Jump to content


  • yanni
    yanni

    Νέα τεχνολογία της Panasonic υπόσχεται IPS panels με πολύ υψηλή αντίθεση και φωτεινότητα

    Πολλοί κατασκευαστές αναφέρουν αντίθεση της τάξης του 1.000.000:1 για τις οθόνες τους, αλλά συνήθως τα νούμερα αυτά, επιτυγχάνονται με την βοήθεια dynamic backlight και ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από marketing. Η Panasonic χάρη σε μια νέα τεχνολογία που ανέπτυξε, υπόσχεται στατική αντίθεση 1.000.000:1 και φωτεινότητα 1000 nits στις τυπικές IPS οθόνες, τιμές έως και 600 φορές υψηλότερες από αυτές των καλύτερων σημερινών οθονών IPS.

     

    Οι πληροφορίες για την νέα αυτή τεχνολογία, είναι περιορισμένες και περισσότερα αναμένουμε να μάθουμε στις αρχές του 2017, όταν και θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα δείγματα οθονών με την νέα αυτή τεχνολογία. Με βάση τα όσα αποκαλύπτει η ίδια η Panasonic, οι παραπάνω επιδόσεις επιτυγχάνονται χάρη στην ενσωμάτωση ενός νέου στρώματος υγρών κρυστάλλων, το οποίο επιτρέπει pixel-by-pixel έλεγχο της ισχύς του backlight. Μάλιστα σύμφωνα με την εταιρία, τα νέα αυτά panels που θα αξιοποιούν την τεχνολογία της, μπορούν να κατασκευαστούν στα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια κατασκευής panel, με τα υπάρχοντα εργαλεία, καθιστώντας την κατασκευή τους πολύ οικονομικότερη έναντι των OLED οθονών.

     

    Το βασικό πλεονέκτημα των οθονών OLED, είναι τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αντίθεσης που επιτυγχάνουν. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της φύσης των OLED, τα οποία δεν έχουν την ανάγκη ύπαρξης backlight, οπότε όταν τα pixels σβήνουν, αποδίδεται πραγματικό μαύρο στην θέση τους. Σε αντίθεση, οι οθόνες LCD χρησιμοποιούν backlight, το οποίο όμως δεν επιτρέπει pixel-by-pixel έλεγχο της φωτεινότητας, μιας και μια τέτοια υλοποίηση είναι ιδιαίτερα υψηλού κόστους. Οπότε στην πλειοψηφία των περισσότερων LCD μοντέλων, πολύ περισσότερο στις φτηνές υλοποιήσεις, μαύρο σημαίνει ουσιαστικά σκούρο γκρι.

     

    5845dd7870bcd-PanasonicnewLCDtech1.jpg

     

    Στην καλύτερη δυνατή περίπτωση, ένα LCD panel χρησιμοποιεί full-array backlighting το οποίο υλοποιείται με τοποθέτηση ενός αριθμού LEDs ακριβώς πίσω από το panel και επιτρέπει έναν κάποιο έλεγχο της φωτεινότητας σε τμήματα της οθόνης. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν μπορεί να επιτύχει ότι μια OLED οθόνη, η οποία ρυθμίζει την φωτεινότητα σε επίπεδο pixel. Ακόμα χειρότερα η πλειοψηφία των φτηνότερων LCD οθονών χρησιμοποιεί edge lighting, με σαφέστατα χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με το full-array backlighting, μιας και ουσιαστικά επιτρέπει μόνο τον έλεγχο της φωτεινότητας της οθόνης στο σύνολό της. Τοποθετώντας ανάμεσα στο backlight και το panel ένα επιπλέον στρώμα από light-modulating cells, η Panasonic ισχυρίζεται ότι επιτυγχάνει pixel-by pixel έλεγχο της φωτεινότητας.

     

    Panasonic new LCD tech 2.jpg

     

    Αν και όπως αναφέρθηκε, η νέα τεχνολογία μπορεί να υλοποιηθεί στα υπάρχοντα εργοστάσια κατασκευής IPS panel, μένει να δούμε το πότε θα κυκλοφορήσουν οθόνες που θα κάνουν χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας και βέβαια σε τι τιμές. Είναι μάλλον δεδομένο ότι θα είναι σαφέστατα ακριβότερες από τις υπάρχουσες υλοποιήσεις της αγοράς.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.