Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Intel αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για τη σταθερότητα των επεξεργαστών 13ης και 14ης γενιάς

      Η Intel επισημαίνει την ανάγκη τήρησης των προτεινόμενων από αυτή ρυθμίσεων

    Η Intel αναγνώρισε πρόσφατα ένα πρόβλημα σταθερότητας που επηρεάζει τις CPUs 13ης γενιάς Raptor Lake και 14ης γενιάς Raptor Lake Refresh, προκαλώντας ανησυχίες στους κατασκευαστές μητρικών και στους overclockers. Το μήνυμα της εταιρείας, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Igor's Lab, ρίχνει φως στο ζήτημα, αποδίδοντάς το σε συνθήκες λειτουργίας εκτός προδιαγραφών που επιδεινώνονται από επιθετικές πρακτικές overclocking.

     

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Intel, το πρόβλημα προέρχεται κυρίως από ορισμένους κατασκευαστές μητρικών πλακετών, ιδίως αυτούς που παράγουν πλακέτες της σειράς 600/700, οι οποίοι απενεργοποιούν κρίσιμες θερμικές και ενεργειακές διασφαλίσεις για να πιέσουν για υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού. Αυτή η απενεργοποίηση των συνιστώμενων ρυθμίσεων της Intel οδηγεί σε συνεχή υψηλά επίπεδα τάσης και συχνότητας, με αποτέλεσμα την αστάθεια και τις μετατοπίσεις των επιδόσεων στους επηρεαζόμενους επεξεργαστές.

     

    Σε απάντηση, η Intel προέτρεψε τους κατασκευαστές συστημάτων και μητρικών πλακετών να ευθυγραμμίσουν τα προεπιλεγμένα προφίλ BIOS με τις συνιστώμενες ρυθμίσεις, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και της τήρησης των καθορισμένων συνθηκών λειτουργίας. Η Asus έχει λάβει προληπτικά μέτρα, κυκλοφορώντας αναθεωρήσεις BIOS που διαθέτουν ένα "Intel Baseline Profile", ενώ η MSI και η Gigabyte ακολούθησαν το παράδειγμα, αν και με διαφορετικό βαθμό εφαρμογής.

     

    Αν και αυτές οι προσαρμογές μπορεί να μετριάσουν τις προσδοκίες για overclocking, χρησιμεύουν ως αναγκαίος συμβιβασμός για τον μετριασμό του κινδύνου αστάθειας του συστήματος και καταρρεύσεων, ιδίως για τους χρήστες των SKU Core i9. Το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία των υπεύθυνων πρακτικών overclocking και την ανάγκη στενότερης τήρησης των προδιαγραφών του κατασκευαστή για τη διασφάλιση της μακροζωίας και της αξιοπιστίας του συστήματος. Η Intel δεσμεύεται για τη συνέχιση της διερεύνησης του θέματος, με μια δημόσια δήλωση και συστάσεις για το BIOS που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024.

     

    Καθώς ο κλάδος περιηγείται στις εξελισσόμενες αρχιτεκτονικές CPU και στις απαιτήσεις επιδόσεων, το επεισόδιο χρησιμεύει ως υπενθύμιση της πολυπλοκότητας που συνεπάγεται η επίτευξη βέλτιστων επιδόσεων χωρίς να διακυβεύεται η ακεραιότητα του συστήματος. Η αυστηρότερη τήρηση των συνιστώμενων κατευθυντήριων γραμμών και η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ της Intel και των κατασκευαστών μητρικών πλακετών μπορεί να είναι απαραίτητες για την αποφυγή παρόμοιων ζητημάτων στο μέλλον.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Intel
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.