά για εμάς μόνο το Viewfinder πλησιάζει πραγματικά να κερδίσει αυτή την τιμή. Καμία ποσότητα κατανόησης για το πώς οι εικόνες ζωντανεύουν ή πώς φαίνονται οι τεντωμένες προοπτικές τους όταν δημιουργούνται από εικόνες, δεν μειώνει ποτέ τον αντίκτυπο του να το βλέπεις να συμβαίνει. Ο βασικός μηχανισμός, που αναπτύχθηκε τόσο επιδέξια από την Sad Owl Studios, είναι τόσο πολύπλοκος που είναι πραγματικά απίστευτο ότι μπήκε σε ένα συνεκτικό σύνολο επιλύσιμων παζλ. Η μετάβαση από τη χρήση υπαρχουσών εικόνων στην απόκτηση μιας φωτογραφικής μηχανής που σας επιτρέπει να τραβάτε τις δικές σας φωτογραφίες από οτιδήποτε, διπλασιάζει το θαύμα του Viewfinder. 


    23. Blasphemous 2 


    Το Blasphemous 2 "φοράει" τις εμπνεύσεις του στο σκισμένο και ματωμένο μανίκι του. Πρόκειται για μια επέκταση όλων όσων έβαλε στη θέση τους τα genres soulslike και metroidvania του The Game Kitchen από το 2019, αξιοποιώντας την εικονογραφία του Ρωμαιοκαθολικισμού μέσα από τον φακό της ισπανικής κουλτούρας. Ο αριστοτεχνικά σχεδιασμένος χάρτης από τους καλύτερους του είδους, υφαίνοντας εντυπωσιακά το βάθος και την καθετότητα σε έναν δισδιάστατο χώρο- όπου νέες ξεκλειδώσιμες ικανότητες ανοίγουν σταδιακά κάποτε απρόσιτες περιοχές. Και η επιδέξια μάχη, το ποικίλο οπλοστάσιο όπλων και ξορκιών, οι αλλόκοτοι εχθροί και τα εξαιρετικά απαιτητικά αφεντικά αντικατοπτρίζουν τα καλύτερα της σειράς Dark Souls της FromSoftware. Μέσα από όλα αυτά, και με βελτιώσεις σχεδόν σε κάθε τομέα σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το Blasphemous 2 είναι από τα καλύτερα σε αυτό που κάνει, με σαφή αίσθηση του τι ελπίζει να πετύχει. 


    22. Horizon Call of the Mountain 


    Το PlayStation χρειαζόταν ένα showstopper για να λανσάρει το PSVR 2 τον Φεβρουάριο και ευτυχώς το Horizon Call of the Mountain τα κατάφερε. Μια κοινή συνεργασία μεταξύ των προγραμματιστών Firesprite και Guerrilla Games, κατάφερε να μεταφέρει τον κόσμο του Horizon με επιτυχία στην εικονική πραγματικότητα - δεν είναι εύκολο κατόρθωμα όταν μιλάμε για γιγάντιους ρομποτικούς δεινόσαυρους και μάχες που επικεντρώνονται στην κίνηση. Αλλά το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Από τις πρώτες στιγμές που σας κρατούν αιχμάλωτους σε μια βάρκα και παρακολουθείτε έναν Tallneck να περνάει από πάνω σας, μέχρι το να σκαρφαλώσετε αργότερα σε έναν Tallneck και να τον καβαλήσετε στη μάχη. Είναι μια εκπληκτική επίδειξη του τι μπορεί να κάνει το PSVR 2 με τις βελτιωμένες προδιαγραφές και τις νέες δυνατότητες του χειριστηρίου του, τόσο οπτικά όσο και διαδραστικά, με ωραίες πινελιές στην κατασκευή πυρομαχικών, την αναρρίχηση και άλλες λειτουργίες που ζωντανεύουν τον κόσμο και τους χαρακτήρες του σε πρώτο πρόσωπο για πρώτη φορά.


    21. Jusant


    Το Don't Nod ήταν πάντα ανοιχτό στον πειραματισμό. Μια δεκαετία μετά το ντεμπούτο του στούντιο με το Remember Me, παρέδωσε την πιο αξιομνημόνευτη ίσως εμπειρία του μέχρι σήμερα με το Jusant. Πρόκειται για μια σκληρή, μοναχική ανάβαση προς την κορυφή ενός έρημου πύργου, όπου η πρόοδος μετριέται στα εκατοστά μεταξύ επικίνδυνα τοποθετημένων σημείων αγκύρωσης. Καθώς σας κάνει καντάδα ο ήχος των ουρλιαχτών ανέμων και του λαχανιάσματός σας, το Jusant σας βάζει σταδιακά σε έναν κόσμο που είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσετε όσο και να απομακρυνθείτε από αυτόν. Ξεχάστε το Death Stranding- το Jusant είναι αναμφίβολα η καλύτερη αναπαράσταση της απόλαυσης και του κινδύνου που ανασύρεται από την κλιμάκωση μιας σειράς από βιοτόπους που κόβουν την ανάσα. Χωρίς ούτε μια λέξη να ειπωθεί, η Don't Nod παραδίδει μια πανύψηλη περιπέτεια που όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε, τόσο πιο σφιχτά σφίγγει τις χορδές της καρδιάς σας. 


    20. Assassin's Creed Mirage

     

    Η επανασύνδεση με το παρελθόν δεν είναι εύκολη. Στο Assassin's Creed Mirage, η Ubisoft Bordeaux προσπάθησε να αγκαλιάσει το ήθος που καθόρισε τις πρώτες περιπέτειες του Altair και του Ezio - μια στροφή μακριά από τους ανοιχτούς κόσμους ευρείας κλίμακας που καθόρισαν τις πιο πρόσφατες περιηγήσεις του εκδότη στην ιστορία. Αυτό που είναι εκπληκτικό δεν είναι μόνο το πόσο αποτελεσματικό είναι το Mirage στην αναδημιουργία μιας διαφορετικής εποχής του Assassin's Creed, αλλά και η προθυμία του να προωθήσει τόσες πολλές από τις θεμελιώδεις αρχές της σειράς. Το αποτέλεσμα είναι μια επιδέξια εκδηλωμένη stealth εμπειρία που επικεντρώνει τη δράση της γύρω από γρήγορες δολοφονίες και ελεύθερο parkour, δίνοντάς σας την ευκαιρία να περιηγηθείτε επιδέξια, χωρίς όρια σε ένα όμορφα σχεδιασμένο αστικό τοπίο με οδηγό την αιχμηρή άκρη μιας κρυμμένης λεπίδας. Το Assassin's Creed Mirage είναι το είδος της αξέχαστης περιπέτειας που το Animus ήταν πάντα φτιαγμένο για να προσφέρει. 

     

    19. Lies of P  


    Λίγα βιντεοπαιχνίδια έχουν συλλάβει τη χαρακτηριστική ροή των action-RPGs της FromSoftware, ενώ ταυτόχρονα αισθάνονται τόσο μοναδικά. Το Neowiz δεν κατάλαβε απλώς αυτή την αποστολή, αλλά της έδωσε και κατάλαβε. Το Lies of P είναι μια εκρηκτική, στιλάτη εμπειρία που, ενώ είναι αναμφισβήτητα λαξευμένη από τον γοτθικό πολτό του μυελού των οστών του Bloodborne, εξελίσσει το είδος για να ταιριάζει στις δικές του ανάγκες. Κόψτε, κάψτε ή λιώστε τον δρόμο σας μέσα από τους εχθρούς - η επιλογή είναι δική σας, αφού τα περισσότερα όπλα είναι φτιαγμένα για να διαλύονται και να συναρμολογούνται εκ νέου. Και τι θα ήταν ένα τέτοιο παιχνίδι χωρίς ανελέητες μάχες αφεντικών για να δοκιμάσετε τις αντοχές σας; Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν οι απότομες αυξήσεις δυσκολίας, μια σειρά από ολοκληρωμένα συστήματα προσαρμογής διασφαλίζουν ότι αυτή η μακάβρια παιδική χαρά βάζει πάντα τον πειραματισμό στο επίκεντρο. Καινοτόμο, σκληρό και αιματηρά διασκεδαστικό, το Lies of P αξίζει πραγματικά την προσοχή σας. 


    18. Planet of Lana 


    Το Planet of Lana είναι μια όμορφη εξερεύνηση της δύναμης που κρύβεται στη συντροφικότητα και τη σύνδεση. Στην καρδιά της, αυτή η περιπέτεια αφορά δύο χαρακτήρες που χρειάζονται ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουν δύσκολες, συχνά επικίνδυνες συνθήκες - ο δεσμός τους δυναμώνει με κάθε βήμα που κάνετε. Με αποτελεσματικούς μηχανισμούς που εστιάζουν στη συντροφικότητα, βάζοντάς σας στον έλεγχο της Lana και ενός αξιολάτρευτου πλάσματος που μοιάζει με γάτα και ονομάζεται Mui, ξεκινάτε να σώσετε την αδελφή σας και το χωριό σας, αφού τους πάρουν μυστηριώδεις μηχανές. Ενώ το Planet of Lana έχει αποχρώσεις από παιχνίδια όπως το Limbo και το Inside μέσω του σχεδιασμού του παζλ, η περιπέτεια της Wishfully είναι σε θέση να χαράξει το δικό της μονοπάτι μέσω υπέροχα κινηματογραφικών σεναρίων, ενός όμορφου χειροποίητου καλλιτεχνικού στυλ και μιας ειλικρινούς ιστορίας. Και σαν επιστέγασμα, ο έμπειρος ρυθμός ισορροπεί τις στιγμές αγωνίας με τις πιο ήσυχες σκηνές που τραβάνε τις χορδές της καρδιάς σας και σας κρατάνε σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.


    17. Armored Core 6: Fires of Rubicon


    Η FromSoftware έχει καλλιεργήσει τη φήμη της για "τιμωρητικά" RPG με διασυνδεδεμένους κόσμους. Ως ένα γραμμικό παιχνίδι mech δράσης, το Armored Core 6 εξαφανίζει το μεγαλύτερο μέρος αυτού με πυραύλους, αλλά εξακολουθεί να προσφέρει μια από τις πιο συναρπαστικές, επαναληπτικές και ικανοποιητικές εμπειρίες του στούντιο. Είναι τιμωρητικό, αλλά με την τρομακτική δύναμη ενός προσαρμοσμένου Armored Core στα χέρια σας, είστε συχνά εσείς που κάνετε την τιμωρία. Είναι συναρπαστικό με έναν τρόπο που τα παιχνίδια τύπου Souls δεν είναι, ενώ η απόλυτη κινητική υπερφόρτωση χρειάζεται χρόνο για να τη συνηθίσεις. Το Elden Ring ήταν το αποκορύφωμα 10 ετών παιχνιδιών του genre Souls, και με διαφορετικό τρόπο, το ίδιο ισχύει και για το Armored Core 6. Είναι αυτό που έκανε η FromSoftware, αλλά και αυτό που έκανε πάντα: αξέχαστα bosses και αεροστεγείς μάχες. Ο παράδεισος των Mech επανεξετάζεται μετά από μια δεκαετία απουσίας, με όλους τους συσσωρευμένους πόρους και την εμπειρία. 


    16. Sea of Stars


    Το Sea of Stars είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ερωτικό γράμμα στο παρελθόν. Η Sabotage Studio δεν ντρέπεται για τις προθέσεις της, αντλώντας απροκάλυπτα από τα καλύτερα ρετρό παιχνίδια της δεκαετίας του '90 - από το Chrono Trigger μέχρι το Final Fantasy και το Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars - για να βοηθήσει να καθοριστεί η μορφή αυτού του απίθανου διαδόχου του The Messenger. Αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό είναι το πόσο έντονα το Sea of Stars φαίνεται να κατανοεί τις περιπλοκές των συστημάτων RPG που τόσο έξοχα αναπαράγει, και πόσο πρόθυμο είναι το Sabotage να χτίσει διαισθητικά πάνω σε καθένα από αυτά. Αυτό που ξεκινάει ως μια άσκηση αγκαλιάς της νοσταλγίας μετατρέπεται γρήγορα σε κάτι πιο ξεχωριστό: μια περιπέτεια που μοιάζει με τη φυσική εξέλιξη μερικών από τα καλύτερα παιχνίδια SNES όλων των εποχών. Ως αποτέλεσμα, το Sea of Stars αποτελεί ένα από τα πιο θαυμαστά οπτικά και εκπληκτικά εκτεταμένα RPG της χρονιάς.


    15. Starfield 


    Συνήθως, το μόνο που θέλουμε από την Bethesda είναι ένας τεράστιος κόσμος που μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε και να δούμε τι μπορούμε να βρούμε, και στο Starfield μας έδωσε ένα ολόκληρο σύμπαν. Είναι ένας ενδιαφέρων συνδυασμός στοιχείων από προηγούμενα παιχνίδια της Bethesda, αλλά και, κατά ειρωνεία της τύχης, εντελώς ξένο. Υπάρχει μαγεία σε αυτές τις πρώτες μέρες (και στη συνέχεια εβδομάδες) περιπλάνησης, μια αίσθηση ότι ποτέ δεν ξέρεις τι θα ακολουθήσει, καθώς τρέχεις ανάμεσα σε εγκαταλελειμμένες βάσεις και αποστολές - κάνοντας τα πάντα, από το κυνήγι εξωγήινων μέχρι την εταιρική κατασκοπεία. Η αναβάθμιση και η βελτίωση του διαστημοπλοίου σας είναι επίσης ένα παιχνίδι από μόνο του: η προσθήκη εξαρτημάτων για να το μεγαλώσετε από ένα μικροσκοπικό λεωφορείο σε ένα καταδρομικό μάχης είναι πάντα διασκεδαστικό. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το Starfield πετυχαίνει επειδή σας επιτρέπει να κάνετε ό,τι θέλετε, όποτε θέλετε. Μια πραγματική προσομοίωση της ζωής στα τελευταία σύνορα. 

     

    14. Hi-Fi Rush

     

    Η Tango Gameworks απολαμβάνει κάτι σαν αναγέννηση. Το στούντιο τόλμησε να αραιώσει τη φόρμουλα του τρόμου επιβίωσης με το εξαίσιο Ghostwire: Tokyo, μια κίνηση που δυσκόλεψε να προβλέψει κανείς πού θα επενδύσει το στούντιο τη δημιουργική του ενέργεια στη συνέχεια. Ακόμα κι έτσι, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν το Hi-Fi Rush. Ένα ζωηρό παιχνίδι δράσης βασισμένο σε ρυθμούς, εμπνευσμένο από τις ταινίες του Edgar Wright. Η μάχη δεν είναι απλώς υπό τον ήχο των υπερφορτωμένων κιθάρων, αλλά οδηγείται από αυτόν- κάτω από αυτό το ζωηρό οπτικό στυλ χτυπάει η καρδιά ενός τεχνικού παιχνιδιού δράσης, αν και κάθε χτύπημα πρέπει να είναι συγχρονισμένο με το χτύπημα της σάλας. Τα υπέροχα ενεργητικά περιβάλλοντα, για να μην αναφέρουμε την ιστορία που διαπνέεται από την ελεύθερη κωμωδία, βοηθούν το Hi-Fi Rush να φτάσει σε νέα ύψη. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς τα στούντιο πρώτου μέρους μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά το Xbox Game Pass για να εξερευνήσουν νέες ιδέες.

     

    13. Final Fantasy 16


    Το Final Fantasy 16 λατρεύει το θέαμα όπως τα Chocobo το Gysahl. Δεν μπορεί να το χορτάσει. Η Square Enix Creative Business Unit III, το στούντιο που είναι υπεύθυνο για το Final Fantasy 14, δεν χάνει χρόνο για να σας σπρώξει ανάμεσα σε εκρηκτικές, πλουσιοπάροχα σχεδιασμένες μάχες που επισκιάζουν ολόκληρους ορίζοντες - μετακινούμενο αβίαστα μεταξύ περιπτώσεων σφιχτοδεμένης μάχης και μαζικών αναμετρήσεων με τιτάνια Eikons. Είναι συναρπαστικό από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι η ιστορία βρίσκει ακόμα χώρο να αναπνεύσει μέσα από όλη αυτή την εκθαμβωτική δράση. Η Square Enix τοποθετεί ένα πιο σκοτεινό, πιο περίπλοκο παγκόσμιο κράτος, τραβώντας σας σε μια αιώνια σύγκρουση μεταξύ αντιμαχόμενων εθνικών κρατών. αυτό κάνει θαύματα για να σας κρατήσει να επενδύσετε στους μελαγχολικούς χαρακτήρες και τις αλληλοδιαπλεκόμενες πολιτικές τους θέσεις, πουλώντας αβίαστα τη φαντασία αυτής της περιπέτειας εμπνευσμένης από το Game of Thrones.


    12. The Cosmic Wheel Sisterhood


    Σε μια χρονιά γεμάτη με φανταστικές ιστορίες, είναι ο προγραμματιστής Deconstructeam που παραδίδει την καλύτερη εξερεύνηση της επιλογής και των συνεπειών. Η ιδέα αποδομείται, αναδιανέμεται ανάμεσα σε μια τράπουλα με κάρτες ταρώ - με αυτές η εξόριστη μάγισσα Fortuna αρχίζει να επαναπροσδιορίζει το πεπρωμένο της, μία κλήρωση τη φορά. Η Αδελφότητα του Κοσμικού Τροχού είναι μια ήσυχη και εσωστρεφής περιπέτεια, και μάλιστα αριστοτεχνικά γραμμένη. Ο ταπεινός οπτικός σχεδιασμός και το lo-fi soundtrack είναι μια πρόσκληση για να βολευτείτε, και μια συγκάλυψη κάτι ελαφρώς παράταιρου - δεν είναι το χέρι της μοίρας που καθοδηγεί τη Fortuna, αλλά το δικό σας καθώς τραβάει τη μία χειροποίητη κάρτα μετά την άλλη. Ανάμεσα σε συμφωνίες με δαίμονες και συζητήσεις με μια μεταρρυθμιστική συμμορία, το The Cosmic Wheel Sisterhood σας αφήνει ελεύθερους να κάνετε επιλογές - αρκεί να είστε έτοιμοι να ζήσετε με τις συνέπειες.


    11. Dead Space


    Το Dead Space έχει τη δύναμη να σας αρρωστήσει από το φόβο. Η εγγενής κλειστοφοβία του USG Ishimura εγκαθίσταται στα κόκκαλά σας σχεδόν αμέσως, το ίδιο και η συνειδητοποίηση ότι ο η Motive κατάφερε με κάποιο τρόπο να κάνει μια από τις πιο τρομακτικές τοποθεσίες παιχνιδιών που δημιουργήθηκαν ποτέ ακόμα πιο τρομακτική. Αυτό το remake δεν είναι μια απλή διαδρομή σε κάποια ανεξίτηλα χαραγμένη μνήμη, αντίθετα είναι σε θέση να ενισχύσει με αυτοπεποίθηση και ικανότητα όλα όσα βοήθησαν να γίνει ο αρχικός θρύλος. Με πολύ λίγο φως για να σας καθοδηγήσει μέσα σε έναν λαβύρινθο από Necromorphs και γρίφους, το Dead Space παίζει πρόθυμα με τις προσδοκίες σας - ανεβάζοντας άγρια την ένταση, εκθέτοντάς σας σε αιχμηρά σοκ βίας ανάμεσα σε ψίχουλα ήσυχης εξερεύνησης. Το Dead Space έθεσε ένα νέο σημείο αναφοράς για τον τρόμο επιβίωσης το 2008, και το εκπληκτικό είναι ότι το έκανε ξανά 15 χρόνια αργότερα.


    10. Dredge


    Ένα παιχνίδι τρόμου για ψάρεμα δεν είναι κάτι που περιμέναμε από το 2023. Το Dredge είναι σε θέση να πετύχει εν μέρει λόγω ενός απλού, απίστευτα συναρπαστικού βρόχου gameplay - με την Black Salt Games να σας επιβάλλει μια συνεχή αίσθηση ανταμοιβής καθώς ψαρεύετε, πουλάτε, αναβαθμίζετε το πλοίο σας και επιστρέφετε "για ένα ακόμη ταξίδι". Όσο περισσότερο χρόνο βυθίζεστε σε αυτόν τον παράξενο κόσμο, τόσο πιο ικανός γίνεστε και τόσο πιο σίγουρος για την πλεύση σε όλο και πιο ύπουλα και διεστραμμένα ανοιχτά νερά. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στο Dredge που κρύβονται (κυριολεκτικά) κάτω από την επιφάνεια- ένα μυστήριο τύπου Eldritch, ένα μυστήριο που είναι τόσο τρομακτικό και ανεξήγητο όσο και το άγριο μπλε κενό που πάντα σας περιβάλλει. Ακόμα και αν δεν είχατε ποτέ πριν όρεξη για λαβκραφτιανικό ψάρεμα, το Dredge θα σας μετατρέψει αναμφίβολα σε έναν πραγματικό πιστό. 


    9. Diablo 4


    Είτε εξερευνάτε τα βάθη του μόνοι σας είτε πολεμάτε εναντίον των δυνάμεων του σκότους με φίλους, το Diablo 4 είναι μια κόλαση διασκέδασης. Μια διαβολική επίθεση στις αισθήσεις, όπου οι απλές, επαναλαμβανόμενες ενέργειες ανταμείβονται με μια ατελείωτη ροή ισχυρών αντικειμένων - η ανάπτυξη του χαρακτήρα σας μετριέται με τα μικρότερα ποσοστά. Είναι ένας καταναγκαστικός και οικείος βρόχος, ο οποίος λειτουργεί πολύ καλά μέσα στον εκφραστικό, επίμονο ανοιχτό κόσμο που δημιούργησε και συνέχισε να εξελίσσει η Blizzard Entertainment. Ισχυρά θεμέλια τέθηκαν κατά την κυκλοφορία και επεκτάθηκαν έξυπνα στους μήνες που ακολούθησαν, οδηγώντας σε αυτή την αίσθηση ότι το Diablo 4 πάντα ψάχνει για κάποιον νέο τρόπο να βγάλει μια μεθυστική, παρορμητική διάθεση για πειραματισμό σε όλους όσους τολμούν να συμμετάσχουν στη μάχη για την ψυχή του Sanctuary. Αν δεν είστε προσεκτικοί, το Diablo 4 έχει τη δύναμη να αποδεκατίσει τον ελεύθερο χρόνο σας. 

     

    8. Star Wars Jedi: Survivor

     

    Το Star Wars Jedi: Survivor πετυχαίνει εκεί που τόσες πολλές συνέχειες σκοντάφτουν. Την τελευταία φορά που ο Cal Kestis τέθηκε υπό τον έλεγχό μας, ο Padawan ενός έκπτωτου τάγματος ανέβηκε στην ιδιότητα του ιππότη Jedi - επιβιώνοντας από μια συνάντηση με έναν από τους πιο ισχυρούς Sith Lords του γαλαξία. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο για την εταιρεία ανάπτυξης Respawn Entertainment να αποσυνδέσει τη σύνδεση του Cal με τη Δύναμη, αφήνοντάς τον αρκετά ευάλωτο ώστε να περάσει το μισό μιας νέας περιπέτειας μαθαίνοντας ξανά τον τρόπο χειρισμού ενός φωτόσπαθου. Αντ' αυτού, το Jedi: Survivor απλά ανεβάζει τους τόνους από την αρχή. Σας αναγκάζει να ταξιδέψετε σε πιο απαιτητικά εδάφη και να αντιμετωπίσετε μεγαλύτερη πυκνότητα εχθρών, πιέζοντας σας να χειρίζεστε επιδέξια ένα ισχυρό, διαρκώς βελτιούμενο σετ δεξιοτήτων με θανατηφόρα αποτελεσματικότητα και εντυπωσιακή ακροβασία. Η εμπειρία που προκύπτει είναι μία από τις καλύτερες περιπέτειες Star Wars της σύγχρονης εποχής.

     

    7. Super Mario Bros. Wonder


    Δεν πιστεύαμε ότι ένα side-scrolling Mario platformer θα αναδεικνυόταν ως ένα από τα πιο καινοτόμα και ανανεωμένα παιχνίδια της χρονιάς, και όμως να 'μαστε. Το Super Mario Bros. Wonder είναι γεμάτο εκπλήξεις, που τροφοδοτούνται από τα ομώνυμα Wonder Flowers, τα οποία, μόλις τα ανακαλύψετε σε ένα επίπεδο, θα αλλάξουν εντελώς αυτό που κάνετε. Είτε αυτό μετατρέπει τα επίπεδα σε λαβύρινθο από πάνω προς τα κάτω, είτε μετατρέπει τον Mario και τους φίλους του σε Goombas, είτε μετατρέπει τα πάντα σε μιούζικαλ - είναι αδύνατο να προβλέψεις πού θα σε οδηγήσει το Wonder στη συνέχεια. Είναι εύκολα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια Mario που έγιναν ποτέ, με μια αναζωογονητική στάση στο multiplayer που δίνει επιλογές τόσο για online όσο και για τοπικό παιχνίδι. Το Wonder είναι απολαυστικό παιχνίδι, με άφθονη δημιουργικότητα και χιούμορ σε κάθε κίνηση, για να μην αναφέρουμε μερικά από τα πιο ευρηματικά και εκτεταμένα νέα power-ups που έχουν εμφανιστεί σε ένα 2D Mario. 


    6. Resident Evil 4 Remake


    Δεν υπάρχει τέλειο βιντεοπαιχνίδι - αλλά το Resident Evil 4 έφτασε πολύ κοντά το 2005. Τόσο πολύ που γενιές παικτών πίστεψαν ότι αυτό το παιχνίδι τρόμου και επιβίωσης ήταν ανέγγιχτο, ακόμα και αφού η Capcom έκανε πραγματικότητα τόσο εντυπωσιακές επιστροφές στο Spencer Mansion και στο Raccoon City. Ίσως γι' αυτό το Resident Evil 4 Remake να είναι ένα τέτοιο επίτευγμα. Μια τολμηρή προοπτική που συναντήθηκε με μια φιλόδοξη εκτέλεση, μια επανεκτέλεση ενός από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών που είναι σε θέση να λειανθεί σε κάποιες κακοτεχνίες χωρίς να χάσει από τα μάτια του το εντελώς εξωφρενικό σενάριο και τον αφηγηματικό σχεδιασμό που καθόρισαν το πρωτότυπο. Είναι ανόητο και τρομακτικό, καμπυλωτικό και διαβρωτικό - μια εξαιρετικά ζυγισμένη εμπειρία δράσης που δεν παραλείπει ποτέ να εκπλήσσει και να ενθουσιάζει. Με το Resident Evil 4, η Capcom εδραίωσε απερίφραστα τη φήμη της ως ο μετρ του σύγχρονου remake.


    5. Cocoon


    Περάστε μια ώρα με το Cocoon και θα νιώσετε σαν ο πιο έξυπνος παίκτης που πήρε ποτέ gamepad στα χέρια του. Τρέξτε το και δεν θα καταλάβετε πώς καταφέρατε να φτάσετε στους τίτλους τέλους. Η Geometric Interactive κάνει τόσο καλή δουλειά στο να σας διδάσκει αθόρυβα εσωστρεφείς λύσεις σε εξαιρετικά εννοιολογικούς γρίφους που δεν θα αντιληφθείτε τον παραλογισμό ή το μέγεθος των ενεργειών που ενστικτωδώς αναλαμβάνετε μέχρι να τις ολοκληρώσετε με επιτυχία. Το Cocoon είναι μια εκπληκτικά έξυπνη, ιδιοφυώς δημιουργική περιπέτεια όπου σας ανατίθεται να υφαίνετε διαφορετικές καταστάσεις του κόσμου μαζί για να προχωρήσετε σε ένα εκπληκτικά όμορφο βιομηχανολογικό μωσαϊκό. Είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια παζλ της γενιάς και ένα εκπληκτικό ντεμπούτο, μια ομάδα που αξιοποιεί την προηγούμενη εμπειρία της από την εργασία της στα Limbo και Inside για να προσφέρει μια πραγματικά αξέχαστη, ονειρική περιπέτεια. 


    4. Marvel's Spider-Man 2


    Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες δεν ήταν ίσως ποτέ μεγαλύτερες, η εταιρεία ανάπτυξης Insomniac Games απέδωσε απόλυτα φέτος με το Marvel's Spider-Man 2. Η απόδειξη ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να εξερευνήσουμε και να ασχοληθούμε με τον κόσμο του Spider-Man - ακόμα και μετά το πρωτότυπο και τον Miles Morales - δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ειδικά με το θαύμα του να αιωρείσαι στο Μανχάταν με μέγιστη ταχύτητα να είναι ήδη γνώριμο έδαφος. Και όμως, με κάποιο τρόπο, το Spider-Man 2 καταφέρνει να πλέξει τις προσωπικές, επαγγελματικές και κρυφές ζωές σαν υπερήρωα του Μάιλς και του Πίτερ μαζί με έναν τρόπο που και νοσταλγική αίσθηση για τους οπαδούς των κλασικών κόμικς είναι και μια δική του σύνθεση. Ο Kraven και ο Venom δεν είναι σε καμία περίπτωση νέοι χαρακτήρες, αλλά το παιχνίδι τους κάνει να μοιάζουν φρέσκοι και μάλιστα απειλητικοί. Οι άνθρωποι της Insomniac πήραν στα σοβαρά την ευθύνη του Spider-Man ως franchise, και το αποτέλεσμα είναι ένα δυνατό sequel.


    3. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom


    Η Nintendo ξέφυγε από την παράδοση των Zelda το 2017, μετατρέποντας τη σειρά σε έναν ελεύθερο ανοιχτό κόσμο που είναι τόσο επιδραστικός που ολόκληρη η βιομηχανία ακόμα δεν έχει προλάβει να τον καλύψει. Το "Είναι σαν το Breath of the Wild" έγινε στενογραφία για τον συναρπαστικό σχεδιασμό ανοιχτού κόσμου και είναι σωστό που χρειάστηκε μισή δεκαετία - και όλη η δύναμη των πόρων ανάπτυξης του πρώτου μέρους της Nintendo - για να βελτιωθεί τελικά το σύγχρονο κλασικό παιχνίδι. Το Zelda: Tears of the Kingdom είναι "σαν το Breath of the Wild", ναι - αλλά είναι καλύτερο. Αυτό οφείλεται στο Ultrahand: ο μηχανισμός κατασκευής του Tears of the Kingdom είναι τόσο διαισθητικός όσο η κατασκευή με Lego και διπλάσιος σε αποτελεσματικότητα, επιτρέποντάς σας να κατασκευάσετε γρήγορα τα πάντα, από απλές γέφυρες μέχρι ιπτάμενους δίσκους που ρίχνουν τρόμο στους εχθρούς από ψηλά. Εκεί που κάποτε έπρεπε απλώς να επιβιώσετε σε αυτή τη χώρα, το Tears of the Kingdom σας δίνει τα εργαλεία που χρειάζεστε για να την κατακτήσετε.

     

    2. Alan Wake 2


    Μια σπείρα στο σκοτάδι από την Remedy Entertainment, με την εταιρεία ανάπτυξης να αξιοποιεί τις πιο ευφάνταστες και ιδιόμορφες παρορμήσεις της για να προσφέρει μια ιστορία τρόμου που δεν μοιάζει με καμία άλλη - έναν εφιάλτη που επιτίθεται βίαια σε δύο αλληλένδετες πραγματικότητες. Η Remedy χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να γράψει αυτή τη συνέχεια στην πραγματικότητά μας και η εμπειρία που προκύπτει εργάζεται σκληρά για να αψηφά συνεχώς τις προσδοκίες σε κάθε στροφή. Η εισαγωγή μιας δεύτερης ηρωικής πρωταγωνίστριας, της Saga Anderson, ήταν μια εμπνευσμένη δημιουργική επιλογή, με την περιπλάνησή της στην άγρια φύση του Bright Falls να προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για να λάμψουν οι βαριές, τρομακτικές μάχες και οι αφηρημένες προσωπικότητες που καταλαμβάνουν τον κόσμο. Ενώ η απόφαση να συνδυαστεί η κάθοδος του Alan Wake στο Dark Place με live-action ταινία και εντυπωσιακά σκηνοθετημένα κινηματογραφικά πλάνα, απλώς ωθεί αυτή την περιπέτεια σε νέα ύψη. Το Alan Wake 2 είναι ένας θρίαμβος.


    1. Baldur's Gate 3 - Παιχνίδι της χρονιάς 2023


    Είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς τι ακριβώς κάνει το Baldur's Gate 3 τόσο ξεχωριστό, αλλά σε κάποιο βαθμό αυτό είναι που το κάνει τόσο ξεχωριστό. Στην προσπάθειά του να αναπαράγει την άπειρη φαντασία του Dungeons & Dragons, ο προγραμματιστής Larian Studios έσπρωξε την έννοια της ελευθερίας του παίκτη όσο το δυνατόν περισσότερο, δημιουργώντας μια εμπειρία που ανταμείβει ακόμα και εκείνους που φτάνουν το κρίσιμο μονοπάτι στα όριά του. Όμως η τεχνική αρτιότητα μπορεί να σας οδηγήσει μόνο μέχρι ενός σημείου, και ένας κόσμος που μπορείτε να χειραγωγήσετε σημαίνει ελάχιστα αν δεν υπάρχει κίνητρο για να το κάνετε. Ευτυχώς, το Baldur's Gate 3 υπερέχει και σε αυτό το σημείο, με έναν κόσμο που σας ικετεύει να τον εξερευνήσετε και χαρακτήρες που σας παρασύρουν στις εκτεταμένες περιπέτειές τους, οι οποίες με τη σειρά τους συστρέφονται και προσαρμόζονται καθώς δοκιμάζετε τα όρια της δικής σας ιστορίας. Δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο.
     

     

    Καθώς προσβλέπουμε στο μέλλον, μπορούμε με σιγουριά να αναμένουμε ακόμη περισσότερα πρωτοποριακά επιτεύγματα τα επόμενα χρόνια. Η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών βρίσκεται σε μια εποχή πρωτοφανούς ανάπτυξης και καινοτομίας και οι δυνατότητες για το τι θα έρθει φαίνονται απεριόριστες. Ας υψώσουμε το ποτήρι μας στο 2023, μια χρονιά που ανέδειξε την αξιοσημείωτη δύναμη των βιντεοπαιχνιδιών να μας μεταφέρουν σε νέους κόσμους, να προκαλούν τις προοπτικές μας και να μας αφήνουν αξέχαστες αναμνήσεις που θα κρατήσουν μια ζωή. Καλή χρονιά σε όλους*

     

     

     

    *ισχύουν περιορισμοί και εξαιρέσεις


    Πηγή
    Φωτογραφία: pixlr.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.