Jump to content

Seafalco

Reviewers
  • Posts

    16.128
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    16

Είδηση Comments posted by Seafalco

  1. Και είπα κι εγώ, τι στα κομμάτια πάθαν τα γατιά και "κλαίνε" όλο το βράδυ ! ! !  😛

    Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο αδύναμος είναι ο κόσμος να αντιδράσει οργανωμένα.
    Αν αύριο -λέω σε μια άγρια φαντασία- κανείς δεν χρησιμοποιούσε το τσίου-τσίου, λέτε να άλλαζαν κάπως τα πράγματα?  :D 

    • Haha 1
  2. το είδος της νευροτεχνολογίας που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή δεν είναι σε επίπεδο  να διαβάζει σκέψεις.

    Αν και το κοινό μπορεί να μην το έχει καταλάβει ακόμα, οι ειδικοί λένε ότι η νευροτεχνολογία είναι ώριμη και έτοιμη για εμπορικές εφαρμογές. «Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία», λέει ο James Giordano, επικεφαλής των μελετών νευροηθικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown. «Αυτό είναι πολύ αληθινό».

     

    Τώρα γιατί αυτό μου φέρνει τρόμο . . . θα το βρει η νευροηθική?
    Ή θα περιοριστεί στο να δώσει το άλοθι για να μπουν γερά τα θεμέλια του "ξεσκαρταρίσματος" του κοπαδιού και στην "ευθανασία" αυτών που δεν είναι "κατάλληλοι", ή που δεν θα είναι κατάλληλοι (βλέπε το προφητικό Gattaca)

  3. 1 ώρα πριν, το μέλος l2phile έγραψε:

    Εδώ σε χάνω. Προτιμάς να τα περνάνε στα κρυφά και όχι να σου ζητούν την άδεια;

    :) 
    Σαφώς και δεν μου αρέσει τίποτε από τα δύο!  :)
    Η διαφορά στο πρώτο, στο μουλωχτό, είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς, υπάρχει η αίσθηση ότι "φοβούνται" την αντίδραση του κόσμου και γι' αυτό πάνε στα κρυφά.
    Ενώ στο δεύτερο, όπου παρεμπιπτόντως , δεν έμεινα με την εντύπωση ότι σου δίνουν την επιλογή να βάλεις τα spy-ware, ή όχι, σου λένε θέλεις να δεις ζωντανά τους αγώνες?
    Βάλε αυτόν και αυτόν το ρουφιάνο στο κινητό σου. . . . . 
    Από τη στιγμή που σου λένε "πρέπει", παύει το περί ελευθέρας βούλησης, οπότε το εγώ το θεωρώ σαν απαίτηση! 
    Από τη στιγμή λοιπόν που απαιτούν ανοιχτά, κάτι που μέχρι τώρα το πέρναγαν στα κρυφά, μιλάμε για νέα επίπεδα θράσους και απαξίωσης των φιλάθλων, οι οποίοι πρέπει να δώσουν "γην και ύδωρ" για να τους δοθεί το προνόμιο να δουν τους αγώνες ζωντανά! 

    Αυτό είναι που με ενοχλεί περισσότερο.

  4. Έχει παραγίνει το πράμα!
    Και άντε αυτά που μας τα περνάνε πίσω από τη πλάτη στα μουλωχτά!
    Είναι κακό και επιλήψιμο!
    Αλλά να στο λένε κατάμουτρα και να το απαιτούν κιόλας! !
    Αυτό είναι για πολλά φάσκελα! ! ! 
    Και στη τελική είναι και ένα ζήτημα κρίσης για το πόσο βλάκες και υποταγμένους μας θεωρούν!

    Έλα να γίνει viral,  ( λέεεμε τώρα !  :(  :(   )  να μη τους παρακολουθήσει άνθρωπος , ούτε και από την τηλεόραση !

  5. 6 hours ago, fatalara said:

    Ειναι παραληψη του RND στο κατα τα αλλα σωστο σχεδιο η τα κανανε μανταρα στο εργοστασιο?

     

    Η μητρική είναι σχεδιασμένη σωστά, οπότε δεν είναι θέμα RnD, εκεί που "στράβωσε η δουλειά" είναι στη συναρμολόγηση, όπου είτε από λάθος και από ελλιπή προσοχή (ή και από αστοχία του "κλειδιού" του το καρούλι με του πυκνωτές μπήκε ανάποδα στο μηχάνημα του τροφοδότη εξαρτημάτων, είτε (λιγότερο πιθανό αυτό) το καρούλι φορτώθηκε με την τους πυκνωτές τοποθετημένους ανάποδα στην φέρουσα ταινία !
    Το τι ακριβώς έγινε, φαντάζομαι η ASUS  θα το βρει, αλλά δεν ξέρω αν θα μας το πει!  :) 

    Όπως και να έχει, αυτό που έχει αξία είναι ότι η πραγματικότητα δεν παύει να θέτει "προκλήσεις" στους αυτοματισμούς(και όχι μόνον!) , οπότε ίσως όλα αυτά να είναι αυτό το κόστος που "πληρώνεται" για να είναι φτηνά τα εξαρτήματα τουλάχιστον  όσον αφορά στα εργατικά κατασκευής τους, αν υποθέσουμε δηλαδή ότι θα μπορούσε με το χέρι να γίνει αυτή η δουλειά!
    Συνεπώς, επειδή καμιά εταιρία με όνομα δεν την συμφέρει να το "λερώνει", πιστεύω ότι αυτή η "πατάτα" θα οδηγήσει σε ένα λίγο πιο έξυπνο και ενδελεχές σύστημα συναρμολόγησης, μέχρι τουλάχιστον να έρθει στο προσκήνιο η  επόμενη "Πρόκληση" !  :) 

    • Like 1
  6. 17 minutes ago, fatalara said:

    Αυτο θε επρεπε να το ειχαν δει εργαστηριακα πριν φτασει το προιον στην γραμμη παραγωγης.

    Στην ανάπτυξη _το εργαστήριο που λες_ θα διαπίστωνε κάποιο πρόβλημα σχεδίασης, αυτό όμως εδώ είναι πρόβλημα τοποθέτησης εξαρτήματος, το σχέδιο είναι σωστό!
     

    Όσο για το στρεσάρισμα που λές Γιάγκο, μακάρι να το έκαναν, αλλά όπως είπες και εσύ . . .  πάει πολύ το μαρούλι μετά!
    Αυτά τα επιφυλάσσουν για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που είναι πράγματι ακριβότερα, με κλασικό παράδειγμα τα ηλεκτρονικά για στρατιωτική χρήση η ακόμα περισσότερο για διαστημική χρήση , των οποίων οι τιμές είναι πραγματικά "διαστημικές" ! :) 
    Φυσικά στις δοκιμές τύπου αλλά και με κάποια δειγματοληψία στις γραμμές παραγωγής, σίγουρα στρεσάρουν τις μητρικές, αλλά στις δοκιμές σειράς, που υφίστανται όλες οι μητρικές, δεν συμπεριλαμβάνεται στρεσάρισμα.
    Απλά -και λογικά- ποντάρουν ότι αφού όλες οι πλακέτες είναι ίδιες και όλα τα εξαρτήματα ίδια, τότε τα συμπεράσματα από τις δοκιμές τύπου (και τα σποραδικά δείγματα επιστάμενου ελέγχου) καλύπτουν όλες τις μητρικές, ελα μου όμως που δεν πρόβλεψαν το ενδεχόμενο να μην είναι όλες οι "συναρμολογήσεις" ίδιες ! ! ! !

    • Like 1
  7. 41 minutes ago, ΓιαγκΤ said:

    Δηλαδή ούτε αυξημένη θερμοκρασία δεν θα είχε εκεί?

     

    Κάποια στιγμή η άνοδος του ρεύματος διαρροής φυσικά θα φέρει και αύξηση της θερμοκρασίας.
    Τώρα  μέσα στο μικρό χρόνο της δοκιμής που γίνεται στο εργοστάσιο για να αποκαλύψει μόνιμα και σημαντικά προβλήματα, είναι πολύ πιθανό αυτό να μην δημιούργησε θέμα είτε  γιατί πιθανόν  η διαρροή ήταν πολύ μικρή,  είτε γιατί -ακόμα πιο πιθανό- να μην ελέγχεται η θερμοκρασία σε επίπεδο εξαρτήματος.
    Και φυσικά το σίγουρο είναι ότι δεν ελέγχεται με οπτικά μέσα η τοποθέτηση των εξαρτημάτων που έχουν πολικότητα.
    Αυτό πιστεύω ότι ανήκει σε αυτά τα λάθη που δεν πάει το μυαλό να προβλέψει διαδικασία ελέγχου καθώς βασίζεται στην ακρίβεια των ρομπότ συναρμολόγησης.
    Όμως η πραγματικότητα αποδείχτηκε πιο "ευφάνταστη" από του μηχανικούς προγραμματισμού των ρομπότ!
    Ε από εδώ και πέρα θα πρέπει -ας πούμε- ο βραχίονας που τοποθετεί το εξάρτημα να έχει στον τροφοδότη του, και  οπτικό έλεγχο του προσανατολισμού του εξαρτήματος. :) 

    • Like 4
  8. 13 hours ago, karmen1983 said:

    Ενταξει και μετα εκανε εντυπωση του @Seafalco οτι κατάφερα κ κολλησα transistor με φλογιστρο μαρεγκας... Εντυπωση επρεπε να του κανει οτι το κολλησα σωστα και οχι το πως :hehe:

     

    Θου Κυριε τι αλλο θα διαβασω...

     

     

    Ηρωικές εποχές ! ! !  :D 
    Όσο για τη σωστή εγκατάσταση, αυτή ήταν αναμενόμενη,  αυτό που "δεν" ήταν αναμενόμενο (λέμε τώρα!  :p ) ήταν το  "θράσος" της μεθόδου!   :yu: 

    • Haha 5
  9. 2 hours ago, ΓιαγκΤ said:

    Που σημαίνει δεν τεστάρετε καμία μητρική που βγαίνει από την γραμμή παραγωγής

     

    Αυτό το συγκεκριμένο δύσκολα θα το έπιανε ο έλεγχος γραμμής παραγωγής, ο οποίος λόγω της περιπλοκότητας της μητρικής δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί, γιατί είναι πολλά αυτά που μπορεί να πάνε στραβά.
    Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτό το ανάποδα τοποθετημένο εξάρτημα δημιουργεί δυσλειτουργία προοδευτικά καιθώς η με λάθος πολικότητα τοποθέτησή του, καταστρέφει σιγά σιγά τις μονώσεις μεταξύ των οπλισμών του πυκνωτή και το ρεύμα διαρροής του αυξάνει πέραν των ορίων που αντέχουν τα Mosfet.
    Αυτό αναφέρεται στα data του εξαρτήματος (video 4' 45"  έως 5' 45")
    Αυτή η προοδευτική βραχυκύκλωση του πυκνωτή, πολύ πιθανόν είναι να αποκρύπτει το πρόβλημα στους ελέγχους που γίνονται στο εργοστάσιο.

    • Like 7
    • Agree 1
  10. 6 hours ago, patentas said:

    Για την ηλεκτρική ενέργεια να σου πω δεν ξέρω πόσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή μιας κάρτας αλλά και πάλι θεωρώ ότι δεν ξεπερνά το 5λεπτο

    Αυτό μπορεί να αναφέρεται στο αρματωμα μια κάρτας με τα εξαρτήματά της.
    Η κατασκευή μιας κάρτας όμως, μέχρι να είναι έτοιμη να δεχτεί εξαρτήματα επάνω της, είναι μια ολότελα διαφορετική και πολύ πιο χρονοβόρα, ιστορία!
    Μπορείς να δεις στο link που έβαλα πιο πάνω για να πάρεις μια ιδέα σχετικά με τις φάσεις επεξεργασίας μια πλακέτας.

     

  11. Αυτό:

     it's just that graphics cards and motherboards have many more connectors and thus, more copper is required.

    Read more:

    WWW.TWEAKTOWN.COM

    Copper foil shortages are forcing PCB prices higher, will rise the cost of motherboards and graphics cards in the future.

    Δείχνει για μια ακόμα φορά ότι οι "ειδήμονες" πόρρω απέχουν από του να αξίζουν το όνομα! 
    Και έτσι πάει αμάσητο κάτω το ότι οι μητρικές κλπ τυπωμένα υψηλής πυκνότητας κοστίζουν ακριβότερα γιατί περιέχουν περισσότερο χαλκό!

    Διότι -και λίγο σχετικός να είσαι- ξέρεις ότι οι πλακέτες (απλές και πολυεπίπεδες) ξεκινάνε όλες από το εργοστάσιο κατασκευής τους πλήρως καλυμμένες με χαλκό και μετά κατά την εκτύπωση του κάθε συγκεκριμένου τυπωμένου, αφαιρείται -χημικά- ο χαλκός που δεν χρειάζεται και απομένει μόνο αυτός που αποτελεί τουw "δρόμους" του τυπωμένου και τις περιοχές με την θωράκισή του.

    01-pcb-manufacturing-process-rev01-2
    WWW.MCLPCB.COM

    Looking to learn more about PCB Manufacturing? Read our guide on the PCB Manufacturing process to learn all the steps that go into making a PCB!

    Συνεπώς, αυτά τα περί του ότι οι μητρικές είναι ακριβότερες λόγω του ότι περιέχουν πιο πολύ χαλκό, είναι παραμύθια για μικρά παιδιά, που στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά και να γίνει η κονόμα -για μια ακόμα φορά!- ανεμπόδιστη και με χαμόγελα πανταχόθεν, δυστυχώ ς όχι και από του καταναλωτές!   :( 

    Έτσι για μια ακόμα φορά με τρώει η μαύρη περιέργεια, ένα συνολικό μποϋκοτάζ από τους αγοραστές για κάνα δυο χρόνια, πόσο θα έριχνε τις τιμές . . . . ;) 

    • Like 7
  12. Αυτό είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτά που πρέπει να απαντηθούν.

    Και είναι όπως πολύ καλά το εντοπίζεις ακριβώς στο κέντρο του ζητήματος:
    Οκ για να έχω χαμηλό θόρυβο μειώνω το ρεύμα αέρα που ψύχει την NH-D15 και πετυχαίνω τις Α επιδόσεις, με την ΝΗ-P1 τι περιθώρια υπάρχουν με μια ελαφρά αύξηση του αέρα με τους ανεμιστήρες στην αθόρυβη περιοχή λειτουργίας τους!
    Και το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί διεξοδικά !

    Kαι ο ανεμιστήρας που την "συνοδεύει" είναι ότι καλύτερο σε συνδυασμό απόδοσης και χαμηλού θορύβου, οπότε αναμένονται πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

    Απλά . . . δεν θέλω βιασύνες !  :D

    • Like 3
  13. On 6/20/2021 at 5:55 AM, gorg said:

    Είναι επίσης και το πόσο πιο αθόρυβο μπορείς να κάνεις ένα σύστημα συγκεκριμένης/επαρκούς υπολογιστικής απόδοσης, δηλαδή αν μπορείς με έναν ανεμιστήρα (ποιον και στις πόσες στροφές) στην NH-P1 να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα από κάτι βασισμένο π.χ. στην NH-D15.

    Αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει ενδεχόμενο να συμβεί.

    Η NH-D15 είναι κατασκευασμένη για να λειτουργεί και να αξιοποιεί πλήρως την εξαναγκασμένη κυκλοφορία αέρα που προκαλούν οι ανεμιστήρες της.C

    Η λειτουργία της με μηδενικές στροφές στους ανεμιστήρες δεν είναι κάτι που έχει προβλεφθεί γι αυτήν.

    Σε δοκιμές που έκανα εγώ με μηδενικές στροφές και την ψύκτρα σε κατακόρυφη θέση (το ρεύμα αέρα πάει από κάτω προς τα επάνω) και στα 60Watt, έδωσε Δθ=~45ο C.

    Για να φανεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ένα έστω και ασθενικό ρεύμα αέρα, δοκίμασα στις 220rpm με 60W και το Δθ έγινε ~25ο C και αυτό το ασθενικό ρεύμα αέρα παρείχε αρκετή ψύξη , έτσι ώστε χρειάστηκε να διπλασιαστούν τα Watt για να πάει το Δθ και πάλι στους ~46ο C.

    Τώρα αν η NH-P1 είναι φτιαγμένη για 120W χωρίς ανεμιστήρα , η προσθήκη ανεμιστήρα μπορεί να την πάει και στα διπλά Watt ίσως και παραπάνω, αλλά αυτό μένει να μετρηθεί.

    Όπως και να έχει όμως δεν πιστεύω ότι μπορεί να συγκριθεί με την NH-D15, στα ίσια σε υψηλό air flow, άλλωστε δεν είναι αυτός ο σχεδιαστικός της στόχος.

     

    Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον να μετρηθεί είναι αν με την χρήση ενός ανεμιστήρα NF-A12x25 PWM 2000rpm θα πετύχει ουσιαστικά διαφορετικές επιδόσεις από ότι με τον NF-A12x25 LS-PWM 1200rpm και αν η διαφορά απόδοσης αντισταθμίζει τον παραπάνω θόρυβο.

    Γιατί καλό είναι να ε΄χεις ένας τελείως αθόρυβο σύστημα , αλλά ακόμα καλύτερο αν μπορείς αυτό σε περίπτωση που το χρειαστείς να ανεβαίνει σημαντικά σε επιδόσεις με την παραχώρηση μιας -μένει να καθοριστεί- ηχητικής επιβάρυνσης.

    Προσωπικά τους ανεμιστήρες αυτούς τους έχω μετρήσει πάνω σε ψύκτρα και ήδη από τις 1200rpm κατεβαίνουν κάτω από τα 30dB(A) μετρημένα στο μισό μέτρο από αυτούς!  Ενώ ακόμα και στις 2100rpm ο θόρυβός τους δεν ξεπερνά τα ~ 38dB(A)!
    Βεβαίως η Noctua θα έχει κάνει τους λογαριασμούς της, αλλά δεν παύει να είμαι περίεργος, και κάτι μού λέει ότι δεν είμαι o μόνος!  :D 

    • Like 3
  14. Πάντως παρατηρώ ότι -όπως το συνηθίζει- η Noctua δεν μένει σε "ησυχία" !
    Το retail model έχει αρκετές διαφορές από το πρωτότυπο:
    Πρωτότυπο >> 12 πτερύγια εκ των οποίων 8 πατάνε στο ασύμμετρο block και κάθε πτερύγιο έχει 12 παραλληλόγραμμες οπές με το τμήμα που κάλυπτε την οπή να είναι κάθετο στο πτερύγιο λειτουργώντας σαν επιπλέον επιφάνεια ακτινοβολίας και δημιουργώντας στο εσωτερικό της ψύκτρας ένα "αεραγωγό" ανοιχτό μόνο πάνω και κάτω.
    Retail model >> 13 πτερύγια εκ των οποίων 6 πατάνε στο συμμετρικό block και κάθε πτερύγιο έχει 33-35 παραλληλόγραμμες οπές με το τμήμα που κάλυπτε το κενό να έχει αφαιρεθεί τελείως, αφήνοντας την κυκλοφορία του αέρα ελεύθερη μεταξύ των πτερυγίων.

    Βλέπω και μια διαφορά ακόμα την οποία δεν μπορώ να πολυκαταλάβω :
    Τα πτερύγια που πατάνε στο block στο retail model έχουν μια παραλληλόγραμμη οπή η οποία ουσιαστικά αφήνει το πτερύγιο να παραλάβει θερμότητα από το block μόνο μέσα από δύο στενές λωρίδες στα άκρα του , πιθανόν αυτό που αξιοποιείται εδώ κατά κύριο λόγο είναι η μηχανική στήριξη και δευτερευόντως η θερμική σύζευξη των heat pipes μεταξύ τους αλλά και προς τα πτερύγια.  Το σίγουρα βέβαια είναι ότι η Noctua δεν κάνει καμία αλλαγή αν δεν είναι σίγουρη ότι αυτή φέρνει βελτίωση!

     

    Και ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό που βλέπω και θέλω να δω πως λειτουργεί είναι το ότι το block δεν έχει πάνω καπάκι , τα heat pipes είναι εκτεθειμένα στον αέρα και απλά πατάνε πάνω σε αυτά τα πτερύγια.

    Και επίσης βλέπω ότι για λόγους παραγωγής -ίσως- άλλαξε και λίγο η δομή της ψύκτρας , όλες οι αποστάσεις των πτερυγίων είναι ίδιες πλέον και τα bracket της ψύκτρας είναι  δύο (ένα σε κάθε πλευρά) και είναι βιδωμένα στο άκρο του  block.

     

    Όλα αυτά βεβαίως είναι από τις φωτογραφίες, η εκ του σύνεγγυς εξέταση μπορεί να δώσει και άλλες πληροφορίες!  :D

    • Like 4
    • Agree 2
  15. 20 minutes ago, kpetros said:

    Αυτο που θα ηθελα ειναι μαζι με την ψυχτρα να εβγαζαν και ενα κουτι , κομμενο και ραμμενο για αυτην . 

    Αυτό θα είναι το καλύτερο, αλλά κάτσε να δούμε , οπως λένε και στα χωρία μας :  "Αγάλια-αγάλια γίνεται, η αγουρίδα , μέλι ! "  :D

    Όσο για τα τροφοδοτικά , πέρα από το ότι υπάρχουν και fanless έχει και τα semipassive.
    To ίδιο ισχύει και για τις κάρτες γραφικών.
    Το ζήτημα όμως είναι ακριβώς όπως το είπες όλα αυτά δεν έχουν ακόμα  επιβάλει την ανάπτυξη ενός κατάλληλου περιβάλλοντος λειτουργίας ούτε και των σχετικών αρχών λειτουργίας.

    Για παράδειγμα -ιδιαίτερα στις κάρτες γραφικών- βλέπεις υλοποιήσεις που λέγονται και είναι passive , αλλά το "μόνο " που τις διακρίνει από τις άλλες είναι ότι δεν έχουν ανεμιστήρα.
    Εννοώ ότι δεν υπάρχουν ακόμα εδραιωμένες κάποιες δοκιμασμένες πρακτικές έτσι ώστε να ευνοείται το φυσικό ανοδικό ρεύμα του θερμού αέρα που παράγουν.
    Όσον αφορά σε λύσεις όπου το εξωτερικό των κουτιών είναι ουσιαστικά κλασικές ψύκτρες αλουμινίου, υπάρχουν αρκετές προτάσεις, αλλά σε λύσεις εντός κουτιού και μάλιστα χωρίς ψυκτικά εξωτερικά βοηθήματα, είμαστε στην αρχή!
    Τα πράγματα είναι ακόμα στο ψάξιμο και μέχρι να φανούν οι αποδοτικές λύσεις έχουμε ακόμα δρόμο.

     

  16. 26 minutes ago, kpetros said:

    Ετσι και αλλιως θα χρειαζονται ανεμιστηρες για ροη αερα μεσα στο κουτι , πιο το νοημα .

     

    Αυτό πράγματι, αποτελεί μια κοινή απορία, αλλά πιο πολύ δείχνει ότι το σύνηθες έχει πιο πολύ δύναμη από ότι του αναγνωρίζουμε!  :)

    Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν ανεμιστήρες σε ένα κουτί υπολογιστή.

    Απλά δεν είναι κάτι που το βλέπεις συχνά. 
    Μην ξεχνάμε εκείνα τα τελείως αθόρυβα μικρά PC που τα πάντα ψύχονται με heat pipes που χρησιμοποιούν σαν ψυκτικές επιφάνειες τα τοιχώματα του κουτιού τα οποία είναι διαμορφωμένα σε κλασικές ψύκτρες αλουμινίου!

    Ε αυτή η ψύκτρα πάει το πράγμα ένα δυο βήματα παρακάτω.

    Σε ένα κουτί στο οποίο ευνοείται η κυκλοφορία του αέρα από κάτω προς τα επάνω, μια τέτοια ψύκτρα όχι μόνο θα δουλεύει πολύ καλά, αλλά και με το δικό της θερμό ανοδικό ρεύμα αέρα θα υποβοηθάει ακόμα περισσότερο την ανοδική ροή του αέρα σε σημείο που να ευνοείται και η ίδια!

    Αν δε ο σχεδιασμός του κουτιού βοηθάει στην ανάπτυξη ανοδικού ρεύματος, τότε η ψύξη βελτιώνεται περισσότερο.

    Σε δοκιμές που έκανα π.χ σε radiator (19mm πάχος πυρήνα) τοποθετημένο οριζόντια, και με τους ανεμιστήρες ακίνητους, υπήρχε ένα ασθενές ανοδικό ρεύμα το οποίο δρόσιζε το radiator πολύ λίγο και έτσι με το ζόρι η ΑΙΟ μπορούσε να αντιμετωπίσει τα 60Watt.

    Μόλις όμως τοποθέτησα στην επάνω πλευρά του radiator δύο παραλληλεπίπεδες χαρτονένιες σωλήνες με ύψος περίπου 20cm, είχα σαν αποτέλεσμα η στήλη του θερμού αέρα περιορισμένη πλέον μέσα σε αυτούς τους αυλούς εξαγωγής, ανέβαινε προς τα απάνω και παρέσυρε περισσότερο φρέσκο αέρα από την κάτω πλευρά του radiator.

    Τελικό αποτέλεσμα η ΑΙΟ μπορούσε τώρα να διαχειριστεί τα 120Watt και μάλιστα με πολύ περισσότερη "άνεση" από ότι τα 60Watt, χωρίς τις χάρτινες σωλήνες.

    Οπότε υπομονή και η μάχη του θορύβου έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της και αν είναι κάτι σίγουρο είναι ότι η Noctua είναι και θα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων σε αυτή τη "περιπέτεια" !
    :) 

    • Like 4
  17.  

    Αυτό δεν το είδα στην ώρα του αλλά έστω και τώρα καλό είναι να έχουμε μια πιο καλή εικόνα του τι γίνεται . . .

     

    large.810745830_ATX12VOSinglerailpowerdesign_01.jpg

    Μπορεί να μην έχω "πετύχει" όλα τα εξαρτήματα αλλά το σίγουρο είναι ότι τα Choke  και οι Capacitors αφθονούν στη νέα σχεδίαση.

    • Like 3
  18. 10 minutes ago, fuz10n said:

    ειδικα αν τα heatpipes ειναι τετοια

    "Όλα"  τα heat pipes που χρησιμοποιούνται στις Αερόψυκτρες είναι βασισμένα σε αυτή τη κατασκευαστική αρχή που δείχνει το video που έβαλες! :T:  
    Μπορεί το wick να διαφέρει αλλά το βασικό είναι η "ακαριαία" μεταφορά της θερμότητας από το ένα άκρο στο άλλο !  
     

    • Like 2
  19. Όταν κυκλοφορήσει φαντάζομαι ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε και από κοντά!
    Τώρα για το θέμα που θίγεις Νίκο, είχα κάνει μια αναφορά στην παρουσίαση της μικρούλας Noctua :

     

    https://www.thelab.gr/reviews/heatsinks-coolers-watercooling-reviews/noctua-nh-l9a-am4-sff-top-flow-cpu-air-cooler-review-r682/

     

    https://www.thelab.gr/reviews/heatsinks-coolers-watercooling-reviews/noctua-nh-l9a-am4-chromaxblack-top-flow-extra-small-cpu-cooler-_-review-r769/

     

    Η βασική ιδέα και το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι με τα heat pipes αξιοποιείται ψυκτικά πολύ πιο αποτελεσματικά η επιφάνεια του πτερυγίου.

    Στο σκαρίφημα που ακολουθεί, έχουμε επάνω το πως κατανέμεται η θερμοκρασία και η θερμική ροή σε ένα απλό πτερύγιο και κάτω πως αυτή η κατανομή αλλάζει όταν υπάρχουν και heat pipes στο πτερύγιο.

     

    large.1044832319_FinCoolingCapacity_01.jpg

    1. Είναι γνωστό ότι μια επιφάνεια ακτινοβολεί / μεταφέρει στο περιβάλλον / ψυκτικό μέσο της, τόσο περισσότερη θερμική ενέργεια, όσο μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας έχει από αυτό.
    2. Έτσι στην πρώτη περίπτωση στην περιοχή κοντά στο block όπου "παράγεται" η θερμότητα , το πτερύγιο είναι αρκετά ζεστό και η θερμική ροή που το τροφοδοτεί είναι τέτοια που κρατάει τη θερμοκρασία του αισθητά πάνω από αυτήν του περιβάλλοντος και ετσι αυτό έχει υψηλή τιμή θερμοαπαγωγική ικανότητας (Fin CoolCap).
    3. Η θερμική ροή που εισχωρεί στο πτερύγιο εξαρτάται από τη διατομή σύζευξης του πτερυγίου με την πηγή της θερμότητας, με άλλα λόγια και στην περίπτωσή μας, εξαρτάται από το πάχος του πτερυγίου.
    4. Ένα πτερύγιο για πρακτικούς λόγους δεν μπορεί να είναι πολύ παχύ, συνεπώς το τεχνικά/ οικονομικά εφικτό πάχος του επιβάλει περιορισμό στην θερμική ροή που το τροφοδοτεί με θερμότητα.
    5. Έτσι η θερμότητα που μπαίνει στο Α πτερύγιο είναι συγκεκριμένη και αυτή διοχετεύεται προοδευτικά στο περιβάλλον και όσο απομακρυνόμαστε από το block, η διαθέσιμη ροή θερμότητας μειώνεται και έτσι μειώνεται και η θερμοκρασία του πτερυγίου.(1)*
    6. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από το block τόσο χαμηλώνει και η θερμοαπαγωγική ικανότητα του πτερυγίου.
      Αυτό το βλέπουμε στο χονδροειδές γράφημα δεξιά του Πτερυγίου Α.

      (1)*= Αυτό το πρόβλημα στις απλές κλασικές ψύκτρες αλουμινίου που έχουν μεγάλα πτερύγια το αντιμετωπίζουν κάνοντας το πτερύγιο πολύ παχύτερο στη βάση του και καθώς προχωράμε προς το ελεύθερο άκρο του πτερυγίου το πάχος του μειώνεται (δηλαδή το πτερύγιο έχει μια τομή "τριγωνική>
      Όμως εδώ στην περίπτωσή μας το πτερύγιο για τεχνικούς λόγους επιβάλλεται να έχει το ίδιο πάχος σε όλη του την έκταση.

     

    ¨Όταν όμως υπάρχουν και heat pipes στην κατασκευή, τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά!

    1. Ένα μεγάλο μέρος από την θερμότητα του Block μεταφέρεται από τα heat pipes στο "κέντρο του πτερυγίου.
    2. Αυτό σημαίνει ότι στην θερμική ροή εξασφαλίζεται αισθητά μεγαλύτερη διατομή εισόδου στο πτερύγιο.
    3. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας του πτερυγίου το οποίο συνεπάγεται και αύξηση της θερμοαπαγωγικής ικανότητάς του!
    4. Αυτό φαίνεται και στο πρόχειρο χονδρικό γράφημα δεξιά του πτερυγίου Β στο οποίο βλέπουμε ότι η απόδοσή του έχει μεν μια μικρή διακύμανση αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερη από την προοδευτικά ταχέως μειούμενη απόδοση του απλού πτερυγίου.
    5. Έτσι η υβριδική αυτή προσέγγιση, αυξάνει πολύ την απόδοση του πτερυγίου και χαμηλώνει σημαντικά την θερμοκρασία του block!

     

    Πολύ χοντρικά και ενδεχομένως "μαλλιαρά" αυτά που είπα, αλλά πιστεύω ότι δίνουν μια επαρκώς ευκρινή εικόνα στο θέμα που ετέθη.  :)

     

     

     

     

    • Like 8
  20. Σώωωπα !
    Δεν το πιστεύω ! ! ! 

    Ε ρε μποϋκοτάζ που τους χρειάζεται ! 


    -Τι ?

    -Κάρτα . . . αχαχαχαχα! Να πουλήσετε? 
    -Αχα! 
    -Καλά, περάστε το 2024 και. . .  βλέπουμε !

     

    Έχω ένα φίλο που μου έλεγε κάτι που το ανάλογό του πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σε πολλά πράγματα!
    " Εγώ, αν δε πάει ένα πενηνταράκι το κιλό . . . καρπούζι δεν παίρνω ! "
    Και αυτή η συζήτηση επί Δραχμής ! 
    Αυτά !
    Περαστικά μας !  :D 

    • Like 3
  21. Και όσο αφορά στη διαρροή, στις ούτως ή άλλως σύντομες -σχετικά με το χρόνο ζωής της ΑΙΟ- δοκιμές που έχω κάνει δεν έχω παρατηρήσει ποτέ διαρροή αν και στις δοκιμές πηγαίνουν πολύ πιο πάνω από ότι θα πάνε σε οποιοδήποτε σύστημα στην πράξη και φυσικά δεν μου έχει τύχει να δω διαρροή να "τρέχει" το νερό !
    Ανάλογη συμπεριφορά έχω δει και σε ΑΙΟ που ξαναδοκιμάζονται για λόγους σύγκρισης με νεώτερες αφού έχουν μείνει αδρανείς για αρκετό καιρό.

    Η μόνη περίπτωση που θυμάμαι ήταν σε μια ανοιγόμενη ΑΙΟ (έπαιρνε και χρώματα μέσα στο νερό γιατί είχε διαφανείς σωλήνες και block), η οποία μετά από αρκετά χρόνια σε αδράνεια (για ράφι μιλάμε) είχε στεγνώσει !
     

     

    • Like 3
  22. 1 hour ago, fatalara said:

    Μιλησα για διαφορα 10 βαθμων, απο προσωπικη εμπειρια που εχει ομως επιβεβαιωθει και απο ενα σωρο αλλους οπως για παραδειγμα ο giorgios2187. Δεν μιλησα ουτε για να ανεμιστηρες ουτε για ταχυτητες αυτων γιατι πολυ απλα δεν παιζουν και τοσο ρολο, τουλαχιστον οχι τοσο οσο φαινεται στη θεωρια. 

    Και τα λές πολύ καλά , μη σου πω ότι μπορεί να είναι και καλύτερα!

    Αν δεις τους πίνακες με τις ψύκτρες από τα review η πιο αποδοτική αερόψυκτρα κρατάει το Δθ περίπου 6 βαθμούς υψηλότερα από την καλύτερη ΑΙΟ.

    Βεβαίως ο θόρυβος που κάνει η ΑΙΟ είναι περίπου ο διπλάσιος.

    Αν πάμε σε περίπου τον ίδιο θόρυβο τότε η διαφορά της θερμοκρασίας περιορίζεται ή και ανατρέπεται, αλλά υπάρχουν ένα δυο ΑΙΟ που πραγματικά έχοντας το ίδιο ΔΘ με τις αερόψυκτρες έχουν  λιγότερο θόρυβο. 

    Και όλα αυτά συμβαίνουν με τις ψύκτρες σε ελεύθερο περιβάλλον, οπότε αν πας να συγκρίνεις μια καλή ΑΙΟ  τοποθετημένη στο εμπρός μέρος του κουτιού με μια ΑΙΟ τοποθετημένη στο επάνω μέρος του κουτιού ή ακόμα περισσότερο με μια αερόψυκτρα στην κλασική τοποθέτησή της να στέλνεις το αέρα της στον πίσω ανεμιστήρα, τότε αν η διαφορά θερμοκρασίας του αέρα του κουτιού από τον περιβάλλοντα ΄αέρα είναι 5 βαθμοί, η διαφορά των 10 βαθμών που λες είναι πολύ λογική, και αν το air flow του κουτιού είναι λίγο προβληματικό μπορεί αυτή διαφορά να πάει και παραπάνω!

    1 hour ago, fatalara said:

    Δεν μιλησα ουτε για να ανεμιστηρες ουτε για ταχυτητες αυτων γιατι πολυ απλα δεν παιζουν και τοσο ρολο, τουλαχιστον οχι τοσο οσο φαινεται στη θεωρια. 

    Αυτό θα ήθελα να το αναλύσεις λιγάκι γιατί το πρακτικό αποτέλεσμα των μετρήσεων λέει ότι μια καλή ΑΙΟ με ισχυρό air flow (1880rpm) στα 240W μπορεί να αποβάλει στο περιβάλλον 11,2 W για κάθε ένα  βαθμό ανόδου πάνω από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος,  ενώ όταν η ταχύτητα των ανεμιστήρων μειωθεί στις 600rpm η απόδοσή της πέφτει 7,8 W / 1oC Δθ.

    Τα αντίστοιχα νούμερα σε μια μεγάλη αερόψυκτρα στην ίδια θερμική ισχύ είναι 9,8 W / 1oC Δθ (στις 1500rpm) και πέφτει στα 5 W / 1oC Δθ στις 400rpm.

    Συνεπώς το air flow παίζει θεμελιώδη ρόλο στην απόδοση μιας ψύκτρας και κατ' επέκταση -τηρουμένων των αναλογιών- ο  ρόλος που παίζει στο τι θερμοκρασία επικρατεί μέσα σε ένα κουτί, δεν νομίζω ότι μπορεί να συνοψιστεί εύκολα σε αυτό το: "δεν παίζουν και τόσο ρόλο" που αναφέρεις!  :) 

    • Like 1
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.