Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο Gordon Moore, συνιδρυτής της Intel, πέθανε στα 94 του χρόνια

      Ο Moore, που καθόρισε την μελλοντική πορεία της βιομηχανίας ημιαγωγών, αφιέρωσε τα τελευταία του χρόνια στη φιλανθρωπία

    Η Intel ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Gordon Moore, συνιδρυτής της Intel, πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Ο Moore και ο επί μακρόν συνάδελφός του Robert Noyce ίδρυσαν την Intel τον Ιούλιο του 1968. Ο Moore υπηρέτησε αρχικά ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος μέχρι το 1975, όταν έγινε πρόεδρος. Το 1979, ο Μουρ ορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, θέσεις που κατείχε μέχρι το 1987, όταν εγκατέλειψε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και συνέχισε ως πρόεδρος. Το 1997, ο Moore έγινε επίτιμος πρόεδρος και αποχώρησε το 2006.

    Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Moore αφιέρωσε επίσης την προσοχή του και την ενέργειά του στη φιλανθρωπία, ιδίως στη διατήρηση του περιβάλλοντος, την επιστήμη και τη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών. Μαζί με την επί 72 χρόνια σύζυγό του, ίδρυσε το Ίδρυμα Gordon and Betty Moore, το οποίο έχει δωρίσει περισσότερα από 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από την ίδρυσή του το 2000.

    "Αν και ποτέ δεν φιλοδοξούσε να γίνει γνωστό όνομα, το όραμα του Gordon και το έργο της ζωής του επέτρεψαν την πρωτοφανή καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν την καθημερινή μας ζωή", δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος Harvey Fineberg. "Ωστόσο, αυτά τα ιστορικά επιτεύγματα είναι μόνο ένα μέρος της κληρονομιάς του. Η γενναιοδωρία του και η γενναιοδωρία της Μπέτι ως φιλάνθρωποι θα διαμορφώσουν τον κόσμο για τις επόμενες γενιές".

    Ο Pat Gelsinger, Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, δήλωσε: "Ο Gordon Moore καθόρισε τη βιομηχανία της τεχνολογίας μέσω της διορατικότητας και του οράματός του. Συνέβαλε καθοριστικά στην αποκάλυψη της δύναμης των τρανζίστορ και ενέπνευσε τεχνολόγους και επιχειρηματίες σε όλες τις δεκαετίες. Εμείς στην Intel παραμένουμε εμπνευσμένοι από το νόμο του Moore και σκοπεύουμε να τον ακολουθήσουμε μέχρι να εξαντληθεί ο περιοδικός πίνακας...."

    Πριν από την ίδρυση της Intel, ο Moore και ο Noyce συμμετείχαν στην ίδρυση της Fairchild Semiconductor, όπου διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην πρώτη εμπορική παραγωγή τρανζίστορ διάχυτου πυριτίου και αργότερα στα πρώτα εμπορικά βιώσιμα ολοκληρωμένα κυκλώματα στον κόσμο. Οι δύο τους είχαν προηγουμένως συνεργαστεί υπό τον William Shockley, τον συν-εφευρέτη του τρανζίστορ και ιδρυτή της Shockley Semiconductor, η οποία ήταν η πρώτη εταιρεία ημιαγωγών που ιδρύθηκε στην περιοχή που θα γινόταν η Silicon Valley.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.