Jump to content



  • Shuttle XPC Slim DS67U


    Εισαγωγή

     

    Για τα barebones της Shuttle δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Έχουν περάσει αμέτρητα από τον πάγκο του εργαστηρίου μας και όλα μας άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις τόσο ως προς την ποιότητα κατασκευής τους, όσο και ως προς τις δυνατότητες και τις επιδόσεις τους. Πριν δυομιση περίπου χρόνια σας είχαμε παρουσιάσει το Shuttle DS437, ένα fanless σύστημα βασισμένο σε Ivy Bridge Celeron το οποίο μας είχε εντυπωσιάσει τόσο με τις δυνατότητές του, όσο και με την εντελώς αθόρυβη λειτουργία του. Τα πράγματα εξελίχθηκαν αρκετά στο διάστημα που μεσολάβησε και πριν λίγο καιρό η Shuttle παρουσίασε την σειρά DS67Uχ που βασίζεται σε επεξεργαστές Skylake U και διατίθεται σε 4 συνολικά παραλλαγές με διαφοροποίηση στον επεξεργαστή (και κατ' επέκταση στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών).

     

    Όπως και το DS437 έτσι και η σειρά DS67Uχ απευθύνεται όχι μόνο στον μέσο χρήστη που επιθυμεί ένα αθόρυβο HTPC ή υπολογιστή γραφείου, αλλά και σε ιδιαίτερες εφαρμογές που απαιτούν 24ωρη λειτουργία (βιομηχανία ή καταστήματα) διαθέτοντας τόσο 2 σειραϊκές θύρες όσο και διάφορα άλλα καλούδια που θα δούμε στην συνέχεια. Οι επεξεργαστές με τους οποίους μπορούμε να προμηθευθούμε τα barebones της σειράς DS67U ξεκινούν από τον Celeron 3855U και φθάνουν στον Core i7 6500U οι οποίοι βασίζονται σε λιθογραφία των 14 nm και έχουν εξαιρετικά χαμηλό TDP της τάξης των 15 Watt. Με την επιλογή της συγκεκριμένης κατηγορίας επεξεργαστών έγινε εφικτή η δημιουργία ενός συστήματος το οποίο παρέχει από χαμηλή έως αρκετά υψηλή επεξεργαστική ισχύ χωρίς την ύπαρξη ανεμιστήρα.

     

    Ας περάσουμε όμως να δούμε αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Shuttle DS67U με επεξεργαστή Intel Celeron 3855U που θα δοκιμάσουμε σήμερα.

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Shuttle XPC Slim DS67U παρατίθενται συνοπτικά στον πίνακα που ακολουθεί, ενώ για ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υποσυστήματά του, μπορείτε να επισκευθείτε την ιστοσελίδα του προϊόντος.

     

    Specs.png

     

    Όπως βλέπετε, η σειρά DS67Ux μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών. Οι θύρες Ι/Ο που διαθέτει είναι παραπάνω από επαρκείς και η ύπαρξη 2 καρτών δικτύου με δυνατότητες load balancing & failover και 2 σειραϊκών θυρών σε συνδιασμό με την πιστοποιημένη δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας το καθιστούν ιδανικό για μια μεγάλη επαγγελματικών εφαρμογών.

     

    H προτεινόμενη τιμή λιανικής του Shuttle DS67U για την ελληνική αγορά ανέρχεται στα 278 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και κατά το χρόνο συγγραφής του review δεν το βρήκαμε διαθέσιμο σε κάποιο κατάστημα της χώρας μας. Στο κόστος αυτό πρέπει να προστεθεί το κόστος μνήμης και SSD/HDD οπότε υπολογίστε κάπου 400 ευρώ για ένα πλήρες σύστημα.

     

    Συσκευασία

     

    Όπως μας έχει συνηθίσει και από άλλα barebones που έχουμε δοκιμάσει, έτσι και στην περίπτωση της σειράς DS67Ux η Shuttle έχει επιλέξει ένα απλό χαρτονένιο κουτί χωρίς ιδιαίτερες γραφιστικές πινελιές και φανφάρες. Το κουτί είναι κοινό και για όλα τα μοντέλα της σειράς και η διαφοροποίηση τους γίνεται με ένα αυτοκόλλητο στο πλάι το οποίο περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού.

    Shuttle-DS67U-Review-DSCN0621.jpgShuttle_DS67U_Review_Shuttle-DS67U-Review-DSCN0622.jpg

     

     

    Ανοίγοντας το κουτί, εκτός από το barebone βρίσκουμε ένα δεύτερο κουτί το οποίο περιέχει τα διάφορα παρελκόμενα, ένα σύντομο φυλλάδιο με τις οδηγίες εγκατάστασης και ένα DVD με τους απαραίτητους οδηγούς. Ναι, καλά το διαβάσατε, εν έτει 2016 η Shuttle εξακολουθεί να δίνει DVD με οδηγούς σε συστήματα τα οποία μπορούν να το αξιοποιήσουν μόνο με την αγορά ενός εξωτερικού USB οδηγού. Αν και θα προτιμούσαμε να είχε επιλεγεί η λύση ενός USB stick (δεδομένου ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερο κόστος και συζητάμε για ένα ακριβούτσικο προϊόν), το προσπερνάμε μιας και τα σύγχρονα λειτουργικά βλέπουν χωρίς ανάγκη οδηγών τις κάρτες δικτύου, άρα ακόμα και εάν δεν έχουμε άλλο υπολογιστή στη διάθεσή μας, θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους οδηγούς από την ιστοσελίδα της Shuttle.

     

    Όσον αφορά το φυλλάδιο οδηγιών εγκατάστασης, προτείνουμε στους μελλοντικούς αγοραστές να το διαβάσουν προσεκτικά, μιας και σε συστήματα τέτοιων διαστάσεων οι οδηγίες είναι πολύ σημαντικές καθ' ότι συχνά χρειάζεται να γίνουν τα πράγματα με συγκεκριμένη σειρά.

     

    Shuttle_DS67U_Review_DSCN0631.jpgShuttle_DS67U_Review_DSCN0633.jpg

     

    Shuttle-DS67U-Review-DSCN0645.jpg

    Ας περάσουμε τώρα στο τροφοδοτικό του NC01U3, το οποίο είναι τύπου brick και προφανώς χωρίς ανεμιστήρα. Είναι κατασκευής της APD και λειτουργεί σε ένα εύρος τάσεων εισόδου από 100 έως 240 V και σε συχνότητα 50 ή 60 hz. Το ρεύμα εξόδου είναι τάσης 19V και μέγιστης έντασης 3,42Α, μπορεί δηλαδή να δώσει μέγιστη ισχύ 65 W.

     

    Shuttle-DS67U-Review-DSCN0640.jpgShuttle_DS67U_Review_DSCN0643.jpg

     

    Για το τέλος αφήσαμε τα υπόλοιπα παρελκόμενα του NC01U3 που είναι η βάση κατακόρυφης τοποθέτησης, η βάση για στήριξη πίσω από οθόνη τύπου VESA 75/100mm, τα εξαρτήματα για την σύνδεση σκληρού δίσκου 2.5" μαζί με τις απαραίτητες βίδες και δύο κεραίες ασύρματης δικτύωσης.

     

    Shuttle-DS67U-Review-DSCN0638.jpg

     

     

    Το εξωτερικό

     

    Όσοι θυμάστε το review του DS437 πριν δυομιση χρόνια, θα έχετε διαπιστώσει πως το DS67U είναι σχεδόν όμοιο με αυτό. Ακολουθεί την βιομηχανική αισθητική που η Shuttle συνηθίζει να δίνει στα fanless συστήματά της και αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άσχημο, σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όμορφο. Λίγο όμως μας ενδιαφέρει αυτό.

     

    Η μπροστινή πλευρά του φιλοξενεί 2 θύρες USB3.0, 2 θύρες USB 2.0, έναν αναγνώστη μνημών SD και δυο σειραϊκές θύρες, μία εκ των οποίων υποστηρίζει τα πρότυπα RS232, RS422 & RS485, ενώ η άλλη περιορίζεται στο RS232. Οι δύο σειραϊκές διαθέτουν πλαστικά καπάκια, τόσο για την προστασία των pins τους, όσο και για αισθητικούς λόγους. Επιπλέον, στο κέντρο υπάρχει ο διακόπτης ενεργοποίησης και δύο ενδεικτικά Led για την λειτουργία του συστήματος και την προσπέλαση του αποθηκευτικού μέσου.

    Shuttle_DS67U_Review_DSCN0668.jpgShuttle-DS67U-Review-DSCN0670.jpgShuttle_DS67U_Review_DSCN0672.jpg

     

    Ας περάσουμε τώρα στην πίσω πλευρά του DS67U. Λόγω χρώματος ξεχωρίζουν οι υποδοχές για τις δύο κεραίες ασύρματες δικτύωσης που είδαμε στα παρελκόμενα. Η επιλογή της Shuttle να εξοπλίσει το DS67U με εξωτερικές κεραίες, είναι σίγουρα προς όφελος όσων επιθυμούν την ασύρματη δικτύωση μιας και σίγουρα θα προσφέρει καλύτερη απόδοση. Κατά τα άλλα, ξεκινώντας από τα αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε μία θύρα με 4 pins. Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να κάνουμε Clear CMOS, είτε για την σύνδεση ενός εξωτερικού διακόπτη ενεργοποίησης, στην περίπτωση που η συσκευή είναι τοποθετημένη σε κάποιο μη προσβάσιμο μέρος (π.χ. Infokiosk), είτε για να δώσει τάση 5V DC. Στη συνέχεια έχουμε τις θύρες Displayport 1.2 και HDMI 1.4 οι οποίες υποστηρίζουν ανάλυση έως 4096 χ 2304 στα 60 και 24 Hz αντίστοιχα και τις αναλογικές θύρες ήχου για μικρόφωνο και ακουστικά/ηχεία. Στη συνέχεια έχουμε άλλες δύο θύρες USB 2.0 (φτάνοντας συνολικά τις 4) και τις δύο θύρες Ethernet RJ45. Αυτές υποστηρίζουν teaming/failover και έτσι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε είτε  την διπλάσια ταχύτητα είτε την αυξημένη αξιοπιστίαπου προσφέρει το Dual Gigabit Ethernet. Τέλος τέρμα δεξιά υπάρχει η υποδοχή σύνδεσης με το τροφοδοτικό των 65 Watt.

    Shuttle_DS67U_Review_DSCN0655.jpgShuttle_DS67U_Review_DSCN0656.jpgShuttle_DS67U_Review_DSCN0657.jpg

     

    Tα πλαϊνά του DS67 δεν έχουν να μας επιδείξουν κάτι το ιδιαίτερο. Στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε το λογότυπο της Shuttle και ένα αυτοκόλλητο με τα διάφορα πρότυπα και προδιαγραφές της συσκευής, ενώ στα δεξιά υπάρχουν τα δύο καπάκια από τα οποία αποκτούμε πρόσβαση στο εσωτερικό για την εγκατάσταση μνήμης και SSD. Ένα κίτρινο βέλος με την ένδειξη UP μας τονίζει πως σε περίπτωση που επιλέξουμε την όρθια τοποθέτηση, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε την φορά του βέλους (προφανώς για λόγους ροής του θερμού αέρα).

     

     

     

    Shuttle_DS67U_Review_DSCN0662.jpgShuttle-DS67U-Review-DSCN0661.jpg

     

    Στην περίπτωση που επιλέξουμε να τοποθετήσουμε το DS67U όρθιο, είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουμε σε αυτό τα μεταλλικά ποδαράκια. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η κατακόρυφη ροή του αέρα από της τρύπες αερισμού που βρίσκονται αντιδιαμετρικά στο κουτί. Τα ποδαράκια διαθέτουν χοντρά λαστιχένια αντικραδασμικά στο κάτω μέρος του (αν και σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε SSD οι κραδασμοί είναι απλώς ανύπαρκτοι) τα οποία εξυπηρετούν επιπλέον την σταθερή στήριξη του συστήματος στο γραφείο σας.

     

    Shuttle-DS67U-Review-DSCN0698.jpg

     

    Το εσωτερικό

     

    Ας περάσουμε τώρα στο εσωτερικό του DS67U. Όπως βλέπετε τα πάντα είναι προσεγμένα και εξαιρετικά τακτοποιημένα. Το επάνω καπάκι μας δίνει πρόσβαση στις δύο υποδοχές για μνήμη RAM SODIMM DDR3L (1.35V) και στην υποδοχή για SSD m2.2242 ενώ το κάτω φιλοξενεί την θέση για μία μονάδα SSD/HDD SATA3 με πάχος έως 12.5mm και την θέση της κάρτας ασύρματης δικτύωσης.

    Shuttle_DS67U_Review_DSCN0684.jpg

     

    Αφαιρώντας ολόκληρο το πλαϊνό μπορείτε να δείτε ακόμα καλύτερα, το πόσο προσεγμένη είναι η κατασκευή της μητρικής του μικρού DS67. Για όσους αναρωτιούνται, ο επεξεργαστής βρίσκεται στην πίσω πλευρά με το αριστερό πλαινό να αποτελεί το σύστημα ψύξης του.

     

    Shuttle_DS67U_Review_DSCN0688.jpg

     

     

     

    Shuttle_DS67U_Review_DSCN0691.jpgShuttle_DS67U_Review_DSCN0693.jpg

     

    Shuttle_DS67U_Review_DSCN0694.jpgShuttle_DS67U_Review_DSCN0685.jpg

     

     

    Το BIOS

     

    Όπως ήταν αναμενόμενο, το BIOS του DS67U δεν δίνει καμία δυνατότητα υπερχρονισμού και περιορίζεται στις κλασσικές ρυθμίσεις που έχουμε συνηθίσει σε όλα τα slim και nano προϊόντα της Shuttle.

     

    Shuttle-DS67U-Review-DSCN5020.JPGShuttle_DS67U_Review_DSCN5021.JPGShuttle_DS67U_Review_DSCN5022.JPGShuttle_DS67U_Review_DSCN5023.JPGShuttle_DS67U_Review_DSCN5024.JPGShuttle_DS67U_Review_DSCN5025.JPGShuttle_DS67U_Review_DSCN5026.JPGShuttle_DS67U_Review_DSCN5027.JPGShuttle_DS67U_Review_DSCN5028.JPGShuttle_DS67U_Review_DSCN5029.JPGShuttle_DS67U_Review_DSCN5030.JPG

     

    Μεθοδολογία Μετρήσεων

     

    Φτάσαμε λοιπόν στην ώρα των μετρήσεων. Για τις ανάγκες της παρουσίασης εξοπλίσαμε το DS67U με τα ίδια υποσυστήματα που είχαμε χρησιμοποιήσει στο review του NC01U3, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με όσο το δυνατό μεγαλύτερη αξιοπιστία. Τοποθετήσαμε λοιπόν έναν SSD Trancend TS128GMTS400 και ένα ζευγάρι μνημών DDR3L 2x4GB της Crucial χρονισμένο στα 1600 Mhz με timings 11-11-11-28, εγκαταστήσαμε τα Windows 10 x64 build 14393 και περάσαμε τις τελευταίες εκδόσεις των drivers από την ιστοσελίδα της Shuttle.

     

    Οι μετρήσεις έγιναν με το συνηθισμένο τρόπο, χρησιμοποιώντας δηλαδή μετροπρογράμματα όπως τα PCMark8, 3DMark, wPrime, SuperPi  και το AIDA64 Engineer Edition το οποίο είναι μια ευγενική προσφορά της finalwire την οποία και ευχαριστούμε. Όσον αφορά το AIDA64 λόγω ασυμβατότητας της έκδοσης που χρησιμοποιούσαμε ως τώρα με τους Skylake οι μετρήσεις έγιναν με την πιο πρόσφατη έκδοση αυτού.

     

    AIDA 64

     

    Ξεκινάμε λοιπόν τις μετρήσεις με το AIDA64 και όπως είναι αναμενόμενο, ένας Celeron, ακόμα και αν ανήκει στην οικογένεια των Skylake δεν παύει να είναι Celeron. Οι διαφορές ανάμεσα στον 3885U και τον 5005U είναι από σημαντικές έως χαοτικές. Δεν συμβαίνει όμως και στις μετρήσεις μνήμης το ίδιο, όπου στα benchmarks που μετράνε την διαμεταγωγή δεδομένων παρουσιάζεται 5-10% γρηγορότερος, χωρίς να καταφέρνει όμως το ίδιο και στην μέτρηση του latency.

    Shuttle-DS67U-Review-aida64-cpu.pngShuttle_DS67U_Review_aida64_fpu.pngShuttle_DS67U_Review_aida64_memory.png

     

     

    PCMark 8

     

    Αφού φάγαμε την πρώτη κρυάδα με τις μετρήσεις του AIDA64, περνάμε στο PCMark8. Σας υπενθυμίζουμε ότι μετρήσαμε τα δύο συστήματα με τις ίδιες μνήμες και SSD, ίδια έκδοση του PCMark8 και μοναδική διαφοροποίηση ανάμεσά τους ήταν το build των Windows 10 x64. Εδώ τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα μιας και οι διαφορές ανάμεσα στα δύο συστήματα είναι της τάξης του 10-15%. Καθόλου άσχημα για τον μικρό Celeronάκο...

    Shuttle_DS67U_Review_pcmark8conv.pngShuttle_DS67U_Review_pcmark8acc.png

     

    3DMark

     

    Προχωρώντας στο 3DMark (το οποίο κατά την άποψη του γράφοντος έχει ελάχιστη σημασία σε ένα τέτοιο μηχάνημα) βλέπουμε ότι το νεώτερης γενιάς υποσύστημα γραφικών του Skylake Celeron δεν μπορεί να σταθεί στο πλάι αυτού του Broadwell Core i3. Αναμενόμενο θα μου πείτε, και η αλήθεια είναι πως η σύγκριση θα είχε νόημα μόνο εάν είχαμε στον πάγκο δοκιμών το DS67U3 με τον Skylake Core i3.

    Shuttle_DS67U_Review_firestrike.pngShuttle_DS67U_Review_skydiver.pngShuttle_DS67U_Review_cloudgate.pngShuttle_DS67U_Review_icestorm.png

     

     

    Λοιπές Μετρήσεις CPU

     

    Για το τέλος αφήσαμε τα παλιά καλά SuperPiMod, wPrime και Fritz Chess Benchmark. Και εδώ οι διαφορές του Celeron σε σχέση με τον i3 είναι σημαντικές.

    Shuttle_DS67U_Review_superpi.pngShuttle_DS67U_Review_wprime.pngShuttle_DS67U_Review_fritz.png

     

     

     

    Αναπαραγωγή 4K & HEVC x265

     

    Ας αφήσουμε τα μετροπρογράμματα και ας περάσουμε σε ένα θέμα που αφορά τόσο αυτούς που θα επιλέξουν το DS67U για εφαρμογές digital signage όσο και αυτούς που βλέπουν σε αυτό το ιδανικό HTPC, την αναπαραγωγή αρχείων video. Όπως είδαμε στην ενότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών, η μεν θύρα Displayport υποστηρίζει αναλύσεις μέχρι και 4096χ2304 στα 60 Hz η δε θύρα HDMI υποστηρίζει την ίδια μέγιστη ανάλυση αλλά με μέγιστο ρυθμό ανανέωσης στα 24 Hz. Μένει λοιπόν να δούμε ένα το DS67U μπορεί να αξιοποιήσει τις αναλύσεις αυτές για αναπαραγωγή αρχείων video.

     

    Για τις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε τον γνωστό σε όλους MPC-HC, στον οποίο μετά από πειραματισμό επιλέξαμε την ρύθμιση Hardware Acceleration - DXVA Native και μία σειρά από αρχεία video τα οποία επιλέξαμε από την σχετική λίστα που προτείνεται από το Wiki του Kodi. H αναπαραγωγή των video έγινε τόσο τοπικά από τον SSD όσο και μέσω ενός NAS που επικοινωνούσε με το DS67 με ταχύτητα 1 Gbps.

     

    Όσον αφορά τα αρχεία με κωδικοποίηση χ264 τα πράγματα ήταν αναμενόμενα εξαιρετικά. Η δυνατότητα hardware acceleration της διαδικασίας αποκωδικοποίησης βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά ώριμο στάδιο και έτσι στη μεν ανάλυση των 1920χ1080 πετύχαμε αναπαραγωγή video με bitrate που έφτανε τα 250 mbps, ενώ την ίδια επιτυχία είχε και η αναπαραγωγή video ανάλυσης 3840x2160 με bitrate 238 mbps.

     

    Οι πιο διαβασμένοι, θα θυμούνται πως οι ενσωματωμένες GPU στους επεξεργαστές της οικογένειας Skylake υποστηρίζουν hardware acceleration και για τον νεότερο codec HEVC x265. Η αλήθεια είναι πως είχαμε αρκετές επιφυλάξεις για τις δυνατότητες του βενιαμίν της οικογένειας Intel HD 510, αλλά τα αποτελέσματα μας διέψευσαν. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό πως τα αρχεία που χρησιμοποιήσαμε ήταν 8 bit και όχι 10 bit, μιας και μόνο αυτά υποστηρίζονται από την οικογένεια των Skylake και προφανώς η επεξεργαστική ισχύς του Celeron 3855U δεν αφήνει περιθώρια για αναπαραγωγή χωρίς επιτάχυνση υλικού. Έτσι, μπορέσαμε να αναπαράγουμε με άνεση video HEVC, 3840x2160, 70.4 Mbps, 50 fps που σημαίνει μέγεθος αρχείου περίπου 500 mb το λεπτό.

     

    Tα παραπάνω μας δείχνουν πως χάρη στον επεξεργαστή Skylake και την επιτάχυνση υλικού που δίνει η Intel HD Graphics 510, το Shuttle DS67U αποδίδει άριστα στην αναπαραγωγή video και δεν θα απογοητεύσει ακόμα και τους πολύ απαιτητικούς χρήστες.

     

    Θερμοκρασίες - Κατανάλωση - Θόρυβος

     

    Ας δούμε τώρα πώς συμπεριφέρεται το DS67U όσον αφορά την κατανάλωση, τις θερμοκρασίες και τον θόρυβο, κάτι που σίγουρα θα ενδιαφέρει τους μελλοντικούς αγοραστές του περισσότερο και από τις επιδόσεις του. Θα ξεκινήσουμε με την κατανάλωση, όπου ο Intel Celeron 3855U έδειξε τα προτερήματα των μόλις 15W TDP. Σε idle η κατανάλωση που μετρήσαμε ήταν μόλις 10.9 W (πράγμα στο οποίο σίγουρα βοήθησε η απουσία μηχανικού δίσκου), σε πλήρες φορτίο μέσα από το stress test του AIDA64 η κατανάλωση ήταν 21.8 W, ενώ με το σύστημα σβηστό η κατανάλωση ήταν μόλις  0.3 W.

     

    Shuttle-DS67U-Review-power.png

     

    Για την μέτρηση θερμοκρασίας, χρησιμοποιήσαμε επίσης το stress test του AIDA 64, με την επιλογή να στρεσσάρει CPU, FPU, GPU,cache και μνήμη ενώ σε μία προσπάθεια να δούμε το πώς συμπεριφέρεται το σύστημα παθητικής ψύξης επιλέξαμε να εκτελέσουμε τις μετρήσεις με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος να είναι 30 βαθμοί κελσίου. Μιας και πρόκειται για fanless σύστημα, τρέξαμε το τεστ για 45 λεπτά και διαπιστώσαμε πως η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας του επεξεργαστή ήταν μόλις 56 βαθμοί κελσίου. Το σύστημα κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν σε όρθια θέση και σε σημείο που δεν υπήρχε κάποιο ρεύμα αέρα.

     

    Shuttle-DS67U-Review-stability.png

     

    Τέλος, για τον θόρυβο το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως απλά δεν υπήρχε. Όπως είχαμε ξαναγράψει πριν καιρό στην παρουσιάση του DS437, η διαφορά ανάμεσα σε ένα silent και ένα fanless σύστημα είναι τεράστια. Το μόνο που κάνει τον χρήστη να καταλαβαίνει ότι το σύστημα είναι σε λειτουργία είναι τα ενδεικτικά LED.

     

     

    Επίλογος

     

    Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος της σημερινής παρουσίασης και στην δύσκολη ώρα της βαθμολογίας. Όπως προαναφέραμε, ένα πλήρες σύστημα με SSD και 8GB Ram θα κοστίσει περίπου 400 ευρώ, τα οποία σίγουρα σε αρκετούς θα φανούν πολλά. Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να ξαναπούμε ότι η σειρά DS67 δεν δημιουργήθηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σαν ένα PC για Office και Internet. Δεν λέμε ότι δεν μπορεί να το κάνει, όπως είδαμε στις μετρήσεις του PCMark8 στέκεται με εξαιρετική αξιοπρέπεια δίπλα σε συστήματα με i3 mobile, ενώ οι δοκιμές αναπαραγωγής αρχείων video μας έδειξαν πως πρόκειται για μια αρκετά future-proof επιλογή σε όσους δουν σε αυτό το ιδανικό HTPC.

     

    Παρ'όλα αυτά πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμα φορά πως το DS67U καθώς και τα μεγαλύτερα αδέρφια του δημιουργήθηκαν στοχεύοντας να καλύψουν κυρίως βιομηχανικές/επαγγελματικές εφαρμογές οι οποίες θα αξιοποιήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό τις δυνατότητες που προσφέρει το Dual Gigabit Ethernet, οι 2 σειραϊκές θύρες, η πιστοποιημένη ικανότητα λειτουργίας 24/7 και τα λοιπά καλούδια που περιγράψαμε στην σημερινή παρουσίαση.

     

     

    Shuttle-DS67U-Review-DSCN0704.jpg

     

    Κλείνοντας τον επίλογο, και πριν την παρουσίαση των bullet points με τα θετικά και τα αρνητικά, θα ήθελα για πρώτη φορά να μιλήσω σε πρώτο ενικό για το σύστημα που σας παρουσίασα σήμερα. Πριν δύο περίπου χρόνια, έδωσα το DS437 σε μέλος του φόρουμ γιατί εκείνη την περίοδο δεν το χρειαζόμουν. Το πόσες φορές το μετάνοιωσα είναι κάτι που δεν μπορώ να περιγράψω. Από τη στιγμή που παρέλαβα το DS67, το έστησα στο γραφείο που έχω στο σαλόνι του σπιτιού, το συνέδεσα τόσο με την οθόνη όσο και με την τηλεόραση και απολαμβάνω την απόλυτη ηρεμία. Δεν είναι το πιο δυνατό σύστημα του κόσμου, αλλά ποιος χρειάζεται το πιο δυνατό σύστημα του κόσμου για το Kodi και τις βασικές εργασίες που κάνει σπίτι; Κανείς... Η ηρεμία όμως είναι κάτι που δύσκολα αποτιμάται σε ευρώ και για αυτή την ηρεμία, το DS67U θα είναι στο γραφείο μου, μέχρι το επόμενο fanless slim PC που θα έρθει για review.

     

    Συνοψίζοντας λοιπόν, τα θετικά και τα αρνητικά του DS67U είναι τα εξής

     

    thumps-up.png?m=1423577950
     

    • Μικρό μέγεθος.
    • Χαμηλή κατανάλωση.
    • 100% αθόρυβο.
    • Αξιοπρεπείς επιδόσεις δεδομένου μεγέθους & passive λειτουργίας.
    • Δυνατότητα για ταυτόχρονη τοποθέτηση SSD & HDD (με χρήση Μ2 SSD).
    • Yπερπληθώρα I/O Ports.
    • Ενσωματωμένη ασύρματη κάρτα δικτύου με εξωτερικές κεραίες
    • 2 θύρες Gigabit Ethernet.


    thumps-down.png?m=1423577948
     

    • Σε ορισμένους θα φανεί ακριβό.
    • Industrial αισθητική
       

    Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που παίρνει το DS67U είναι :

     

     

     

     
     
     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Shuttle για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

     

     

    SHUTTLE.PNG

     

    Γεώργιος GriGaS  Ρήγας 6/9/2016

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Συντελεστές Review
    Reviewers: GriGaS
    Photographers: GriGaS
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:10
    Χρηστικότητα:10
    Ποιότητα:10
    Επιδόσεις:9.50
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:8
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 14

    User Feedback

    Recommended Comments

    Που πας με τον celeron λεβεντη μου!!!! :p

    Καλα χαρακτηριστικα σε γενικες γραμμες, αλλα λειπει το κατι παραπανω.

    Επισης ας τους μαθει καποιος να σχεδιαζουν ομορφα κ ποιοτικα κουτακια (βλ. zotac)

    Link to comment
    Share on other sites

    πριν 10 λεπτά, το μέλος jpcupra έγραψε:

    Επισης ας τους μαθει καποιος να σχεδιαζουν ομορφα κ ποιοτικα κουτακια (βλ. zotac)

    Για το θέμα της ομορφιάς δες το NC01Ux. Για το θέμα της ποιότητας, τι ακριβώς σου φάνηκε όχι ποιοτικό;

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    το nc01ux μαλιστα, αυτο ναι.

    Μου βγαζει πολυ πλαστικουρα το shuttle εδω.

    Zotac εχεις δει απο κοντα? Για να καταλαβεις τι μετρο συγκρισης εχω.

    Έγινε επεξεργασία από jpcupra
    Link to comment
    Share on other sites



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.