Jump to content



Αντιγράφοντας μεγάλα αρχεία σε UBS flash (π.χ. ISOs)...


gdp77

Recommended Posts

Μου έχει τύχει πολλές φορές να βοηθάω χρήστες που προσπαθούν να boot-άρουν με κάποιο ISO που έγραψαν σε USB και το αρχείο να είναι corrupted. Το φαινόμενο είναι συχνό εξαιτίας του προβληματικού -κατά τη γνώμη μου- copy dialogue που εμφανίζεται και φεύγει πολύ γρήγορα, ενώ η αντιγραφή δεν έχει ολοκληρωθεί. Τι συμβαίνει; Στην πραγματικότητα όταν αντιγράφεις ένα αρχείο σε USB εμφανίζεται το copy dialogue με το progress bar της αντιγραφής. Όταν φτάσει στο 100% η αντιγραφή ολοκληρώθηκε, σωστά; Λάθος! Η αντιγραφή ολοκληρώθηκε στην cache και στην πραγματικότητα τα δεδομένα για να γραφτούν από την cache στο USB χρειάζονται από αρκετά δευτερόλεπτα έως και αρκετά λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του αρχείου που αντιγράφουμε, την ταχύτητα του USB stick και τις προδιαγραφές του USB port που χρησιμοποιούμε.

 

Στο ακόλουθο video μπορείτε να δείτε το πρόβλημα

 

 

 

Ξέρω ξέρω πρέπει να κάνεις safe remove, ή να ανοίξεις terminal και να κάνεις sync κτλ. ή να απενεργοποιήσεις το caching, αλλά όλα αυτά ΔΕΝ είναι λύσεις. Ο χρήστης κάνει μια αντιγραφή στο UI προς το USB και θα πρέπει να ενημερώνεται για το πότε η αντιγραφή ολοκληρώνεται προς το USB και ΟΧΙ προς την cache. Ο χρήστης δεν ενδιαφέρεται για την cache και μπορεί να μην ξέρει και τι είναι η cache.

 

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι το progress bar θα έπρεπε να παραμένει μέχρι η αντιγραφή να ολοκληρωθεί στη φυσική μνήμη του USB και όχι στην write cache!

 

Τι γνώμη έχετε;

Link to comment
Share on other sites

Το ότι πρέπει να κάνεις safe remove είναι γνωστό εδώ και 15+ χρόνια. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει γιατί, είναι μισό search μακριά, όποιος δεν ενδιαφέρεται μπορεί να επιλέξει να ζει επικίνδυνα.

Όσον αφορά την cache, μερικά drives και υποθέτω όλοι οι εξωτερικοί δίσκοι έχουν και δικιά τους ξεχωριστή απ του λειτουργικού. Αν θυμάμαι καλά το safe remove τους λέει να κάνουν flush και αυτή.

Υποθέτω επίσης ότι στο unmount γίνεται και κάποιο συμμάζεμα στο filesystem, μιας και το ntfs και το ext4 θα παραπονεθούν για dirty volumes μετά απο διακοπή ρευματος π.χ.

Θα μπορούσε όντως το UX να ναι πιο ενημερωτικό? Ίσως. Αλλά δεν ξέρω αν η ορατότητα στην cache είναι τόσο εύκολη, και δεν πιστεύω οτί είναι καν πρόβλημα.

 

Υ.Γ.: μέγιστο clickbait ο τίτλος στο βιντεάκι 😂

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 λεπτά πριν, το μέλος Shadow KnighT έγραψε:

Θα μπορούσε όντως το UX να ναι πιο ενημερωτικό? Ίσως. Αλλά δεν ξέρω αν η ορατότητα στην cache είναι τόσο εύκολη, και δεν πιστεύω οτί είναι καν πρόβλημα.

 

Πιστεύω πως ναι και η λύση θα ήταν εύκολη. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αντιγραφής στην cache, θα μπορούσε ο file manager αυτόματα να εκτελεί ένα sync command και να περιμένει να ολοκληρωθεί ώστε να δίνει σωστό visual feedback στον χρήστη για την πραγματική και όχι φαινομενική ολοκλήρωση της αντιγραφής.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, το μέλος gdp77 έγραψε:

Ο χρήστης κάνει μια αντιγραφή στο UI προς το USB και θα πρέπει να ενημερώνεται για το πότε η αντιγραφή ολοκληρώνεται προς το USB και ΟΧΙ προς την cache.

 

Πολύ σωστά. Το έχω παρατηρήσει κι εγώ το φαινόμενο, δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα. Αφήνω το στικάκι καρφωμένο μέχρι να πάψει να αναβοσβήνει το λεντάκι του. Πιστεύω κάποια στιγμή να βελτιώσουν τον κώδικα σ' αυτό το σημείο. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.