Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ενημέρωση Firmware των μητρικών Gigabyte: Σώστε τη μνήμη RAM DDR5 από τη... τρέλα

      Εξαφανισμένα προφίλ XMP/EXPO, παράλογες χωρητικότητες (384GB) και τρελοί χρονισμοί μνήμης (1-36-104-194).

    Η Gigabyte κυκλοφόρησε νέο firmware και μια ενημερωμένη έκδοση του λογισμικού Gigabyte Control Center (GCC) για τις Intel μητρικές της εταιρείας για την επίλυση ενός ιδιόμορφου σφάλματος που καταστρέφει το SPD (serial presence detect) στις μονάδες μνήμης DDR5. Ευτυχώς, το πρόβλημα επηρεάζει μόνο τις πληροφορίες στο SPD και δεν θα βλάψει την ακεραιότητα των μονάδων μνήμης.

     

    Υπήρξαν κάποιες αναφορές χρηστών στην κοινότητα Baidu Tieba στην Κίνα σχετικά με επίμονα προβλήματα μνήμης με μητρικές κάρτες Gigabyte που βασίζονται σε chipsets της Intel της σειράς 600 και 700. Μετά από ένα μήνα χρήσης, ένας χρήστης δήλωσε πώς η μητρική του κάρτα Z790 Aorus Elite AX σταμάτησε να ανιχνεύει μία από τις μονάδες μνήμης DDR5. Όταν τελικά την έκανε να αναγνωρίσει τη μονάδα μνήμης, εμφάνιζε ότι είχε χωρητικότητα 384 GB, κάτι που ήταν ξεκαρδιστικό και τρομακτικό ταυτόχρονα. Αργότερα, ένα από τα προφίλ XMP του κιτ μνήμης εξαφανίστηκε και στη συνέχεια το προφίλ DDR5-6000 είχε αντικαταστήσει τους χρονισμούς του σε 1-36-104-194. Σύμφωνα με τον χρήστη, είχε αντικαταστήσει τους "ελαττωματικούς" χρονισμούς της μνήμης, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Το πρόβλημα ήταν ακανόνιστο. Άλλοτε εμφανιζόταν μετά από ένα μήνα, άλλοτε μετά από μια εβδομάδα ή μετά από μερικές ημέρες.

     

    Ένας άλλος ιδιοκτήτης μητρικής Gigabyte ανέφερε παρόμοιες συμπεριφορές στο σύστημά του. Υπέφερε συνεχώς από καταρρεύσεις του συστήματος και σημείωσε ότι μετά από ένα από τα περιστατικά, η μνήμη του έχασε το προφίλ AMD EXPO. Σε ένα άλλο επεισόδιο, η μητρική πλακέτα κατέστρεψε το προφίλ DDR5-6800 XMP με γελοία timings, όπως 34-153-0-0.

     

    Οι Κινέζοι netizens είχαν χαρακτηρίσει το πρόβλημα ως το περιβόητο "ζήτημα καμένης μνήμης" (burning memory issue) επειδή, αρχικά, πολλοί πίστευαν ότι οι μητρικές της Gigabyte καίγονταν και σκότωναν τις μονάδες μνήμης DDR5, αφού το σύστημα έφτανε σε σημείο να μην μπορεί να εκκινήσει σωστά. Μπορεί να ακούγεται σαν υπερβολική αντίδραση εκείνη τη στιγμή, αλλά ευτυχώς, το ζήτημα μπερδεύει μόνο τους χρονισμούς της μνήμης και όχι την τάση της DRAM. Αν το έκανε, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Σύμφωνα με την Gigabyte, η μνήμη θα πρέπει να είναι μια χαρά. Απλά το SPD είναι μπερδεμένο και προφανώς οι λάθος παράμετροι εμποδίζουν το σύστημα να κάνει σωστή εκκίνηση.

     

    8DRhzAtj7XRvnXwZTm9wzZ-970-80.jpg.webp

     

    Η Gigabyte αναγνώρισε το πρόβλημα μέσω του επίσημου λογαριασμού Aorus Bilibili της εταιρείας και παρείχε πληροφορίες για το φλέγον ζήτημα. Στην ανακοίνωσή της, η Gigabyte επιρρίπτει την ευθύνη στους προμηθευτές μνήμης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες μάρκες δεν εφαρμόζουν σωστά την "SPD Write Protection". Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για το "SPD Write Protection", πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που εμποδίζει την πρόσβαση στα δεδομένα SPD.

     

    Σύμφωνα με την Gigabyte, χωρίς τη σωστή υλοποίηση του "SPD Write Protection", υπάρχει μια αμυδρή πιθανότητα οι πληροφορίες SPD να είναι λανθασμένες κατά τη χρήση της μνήμης DDR5 με το GCC. Ωστόσο, η Gigabyte δεν εξηγεί γιατί η μητρική πλακέτα ή το λογισμικό GCC θα έγραφαν οτιδήποτε στο SPD. Ευτυχώς, τίποτα δεν έχει καταστραφεί και πρέπει να ανανεώσετε το firmware του SPD για να επαναφέρετε τη μνήμη στο φυσιολογικό. Η Gigabyte συμβουλεύει τους κατόχους μητρικών πλακετών της σειράς Intel 600 και 700 να ενημερώσουν το firmware της μητρικής τους και το GGC στις πιο πρόσφατες εκδόσεις για να αποτρέψουν το πρόβλημα.

     

    Η περιγραφή για το πιο πρόσφατο firmware F6 για το Z790 Aaorus Tachyon ή το firmware FN για το Z690 Aorus Elite AX αναφέρει: "ενεργοποιήστε την προστασία εγγραφής SPD, βοηθήστε τον καθορισμό του προβλήματος συμβατότητας DDR5 λόγω του ότι κάποια μονάδα δεν εισήγαγε σωστά την προστασία εγγραφής SPD JEDEC".

     

    Αν έχετε στην κατοχή σας μια μητρική πλακέτα της σειράς Intel 600 ή 700 από την Gigabyte, μην ξεχάσετε να φέρετε το firmware και το GCC στις τελευταίες εκδόσεις για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Gigabyte
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.