Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    O Larry Tesler, δημιουργός των λειτουργιών αντιγραφής, αποκοπής και επικόλλησης, πεθαίνει στην ηλικία των 74 ετών

    Ο Larry Tesler, ένας πρωτοπόρος των προσωπικών υπολογιστών, γνωστός για τη δημιουργία των λειτουργιών αντιγραφής, αποκοπής, επικόλλησης, αλλά και της αναζήτησης και αντικατάστασης, αποβίωσε στην ηλικία των 74 ετών. 

     

    Ο Tesler δεν ήταν γνωστός όπως οι Bill Gates και Steve Jobs. Η δουλειά του όμως ήταν κομβική στο να γίνουν οι υπολογιστές προσιτοί σε όσους δεν διαθέτουν πτυχίο πληροφορικής, δηλαδή στους περισσότερους από εμάς. 

     

    Η εταιρεία Xerox (ΧRX), η εταιρεία στην οποία εργαζόταν όταν ανέπτυξε τις παραπάνω λειτουργίες, δημοσίευσε στο tweeter την είδηση του θανάτου του. "Η εργασία σας είναι ευκολότερη χάρη στις επαναστατικές του ιδέες", αναφέρει μεταξύ άλλων το tweet.

     

     

    Οι λειτουργίες αντιγραφής, αποκοπής, επικόλλησης, αναζήτησης και αντικατάστασης χρησιμοποιούνται εκατομμύρια φορές καθημερινά, χωρίς οι περισσότεροι χρήστες να γνωρίζουν πώς αναπτύχθηκαν ή από ποιον. Πριν τη δουλειά του Tesler, οι χρήστες έπρεπε να αλληλεπιδρούν με περίπλοκα προγράμματα που χρησιμοποιούσαν διαφορετικά "modes" με τα οποία διαφορετικές εντολές πλήκτρων εκτελούσαν διαφορετικές λειτουργίες ανάλογα με το πώς χρησιμοποιούνταν. Ακόμα και ένας ειδικός, όπως ο Tesler, θεωρούσε αυτή τη διεπαφή προβληματική. "Τα περισσότερα διαδραστικά προγράμματα είχαν modes, το οποίο με κινητοποίησε", έγραψε το 2012 σε ένα έγγραφο που αφορούσε στην εργασία του για τις λειτουργίες που δημιούργησε. Ο Tesler έγινε πρωτοπόρος στην απαλοιφή των modes από τα προγράμματα υπολογιστών. Ο προσωπικός του ιστότοπος ήταν ο nomodes.com.

     

    Η απαλοιφή των modes άνοιξε την πόρτα για τις προσιτές διεπαφές χρήστη και καθόρισε τον τρόπο που όλοι σήμερα αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές μας. Όλη αυτή η δουλειά, όμως, έγινε πριν από 40 και πλέον χρόνια στα ερευνητικά εργαστήρια της Xerox, στο περίφημο Xerox PARC. 

     

     

     

     

    Πολλοί από όσους ασχολούνται με την τεχνολογία των υπολογιστών, διατυπώνουν την άποψη ότι "οτιδήποτε θεωρούμε δεδομένο για τους υπολογιστές του σήμερα, ανακαλύφθηκε στο PARC". Η άποψη αυτή μάλλον δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα...

     

    Αν και σήμερα οι περισσότεροι γνωρίζουν τη Xerox για τα φωτοτυπικά και τους εκτυπωτές, πολλές από τις τεχνολογίες του σήμερα δημιουργήθηκαν στο πρότυπο ερευνητικό της κέντρο, το Xerox PARC: το ποντίκι, το γραφικό περιβάλλον εργασίας, η δικτύωση ethernet, ο αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός, οι εκτυπωτές laser, και φυσικά οι λειτουργίες... cut, copy, paste!

     

    Όταν ο Jobs επισκέφτηκε το PARC το 1979, συναντήθηκε με τον Tesler. "Κάθεστε πάνω σε χρυσορυχείο" θυμάται τον Jobs να του λέει. "Γιατί δεν κάνετε κάτι με αυτή την τεχνολογία; Θα μπορούσατε να αλλάξετε τον κόσμο"! Οι γραφειοκράτες της Xerox ούτε καταλάβαιναν και μάλλον δεν είχαν διάθεση να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις τεχνολογίες.

     

    O Jobs όμως, που καταλάβαινε, δημιούργησε το πρώτο υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας και ποντίκι, το γνωστό Apple Lisa και η ιστορία των υπολογιστών πήρε το δρόμο που γνωρίζουμε σήμερα...

     

    Ο Τesler άφησε τη Xerox το 1980 για να εργαστεί στην Αpple, όπου βοήθησε στο σχεδιασμό του υπολογιστή Lisa, του QuickTime, του Macintosh κ.α. Ο υπολογιστής Lisa ήταν ο πρώτος που αξιοποιούσε τις λειτουργίες cut, copy, paste που ο Tesler είχε ανακαλύψει.

     

    "Λανθασμένα με θεωρούν τον πατέρα του γραφικού περιβάλλοντος εργασίας", έλεγε ο Tesler. Συμπλήρωνε όμως: "Παρ' όλα αυτά, ένα τεστ πατρότητας θα έδειχνε ότι είμαι ένας από τους παππούδες του"...

     

    Ο Tesler έμεινε στην Apple μέχρι το 1997. Το 2001 εργάστηκε στην Amazon στη θέση του αντιπροέδρου, υπεύθυνου για την αγοραστική εμπειρία των πελατών. Το 2005 πήγε στη Yahoo στη θέση του αντιπροέδρου, υπεύθυνου για τη διεπαφή χρήστη και τον σχεδιασμό. Πολλές πατέντες του ανήκουν από την εργασία τους στις εταιρείες αυτές.

     

    Μέχρι τον θάνατό του, ο Tesler εργαζόταν ως σύμβουλος σε πολλές εταιρείες όπως την Western Union και εργάστηκε για τη βελτίωση των διεπαφών χρήστη για εφαρμογές όπως το Evernote.

     

    Ένα πράγμα δεν ξεπέρασε ποτέ: Το μίσος του για τα modes! Το αυτοκίνητό του είχε πινακίδες "NOMODES"....

     

    Larry-Tesler-the-UI-pioneer-who-is-responsible-for-cutting-1280x720.jpg 

     

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.