Jump to content
 • Elgato Video Equipment Review


  Εισαγωγή

   

  Οι εποχές άλλαξαν και το Video Conferencing έχει πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας αρκετών εξ ημών. Παράλληλα, το ίδιο έχει συμβεί και με την εργασία από το σπίτι, οπότε είναι συχνό φαινόμενο να κάνουμε Video Conferencing από την άνεση του σπιτιού μας.

   

  Είτε όμως συνδεόμαστε από το σπίτι, είτε από το γραφείο, το συχνότερο είναι να το κάνουμε με την ενσωματωμένη κάμερα ενός laptop ή στην καλύτερη περίπτωση με μια απλή USB κάμερα σε κάποιο desktop. Υπάρχουν φυσικά πολλές ποιοτικές και οικονομικές κατηγορίες για τις τελευταίες, με ανάλογα ποιοτικά αποτελέσματα στην εικόνα και τον ήχο.

   

  Αλλά δεν είναι κρίμα εκείνη η φοβερή και τρομερή φωτογραφική μηχανή που έχουμε για τις διακοπές, για το χόμπι ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο να κάθεται ενώ εμείς χρησιμοποιούμε μια τραγικά υποδεέστερη, από πλευρά εικόνας, λύση; Και αν αποφασίσουμε είτε στο σπίτι, είτε στο Conference Room μιας εταιρείας να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα της εικόνας και του ήχου, τι μπορούμε να κάνουμε και πόσο θα κοστίσει;

   

  Η Elgato προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων για Video Streaming, Video Content Creation, Game Streaming αλλά και Video Conferencing που υπόσχονται εξαιρετικά αποτελέσματα.

   

  Ένα εξ αυτών, το μικρόφωνο Elgato Wave:3 το έχουμε ήδη δει αναλυτικά και αν δεν έχετε διαβάσει το εν λόγω review, σας προτείνω να το κάνετε τώρα καθώς αφ' ενός πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν και αφ' ετέρου θα αποτελέσει μέρος του εξοπλισμού που θα δούμε παρακάτω. Καθώς λοιπόν δεν είναι λογικό να επαναλάβουμε εδώ όσα έχουν ήδη ειπωθεί στο review του προϊόντος, σας παροτρύνω να το διαβάσετε. 

   

  large_zoom.png

   

  Παράλληλα με το Elgato Wave:3, το πακέτο που θα δούμε σήμερα περιλαμβάνει το Elgato Cam Link 4K, στο οποίο μπορούμε να συνδέσουμε μια φωτογραφική μηχανή (την οποία ήδη διαθέτουμε ή θα αγοράσουμε για αυτό το σκοπό) με ανάλυση έως και 4K και να τη χρησιμοποιήσουμε ως webcam, ένα ζευγάρι Elgato Key Light Air, τα οποία αναλαμβάνουν το φωτισμό, για πολύ καλύτερα οπτικά αποτελέσματα και τα Elgato Master Mount L και Elgato Flex Arm L για τη στήριξη της κάμερας και την τακτοποίηση των καλωδίων της.

   

  Το σύνολο συμπληρώνει το Elgato Stream Deck XL, το οποίο έχουμε επίσης δει σε αναλυτικό review, συνεπώς καλό θα ήταν αν δεν το έχετε διαβάσει να το κάνετε τώρα, καθώς δε θα επαναλάβω τα χαρακτηριστικά της συσκευής εδώ. Η συσκευή αυτή δεν είναι απαραίτητη για τη χρήση του εξοπλισμού, ούτε αλλάζει κάτι στην ποιότητα του αποτελέσματος, αλλά κάνει τον έλεγχο των Elgato Key Light Air και Elgato Wave:3 εξαιρετικά απλό, γρήγορο και ευχάριστο και αποτελεί ωραία προσθήκη στο σύνολο, αν το κόστος δεν είναι πρόβλημα.

   

   

  Φωτογράφιση

   

  Εφ' όσον τα Elgato Wave:3 και Elgato Stream Deck XL τα έχουμε ήδη δει, πάμε να δούμε και τα υπόλοιπα προϊόντα που μας έστειλε η Elgato.

   

  large.01-Package.jpg

   

  Ξεκινάμε με το Elgato Cam Link 4K, το οποίο έρχεται σε ένα μικρό κουτί, στις γνωστές μπλε αποχρώσεις της εταιρείας. Η συσκευασία αποπνέει την ίδια πολυτέλεια που είχαμε δει τόσο στο Elgato Wave:3 όσο και στο Elgato Stream Deck XL.

   

  large.02-CamLink4K-02.jpg large.02-CamLink4K-03.jpg

   

  Εντός, βρίσκουμε τη συσκευή και τα παρελκόμενα, παρουσιασμένα όμορφα και προστατευμένα επαρκώς.

   

  large.02-CamLink4K-05.jpg large.02-CamLink4K-06.jpg

   

  Τα παρελκόμενα αποτελούνται από μια προέκταση USB 3.2 Gen1 μήκους 30 εκατοστών, ένα φυλλάδιο με οδηγίες ασφαλείας και ένα αυτοκόλλητο με το λογότυπο της εταιρείας.

   

  large.02-CamLink4K-07.jpg large.02-CamLink4K-08.jpg

   

  Το ίδιο το Elgato Cam Link 4K δεν είναι παρά ένα USB stick. Η κατασκευή του είναι από ποιοτικό πλαστικό ενώ στο επάνω μέρος του φέρει το λογότυπο της εταιρείας, το όνομα CAM LINK (αλλά όχι 4K) και μια ημιδιάφανη γραμμή που φωτίζεται σε λευκό χρώμα κατά τη μετάδοση εικόνας.

   

  large.02-CamLink4K-09.jpg large.02-CamLink4K-11.jpg

   

  Στο πίσω μέρος έχει μια θύρα HDMI, πλήρους μεγέθους (όχι mini ή micro), όπου συνδέεται η συσκευή, συνήθως φωτογραφική μηχανή - κάμερα, την οποία θέλουμε να μετατρέψουμε σε webcam.

   

  large.02-CamLink4K-10.jpg

   

  Στο κάτω μέρος της συσκευής βρίσκουμε το μοντέλο, τη χώρα κατασκευής (Taiwan), την εταιρεία (Corsair, καθώς η Elgato της ανήκει πλέον), τα σύμβολα των διαφόρων πιστοποιήσεων που διαθέτει η συσκευή καθώς και ένα αυτοκόλλητο με το σειριακό αριθμό της.

   

  large.02-CamLink4K-12.jpg

   

  Το καλώδιο είναι απαραίτητο σε περίπτωση που το Elgato Cam Link 4K, λόγω του μεγέθους του, δε χωράει απ' ευθείας στη USB θύρα που θέλουμε να το τοποθετήσουμε, λόγω των παρακείμενων βυσμάτων.

   

  large.02-CamLink4K-13.jpg

   

  Περνάμε τώρα στα φωτιστικά μας σώματα, από τα οποία έχουμε λάβει 2, έτσι ώστε να επιτύχουμε σωστό και ομοιόμορφο φωτισμό. Ας ανοίξουμε το ένα από τα 2 κουτιά, μαζί. Τα κουτιά είναι, όπως είδατε στην πρώτη φωτογραφία, αρκετά μεγάλα. Είναι και αυτά στις γνωστές μπλε αποχρώσεις της Elgato και αποπνέουν ποιότητα.

   

  large.03-KeyLightAir-02.jpg

   

  Εντός, βρίσκουμε τη μεγαλύτερη κάρτα με οδηγίες εγκατάστασης που έχω δει στην καριέρα μου ως reviewer, καθώς καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια του κουτιού. Όμορφη ιδέα, αλλά όχι ιδιαίτερα πρακτική, αν κάποιος θέλει να πετάξει το κουτί αλλά να κρατήσει τις οδηγίες. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, οι οδηγίες δε χρειάζονται, ειδικά μετά τη συναρμολόγηση του προϊόντος, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά εύκολη και αυτονόητη. 

   

  Κάτω από την κάρτα με τις οδηγίες βρίσκουμε ένα χαρτονένιο κέλυφος που περιέχει τα τμήματα του Elgato Key Light Air

   

  large.03-KeyLightAir-03.jpg large.03-KeyLightAir-04.jpg

   

  Αριστερά η κυρίως συσκευή και δεξιά της η (επίτηδες) βαριά βάση, ενώ ακολουθεί ένα χαρτονένιο κουτάκι.

   

  Η κυρίως συσκευή έρχεται με την επιφάνεια που εκπέμπει το φως προς τα επάνω ενώ η βάση έρχεται με το κάτω μέρος της προς τα επάνω, το οποίο είναι καλυμμένο με μαλακό λάστιχο στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του, για να σταθεροποιεί το Elgato Key Light Air χωρίς να δημιουργεί σημάδια πάνω στο γραφείο μας. Στο κέντρο, βρίσκουμε αυτοκόλλητο με το μοντέλο, τη χώρα κατασκευής, την εταιρεία, κάποια χαρακτηριστικά και τις πιστοποιήσεις του προϊόντος.

   

  Αν τώρα τα γυρίσουμε και τα 2 ανάποδα, βλέπουμε στην κυρίως συσκευή το πλήκτρο Reset, την είσοδο του τροφοδοτικού, την υποδοχή του στηρίγματος και τον διακόπτη ενεργοποίησης. Η πάνω πλευρά της βάσης έχει μόνο την υποδοχή στην οποία συνδέεται το στέλεχος στήριξης που θα δούμε παρακάτω.

   

  large.03-KeyLightAir-05.jpg large.03-KeyLightAir-06.jpg

   

  Μέσα στο μικρό κουτάκι κρύβεται το τροφοδοτικό, με 4 διαφορετικά βύσματα, έτσι ώστε η συσκευή να είναι συμβατή με κάθε πιθανή πρίζα, ανάλογα με τη χώρα. Επίσης βρίσκουμε 3 εξαρτήματα (ας τα πούμε 1, 2 και 3 από πάνω προς τα κάτω) που χρησιμοποιούνται στη συναρμολόγηση του Elgato Key Light Air και το φυλλάδιο με τις οδηγίες ασφαλείας.

   

  large.03-KeyLightAir-07.jpg large.03-KeyLightAir-08.jpg

   

  Το τροφοδοτικό είναι κατασκευασμένο στην Κίνα και λειτουργεί με τάση εισόδου από 100V έως και 240V, ενώ στην έξοδο δίνει τάση 13V και ρεύμα έως 2A, συνεπώς ισχύ έως και 26W.

   

  large.03-KeyLightAir-09.jpg

   

  Κάτω από όλα αυτά, κρύβεται ο βραχίονας στήριξης, που είναι ρυθμιζόμενος καθ' ύψος.

   

  large.03-KeyLightAir-10.jpg

   

  Αυτός κουμπώνει στην προεξοχή που είδαμε στο επάνω μέρος της βάσης και από το κάτω μέρος βιδώνεται με το ένα από τα 3 εξαρτήματα (συγκεκριμένα το 3, όπως το ονομάσαμε) που βρήκαμε στο μικρό κουτάκι. Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπετε το βραχίονα με τη βάση τοποθετημένη και σε πλήρη έκταση.

   

  large.03-KeyLightAir-11.jpg large.03-KeyLightAir-12.jpg

   

  Στην άλλη άκρη του βραχίονα υπάρχει διαμόρφωση στην οποία εφαρμόζει ένα άλλο από τα 3 εξαρτήματα που βρήκαμε στο μικρό κουτί, συγκεκριμένα αυτό που ονομάσαμε εξάρτημα 1. Η άλλη άκρη του εξαρτήματος 1 εφαρμόζει στην στρογγυλή κεφαλή του εξαρτήματος 2, το οποίο βιδώνει στο κυρίως τμήμα του Elgato Key Light Air.

   

  large.03-KeyLightAir-13.jpg large.03-KeyLightAir-14.jpg

   

  Και κάπως έτσι, ολοκληρώνεται η συναρμολόγηση της συσκευής.

   

  large.KeyLightAir-22.png

   

  Περνάμε τώρα στους βραχίονες στήριξης για την κάμερα, και συγκεκριμένα στον βασικό εξ' αυτών, τον Elgato Master Mount L. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα προϊόντα της Elgato που έχουμε δει έως τώρα, ο Elgato Master Mount L έρχεται σε ένα απλό, χαρτονένιο κουτί.

   

  large.04-MasterMountL-01.jpg

   

  Μέσα βρίσκουμε τον βραχίονα εντελώς συναρμολογημένο, ένα φυλλάδιο και ένα μικρό κουτάκι (;) με το λογότυπο της εταιρίας και την προτροπή KEEP IT TIDY (έχε το τακτοποιημένο).

   

  large.04-MasterMountL-02.jpg

   

  Το φυλλάδιο είναι μια απλή σελίδα που εξηγεί τη λειτουργία του βραχίονα, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς απλή και αυτονόητη.

   

  large.04-MasterMountL-03.jpg

   

  Όσο για το "κουτάκι", δεν είναι παρά ένα χαρτονένιο κάλυμμα για μια θήκη που κρύβει 3 πλαστικά δαχτυλίδια που σκοπό έχουν τη συγκράτηση των καλωδίων της φωτογραφικής μηχανής επάνω στο βραχίονα.

   

  large.04-MasterMountL-04.jpg large.04-MasterMountL-05.jpg

   

  Ο Elgato Master Mount L είναι ένας τηλεσκοπικός βραχίονας με 3 τμήματα και στάνταρ υποδοχή κάμερας στην άκρη του. 2 μεγάλα, πλαστικά παξιμάδια σφίγγουν και σταθεροποιούν τα τηλεσκοπικά τμήματα σε όποια θέση θέλουμε.

   

  large.04-MasterMountL-06.jpg

   

  Στο κάτω μέρος του έχει έναν απλό και λειτουργικό μηχανισμό συγκράτησης στο γραφείο, με μαλακά λάστιχα στα σημεία επαφής του με αυτό και μεγάλο πλαστικό μοχλό για εύκολη και άκοπη τοποθέτηση. Το λογότυπο της εταιρίας βρίσκεται σε λευκό χρώμα στην εξωτερική πλευρά του μηχανισμού.

   

  large.04-MasterMountL-08.jpg large.04-MasterMountL-07.jpg

   

  Η βάση της κάμερας είναι απλή και λειτουργική, με άρθρωση σφαίρας και λαστιχένια επίστρωση στο σημείο επαφής με την κάμερα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ασφαλής και σταθερή σύνδεση, χωρίς να δημιουργείται κάποια φθορά.

     

  large.04-MasterMountL-09.jpg

   

  Τελευταίο προϊόν του πακέτου της Elgato που παραλάβαμε είναι το Elgato Flex Arm .

   

  large.05-FlaxArmL-01.jpg

   

  Πρόκειται για 4 άκαμπτες προεκτάσεις που μπαίνουν στην άκρη του Elgato Master Mount L, στη θέση της υποδοχής της κάμερας, ενώ δέχονται στην άλλη άκρη τους άλλα τμήματα του Elgato Flex Arm L ή την υποδοχή της κάμερας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια και όσα κομμάτια θέλετε, έτσι ώστε να φέρετε την κάμερα ακριβώς στο σημείο που θέλετε.

   

  large.05-FlaxArmL-02.jpg

   

  Μοναδικό αξεσουάρ, το φυλλάδιο με τις οδηγίες εγκατάστασης - χρήσης.

   

  large.05-FlaxArmL-03.jpg

   

  Και κάπως έτσι, είδαμε όλα τα κομμάτια του εξοπλισμού που θα σας παρουσιάσουμε, εκτός φυσικά από το Elgato Wave:3 και το Elgato Stream Deck XL, για τα οποία όπως είπαμε έχουμε ολόκληρα, αναλυτικά reviews για να δείτε.

   

  Ας δούμε τώρα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.

   

   

  Τεχνικά Χαρακτηριστικά

   

  To Elgato Cam Link 4K υποστηρίζει αναλύσεις έως 4K 30fps και 1080p 60fps, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει από την πληθώρα των ανώνυμων συσκευών που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, αλλά υποστηρίζουν το πολύ 1080p 30fps.

   

  Το αν η 4 φορές μεγαλύτερη ανάλυση ή το 2 φορές μεγαλύτερο frame rate είναι αρκετός λόγος για να αγοράσει κανείς το Elgato Cam Link 4K, του οποίου η τιμή στην ιστοσελίδα της Corsair είναι €129.99 και το χαμηλότερο κόστος με το οποίο το εντοπίσαμε στην Ελληνική αγορά κατά τη συγγραφή του παρόντος review είναι €128.90, έναντι των ανώνυμων ανταγωνιστών του με κόστος που ξεκινάει κάτω από τα €20, είναι δική σας επιλογή. Είναι εξ' άλλου αδύνατον να τα δοκιμάσουμε όλα και να δούμε αν και υπό ποιες συνθήκες δουλεύουν.

   

  Αν κάποιος θέλει την αξιοπιστία της Elgato και τα 2 χρόνια εγγύηση από την Corsair, μαζί με τις προαναφερθείσες επιδόσεις και το συνοδευτικό λογισμικό, τότε πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Αλλιώς μπορεί να δοκιμάσει την τύχη του και ίσως σταθεί τυχερός.

   

  Αξιοσημείωτο είναι ότι το σήμα του HDMI δεν πρέπει να είναι κρυπτογραφημένο, προκειμένου να λειτουργήσει η συσκευή. Αυτό δε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα για τη χρήση που το θέλουμε, αλλά μπορεί να είναι πρόβλημα σε άλλες πιθανές χρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι παράνομες.

   

  large.CamLink4KSpecs.png

   

  Τα Elgato Key Light Air έχουν μέγιστη φωτεινότητα τα 1400 Lumen έκαστο, που είναι πραγματικά υπέρ αρκετά για τη χρήση που τα θέλουμε. Θεωρώ ότι 2 Elgato Key Light Air μπορούν άνετα να φωτίσουν έως και ένα μικρό Video Conference Room.

   

  Εκτός όμως από την ρυθμιζόμενη φωτεινότητα από 3% έως 100% των 1400 Lumen, έχουν και ρυθμιζόμενη θερμοκρασία χρώματος, από την ιδιαίτερα ζεστή 2900K, έως την ιδιαίτερα ψυχρή 7000K.

   

  Η σύνδεσή των Elgato Key Light Air γίνεται μέσω Wi-Fi, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα ευέλικτα, καθώς το μόνο καλώδιο που χρειάζονται είναι αυτό της τροφοδοσίας τους.

   

  large.KeyLightAirSpecs.png large.ColorTempChart.png

   

  Ένα ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό τους είναι αυτό του CRI (Colour Rendering Index), όπου βλέπουμε ότι ξεπερνάει το 92%. Αυτό σημαίνει εξαιρετικά καλή χρωματική απόδοση του φωτιζόμενου αντικειμένου.

   

  large_CRI.png

   

  Παρακάτω βλέπουμε ένα συγκριτικό πίνακα του Elgato Key Light Air με το μεγαλύτερο και ακριβότερο Elgato Key Light. Οι διαφορές τους έγκεινται στη διπλάσια ένταση φωτός που μπορεί να παρέχει το Elgato Key Light, κάτι χρήσιμο αν πρέπει να φωτίσουμε μεγαλύτερους χώρους, και στην καλύτερη απόδοση Chroma Key, η οποία είναι αποκλειστικά απόρροια της μεγαλύτερης επιφάνειάς τους.

   

  large.KeyLightAir-24.png

   

  Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των βραχιόνων στήριξής που είδαμε, παρατίθεται στους παρακάτω πίνακες.

   

  Για το Elgato Master Mount L:

  large.MasterMountLSpecs.png

   

  Για το Elgato Flex Arm L:

  large.FlexArmLSpecs.png

   

   

  Ποιότητα Κατασκευής

   

  Σε όλα τα προϊόντα της Elgato που έχουμε δει, η ποιότητα κατασκευής ήταν πάντα εξαιρετική και αυτά που βλέπουμε σήμερα δεν αποτελούν εξαίρεση.

   

  Τόσο τα πλαστικά...

   

  large.02-CamLink4K-09.jpg

   

  ...όσο και τα μεταλλικά μέρη έχουν άψογη κατασκευή, εφαρμογή και φινίρισμα. Μάλιστα, όπως θα δούμε παρακάτω, οι αρθρώσεις σφαίρας μεταξύ του Elgato Master Mount L, του Elgato Flex Arm L και της φωτογραφικής μηχανής - κάμερας είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε με το κατάλληλο σφίξιμο της χειρόβιδας, μπορούν να κρατήσουν ακόμη και βαριές φωτογραφικές μηχανές (δοκίμασα έως και σύνολο 2050gr) σταθερά, επιτρέποντας παράλληλα εκούσια ρύθμιση της θέσεως, χωρίς ξέσφιγμα της χειρόβιδας.

   

  large.04-MasterMountL-09.jpg

   

  Αλλά και στο λειτουργικό κομμάτι, για παράδειγμα του Elgato Key Light Air, βλέπουμε ότι όλα έχουν γίνει με φροντίδα και τεχνική αρτιότητα έτσι ώστε να πάρουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ομοιόμορφου φωτισμού. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τα τμήματα που αποτελούν το Elgato Key Light Air καθώς και τη λειτουργία που επιτελεί το καθένα. Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη, τίποτα δε λείπει.

   

  large.KeyLightAir-20.png

   

   

  Εγκατάσταση - Τοποθέτηση

   

  Και αφού ανοίξαμε όλα τα κουτιά και συναρμολογήσαμε ό,τι χρειαζόταν συναρμολόγηση, ας πάμε να δούμε πώς γίνεται η εγκατάσταση.

   

  Το Elgato Cam Link 4K μπαίνει σε οποιαδήποτε USB θύρα τύπου 3.2 Gen 1 ή ταχύτερη, ενώ στην άλλη άκρη του συνδέουμε ένα καλώδιο HDMI για τη λήψη εικόνας. Τόσο απλά. Δοκιμάστηκε απ' ευθείας στον υπολογιστή και σε USB Hub και λειτούργησε εξ' ίσου απροβλημάτιστα.

   

  large.02-CamLink4K-14.jpg

   

  Τα Elgato Key Light Air τοποθετούνται πάνω στο γραφείο και είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιηθούν 2, εκατέρωθεν του μόνιτορ, για να επιτευχθεί ομοιόμορφος φωτισμός.

   

  Το καλώδιο τροφοδοσίας συνδέεται στο πίσω μέρος της του φωτιστικού σώματος και κατεβαίνει πίσω από το βραχίονα στήριξης, συγκρατούμενο από ένα πλαστικό κλιπ στο επάνω μέρος του βραχίονα, ενώ μπαίνει μέσα σε μια ειδική εγκοπή στο πίσω μέρος του κάτω τμήματος του βραχίονα και πραγματικά εξαφανίζεται.

   

  Ο βραχίονας είναι επεκτεινόμενος και σταθεροποιείται με μία χειρόβιδα, ενώ η διαβάθμιση σε εκατοστά στο πλάι βοηθάει για να μπορούμε να φέρουμε 2 ή περισσότερα Elgato Key Light Air στο ίδιο ύψος, χωρίς να αναγκαστούμε να μετρήσουμε.

   

  large.03-KeyLightAir-16.jpg large.03-KeyLightAir-17.jpg

   

  Η άρθρωση σφαίρας στο πάνω μέρος του βραχίονα επιτρέπει μεγάλη ελευθερία κίνησης, έτσι ώστε να είναι εύκολο να στραφεί το φως όπου χρειάζεται.

   

  large.03-KeyLightAir-18.jpg

   

  Η τοποθέτηση του Elgato Master Mount L είναι εξαιρετικά απλή και μπορεί να γίνει στα πιο χοντρά γραφεία αλλά και σε ένα λεπτό γυαλί (εφ' όσον αυτό είναι αρκετά ισχυρό για να αντέχει τις πιέσεις). Εδώ το βλέπετε τοποθετημένο σε γυαλί πάχους 8 χιλιοστών.

   

  large.04-MasterMountL-10.jpg

   

  Η τηλεσκοπική κατασκευή του επιτρέπει μεγάλη ευελιξία. Σε κάθε ένα από τους τρεις σωλήνες του, διαφορετικής διαμέτρου ο κάθε ένας φυσικά, αντιστοιχεί και από ένα πλαστικό δαχτυλίδι συγκράτησης καλωδίων.

   

  large.06-Mount-01.jpg

   

  Στην κορυφή του Elgato Master Mount L μπορούμε να τοποθετήσουμε όσα τμήματα του Elgato Flex Arm L χρειαζόμαστε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάστηκαν 2, το μεσαίο και ένα από τα 2 μικρά.

   

  large.06-Mount-03.jpg

   

  Η ευελιξία και η σταθερότητά του είναι εξαιρετικές. Μπόρεσα να φέρω τη βάση της κάμερας, με ακρίβεια, σε όποιο σημείο ήθελα.

   

  large.06-Mount-04.jpg

   

  Παράλληλα, μπόρεσα να στηρίξω βάρος έως και πάνω από 2 κιλά, χωρίς πρόβλημα σταθερότητας. Αν επιλέξουμε σωστά το πόσο θα σφίξουμε τις χειρόβιδες σε κάθε άρθρωση, μπορούμε να κινούμε τις αρθρώσεις κατά βούληση, ενώ αυτές θα παραμένουν σταθερές όταν δεν τις πειράζουμε.

   

  Εδώ βλέπετε μια Canon EOS 5D Mark II στην άκρη του Elgato Flex Arm L. Τα καλώδια σύνδεσης της κάμερας με το Elgato Cam Link 4K, με την τροφοδοσία της και πιθανόν με κάποιο USB για έλεγχο των ρυθμίσεών της από τον υπολογιστή, αν το υποστηρίζει, μπορούν όλα να τακτοποιηθούν πολύ όμορφα και να κατέβουν παράλληλα με το Elgato Master Mount L, χάρη στα ειδικά δαχτυλίδια που διαθέτει.

   

  large.06-Mount-05.jpg large.06-Mount-06.jpg4

   

  large.06-Mount-07.jpg large.06-Mount-08.jpg

   

  large.06-Mount-09.jpg

   

  Μαζί με το Elgato Wave:3 για εξαιρετικό ήχο και, προαιρετικά, το Elgato Stream Deck XL για τον εύκολο έλεγχό του μικροφώνου αλλά και των Elgato Key Light Air, έχουμε ένα ολοκληρωμένο, ποιοτικό και πανέμορφο σύνολο που υπόσχεται εξαιρετικά αποτελέσματα εικόνας και ήχου.

   

  large.07-Full-04.jpg

   

   

  Συνδεσιμότητα

   

  Η σύνδεση του Elgato Cam Link 4K με τον υπολογιστή γίνεται σε οποιαδήποτε θύρα USB 3.2 Gen1, ή όπως ήταν γνωστή όταν κυκλοφόρησε, USB 3.0. Η σύνδεση της φωτογραφικής μηχανής - κάμερας με το Elgato Cam Link 4K γίνεται μέσω της θύρας HDMI που διαθέτει.

   

  large_USB.png  large_HDMI.png

   

  Τα Elgato Key Light Air από την άλλη έχουν ανάγκη από καλώδιο μόνο για την τροφοδοσία τους, καθώς η σύνδεσή τους με τον υπολογιστή, αλλά και το κινητό τηλέφωνο ή το tablet για τον έλεγχό τους γίνεται μέσω WiFi b/g/n 2.4GHz. Κομψότητα και ευελιξία.

   

  large_WiFi.png

   

  Τέλος, το Elgato Wave:3 όπως και το Elgato Stream Deck XL συνδέονται σε οποιαδήποτε USB θύρα, όπως είχαμε δει στα σχετικά reviews.

   

   

  Λογισμικό

   

  Και αφού στήσαμε και συνδέσαμε τις συσκευές μας, είναι η ώρα να δούμε και το λογισμικό από το οποίο συνοδεύονται. Όσον αφορά το Elgato Wave:3 και το Elgato Stream Deck XL, τα έχουμε πει αναλυτικά στα αντίστοιχα reviews.

   

  To Elgato Cam Link 4K αναγνωρίζεται από τα Windows 10 ως μια κάμερα και ως εκ τούτου, είναι διαθέσιμο σε κάθε πρόγραμμα επικοινωνίας που υποστηρίζει τη χρήση κάμερας. Δεν απαιτεί την εγκατάσταση οδηγών, καθώς είναι συσκευή κατηγορίας UVC.

   

  large.CamLink4K.png

   

  Για την καταγραφή video τοπικά, στον υπολογιστή μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του πολύ απλού και λειτουργικού προγράμματος "Camera" που περιλαμβάνεται στο λειτουργικό σύστημα και υποστηρίζει όλες τις webcams.

   

  Η Elgato όμως προσφέρει και το δικό της πρόγραμμα καταγραφής και αποθήκευσης video, το οποίο ονομάζεται Elgato 4K Capture Utility και συνεργάζεται αποκλειστικά με τα δικά της προϊόντα, φυσικά, και προσφέρει κάποιες επιπλέον δυνατότητες και λειτουργίες, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για game streamers που καταγράφουν κάποιο παιχνίδι.

   

  Ανοίγοντάς το, μας υποδέχεται μια οθόνη με 2 καρτέλες και το γνωστό γρανάζι για τις ρυθμίσεις επάνω δεξιά. Αριστερά από το γρανάζι βλέπουμε τις επιλογές ανάλυσης, frame rate και bit rate για το επικείμενο capture καθώς και τον ελεύθερο χώρο στο επιλεγμένο drive.

   

  Στο κάτω μέρος της οθόνης βλέπουμε στα αριστερά τον τίτλο του παιχνιδιού για το οποίο γίνεται το capture (καθώς το προϊόν απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε game streamers) και τον τίτλο του capture.

   

  Κάτω και δεξιά βλέπουμε με τη σειρά το εικονίδιο για τη λήψη ενός screenshot (εδώ ανενεργό, ενεργοποιείται όταν υπάρχει είσοδος σήματος), ακολουθούμενο από το εικονίδιο του μικροφώνου, και το εικονίδιο της έντασης του ήχου από την πηγή που είναι συνδεδεμένη στο Elgato Cam Link 4K. Τόσο η ένδειξη έντασης ήχου του μικροφώνου όσο και του εισερχόμενου ήχου μπορεί να απενεργοποιηθούν, όπως είναι το μικρόφωνο εδώ, οπότε και εξαφανίζονται οι σχετικές μπάρες έντασης, χωρίς να επηρεάζεται η πραγματική ηχογράφηση - καταγραφή.

   

  Η μαγεία όμως υπάρχει στο κέντρο. Βλέπουμε το σύμβολο της παύσης, το σύμβολο της εγγραφής και ένα χρονόμετρο. Το σύμβολο της παύσης σταματάει τη λειτουργία του Flashback Recording, την πολύ βολική δηλαδή δυνατότητα να γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω και να αρχίσουμε να καταγράφουμε από εκείνο το σημείο. Οπότε κάποιος που θέλει να καταγράψει το gameplay κάποιου παιχνιδιού δε χρειάζεται να είναι πανέτοιμος   να ξεκινήσει την καταγραφή ενώ παράλληλα παίζει. Μπορεί όταν τελειώσει το κομμάτι που παίζει, να γυρίσει το χρόνο πίσω και να αρχίσει την καταγραφή από όποιο σημείο θέλει. Το σύμβολο της εγγραφής, φυσικά, ξεκινάει και σταματάει την εγγραφή. Το χρονόμετρο δείχνει σε ποιο σημείο από την αρχή εγγραφής του Flashback Recording βρισκόμαστε. Η κίνηση μέσα στο χρόνο του Flashback Recording γίνεται σύροντας με το ποντίκι τη λευκή κουκίδα πάνω στη λευκή γραμμή που βρίσκεται σε όλο το πλάτος του παραθύρου του προγράμματος, πάνω από τα πλήκτρα ελέγχου που μόλις αναλύσαμε.

   

  large.4KCaptureUtility01.png

   

  Εδώ βλέπουμε τι γίνεται αν πατήσουμε το σύμβολο της παύσης. Αυτό μετατρέπεται σε σύμβολο εκκίνησης, το χρονόμετρο σταματάει, η λευκή μπάρα πλέον δείχνει το διαθέσιμο Flashback Recording, με το κενό στα δεξιά της να αντιστοιχεί στο χρόνο που αυτό δεν είναι διαθέσιμο, ενώ παράλληλα η ένδειξη Live εμφανίζεται δεξιά από το χρονόμετρο. Πατώντας το σύμβολο της εκκίνησης, ξεκινάει και πάλι η καταγραφή Flashback Recording.

   

  large.4KCaptureUtility01a.png

   

  Το σύμβολο του i μέσα σε κύκλο, στα δεξιά του τίτλου του παιχνιδιού και της καταγραφής, που είδαμε κάτω αριστερά, ανοίγει ένα παράθυρο που μας επιτρέπει να τα αλλάξουμε, καθώς και να θέσουμε τα σχετικά Tags.

   

  large.4KCaptureUtility01b.png

   

  Και εδώ βλέπουμε κάτω δεξιά και την ένδειξη έντασης του μικροφώνου ενεργή.

   

  large.4KCaptureUtility02.png

   

  Η καρτέλα Library μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τακτοποιημένα τα video που έχουμε ήδη καταγράψει.

   

  large.4KCaptureUtility03.png

   

  Ας πάμε τώρα στο γρανάζι, που ανοίγει ένα παράθυρο με 5 καρτέλες, το οποίο ονομάζεται Preferences (προτιμήσεις).

   

  Η καρτέλα General έχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Stream Link, που είναι η δυνατότητα να μοιράζεται το Stream μεταξύ του 4K Capture Utility και κάποιου προγράμματος όπως το OBS Studio ή το XSplit. Η λειτουργία είναι σε στάδιο Beta (δοκιμαστικό) και αν ενεργοποιηθεί ενεργοποιεί και το drop down μενού από κάτω της για να διαλέξουμε την ανάλυση και το frame rate.

   

  Κατά τα άλλα η καρτέλα μας δείχνει την έκδοση του προγράμματος και μας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε τον αυτόματο έλεγχο για ανανεώσεις καθώς και το να στέλνουμε δεδομένα χρήσης στην εταιρεία.

   

  large.4KCaptureUtility04.png

   

  Το κουμπί Check for Updates κάνει έλεγχο για ανανεωμένες εκδόσεις του προγράμματος.

   

  large.4KCaptureUtility05.png

   

  Ενώ το κουμπί More... ανοίγει τον Windows Explorer στην παρακάτω τοποθεσία.

   

  large.4KCaptureUtility06.png

   

  Η καρτέλα Device μας προσφέρει ένα drop down μενού για να διαλέξουμε με ποια από τις υποστηριζόμενες συσκευές που βρίσκονται συνδεδεμένες στο σύστημά μας θα εργαστούμε. Παράλληλα μας δείχνει την έκδοση του Firmware της επιλεγμένης συσκευής, το αν υπάρχει εισερχόμενο σήμα και - αν υπάρχει - την ανάλυση και το frame rate.

   

  large.4KCaptureUtility07.png

   

  Η καρτέλα Picture μας επιτρέπει να κάνουμε τις κλασσικές ρυθμίσεις που αφορούν στην εικόνα.

   

  large.4KCaptureUtility08.png

   

  Η καρτέλα Recording είναι χωρισμένη σε 2 μέρη.

   

  Το επάνω μέρος μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε και να επιλέξουμε το σημείο αποθήκευσης των video και των screenshot, το ποιον video encoder θα χρησιμοποιήσουμε (GPU ή software), την ανάλυση και frame rate, το bit rate, το πόσα GB ανά ώρα απαιτούν οι ρυθμίσεις που επιλέξαμε για την καταγραφή του video και την επιλογή να μειώσουμε το frame rate της προεπισκόπησης κατά την καταγραφή video, για να μειωθούν οι απαιτούμενοι πόροι του συστήματος.

   

  Το κάτω μέρος μας επιτρέπει την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του Flashback Recording και μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τη διάρκειά του, από 5 λεπτά έως και 4 ώρες, με προεπιλογή τις 2 ώρες.

   

  large.4KCaptureUtility09.png

   

  Εδώ βλέπουμε τις επιλογές του Video Encoder, μεταξύ κάρτας γραφικών και software.

   

  large.4KCaptureUtility10.png

   

  Ενώ εδώ βλέπουμε τις υποστηριζόμενες από το πρόγραμμα αναλύσεις καi frame rates.

   

  large.4KCaptureUtility11.png

   

  Στην τελευταία καρτέλα, Mic, μπορούμε να επιλέξουμε από ποιο μικρόφωνο θα γίνεται η εισαγωγή του ήχου και να κάνουμε τις σχετικές βασικές ρυθμίσεις.

   

  large.4KCaptureUtility12.png

   

  Αν επιλέξουμε το Elgato Wave:3...

   

  large.4KCaptureUtility13.png

   

  ...βλέπουμε αμέσως το input level από το μικρόφωνο.

   

  4KCaptureUtilityGIF01or.gif

   

  Το οποίο βλέπουμε και στην αρχική καρτέλα του προγράμματος, κάτω δεξιά, όπως είπαμε.

   

  4KCaptureUtilityGIF02or.gif

   

  Ας περάσουμε τώρα στο λογισμικό ελέγχου των Elgato Key Light Air που ονομάζεται Elgato Control Center. Το αναγνωρίζουμε στο System Tray από το λευκό σύμβολο της Elgato και την πρώτη φορά που θα το ανοίξουμε θα αντικρύσουμε την εξής εικόνα.

   

  large.ControlCenter01.png

   

  Πατώντας είτε το σύμβολο + είτε το Add Accessory, ανοίγει ένα παράθυρο όπου βλέπουμε μια λίστα όλων των μη συνδεδεμένων με το πρόγραμμα υποστηριζόμενων συσκευών που βρίσκονται στο χώρο. Το κουμπί Identify κάνει τη συσκευή να αναβοσβήσει το φως για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποια είναι, όταν έχουμε περισσότερες από 1 στο χώρο, όπως εδώ που έχουμε 2.

   

  Το κουμπί Connect μας ανοίγει ένα άλλο παράθυρο με ένα drop down μενού για να διαλέξουμε το ασύρματο δίκτυό μας από όσα είναι διαθέσιμα στο χώρο και να δώσουμε τον κωδικό του δικτύου.

   

  large.ControlCenter02.png large.ControlCenter03.png

   

  Κατόπιν, με λίγη υπομονή, πραγματοποιείται η σύνδεση της συσκευής.

   

  large.ControlCenter04.png large.ControlCenter05.png

   

  Και τόσο απλά, έχουμε συνδέσει τη συσκευή.

   

  large.ControlCenter06.png

   

  Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία, μετονομάζουμε και τα Elgato Key Light Air μας από τα αρχικά τους ονόματα σε Elgato Key Light Air Left και Elgato Key Light Air Right, για να ξέρουμε ποιο ελέγχουμε ανά πάσα στιγμή και έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.

   

  Όπως είναι σαφές, υπάρχουν διακόπτες ενεργοποίησης για όλα τα Elgato Key Light Air μαζί ή κάθε ένα ξεχωριστά καθώς και έλεγχος θερμοκρασίας φωτός και έντασης για το κάνε ένα.

   

  large.ControlCenter07.png

   

  Το γρανάζι πάνω δεξιά ανοίγει το μενού των προτιμήσεων που χωρίζεται σε 3 μέρη.

   

  Στο πρώτο, μπορούμε να συνδέσουμε τον έλεγχο όλων των Elgato Key Light Air έτσι ώστε να τα ρυθμίζουμε ταυτόχρονα. Αν δεν το επιλέξουμε, ο έλεγχος του καθενός γίνεται χωριστά αλλά μπορεί να γίνει και προσωρινά ταυτόχρονος έλεγχος κρατώντας το πλήκτρο Ctrl κατά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μεταβολής.

   

  Στο δεύτερο μέρος μπορούμε να εμφανίσουμε όλες τις συσκευές που έχουμε επιλέξει να κρύψουμε - θα δούμε παρακάτω πώς.

   

  Στο τρίτο μέρος βλέπουμε την έκδοση του προγράμματος, μπορούμε να κάνουμε έλεγχο για ενημερώσεις και να ενεργοποιήσουμε τον αυτόματο έλεγχο.

   

  Το κουμπί More... κάνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που είδαμε και στο Elgato 4K Capture Utility.

   

  large.ControlCenter08.png large.ControlCenter09.png

   

  Το σύμβολο με τα sliders στα δεξιά του ονόματος της κάθε συσκευής (στο αρχικό παράθυρο) ανοίγει το παρακάτω παράθυρο. Από εδώ μπορούμε να μετονομάσουμε τη συσκευή (όπως έκανα κι εγώ), να πατήσουμε Identify για να την αναγνωρίσουμε μέσω των αναβοσβημάτων που θα κάνει και Hide για να την κρύψουμε από το αρχικό παράθυρο.

   

  Κάτω από το Advanced μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα συμπεριφέρεται η συσκευή κατά την ενεργοποίησή της και συγκεκριμένα αν θα επανέρχεται στην τελευταία κατάσταση λειτουργίας ή στη βασική κατάσταση λειτουργίας. Επίσης βλέπουμε την έκδοση του Firmware της συσκευής και την IP Address της.

   

  large.ControlCenter10.png large.ControlCenter11.png

   

  To Elgato Conrol Center είναι διαθέσιμο και για κινητά τηλέφωνα, τόσο με λειτουργικό σύστημα Android όσο και με iOS.

   

  large.Android01.jpg large.Android02.jpg

   

  Αξιοσημείωτη είναι η δυνατότητα ελέγχου των Elgato Key Light Air μέσω του Elgato Stream Deck XL (ή και των άλλων Stream Decks της εταιρείας). Εδώ βλέπουμε μια οθόνη ελέγχου που έχω δημιουργήσει για τον έλεγχο των 2 Elgato Key Light Air. Εξαιρετική λειτουργικότητα.

   

  Θα ήθελα όμως να υπήρχε η δυνατότητα όταν προγραμματίζεις τη λειτουργία ενός πλήκτρου, αυτό να ανατίθεται είτε σε 1 είτε σε παραπάνω από 1 Elgato Key Light Air. Το μόνο πλήκτρο με αυτή τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή είναι το αυτό της ενεργοποίησης, που μου έδωσε τη δυνατότητα να επιλέξω μεταξύ  Elgato Key Light Air Left, Elgato Key Light Air Right και All. Θα προτιμούσα να είχα αυτή τη δυνατότητα και στις άλλες ρυθμίσεις που αφορούν την ένταση και τη θερμοκρασία του φωτός και ακόμα καλύτερα να υπήρχαν check boxes δίπλα σε κάθε συσκευή έτσι ώστε αν κάποιος διαθέτει πολλές να μπορεί να αναθέσει τη λειτουργία σε όποιες και όσες συσκευές θέλει.

   

  large.StreamDeckXL.png

   

   

  Χρήση

   

  Η χρήση όλων των συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν στο παρόν review έχει κοινά στοιχεία: Είναι απλή, σαφής, ευχάριστη και αποτελεσματική.

   

  Είτε πρόκειται για τα συστήματα στήριξης της κάμερας, Elgato Master Mount L και Elgato Flex Arm L, είτε για το Elgato Cam Link 4K, είτε για τα Elgato Key Light Air, είτε για το Elgato Wave:3, δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα και η χρήση τους ήταν πάντα ευχάριστη, ειδικά με τη συνδρομή του Elgato Stream Deck XL, που μετά την αρχική παραμετροποίηση, κάνει τα πάντα ακόμα πιο εύκολα.

   

  Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι η επιλογή μιας κάμερας που να είναι συμβατή με το Elgato Cam Link 4K.

   

   

  Ουσιαστικά κάθε κάμερα με έξοδο HDMI και δυνατότητα αναστολής της αυτόματης απενεργοποίησης είναι θεωρητικά συμβατή. Και λέω θεωρητικά γιατί η δική μου, Canon EOS 5D Mark II έχει μεν τις παραπάνω δυνατότητες, αλλά στην έξοδο μέσω HDMI περιλαμβάνει ενοχλητικά για την περίπτωση τετράγωνα ένδειξης του focus. Κι αυτό όμως το ξεπέρασα με ένα Firmware add-on για τη συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή που ονομάζεται Magic Lantern και προσθέτει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης και της επιθυμητής εξαφάνισης όλων των overlay.

   

  Για να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη όμως, η Elgato προσφέρει μια εκτενή λίστα με συμβατές κάμερες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα και χωρίς αλχημείες με το Elgato Cam Link 4K.

   

   

  Ποιότητα Video και Ήχου

   

  Καθώς η γερασμένη Canon EOS 5D Mark II εξαντλεί τις δυνατότητες λήψης video σε ανάλυση 1080p στα 30fps, κάτι που είναι πολύ κάτω από τις δυνατότητες του Elgato Cam Link 4K, το οποίο υποστηρίζει ανάλυση 4K στα 30 fps αλλά και 1080p στα 60fps, δανείστηκα μια πιο σύγχρονη φωτογραφική μηχανή, που θα μας παρέχει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τη λειτουργία του Elgato Cam Link 4K στο έπακρο των δυνατοτήτων του.

   

  Συγκεκριμένα χρησιμοποίησα μία Sony A7iii την οποία είχε την ευγενή καλοσύνη να μου παρέχει ο φίλος και συνάδελφος Daniel Beacock.

   

  Με τη βοήθεια της Kate, θα κάνουμε μια σύγκριση λήψεων που έχουν πραγματοποιηθεί με τον εξοπλισμό της Elgato, σε αντιπαραβολή με μία από τις δημοφιλέστερες και καλύτερες webcams, την Logitech C920 HD Pro.

   

  Οι κάμερες τοποθετήθηκαν δίπλα δίπλα στο επάνω μέρος του μόνιτορ, με τα Elgato Key Light Air εκατέρωθεν αυτού, το Elgato Wave:3 αριστερά από το πληκτρολόγιο και η Kate είναι έτοιμη για τις λήψεις. Τα Video είναι σχεδιασμένα για να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τις διαφορές και νομίζω μιλάνε από μόνα τους. Οι λήψεις έγιναν με το Camera Application των Windows 10.

   

  large.08-Kate-01.jpg

   

  Ξεκινάμε με το ιδανικότερο σενάριο. Λήψη με την Sony A7iii συνδεδεμένη στο Elgato Cam Link 4K σε ανάλυση 4K στα 30fps, φωτισμός με το ζευγάρι των Elgato Key Light Air και ήχος από το Elgato Wave:3. Η εικόνα είναι φυσική και εξαιρετικά λεπτομερής, η κίνηση ομαλή, ο φωτισμός ομοιόμορφος και ο ήχος άριστος.

   

  Ο ήχος θα μπορούσε μάλιστα να ήταν και ακόμα καλύτερος αν το μικρόφωνο ήταν τοποθετημένο σε κάποιο βραχίονα για να έρθει πιο κοντά στο στόμα και να μειωθεί το απαιτούμενο gain. Για το σκοπό αυτό η Elgato διαθέτει το Elgato Solid Arm, το οποίο πιάνει πάνω στο Elgato Master Mount L και σε συνδυασμό με ένα Elgato Flex Arm L μπορεί να φέρει το μικρόφωνο σε οποιαδήποτε θέση. 

   

   

  Για να εκτιμήσουμε καλύτερα τη σημασία του καλού φωτισμού, έγινε η ίδια λήψη, αλλά αυτή τη φορά φωτισμένη από τα φώτα οροφής.

   

  Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα φώτα οροφής στο χώρο μου τυγχάνει να είναι απίστευτα καλά και ιδανικά για την περίπτωση, καθώς αποτελούνται από ποιοτικά LED της Samsung και σχηματίζουν ένα συμμετρικό τετράγωνο, με κέντρο τη καρέκλα και ιδανικές αποστάσεις. Είναι εντελώς απίθανο να συμβαίνει αυτό σε κάποιο χώρο και συνεπώς το αποτέλεσμα να είναι τόσο καλό.

   

  Εν τούτοις, ο φωτισμός απέχει πολύ - ποιοτικά - από αυτόν που μας έδωσαν τα Elgato Key Light Air και, εκτός αυτού, οι σκιές στο πρόσωπο είναι εμφανείς.

   

   

  Για τις περιπτώσεις όπου η ομαλή κίνηση είναι πιο σημαντική από την ανάλυση, το Elgato Cam Link 4K υποστηρίζει ανάλυση 1080p στα 60fps, εφ' όσον φυσικά η κάμερα που είναι συνδεδεμένη επάνω του παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

   

  Στη λήψη που ακολουθεί βλέπουμε τη σχετική διαφορά στη λεπτομέρεια που είναι αναμενόμενη λόγω της πτώσης της ανάλυσης στο 1/4 αλλά και μια εμφανή διαφορά στην ομαλότητα κίνησης, λόγω του διπλάσιου frame rate. Ο φωτισμός έγινε με τα Elgato Key Light Air και ο ήχος πάντα από το Elgato Wave:3.

   

   

  Και για να συμπληρώσουμε το σετ, Elgato Cam Link 4K στα 1080p με 60fps, με φωτισμό από τα φώτα οροφής και ήχο από το Elgato Wave:3. Παρατηρούμε αντίστοιχη διαφορά στην ποιότητα των χρωμάτων και, φυσικά, σκιές.

   

   

  Ας δούμε τώρα, χάριν σύγκρισης, πώς θα τα πάει η Logitech C920 HD Pro. Η λήψη έγινε στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, σε ανάλυση 1080p στα 30fps. Για να τη βοηθήσουμε, φωτίσαμε με τα Elgato Key Light Air. Ο ήχος είναι μέσω του ενσωματωμένου μικροφώνου της Webcam.

   

  Η διαφορά είναι κυριολεκτικά χαοτική, όπως είναι και η διαφορά στο συνολικό κόστος του εξοπλισμού. Μια απλή webcam, όσο καλή και αν είναι, δεν μπορεί να έχει την απόδοση στη λεπτομέρεια, το βάθος χρώματος και την προσαρμογή στις συνθήκες φωτισμού που έχει μια καλή φωτογραφική μηχανή.

   

  Το Video, σε σύγκριση με τα προηγούμενα, έχει τόσο χαμηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας και είναι τόσο oversaturated που μοιάζει τεχνητό έως και ζωγραφισμένο. Επίσης, αν και η Logitech C920 HD Pro προσαρμόζεται στις συνθήκες φωτισμού του εγγράφου αρκετά γρήγορα, στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του video αδυνατεί να φωτομετρήσει σωστά, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο video να είναι εμφανώς υπερφωτισμένο.

   

  Ο δε ήχος, αν και καλός για webcam, δεν πλησιάζει καν σε αυτόν στον οποίον μας κακόμαθε το Elgato Wave:3.

   

   

  Δε θα μπορούσε να λείπει και μια λήψη με την Logitech C920 HD Pro σε 1080p στα 30fps και τα φώτα οροφής. Ό,τι είδαμε πριν δηλαδή, συν τις σκιές στο πρόσωπο. Εδώ βέβαια η κάμερα τα πάει καλύτερα στη διαχείριση του φωτισμού, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις κατά την επίδειξη του εγγράφου, εφ' όσον ο φωτισμός είναι από το ταβάνι και όχι από εμπρός.

   

   

  Τα παραπάνω videos κατέστησαν σαφή τα πλεονεκτήματα του εξοπλισμού που προσφέρει η Elgato για video content creation και online streaming.

   

  Όπως είπαμε και στην εισαγωγή όμως, πολλοί από εμάς, του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου, δεν είμαστε επαγγελματίες youtubers (...!!!) αλλά κάνουμε συχνά video conference, λόγω εργασίας. Και φυσικά, όλα τα παραπάνω προϊόντα, το καθένα ξεχωριστά ή όλα μαζί, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το αποτέλεσμα, ακόμα και στις περιορισμένες αναλύσεις καi frame rates που επιτρέπουν οι αντίστοιχες εφαρμογές.

   

  Για να το δούμε αυτό, θα παραθέσω σχετικές εγγραφές μέσω της δημοφιλέστερης εφαρμογής video conference, του Zoom. Το Zoom επιτρέπει την εγγραφή σε ανάλυση 720p στα 25fps, τόσο στη δωρεάν του έκδοση όσο και στην Pro. Θεωρητικά, καταγράφει σε ανάλυση 1080p στις εκδόσεις Business και Enterprise, κάτι που δεν μπόρεσα δυστυχώς να δοκιμάσω καθώς δε διαθέτω κάποιο σχετικό λογαριασμό.

   

  Με το πλεονέκτημα της υψηλότερης ανάλυσης των 4K αλλά και του υψηλότερου frame rate των 60fps εκτός μάχης λόγω των περιορισμών του Zoom, μπορούμε να δούμε πώς συγκρίνεται ο εξοπλισμός της Elgato με την Sony A7iii συνδεδεμένη, απέναντι στην Logitech C920 HD Pro, με όλες τις λήψεις να είναι στα 720p και 25fps.

   

  Ξεκινάμε με το Elgato Cam Link 4K με τη Sony A7iii, φωτισμό από τα Elgato Key Light Air και ήχο από το Elgato Wave:3. Παρά τη χαμηλή ανάλυση, η ποιότητα και η λεπτομέρεια - όσο επιτρέπει η ανάλυση - παραμένουν. Ο φωτισμός είναι ομοιόμορφος και με εξαιρετική χρωματική απόδοση και ο ήχος, παρά τη μεγάλη συμπίεση, παραμένει καλός.

   

   

  Συνεχίζουμε με το Elgato Cam Link 4K με τη Sony A7iii, φωτισμό από τα φώτα οροφής και ήχο από το Elgato Wave:3. Η διαφορά στη χρωματική απόδοση αναδεικνύει τη σημασία του καλού φωτισμού και την απόδοση των High CRI LEDs των Elgato Key Light Air. Το ίδιο δείχνουν και οι σκιές και ο γενικά ανομοιόμορφος φωτισμός.

   

   

  Περνάμε τώρα στην Logitech C920 HD Pro, με φωτισμό από τα Elgato Key Light Air. Όπως είναι αναμενόμενο, παρατηρούμε αντίστοιχη πτώση στη λεπτομέρεια και φυσικότητα, όπως είχαμε δει και στις λήψεις με την εφαρμογή των Windows 10. Όσον αφορά τον ήχο, η διαφορά είναι επίσης αντίστοιχη.

   

   

  Και τέλος, η Logitech C920 HD Pro με φωτισμό από τα φώτα οροφής. Ανομοιόμορφος φωτισμός και σκιές στο πρόσωπο, όπως είναι αναμενόμενο, ενώ η χαμηλή (σχετικά) λεπτομέρεια και μη φυσική εικόνα παραμένουν.

   

   

  Καθώς οι λήψεις του Zoom είναι όλες σε ίδια ανάλυση (720p) και ίδιο frame rate (25fps), προσφέρονται για μια απ' ευθείας αντιπαραβολή.

   

   

  Νομίζω ότι τα παραπάνω videos κατέστησαν σαφείς τις διαφορές που μπορεί να προσφέρει ο εξοπλισμός για video της Elgato, τόσο σε video content creation και online streaming όσο και σε video conference. Το αν οι επίσης σημαντικές διαφορές στο κόστος κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα να αξίζει την επένδυση είναι μια ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω, καθώς εξαρτάται από τις συνθήκες και τη χρήση του καθενός. Αυτή την ερώτηση θα την απαντήσει ο καθένας για τον εαυτό του, σε συνεργασία με το πορτοφόλι του.

   

   

  Επίλογος

   

  Φτάσαμε στον επίλογο ενός αρκετά εκτενούς και απαιτητικού review. Ομολογώ ότι η Elgato έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά, τόσο σε επίπεδο hardware, όσο και σε επίπεδο software.

   

  Τα προϊόντα που είδαμε διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και λειτουργικότητας ενώ η κάθε λεπτομέρεια φαίνεται να είναι μελετημένη. Το συνοδευτικό λογισμικό είναι πάντα λιτό και εύχρηστο αλλά απόλυτα λειτουργικό και χωρίς ελλείψεις. Ακόμα και οι προτάσεις βελτίωσης που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι δευτερεύουσες και οριακές.

   

  Η βελτίωση όμως στην ποιότητα εικόνας και ήχου που κάθε ένα από τα Elgato Cam Link 4KElgato Key Light Air, και Elgato Wave:3 προσφέρουν ξεχωριστά αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους και έγινε σαφής στη σχετική παράγραφο του παρόντος review με τα δοκιμαστικά videos, κάθε άλλο παρά οριακή είναι. Παράλληλα, το Elgato Master Mount L με το Elgato Flex Arm L παρέχουν ευελιξία και ασφάλεια στη στήριξη οποιασδήποτε κάμερας - το δοκιμάσαμε μέχρι και πάνω από τα 2 κιλά - ενώ το Elgato Stream Deck XL απογειώνει την εμπειρία χρήσης, κάνοντας το χειρισμό των Elgato Key Light Air και Elgato Wave:3 ακόμα πιο εύκολο.

   

  large.07-Full-04.jpg

   

  Όλα αυτά βέβαια, έρχονται με σημαντικό οικονομικό κόστος, που ο καθένας καλείται να αποφασίσει αν προτίθεται να επωμισθεί, ανάλογα με τις ανάγκες του. Συγκεκριμένα οι τιμές των εν λόγω προϊόντων στην Ελληνική αγορά, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και κατά τη στιγμή συγγραφής του παρόντος review, ξεκινάνε από:

   

  Elgato Cam Link 4K: 128,90€

  Elgato Key Light Air: 129€ (έκαστο)

  Elgato Wave:3: 159€

  Elgato Master Mount L: 49,90€

  Elgato Flex Arm L: 39,90€

  Elgato Stream Deck XL: 249,90€

   

   

  Ας συνοψίσουμε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του εξοπλισμού video και ήχου της Elgato:

   

  large_Up.png

  Σημαντικότερα πλεονεκτήματα

  + Ποιότητα εικόνας

  + Ανάλυση έως 4Κ, στα 30fps

  + Frame rate έως 60fps, σε ανάλυση 1080p

  + Συμβατότητα με πολλές σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές / κάμερες

  + Διάχυτος, ομοιόμορφος φωτισμός

  + 1400 lumen ανά Elgato Key Light Air

  + Hich CRI

  + Συνδεσιμότητα των Elgato Key Light Air μέσω Wi-Fi

  + Ποιότητα ήχου

  + Στιβαρό και λειτουργικό και ευπροσάρμοστο σύστημα στήριξης

  + Έλεγχος μέσω του Elgato Stream Deck XL (ή και των μικρότερων μοντέλων)

  + Λιτό και πλήρες λογισμικό

  + Ποιότητα και αίσθηση υλικών

  + Ποιότητα κατασκευής

  + Αισθητική

   

   

  large_Down.png

  Μειονεκτήματα

  - Στις εντολές ελέγχου των Elgato Key Light Air μέσω του Elgato Stream Deck XL θα ήθελα τη δυνατότητα να γίνεται ταυτόχρονος έλεγχος περισσότερων του ενός Elgato Key Light Air από το κάθε πλήκτρο

   

   

   

   
   
   

   

   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Elgato για την παραχώρηση των δειγμάτων της δοκιμής.

   

  large.elgato.png

   

  Πολύμερος Αχανιώτης 19/04/2021


  Συντελεστές Review
  Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
  Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:9.50
  Usability9.50
  Quality9.50
  Performance9.50
  GraphicsSelect
  Sound9.50
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for moneySelect
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardYes
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments

  Μπα θα μείνω όπως είμαι! 😋

  Το πολύ πολύ να πάρω το usb to hdmi videa capture να βάλω τη dslr επάνω. Η καμία logitech fhd και τέλος. Από κει και πέρα, φώτα , βάσεις βρίσκεις ωραιότατα και πολύ οικονομικοτερα

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Αν εχεις κανενα φως που να μην παθαινεις καταρρακτη και να μην εχει μισο νεφρο μας λες. :)

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ότι φως θέλεις βάλε. Απλά βάλε μπροστά ένα soft box. Εγώ σκέψου καμία φορά βάζω απλό πορτατίφ και μπροστά στερεωνω ένα κινέζικο diffuser στρογγυλό. Βαράει μέσα στη μούρη αλλά δεν ενοχλεί αν βάλεις αυτό που σου λέω. 

  Επίσης, αν έχεις χώρο και διάθεση να ασχοληθείς πάρει δύο φώτα και βάλτε δεξιά και αριστερά σου, διαγώνια. Κάτι σαν φωτισμό φωτογράφησης δηλαδή. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να παίξεις και με δύο πιο χαμηλής έντασης λάμπες άρα να σε ενοχλούν λιγότερο. Και ούτε γυαλάδα, ούτε στραβωμα ούτε τίποτα!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  έχετε  ξεφύγει εσείς...σε λίγο για να streamαρετε θα προσλάβετε μακιγιεζ για να μη γυαλίζετε...😋

  Edited by sstav
  • Haha 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  πριν 16 λεπτά, το μέλος sstav έγραψε:

  έχετε  ξεφύγει εσείς...σε λίγο για να streamαρετε θα προσλάβετε μακιγιεζ για να μη γυαλίζετε...😋

  Χαχαχα. Απλά το στριμ ήταν κάτι να ξεφύγει λίγο το μυαλό εν μέσω καραντίνας! Γι αυτό μπήκα στη διαδικασία να πειραματιστω εγώ προσωπικά. Αλλά επειδή πάει πολύ αποτυχημενα, μάλλον θα το κόψω μολις τελειώσει η καραντίνα :p

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Αυτο ειναι το λαθος που κανουν ολοι που νομιζουν οτι παει αποτυχημενα γιωργο. Εγω νομιζεις 2 χρονια με εβλεπε κανεις; Να στο απαντησω εγω: ΟΧΙ! Το στριμ το κανεις για σενα οχι για να βγαζεις λεφτα. Αν το καταλαβει καποιος αυτο λογικα ολο και καποιος θα σε βλεπει σιγα σιγα.

  Και εξηγουμαι:

  Δεν ειμαστε 20χρονα χωρις υποχρεωσεις για να μπορουμε να κανουμε promote σε οποιον ζει πανω στη γη και σε ολα τα social media για να κανουμε grow μεσα σε 5 μηνες. Εχω δει πιτσιρικια να γινονται twitch partners εν ριπει οφθαλμου επειδη καποιον ηξεραν και επειδη εφαγαν απειρο support/promote. Εμενα και προφανως ουτε και εσενα δεν με ενδιαφερει να γλυφω απο δω και απο κει ουτε να γινουμε social-ακηδες (πραγμα που το θεωρω καταντια για την ηλικια μου και την οικογενειακη μου κατασταση)

  • Like 3

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ναι ρε συ... νταξει λεμε και καμια υπερβολη! Απλα δεν εχω υπομονη να κατσω χρονια ολοκληρα. Αμα περασει η καραντινα, ανοιξει ο καιρος ακομα καλυτερα και δεν μου εχει τραβηξει το ενδιαφερον, πολυ απλα θα αφιερωσω ακομα περισσοτερες ωρες στο ποδηλατο που ειναι το αλλο χομπυ. Και θα στριμαρω ξανα το νοεμβρη!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.