Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η χαμηλής ισχύος CPU Raptor Lake αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει στο benchmark γραφικών - Ο Intel Core 7 150U χάνει από τις CPU της AMD με γραφικά Radeon 740M

      Ο Core 7 150U είναι μια CPU Raptor Lake και δεν πρέπει να συγχέεται με τη νέα σειρά Meteor Lake.

    Ένα benchmark για το δυνατότερο μέλος της Intel από την σειρά Core Mobile Series 1 έχει διαρρεύσει και τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα εξαιρετικά (μέσω του BenchLeaks). Το Core 7 150U είναι το τελευταίο τσιπ 15 watt της Intel για φορητούς υπολογιστές. Παρόλο που δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από τα ενσωματωμένα γραφικά του, η απόδοσή του στο Geekbench 6 εξακολουθεί να είναι αρκετά απογοητευτική για ένα προϊόν που υποτίθεται ότι είναι σημερινής γενιάς.

     

    Ο Core 7 150U δεν είναι μια CPU Meteor Lake επειδή δεν έχει το εμπορικό σήμα "Ultra", αλλά μπορεί και πάλι να μπερδέψει τους λιγότερο έμπειρους χρήστες. Πρόκειται για ένα τσιπ Raptor Lake Refresh και έναν overcloked Core i7-1365U. Τουλάχιστον προς το παρόν, η διαφορά μεταξύ των επεξεργαστών Core Ultra Series 1 και Core Series 1 είναι ότι ο πρώτος χρησιμοποιεί το Meteor Lake και ο δεύτερος το Raptor Lake.

     

    Για λόγους σύγκρισης, συμπεριλάβαμε βαθμολογίες για δύο από τις ενσωματωμένες GPU της AMD σύμφωνα με την κατάταξη του Geekbench 6 για το benchmark γραφικών Vulkan. Ακόμη και έναντι της Radeon 740M, η οποία είναι η χαμηλότερη iGPU που η AMD συνδυάζει με τις APU Phoenix και Hawk Point, τα γραφικά Iris Xe στον Core 7 150U χάνουν. Η Radeon 760M προηγείται ακόμη περισσότερο, ενώ η κορυφαία Radeon 780M στην Z1 Extreme που είναι προσανατολισμένη στις φορητές συσκευές είναι πάνω από δύο φορές πιο γρήγορη από τα γραφικά της 150U.

     

    Ακόμη και σε σύγκριση με την παλιά iGPU RX Vega 11 της AMD, η 150U δεν μπορεί να κερδίσει. Τα γραφικά Vega 11 παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2017 στις APUs Zen πρώτης γενιάς, οπότε δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο για την Intel να κερδίσει. Το πρόβλημα για την Intel είναι ότι ανακυκλώνει τα ενσωματωμένα γραφικά Xe της Tiger Lake εδώ και χρόνια, με το Meteor Lake να εισάγει την πρώτη νέα iGPU από τότε. Αντίθετα, το Meteor Lake έχει τόσο εξαιρετικές επιδόσεις γραφικών που είναι εφάμιλλες με την 780M της AMD.

     

    Βέβαια, η AMD ασχολείται και με την ανακύκλωση και από την πλευρά της δεν ξεφορτώθηκε τη Vega 11 μέχρι το 2022, όταν τελικά έφερε το RDNA 2 στις APUs της στη σειρά Ryzen 6000. Προς τιμήν της AMD, ωστόσο, κατάφερε να παραμείνει στην πρωτοπορία σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του Vega 11 χάρη στις σταδιακές αναβαθμίσεις στις ταχύτητες ρολογιού. Η ανακύκλωση ενός εξαρτήματος που χάνει δεν είναι στρατηγική νίκης και σίγουρα δεν λειτούργησε για την Intel πρόσφατα.

     

    Ωστόσο, δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες για την Intel, καθώς η σειρά Core Series 1 φαίνεται να έχει ήδη τεθεί στο επίκεντρο της υλοποίησης υπέρ των επεξεργαστών Core Series 2 Lunar Lake CPU, οι οποίες καταφθάνουν αργότερα φέτος. Αυτά τα τσιπ αναμένεται να χρησιμοποιούν υλικό αιχμής και να εισάγουν ενσωματωμένα γραφικά Arc Battlemage δεύτερης γενιάς, τα οποία αναμφίβολα θα ενισχύσουν τις επιδόσεις. Δεν είναι σαφές αν η Lunar Lake μπορεί να φτάσει τις APUs χαμηλότερης ισχύος της AMD, πόσο μάλλον να τις νικήσει, αλλά στα χαρτιά, υπάρχουν αρκετές υποσχέσεις για τις επερχόμενες CPUs της Intel.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Intel
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.