Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    Η AMD επιβεβαιώνει ότι οι ZEN 3 EPYC Milan επεξεργαστές θα βασίζονται σε εξ ολοκλήρου νέα αρχιτεκτονική

    Η AMD έριξε αρκετές γροθιές στα σαγόνια της Intel με τις αρχιτεκτονικές ZEN και ZEN+, ενώ η ZEN 2 κατάφερε ένα ισχυρό χτύπημα στο σώμα, αν θέλουμε να παρομοιάσουμε με όρους "μποξ" τη μάχη των δύο μεγάλων παικτών στον χώρο των επεξεργαστών. Όλοι πλέον αναρωτιούνται αν η ZEN 3 αρχιτεκτονική που θα παρουσιαστεί εντός του 2020 θα αποτελέσει ένα uppercut που θα προκαλέσει απώλεια αισθήσεων...

     

    Όλα τα παραπάνω μένει να αποκαλυφθούν εντός του... ρινγκ. Εν τω μεταξύ όμως, ο Forrest Norrod, General Manager for the Datacenter and Embedded Solutions Business Group της AMD, πιστεύει ότι η AMD θα καταφέρει άλλη μια σημαντική νίκη με την αρχιτεκτονική Zen 3.

     

    Σε συνέντευξή του, ο Norrod δίνει κάποιες σημαντικές πληροφορίες για την ZEN 3 αρχιτεκτονική των EPYC Milan επεξεργαστών που αναμένονται το 2020. Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι ότι οι ZEN 3 επεξεργαστές θα διαθέτουν μια εξ ολοκλήρου νέα αρχιτεκτονική και δεν θα αποτελούν απλές βελτιώσεις των ΖΕΝ 2.

     

    large.1774315938_ezgif.com-webp-to-jpg(2).jpg

     

    Η AMD κατάφερε να προσφέρει 15% καλύτερο IPC από τους ZEN/ZEN+ στους ZEN 2, το οποίο αναμενόταν από τη σμίκρυνση της μεθόσου ολοκλήρωσης (7nm) και τις εξελικτικές βελτιώσεις της αρχιτεκτονικής. Με μια νέα όμως αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με την βελτιωμένη λιθογραφία 7nm+ της TSMC, μπορεί να δούμε ένα ακόμα μεγαλύτερο άλμα με τους ZEN 3.

     

    Σύμφωνα με τον Norrod, η AMD θα προσφέρει "όσα αναμένονται από μια νέα αρχιτεκτονική". Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σίγουρος ότι η AMD "θα φέρνει σημαντικές βελτιώσεις στο IPC σε κάθε γενιά". Επιπρόσθετα με τις βελτιώσεις στο IPC, η βελτίωση στη μέθοδο ολοκλήρωσης μπορεί να φέρει αύξηση στους χρονισμούς, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη απόδοση.

     

    large.2109500885_ezgif.com-webp-to-jpg(1).jpg

     

    Η single thread απόδοση ήταν ένα σημείο κριτικής για τους ZEN και ZEN+, αλλά οι ZEN 2 επέτρεψαν στην AMD να κλείσει σημαντικά τη διαφορά με τους επεξεργαστές της INTEL. Με τους ZEN 3 υπάρχει η ελπίδα ότι οι ανησυχίες για την απόδοση single thread των επεξεργαστών της AMD θα αποτελέσουν μια μακρινή ανάμνηση.

     

    Η AMD επίσης προσπαθεί να υιοθετήσει το tick-tock μοντέλο που μέχρι πρότινος είχε η INTEL. Για τους AMD server επεξεργαστές έχουμε: 14nm Naples (Tock), 7nm Rome (Tick), 7nm+ Milan (Tock), and 5nm Genoa (Tick).

     

    large.ezgif.com-webp-to-jpg.jpg

     

    Εάν η AMD χρησιμοποιήσει στο μέλλον τη λιθογραφία 5nm θα δούμε ακόμα περισσότερους πυρήνες ανά chip. Οι σημερινοί EPYC φτάνουν τους 64 πυρήνες με 128 νήματα επεξεργασίας και αναμένεται οι Milan να παραμείνουν στα ίδιους πυρήνες. Είναι πολύ πιθανόν όμως οι ZEN 4 να διπλασιάσουν τους πυρήνες. O Norrod δηλώνει ότι υπάρχουν πολλές εφαρμογές που συνεχίζουν να αξιοποιούν τους πολλούς πυρήνες και η AMD έχει διαπιστώσει μεγάλη ζήτηση για τα κομμάτια 48 και 64 πυρήνων για τα supercomputer/HPC και virtualized περιβάλλοντα.

     

    Αν και τα σχόλια του Norrod αφορούσαν κυρίως στους EPYC, πολλές από τις βελτιώσεις στις οποίες αναφέρεται θα εφαρμοστούν επίσης και στους πιο "γήινους" Ryzen και Threadripper επεξεργαστές. Γι' αυτό θα περιμένουμε με αγωνία τι αποκαλύψεις θα κάνει η AMD στην επερχόμενη CES 2020.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.