Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Οι επιτραπέζιοι επεξεργαστές Intel 14ης γενιάς δεν θα υποστηρίζουν το Thunderbolt 5

      Με το thunderbolt 4 στο χέρι θα μείνουν όσοι αγοράσουν 14ης γενιάς επιτραπέζιο επεξεργαστή Intel

    Η Intel ενημέρωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη γκάμα προϊόντων επεξεργαστών για επιτραπέζιους υπολογιστές με την εισαγωγή των επεξεργαστών Core 14ης γενιάς "Raptor Lake Refresh". Κατά τη διάρκεια της κάλυψης του επεξεργαστή, το techpowerup ανέφερε ότι ο επεξεργαστής υποστηρίζει το επερχόμενο πρότυπο συνδεσιμότητας Thunderbolt 5. Η Intel επικοινώνησε μαζί τους για μια διόρθωση, η οποία αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Προφανώς, οι επιτραπέζιοι επεξεργαστές Core 14ης γενιάς δεν υποστηρίζουν το Thunderbolt 5, παρόλο που η Intel διαθέτει το δικό της σχέδιο για ελεγκτή TB5 με την κωδική ονομασία "Barlow Ridge". Ωστόσο, αυτοί δεν θα φτάσουν πριν από το Q1 2024, ο ελεγκτής "Maple Ridge" που αποστέλλεται σήμερα έχει υποστήριξη μόνο για Thunderbolt 4. Αλλά ακόμη και όταν θα είναι διαθέσιμος ο Barlow Ridge, δεν θα είναι συμβατός με τους επεξεργαστές επιτραπέζιων υπολογιστών με υποδοχή "Raptor Lake Refresh".

     

    Η Intel ανακοίνωσε το πρότυπο Thunderbolt 5 τον Σεπτέμβριο, περίπου την ίδια στιγμή, παρείχε μια τεχνική αποκάλυψη των επερχόμενων mobile επεξεργαστών Core "Meteor Lake". Το νέο πρότυπο παρέχει έναν διπλασιασμό γενιάς στο εύρος ζώνης στα 80 Gbps (ανά κατεύθυνση), αλλά βασίζεται σε ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται Bandwidth Boost. Με ενεργοποιημένο αυτό το χαρακτηριστικό, οι χρήστες λαμβάνουν εύρος ζώνης 120 Gbps σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και 40 Gbps στην αντίθετη κατεύθυνση.

     

    mhUr8ASFs5zEBg2e.jpg

     

    Το Bandwidth Boost θα σας φανεί χρήσιμο όταν, για παράδειγμα, εισάγετε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μια εξωτερική συσκευή αποθήκευσης με βάση το Thunderbolt 5 στο τοπικό σας μηχάνημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το εύρος ζώνης λήψης (Rx ή εισερχόμενο) ενισχύεται στα 120 Gbps, ενώ μειώνεται το εύρος ζώνης μετάδοσης (Tx ή εξερχόμενο) στα 40 Gbps. Κατά την εξαγωγή μεγάλου όγκου δεδομένων σε αυτή την εξωτερική συσκευή αποθήκευσης Thunderbolt 5, οι ρόλοι αντιστρέφονται, όπου το εύρος ζώνης Tx ενισχύεται εις βάρος του εύρους ζώνης Rx.

     

    Ar71A57rjqcep1H0.jpg

     

    Είναι σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να κατανοήσουμε πώς η Intel καταλήγει στα 80 Gbps ως το προεπιλεγμένο εύρος ζώνης ανά κατεύθυνση του Thunderbolt 5, ακόμη και όταν το υποκείμενο εύρος ζώνης PCIe του PCIe Gen 4 x4 προσθέτει 64 Gbps ανά κατεύθυνση - το Thunderbolt είναι ένας πολύπλοκος δίαυλος, ο οποίος συνδυάζει μια σειρά από συνδέσεις εκτός από το PCIe, όπως το DisplayPort, και έτσι καταλήγει στο διαφημιζόμενο εύρος ζώνης του. Έτσι, τα 80 Gbps είναι στην πραγματικότητα μόνο 64 Gbps υποκείμενου εύρους ζώνης PCIe, και τα 120 Gbps είναι στην πραγματικότητα μόνο 96 Gbps, και το σημερινό Thunderbolt 4 που μπορεί να υπερηφανεύεται για 40 Gbps/κατεύθυνση είναι στην πραγματικότητα μόνο 32 Gbps/κατεύθυνση PCIe.

     

    dznIyQMz48LMrXw5.jpg

     

    Το Thunderbolt και το USB4 είναι πρότυπα σειριακής διασύνδεσης με βάση το PCIe. Κάθε λωρίδα PCIe διαθέτει φυσική καλωδίωση για Rx και Tx. Με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του Thunderbolt 5 Bandwidth Boost, για τη δυνατότητα προώθησης 120 Gbps μέσω μιας σύνδεσης PCI-Express 4.0 x4 μεταξύ του ελεγκτή "Barlow Ridge" και του συγκροτήματος PCIe root του επεξεργαστή, το συγκρότημα root θα πρέπει να είναι σε θέση να αναθέσει εκ νέου και τις δύο επιμέρους λωρίδες δύο από τις τέσσερις λωρίδες PCIe είτε για αμιγώς-Tx είτε για αμιγώς-Rx. Αυτό πιθανώς απαιτεί κάποια ευαισθητοποίηση στο τέλος του PCIe root complex που αποτελεί μέρος του uncore του επεξεργαστή.

     

    5UwbfBHv31NEERk3.jpg


    Στην παραπάνω διαφάνεια της Intel, η εταιρεία περιγράφει λεπτομερώς πώς λειτουργεί το Bandwidth Boost στο επίπεδο σύνδεσης Thunderbolt 5. Δύο συνδέσεις των 40 Gbps ανά κατεύθυνση αποτελούν κανονικά το εύρος ζώνης των 80 Gbps ανά κατεύθυνση του Thunderbolt 5. Με ενεργοποιημένο το Bandwidth Boost, τρεις από τους τέσσερις συνδέσμους φορτώνονται προς μία κατεύθυνση για να κάνουν 120 Gbps, ενώ ο τελευταίος σύνδεσμος είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.

     

    dznIyQMz48LMrXw5.jpg

     

    Όσον αφορά το ποια κατεύθυνση παίρνει το Bandwidth Boost εξαρτάται αποκλειστικά από την εφαρμογή, όπως περιγράφεται αναλυτικά στα παραπάνω παραδείγματα. Μπορείτε να πάρετε μια μετάδοση υψηλής ταχύτητας 120 Gbps με λήψη 40 Gbps ή μια λήψη υψηλής ταχύτητας 120 Gbps με μετάδοση 40 Gbps. Η εικόνα που σχεδίασε το TPU, απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το backend PCIe μεταξύ του ελεγκτή υποδοχής Thunderbolt 5 και του συγκροτήματος PCIe root.

     

    Χωρίς αυτή την επίγνωση σε επίπεδο uncore, για να μπορέσει το Thunderbolt 5 να προωθήσει 120 Gbps σε μια downstream συσκευή, θα πρέπει να υπάρχει μια σύνδεση PCIe Gen 4 x8 μεταξύ της PCIe root και του ελεγκτή υποδοχής "Barlow Ridge" που μπορεί να παρέχει 160 Gbps εύρος ζώνης ανά κατεύθυνση, κάτι που είναι ανεπιθύμητο και απίθανο, καθώς όλοι οι προηγούμενης γενιάς διακριτοί ελεγκτές Thunderbolt της Intel χρησιμοποιούσαν μια σύνδεση PCIe x4 στην πλατφόρμα.

     

    Η Intel δήλωσε επίσης ότι όταν το "Barlow Ridge" θα κυκλοφορήσει το 1ο τρίμηνο του 2024, θα διαθέτει συμβατούς επεξεργαστές κατά το λανσάρισμα, χωρίς να αναφέρει ποιοι είναι αυτοί οι επεξεργαστές. Είναι πιθανό ότι η Intel ενημερώνει τη στοίβα των κινητών επεξεργαστών της και αυτοί οι επεξεργαστές θα υποστηρίζουν το Thunderbolt 5 με τον τρόπο που το προτίθεται η Intel (συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας Bandwidth Boost). Η Intel παρείχε ήδη μια τεχνική εμβάθυνση του επερχόμενου κινητού επεξεργαστή Core "Meteor Lake", χωρίς να αναφέρει ημερομηνίες κυκλοφορίας των προϊόντων. Η διεθνής έκθεση CES του 2024 (Ιανουάριος) παρέχει στην Intel την ιδανική ευκαιρία για την παρουσίαση νέων επεξεργαστών. Η Intel έβγαλε αυτή τη δήλωση ως σημείωση του συντάκτη στις 19 Οκτωβρίου στο άρθρο της στην αίθουσα ειδήσεων που ανακοίνωσε τους επεξεργαστές Core 14ης γενιάς για επιτραπέζιους υπολογιστές:

    Ενώ ορισμένοι επεξεργαστές της οικογένειας επεξεργαστών Intel Core 14th Gen θα περιλαμβάνουν υποστήριξη για Thunderbolt 5, οι επιτραπέζιοι επεξεργαστές Intel Core 14th Gen, συγκεκριμένα, δεν θα την υποστηρίζουν. Η ανακοίνωση για το λανσάρισμα του Intel Core 14th Gen ανέφερε λανθασμένα: "Οι επιτραπέζιοι επεξεργαστές Intel Core 14th Gen περιλαμβάνουν υποστήριξη για ... την επερχόμενη ενσύρματη συνδεσιμότητα Thunderbolt 5 - υποστηρίζοντας έως και 80 Gbps αμφίδρομου εύρους ζώνης". Η Intel θα μοιραστεί πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τους επεξεργαστές Intel Core 14th Gen που υποστηρίζουν το Thunderbolt 5 σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

    Η παραπάνω δήλωση της Intel αναφέρει ότι ορισμένοι επεξεργαστές 14ης γενιάς θα υποστηρίζουν το Thunderbolt 5, αλλά όχι οι επεξεργαστές επιτραπέζιων υπολογιστών Core 14ης γενιάς. Ο mobile επεξεργαστής "Meteor Lake" της Intel δεν έρχεται με την επωνυμία 14th Gen Core, αλλά κάνει το ντεμπούτο του με μια νέα ονοματολογία μάρκας, γεγονός που μας αφήνει μόνο μια πιθανότητα, τους μη-socketed επεξεργαστές 14th Gen Core, δηλαδή τους φορητούς "Raptor Lake Refresh" (-H και -HX). Με το "Meteor Lake" στον ορίζοντα, η Intel μπορεί να ωθήσει το "Raptor Lake Refresh" στα τμήματα -H και -HX με τον ίδιο τρόπο που τα τμήματα αυτά της 10ης γενιάς αντιμετωπίστηκαν από το "Comet Lake", καθώς το "Ice Lake" χειρίστηκε τα τμήματα -U και -P. Είναι πολύ πιθανό ότι αυτοί οι επεξεργαστές "Raptor Lake Refresh-H/HX" είναι αυτοί που υποστηρίζουν το Thunderbolt 5 από το 14th Gen χρησιμοποιώντας ελεγκτές "Barlow Ridge", εκτός από τους επερχόμενους επεξεργαστές "Meteor Lake" που έχουν ενσωματωμένο το "Thunderbolt 5" ως μέρος του πλακιδίου SoC.

     

    Οι χρήστες στην επιτραπέζια πλατφόρμα 14th Gen Core socketed μπορούν να απολαύσουν το Thunderbolt 4 χρησιμοποιώντας μητρικές κάρτες ή πρόσθετες κάρτες που διαθέτουν τον ελεγκτή "Maple Ridge" της Intel που κυκλοφορεί στην αγορά από το 2020, ο οποίος παρέχει εύρος ζώνης 40 Gbps ανά κατεύθυνση. Το Thunderbolt 5 και το AI Boost είναι δύο χαρακτηριστικά που θα τα καταφέρουν μόνο στις επιτραπέζιες πλατφόρμες socketed με τους επεξεργαστές επόμενης γενιάς της Intel. Γνωρίζουμε ότι το "Meteor Lake" επιβεβαιώνεται ότι δεν θα έρθει σε socketed desktop πλατφόρμες, γεγονός που μας αφήνει με το "Arrow Lake-S", το οποίο δεσμεύεται για το δεύτερο μισό του 2024.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.