Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το πρότυπο 12VO φαίνεται να κερδίζει έδαφος φέρνοντας μείωση στη καλωδίωση και το κόστος των υπολογιστών

      Θα είναι τελικά το 2024 η χρονιά που το πρότυπο 12VO θα υιοθετηθεί ευρέως;

    Το πρότυπο τροφοδοσίας 12VO, που αναπτύχθηκε από την Intel, έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον αριθμό των καλωδίων τροφοδοσίας που απαιτούνται για την τροφοδοσία ενός σύγχρονου υπολογιστή, μειώνοντας τελικά το κόστος. Ενώ η υιοθέτηση του προτύπου από τη βιομηχανία ήταν αργή, μια νέα σειρά προϊόντων από την MSI δείχνει ότι το 12VO κερδίζει έδαφος.

     

    Η MSI ετοιμάζεται με δύο μητρικές κάρτες συμβατές με το 12VO, που καλύπτουν πλατφόρμες Intel και AMD, και ένα τροφοδοτικό 12VO που κυκλοφορεί ταυτόχρονα: Η Pro B650 12VO WiFi, η Pro H610M 12VO και το τροφοδοτικό MSI 12VO PSU είναι όλα "σύντομα", πράγμα που πιθανώς σημαίνει ότι θα κυκλοφορήσουν επίσημα στη CES 2024. Το HardwareLux έριξε μια αρκετά καλή ματιά στις προσφορές της MSI κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής περιοδείας της EHA (European Hardware Awards), συμπεριλαμβανομένου του "Project Zero".

     

    6jYRf5cF2B8Y4WTpEFBexM-970-80.jpg.webp

     

    Μία από τις αξιοσημείωτες αλλαγές είναι η απουσία ενός 24-pin ATX connector, καθώς τα ATX12VO connectors χρησιμοποιούν μόνο ten-pin connectors. Στις δημοσιεύσεις είδαμε επίσης ένα τροφοδοτικό FSP συμβατό με 12VO σε ένα σύστημα με μια "παχιά" κάρτα γραφικών.

     

    Πριν από μερικά χρόνια, το Tomshardware είχε αναφερθεί στα τροφοδοτικά FSP 650 Watt και 750 Watt SFX 12VO της FSP. Εκτός από αυτό, υπάρχει 1x 6-pin ATX12VO που ονομάζεται "έξτρα υποδοχή πλακέτας" σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης του και 1x 8-pin 12V υποδοχή τροφοδοσίας για τη CPU. Υπάρχουν δύο μικρότερες υποδοχές 4 ακίδων που θα παρέχουν την απαιτούμενη τροφοδοσία 5V για τις μονάδες SATA. Είναι πιθανό κάθε ένας από αυτούς τους συνδέσμους να παρέχει ισχύ σε δύο δίσκους που βασίζονται σε SATA.

     

    Πλεονεκτήματα ενός τροφοδοτικού μόνο 12V για την αγορά επιτραπέζιων υπολογιστών

     

    Η Intel πρότεινε το πρότυπο ATX12VO πριν από αρκετά χρόνια, αλλά η υιοθέτηση ήταν αργή μέχρι σήμερα. Αυτό το πρότυπο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει αποκλειστικά 12v, αφαιρώντας εντελώς την άμεση τροφοδοσία 3,3v και 5v. Η επιτυχία του νέου προτύπου θα εξαρτηθεί από την ευρεία διαθεσιμότητα των μητρικών και των τροφοδοτικών.

     

    Εξαρτήματα όπως οι μνήμες RAM, οι USB και οι SSD M.2 δεν χρησιμοποιούν ράγες 12v ή δεν αντλούν απευθείας από το τροφοδοτικό - οι SSD M.2 και οι μνήμες RAM χρησιμοποιούν 3,3V, ενώ οι μονάδες USB και οι δίσκοι που βασίζονται σε SATA χρησιμοποιούν 5V. Η μητρική θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των τάσεων αυτών των εξαρτημάτων. Ενώ αυτό είναι λογικό για τους M.2 SSD, τις RAM και το USB, καθώς δεν παίρνουν ρεύμα από ένα τροφοδοτικό απευθείας και χρειάζονται ένα μετατροπέα υποβιβασμού στη μητρική, οι έξοδοι τροφοδοσίας SATA 4 ακίδων θα έχουν έναν μετατροπέα υποβιβασμού από 12v σε 5v που θα τροφοδοτεί μέσω ενός καλωδίου (παρέχεται από τον κατασκευαστή της μητρικής, καθώς η MSI περιλαμβάνει ένα καλώδιο με τη μητρική της) τις μονάδες που βασίζονται σε SATA, με κάθε έξοδο να τροφοδοτεί ενδεχομένως δύο συσκευές.

     

    Ως εκ τούτου, το 12VO θα πρέπει να είναι ευκολότερο να υλοποιηθεί τώρα, καθώς η εξάρτηση από τις μονάδες που βασίζονται σε SATA έχει μειωθεί σημαντικά στο χώρο των ενθουσιωδών από τους SSD M.2. Η διαχείριση μιας μόνο ράγας τάσης από το τροφοδοτικό θα πρέπει να βοηθήσει στην καλύτερη απόδοση ισχύος AC-DC, ενώ τα λιγότερα καλώδια λόγω της απουσίας των ραγών 5,5 και 3v θα οδηγήσουν σε καλύτερη διαχείριση των καλωδίων.

     

    Πιθανοί πρώτοι χρήστες- OEM

     

    Σύμφωνα με το Hardware Luxx, φαίνεται ότι τα αρχικά εξαρτήματα ATX12VO απευθύνονται σε OEM όπως οι Dell/ Alienware, HP/ Omen, Lenovo και αρκετοί άλλοι. Είναι λογικό, καθώς αυτές οι εταιρείες είναι πιθανό να υιοθετήσουν άμεσα το νέο πρωτόκολλο, καθώς η κατάργηση των 3,3v και 5v θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους κατασκευής. Θα υπάρξουν επίσης εξαρτήματα λιανικής πώλησης, όπως μητρικές και τροφοδοτικά για αυτό το πρότυπο, ξεκινώντας από εταιρείες όπως η MSI και κατασκευαστές τροφοδοτικών όπως η FSP.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.