Jump to content
 • IcyBox MP401Air  Όσοι από σας παρακολουθείτε τις εξελίξεις στα προϊόντα τεχνολογίας που στοχεύουν στην καταναλωτική αγορά και ιδιαίτερα όσα από αυτά πρόκειται να τοποθετηθούν στο σαλόνι ή το γραφείο μας -για παράδειγμα ηχοσυστήματα ή τηλεοράσεις- θα παρατηρήσατε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά των "έξυπνων" συσκευών αυτών συσκευών είναι η δυνατότητα UPNP (Universal Plug 'n' Play). Το UPNP πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά πρωτοκόλλων επικοινωνίας για συσκευές που φέρουν δυνατότητα δικτύωσης (υπολογιστές, εκτυπωτές, ρούτερ, φορητές συσκευές κτλ), τα οποία επιτρέπουν την αβίαστη σύνδεση των συσκευών μεταξύ τους ώστε να μοιράζονται περιεχόμενο, ροές πολυμέσων (multimedia streaming) και λοιπές υπηρεσίες.
  Το IcyBox MP401Air είναι η πρόταση της Raidsonic για την σύνδεση του ηχοσυστήματός σας με τις UPNP συσκευές. Πρόκειται για μια μικρή συσκευή που επιτρέπει έναν UPNP media server να συνδεθεί πάνω της μέσω ασύρματης σύνδεσης WiFi και να αναπαράγει την μουσική του στο ηχοσύστημά σας, ακόμα και αν το τελευταίο δε διαθέτει αυτή τη δυνατότητα από τον κατασκευαστή.   

  SAM0745 Edit
  Συσκευασία

  To IcyBox έρχεται σε ένα χάρτινο κουτί, το οποίο προδίδει το μέγεθος της συσκευής. Μάλιστα, θα περίμενε κανείς μια συσκευή μικρή, αθόρυβη, κομψή και διακριτική, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε, χωρίς να ξεχωρίζει από το περιβάλλον. Κάτι τέτοιο περιγράφει απόλυτα το IcyBox, μιας και μιλάμε για ένα μικροσκοπικό, λειτουργικό και όμορφο προϊόν.   

  SAM0726

  SAM0725  Το εξωτερικό "μανίκι", το οποίο αναγράφει τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος, κρύβει στο εσωτερικό του το κουτί που προστατεύει το προϊόν.   

  SAM0729

  SAM0731

  Στο μπροστινό μέρος του κουτιού γίνεται αναφορά στα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως για παράδειγμα ενα ενδεικτικό σχεδιάγραμμα σύνδεσης του με το σύστημα ψυχαγωγίας σας, τα περιεχόμενα της συσκευασίας και η υποστήριξη περιβάλλοντος iOS, Android, Windows και Mac.


   

  SAM0730

  SAM0732  Στο πίσω και πλαϊνό μέρος του κουτιού αναγράφονται περισσότερες λεπτομέρειες που ενδεχομένως να ενδιαφέρουν κάποιους από εμας, χωρίς να θεωρούνται ιδιαίτερα τεχνικές. Αυτές περιλαμβάνουν το υλικό κατασκευής (αλουμίνιο), την υποστήριξη MP3 και flac αρχείων, την αναλογική και οπτική έξοδο, τα υποστηριζόμενα πρωτόκολλα UPnP, DHCP, DLNA Apple Airplay και Digital media renderer καθώς και το επίπεδο ασφάλειας της ασύρματης σύνδεσης (WPA, WPA2, WPA2 mixed)   

  SAM0733

  Στο εσωτερικό θα βρούμε την κεντρική μόνάδα, το εγχειρίδιο λειτουργίας, την κεραία WiFi, το καλώδιο τροδοφοσίας και το τροφοδοτικό και ένα καλώδιο μετατροπής από RCA σε jack ήχου 3.5mm. Σημειώνουμε ότι το τροφοδοτικό είναι παρόμοιο με αυτό που συναντάμε σε τροφοδοτικά κινητών, δηλαδή έχει έξοδο USB στα 5V συνεχούς ρεύματος 500mA. Έχοντάς αυτό υπόψη, έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε τη συσκευή από κάποια θύρα USB των 500mA.  Κοντινές λήψεις   

  SAM0735

  SAM0740  Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι χρήστες των Mac θα λατρέψουν το παρουσιαστικό της συγκεκριμένης συσκευής. Φτιαγμένη αποκλειστικά από αλουμίνιο brushed υφής, εντυπωσιάζει με τις λιτές καμπύλες του και την ακουσία λεπτομερειών στις εμφανείς επιφάνειες. Πραγματικά, στην μπροστινή πλευρά μπορούμε να διακρίνουμε μόνο τις ενδείξεις λειτουργίας της συσκευής και της ασύρματης σύνδεσης ενώ το πάνω μέρος κοσμεί το λογότυπο του προϊόντος.   

  SAM0739

  SAM0741  Στο πίσω μέρος βρίσκονται οι διάφορες συνδέσεις της συσκευής, όπως για παράδειγμα η τροφοδοσία τύπου micro USB, η οπτική έξοδος SPDIF, η αναλογική έξοδος 3.5mm, η θύρα host USB, το βύσμα της κεραίας WiFi και το κουμπί reset. Οι ενδείξεις στο μπροστινό μέρος είναι δύο, μία για την τροφοδοσία (πράσινη) και μία για την ενεργοποίηση του WiFi (κόκκινη).   

  SAM0874 Edit

  SAM0870 Edit


  Υλικό
  Η πρόσβαση στο εσωτερικό της συσκευής δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη αλλά δεν προορίζεται για τον μέσο χρήστη. Τα τέσσερα ποδαράκια στο κάτω μέρος της κρύβουν τέσσερις βίδες τύπου phillips. Ανοίγοντας τη συσκευή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μπλε PCB, πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα μικρότερο PCB.


   

  SAM0859 Edit

  SAM0860 Edit  Το κύριο PCB στεγάζει τα τις εισόδους/εξόδους της συσκευής καθώς και μερικά απαραίτητα ηλεκτρικά κυκλώματα για τη λειτουργία του μικρότερου PCB, το οποίο και φέρει τα σημαντικότερα ολοκληρωμένα κυκλώματα.   

  SAM0861 Edit

  SAM0863 Edit  Τα τελευταία περιλαμβάνουν το ολοκληρωμένο Atheros AR9331, ένα από τα λεγόμενα WiSOCs (WiFi System-On-Chip). Τα ολοκληρωμένα αυτά περιέχουν όλα τα δομικά στοιχεία (επεξεργαστής, μνήμη, μονάδα WiFi, ενισχυτή κτλ) ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σχεδόν χωρίς επιπλέον περιφερειακά. Για το λόγο αυτό προτιμούνται σε σχεδιασμούς router, όπως για παράδειγμα ορισμένα router TP-Link και D-Link. Κάτω από το ολοκληρωμένο Atheros, υπάρχει μια έξτρα μνήμη A3R12E40CBF synchronous DRAM DDR2 των 512Μb, η οποία συνδέεται με το Atheros μέσω ελεγκτή που περιέχει.   

  SAM0864 Edit

  SAM0865 Edit

  Δίπλα από την μνήμη εντοπίζεται μια σειριακή flash μνήμη W25Q64FV της Winbond, η οποία πιθανώς να περιέχει το αναβαθμίσιμο firmware της συσκευής. Τέλος, απέναντι από το Atheros, βρίσκεται ένα WM8918 της εταιρίας Wolfson, που αναλαμβάνει τη μετατροπή από ψηφιακό σήμα σε αναλογικό (DAC - Digital to Analog Converter). Ο μετατροπέας αυτός έχει σχεδιαστεί για φορητές συσκευές αναπαραγωγής ήχου με χαρακτηριστικά SNR 96dB και THD -86dB.


  Σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατασκευή υψηλών προδιαγραφών και αρίστης ποιότητας, η οποία όμως δε προχωρά σε σωστή διαχείριση χώρου, μιας και είναι εμφανής η δυνατότητα μείωσης των διαστάσεων της συσκευής. Σημειώσατε επίσης την απουσία σύνδεσης Ethernet, παρόλο που το ολοκληρωμένο Atheros το επιτρέπει.


  Διεπαφή   

  screen1

  file management  Το IcyBox MP401Air είναι μια ιδιαίτερη συσκευή. Η διαχείρισή της γίνεται μέσω του φυλλομετρητή (browser) σας μπαίνοντας στην ip 10.1.1.1 καθώς συνδέεστε πάνω στη συσκευή μέσω WiFi. Με την επιλογή του File Management έχουμε πρόσβαση στα αρχεία του αποθηκευτικού χώρου που έχουμε συνδέσει μέσω USB πάνω στη συσκευή, όπως για παράδειγμα ενός σκληρού ή ενός memory stick. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η θύρα δεν μπορεί να υποστηρίξει συσκευή με υψηλές απαιτήσεις ενέργειας όπως ορισμένοι σκληροί δίσκοι, οπότε ίσως χρειαστεί να συνδέσετε κάποιο powered USB hub ή σκληρό με εξωτερική τροφοδοσία. Τα αρχεία που εμφανίζονται στη λίστα μπορούν να ληφθούν ή να αναπαραχθούν στο φυλλομετρητή, όταν πρόκειται για αρχεία εικόνας, βίντεο ή ήχου, με ταχύτητα 1.5Μbps. Τέλος, το μενού διαχείρισης διατίθεται σε Κινέζικα, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Ολλανδικά.   

  basic settings

  audio service  Επιλέγοντας Basic Settings μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα του δικτύου που δημιουργεί η συσκευή (SSID) από το προορισμένο WiFi_Music_8523, αλλά και το επίπεδο ασφαλείας που θα χρησιμοποιείται ανάμεσα στα WPA, WPA2 και WPA2 mixed. Η επιλογή Audio Service μας επιτρέπει να αλλάξουμε το όνομα της υπηρεσίας streaming, όπως αυτό θα εμφανίζεται στις UPnP DLNA συσκευές μας.   

  internet connection

  advanced settings1  Στο μενού Internet Connection θα επιλέξουμε σε ποιο δίκτυο θα θέλαμε να συνδεθεί το IcyBox. Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους από μας έχουμε κάποιο οικιακό δίκτυο WiFi, έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση στο IcyBox μέσω του δικτύου μας, χωρίς να χρειάζεται να συνδεθούμε απευθείας σε αυτό.
  Στο επόμενο μενού Advanced Settings παρέχονται κάποιες πιο προχωρημένες ρυθμίσεις για το Samba Domain Member Server.   

  advanced settings2

  update  Η τελευταία επιλογή μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε το firmware της συσκευής, πράγμα το οποίο και κάναμε πριν την δοκιμάσουμε. Το αρχείο της αναβάθμισης το κατεβάζετε από την εταιρία Raidsonic, το αποθηκεύετε τοπικά στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια το ανεβάζετε στο IcyBox.


  Δοκιμή

  Για να δοκιμάσουμε τη συσκευή, χρησιμοποιήσαμε αρχεία MP3 και FLAC, τα οποία εκπέμπονταν από PC μέσω windows media player και συσκευή android με το λογισμικό BubbleUPnP και N7 player. Μάλιστα, η κατασκευάστρια εταιρία προτείνει μέσα στο εγχειρίδιο λειτουργίας κάποια λογισμικά για Android συσκευές, όπως για παράδειγμα τα AirBuddy, AllCast, BubbleUPnP, ShareOn, UPnPlay, iMediaShare, N7 Player, Air Music κτλ

  Η συσκευή συνδέθηκε τόσο σε οικιακό ενισχυτή με είσοδο SPDIF (οπτική) όσο και σε ηχοσύστημα με αναλογική είσοδο. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παρατηρήθηκε πτώση της ποιότητας όταν γινόταν χρήση της οπτικής εξόδου, ενώ το επίπεδο της αναλογικής εξόδου ήταν συγκρίσιμο της ποιότητας σήματος μιας φορητής συσκευής αναπαραγωγής μουσικής. Η απόσταση εκπομπής του δικτύου της συσκευής είναι παρόμοια ενός οικιακού ρούτερ ενώ η αποσπώμενη κεραία του επιτρέπει την ενδεχόμενη εγκατάσταση μιας κεραίας μεγάλης απολαβής.

   

  securitypass

  notsupported802  Κατά τη διαδικασία της αρχικής εγκατάστασης, παρατηρήσαμε ότι οι επιλογές σύνδεσης της συσκευής στο οικιακό μας δίκτυο δεν ήταν αρκετές. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε η δυνατότητα αλλαγής του καναλιού εκπομπής -αν και εφόσον δε συνδέσουμε τη συσκευή στο δίκτυό μας- ενώ δε δίνονται αρκετές επιλογές σύνδεσης με διαφορετικά πρωτόκολλα ασφαλείας (χαρακτηριστικό το μήνυμα σε απόπειρα σύνδεσης με κρυπτογραφημένο δίκτυο 802.1x). Επίσης θα ήταν καλό να δινόταν η δυνατότητα πρόσβασης στον αποθηκευτικό χώρο που έχουμε συνδέσει πάνω στο IcyBox μέσω πρωτοκόλλου ftp εκτός από http.


  Επίλογος
  Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα προϊόν που εκτελεί όσα υπόσχεται, αν και έχει περιθώρια βελτίωσης. Από πλευράς εμφάνισης δε θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι διαφορετικό, ενώ από πλευράς λειτουργικότητας, η κατάσταση θα βελτιωνόταν με την προσθήκη περισσότερων επιλογών ασφαλείας στο ασύρματο δίκτυο και σύνδεσης Ethernet. Σε περίπτωση όμως που χρειάζεστε ένα μέσο streaming της μουσικής σας από τη φορητή συσκευή σας στο ηχοσύστημά σας, τότε δε μπορούμε παρά να σας το προτείνουμε.

  Πλεονεκτήματα

  • Εύκολη εγκατάσταση
  • Κομψός σχεδιασμός
  • Περιορισμένο αποτύπωμα (χωροταξικά/ενεργειακά)
  • Άμεση σύνδεση με συμβατές συσκευές
  • Αποσπώμενη κεραία WiFi
  Μειονεκτήματα
  • Σχετικά υψηλή τιμή
  • Περιθώρια μείωσης όγκου
  • Περιορισμένες επιλογές σύνδεσης με το δίκτυο
  • Περιορισμένη παροχή τροφοδοσίας στη θύρα USB
  • Απουσία θύρας Ethernet

  00
  Loading.
  TheLab.gr
   

  Ευχαριστούμε την Raidsonic για τη διάθεση του δείγματος. To IcyBox διατίθεται από το

  audiostore στη τιμή των €39.9.  Μιλτιάδης Αλέξιος Παπαδόπουλος


  Συντελεστές Review
  Reviewers: AgentCain
  Photographers: AgentCain
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:7
  Usability7.50
  Quality8.50
  Performance8
  GraphicsSelect
  Sound8
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money7
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.