Jump to content
 • Elgato Stream Deck XL Review


  Εισαγωγή

   

  Μετά την επιτυχία του Elgato Stream Deck και του μικρού του αδελφού, του Elgato Stream Deck Mini, η Elgato παρουσίασε τον Γολιάθ της παρέας, το Elgato Stream Deck XL!

   

  Όπως και τα μικρά του αδέλφια, το Elgato Stream Deck XL είναι ουσιαστικά ένα προγραμματιζόμενο πληκτρολόγιο, όπου - μέσω του παρεχόμενου λογισμικού - σε κάθε πλήκτρο, μπορεί να αντιστοιχιστεί μια σειρά από λειτουργίες, ειδικά μελετημένες για να βοηθήσουν τους δημιουργούς περιεχομένου πολυμέσων και ακόμη περισσότερο τους streamers.

   

  Αυτό όμως που απογειώνει τη λειτουργικότητα είναι ότι το κάθε πλήκτρο είναι και μια μικρή οθόνη, που μπορούμε να προγραμματίσουμε να δείχνει ό,τι θέλουμε και να αλλάζει λειτουργία και εικονίδιο ανάλογα με το προφίλ που είναι ενεργοποιημένο ή το φάκελο λειτουργιών στον οποίον βρισκόμαστε.

   

   

  Είναι εμφανές ότι τόσο το Elgato Stream Deck XL όσο και οι μικρότεροι συγγενείς του, μέσω των προφίλ και των φακέλων, μπορούν να υποστηρίξουν απεριόριστο αριθμό λειτουργιών, αλλά τα 32 πλήκτρα - οθόνες του Elgato Stream Deck XL, έναντι των 15 του Elgato Stream Deck και των 6 του Elgato Stream Deck Mini, του δίνουν το πλεονέκτημα της χρήσης πολύ περισσότερων λειτουργιών με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου.

   

  Ακολουθήστε με λοιπόν για να δούμε αναλυτικά τα πώς και τα τι του Elgato Stream Deck XL.

   

  Φωτογράφιση

   

  Το Elgato Stream Deck XL έρχεται σε ένα χαρτονένιο, ιλουστρασιόν κουτί όπου κυριαρχούν οι κλασσικές μπλε αποχρώσεις της Elgato και, φυσικά, προβάλλονται τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

   

  large_01.jpg large_02.jpg

   

  Το αυτοκόλλητο σε μία από τις μικρότερες έδρες της συσκευασίας δηλώνει κατασκευή στην Taiwan.

   

  large_03.jpg

   

  Ανοίγοντας το κουτί, το πρώτο που βλέπουμε είναι ο οδηγός χρήσης, ενώ από κάτω βρίσκεται η συσκευή, προστατευμένη από αραχνοΰφαντο κάλυμμα.

   

  large_04.jpg large_05.jpg

   

  Οι 2 εσοχές στο χαρτόνι κάνουν εύκολη την αφαίρεση της συσκευής ενώ κάτω από αυτή κρύβεται το διαμέρισμα που περιέχει το καλώδιο.

   

  large_07.jpg large_09.jpg

   

  Μαζί με το καλώδιο, βρίσκουμε καταχωνιασμένο βαθύτερα και το φυλλάδιο της εγγύησης, το οποίο ανεβάζει το συνολικό αριθμό των συνοδευτικών εντύπων σε δύο.

   

  large_08.jpg

   

  Το καλώδιο είναι 1,5m, αρκετά μακρύ για τις περισσότερες περιπτώσεις, και είναι τύπου USB A από την πλευρά που συνδέεται στον υπολογιστή και USB C από την πλευρά της συσκευής. Είναι ποιοτικό και sleeved και καθώς είναι αφαιρούμενο, μπορεί να αντικατασταθεί σε περίπτωση φθοράς ή ακόμα και με κάποιο μακρύτερο, αν χρειάζεται.

   

  Φαίνεται ότι η Elgato άκουσε τα παράπονά μας στα προηγούμενα reviews, ότι τέτοιες premium συσκευές οφείλουν να έχουν αφαιρούμενο και sleeved καλώδιο και αυτό είναι πολύ θετικό.

   

  large_10.jpg large_11.jpg

   

  Η συσκευή είναι στα ίδια υψηλά πρότυπα ποιότητας όσο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που είχαμε δει.

   

  Στο εμπρός μέρος έχουμε μόνο το λογότυπο της εταιρίας και τα πλήκτρα - οθόνες. Πολλά πλήκτρα - οθόνες! Συγκεκριμένα έχουμε 32, σε 4 σειρές των 8.

   

  large_12.jpg large_13.jpg

   

  Στο πλάι βλέπουμε ένα τριγωνικό κενό που δημιουργείται ανάμεσα στο εμπρός μέρος (τη συσκευή) και το πίσω μέρος (τη βάση). Στο πίσω μέρος διακρίνουμε ανάγλυφο το λογότυπο της εταιρίας.

   

  large_14.jpg large_15.jpg

   

  Η βάση ενώνεται με τη συσκευή μαγνητικά και στέκεται με ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αφαιρείται εύκολα. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη βάση ή και μόνη της, αφού διαθέτει τα δικά της λαστιχένια ποδαράκια καθώς και δίοδο για το καλώδιο.

   

  large_16.jpg large_17.jpg

   

  Το καλώδιο... Που μπαίνει αυτό;

   

  large_18.jpg

   

  Εκεί μπαίνει, σε υποδοχή που κρύβεται κοντά σε ένα από τα ποδαράκια της συσκευής. Στη συνέχεια το καλώδιο περνάει από οπή της βάσης...

   

  large_19.jpg large_20.jpg

   

  ...και έτοιμο!

   

  large_21.jpg

   

  Το τμήμα της βάσης που ακουμπάει στο γραφείο καλύπτεται από μια μεμβράνη την οποία αφαιρούμε για να αποκαλύψουμε μια μεγάλη ελαστική επιφάνεια. Η επιφάνεια αυτή θα εξασφαλίσει την απόλυτη σταθερότητα της συσκευής κατά τη χρήση.

   

  large_22.jpglarge_23.jpg

   

  Η τριγωνική οπή στο πλάι είναι καλαίσθητη και μας επιτρέπει να δούμε την πορεία του καλωδίου, το οποίο βγαίνει από την οπή που είδαμε στο πίσω μέρος της βάσης. Το σύνολο είναι λειτουργικό και όμορφο.

   

  large_24.jpg large_25.jpg

   

   

  Software - Stream Deck

   

  Το μεγάλο ατού του Elgato Stream Deck XL είναι το λογισμικό του, που ονομάζεται Stream Deck.

   

  Σε αυτό βλέπουμε εικονικά αντίγραφα από τις οθόνες του Elgato Stream Deck XL, οι οποίες συγχρονίζουν με αυτές της συσκευής σε πραγματικό χρόνο.

   

  Όπως φαίνεται στην παρακάτω λίστα, υπάρχουν έτοιμα Actions χωρισμένα σε 14 κατηγορίες, στα δεξιά του λογισμικού. Οι 11 κατηγορίες αντιστοιχούν σε δημοφιλή προγράμματα που σχετίζονται με το Streaming ενώ υπάρχει ακόμα η κατηγορία που περιέχει εντολές που αφορούν το ίδιο το Stream Deck, η κατηγορία που αφορά το σύστημα (System), δηλαδή τα Windows ή το Mac OS και η κατηγορία Custom.

   

  Τα Windows 10 x64 και το Mac OS 10.13 ή νεότερο είναι τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζονται από το Stream Deck. Υπάρχει όμως διαθέσιμο και επίσημο SDK για όποιον ενδιαφέρεται για κάτι περισσότερο.

   

  large.StreamDeck01.png

   

  Ας ανοίξουμε όλες τις κατηγορίες για να πάρουμε μια γεύση από τις εντολές που υποστηρίζονται.

   

  large.StreamDeck02.png

   

  large.StreamDeck03.png

   

  large.StreamDeck04.png

   

  Η κατηγορία Custom είναι κάτι ιδιαίτερο. Πρόκειται για την κατηγορία όπου εγκαθίστανται Plug-ins κατασκευασμένα από τρίτους, με βάση το SDK που αναφέραμε. Εδώ βλέπετε στη λίστα 4 που έχω εγκαταστήσει.

   

  large.StreamDeck05.png

   

  Το πλήκτρο "More Actions" κάτω δεξιά ανοίγει τη λίστα με όλα τα Plug-ins, τα οποία μπορούμε να εγκαταστήσουμε ή αν τα έχουμε ήδη εγκαταστήσει και δεν τα θέλουμε, να απεγκαταστήσουμε.

   

  large.StreamDeck06.png

   

  Ο τρόπος που προγραμματίζονται οι εντολές στο Elgato Stream Deck XL είναι πολύ απλός και ο καθένας μπορεί να το κάνει σε λίγα λεπτά. Η βάση του συστήματος είναι το drag & drop από τις λίστες στα δεξιά, πάνω στο κάθε πλήκτρο - οθόνη και αυτόματα η σχετική δράση συσχετίζεται με αυτό.

   

  Καθώς μία από τις επιλογές της κατηγορίας Stream Deck είναι αυτή της δημιουργίας φακέλου, μέσα στον οποίο μπορούν να τοποθετηθούν άλλες εντολές, και υπάρχει και η δυνατότητα πολλαπλών υποφακέλων, οι εντολές που μπορούμε να προγραμματίσουμε συνολικά στο Elgato Stream Deck XL δεν έχουν περιορισμό.

   

  Συνεπώς, το ουσιαστικό πλεονέκτημα που έχει το Elgato Stream Deck XL απέναντι  στην κανονική ή τη mini εκδοχή του είναι το πόσες εντολές βλέπουμε ταυτόχρονα σε κάθε περίπτωση, 32 αντί 15 ή 6, χωρίς να χρειαστεί να μπούμε σε υποφακέλους.

   

  Υπάρχει φυσικά και η διαφορά στις διαστάσεις και την τιμή, με την κανονική και τη mini εκδοχή να υπερτερούν σε αυτά, καθώς είναι και τα δύο μικρότερα και οικονομικότερα.

   

  Ας δούμε λοιπόν τις βασικές λειτουργίες του Elgato Stream Deck XL με ένα προφίλ βασισμένο στις εντολές συστήματος, για να το καταλάβουν όλοι, streamers και μη.

   

  Και ας ξεκινήσουμε με ένα φάκελο που δημιούργησα και ο οποίος βρίσκεται στο τελευταίο πλήκτρο της 2ης σειράς. Επιλέγοντας το πλήκτρο βλέπουμε ότι δεν έχει τίτλο, αλλά περιέχει 19 αντικείμενα.

   

  large.StreamDeck07.png

   

  Εκτός από το εικονίδιο, σε κάθε πλήκτρο - οθόνη, μπορούμε να βάλουμε και ένα τίτλο ή και να μη βάλουμε, αν η λειτουργία είναι αυτονόητη. Εδώ βάλαμε τον τίτλο Web, ο οποίος αυτομάτως εμφανίστηκε πάνω από το εικονίδιο.

   

  large.StreamDeck08.png

   

  Η επιλογή του εικονιδίου μπορεί να γίνει από κάποιο αρχείο εικόνας στο δίσκο μας, όπως έχω κάνει εδώ, ή να δημιουργήσουμε ένα δικό μας νέο εικονίδιο χρησιμοποιώντας μια online εφαρμογή της Elgato ειδικά για το Stream Deck, που ονομάζεται Key Creator, ή να αφήσουμε το Default εικονίδιο.

   

  large.StreamDeck09.png

   

  Το Key Creator είναι πολύ εύκολο στη χρήση και προσφέρει αρκετές δυνατότητες δημιουργίας ή / και συνδυασμού των έτοιμων εικονιδίων που περιέχει. Εδώ βλέπουμε τη βασική του οθόνη.

   

  large.StreamDeck10.png

   

  Και εδώ, όλα τα εικονίδια που περιλαμβάνει.
   

  large.StreamDeck11.png

   

  Ας δούμε τώρα μερικά παραδείγματα εντολών στο Elgato Stream Deck XL. Η πρώτη σειρά περιέχει και τις 7 εντολές Multimedia που περιλαμβάνονται με το γενικό τίτλο Multimedia κάτω από την κατηγορία System.

   

  large.StreamDeck12.png

   

  Το τελευταίο πλήκτρο της 1ης σειράς είναι ένα από τα Plug-ins και συγκεκριμένα το πιο δημοφιλές, το CPU. Αυτό μας δείχνει σε πραγματικό χρόνο το φορτίο του επεξεργαστή σε ποσοστό επί τοις εκατό.

   

  large.StreamDeck14.png

   

  Όλη η 2η σειρά, εκτός από το φάκελο που είδαμε στο τέλος της, περιέχει εντολές για να ανοίξουμε φακέλους στα αποθηκευτικά μέσα του υπολογιστή. Η εντολή για να ανοίξουμε έναν φάκελο είναι απλή. Επιλέγουμε την εντολή Open στην κατηγορία System και τρέχουμε τον Windows Explorer (c:\windows\explorer.exe) με παράμετρο το φάκελο που θέλουμε να ανοίξουμε (εδώ s:\images).

   

  large.StreamDeck13.png

   

  Μια λίγο πιο δύσκολη διαδικασία είναι το άνοιγμα ειδικών φακέλων του συστήματος, όπως του δικτύου, αλλά με λίγο γκουγκλάρισμα βρίσκονται εύκολα οι εντολές. Απλά αναζητήστε command line για ό,τι επιθυμείτε.

   

  large.StreamDeck18.png

   

  Ο κάθε φάκελος μπορεί να περιέχει ένα συνδυασμό μέχρι 31 εντολών και υποφακέλων, καθώς το πρώτο πλήκτρο - οθόνη είναι πάντα η εντολή για να επιστρέψουμε στο ανώτερο επίπεδο φακέλων.

   

  Εδώ έχουμε ένα φάκελο που όλα του τα περιεχόμενα είναι σύνδεσμοι που οδηγούν σε ιστοσελίδες.

   

  Οι τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα για να διαχωρίσουν ιστοσελίδες που είναι παρόμοιες αλλά με κάποια διαφορά, όπως για παράδειγμα το Amazon ή το Ebay σε διαφορετικές χώρες.

   

  Η εισαγωγή του URL είναι πολύ απλή και η σελίδα ανοίγει με τον προεπιλεγμένο φυλλομετρητή του συστήματος.

   

  large.StreamDeck16.png

   

  Όλη η τρίτη και τέταρτη σειρά αφορούν την εκτέλεση εφαρμογών.

   

  Για να τρέξουμε κάποια εφαρμογή, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά. Χρειάζεται μόνο να επιλέξουμε το εκτελέσιμο αρχείο της.
   

  large.StreamDeck15.png

   

  Πάνω από τα πλήκτρα - οθόνες, στο λογισμικό Stream Deck, βλέπουμε 2 drop down, το ένα ονομάζεται Stream Deck ΧL και το άλλο Default Profile. Τι σημαίνει αυτό;
   
  Για αρχή, το λογισμικό υποστηρίζει τη χρήση πολλαπλών συσκευών. Μπορείτε λοιπόν να έχετε το Stream Deck XL, to Stream Deck XL2, το Stream Deck και το Stream Deck Mini συνδεδεμένα ταυτόχρονα, και επιλέγοντας από το μενού να προγραμματίζετε το κάθε ένα χωριστά.
   
  Για την κάθε συσκευή υποστηρίζονται όμως και διάφορα προφίλ που μπορούμε να φτιάξουμε. Ένα είναι πάντα το Default, που τρέχει γενικά, και τα υπόλοιπα μπορούν να αφορούν συγκεκριμένα προγράμματα.
   
  Ας δούμε λοιπόν ένα ενδεικτικό προφίλ για το Photoshop.
   
  Εδώ έχουμε χρησιμοποιήσει παντού το ίδιο εικονίδιο, για να προγραμματίσουμε μερικές δημοφιλείς εντολές του Photoshop, και σε κάθε πλήκτρο - οθόνη, ο τίτλος επεξηγεί τη λειτουργία.

   

  large.StreamDeck19.png

   

  Για όλες τις λειτουργίες χρησιμοποιήσαμε την εντολή Hotkey και εκμεταλλευτήκαμε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου του Photoshop.
   
  Σε αντίθεση με πριν, τοποθετήσαμε τον τίτλο στη μέση του πλήκτρου - οθόνης. Όπως βλέπετε στην επόμενη εικόνα, υπάρχουν αρκετές δυνατότητες τοποθέτησης και μορφοποίησης των τίτλων.

   

  large.StreamDeck20.png

   

  Η εντολή Hotkey έχει πολλές δυνατότητες, που τις βλέπουμε στο παρακάτω μενού.

   

  large.StreamDeck21.png

   

  Θα παρατηρήσατε ίσως το πλήκτρο - οθόνη πάνω δεξιά που αναγράφει 3 λειτουργίες μαζί.

   

  Αυτό είναι δυνατό μέσω της επιλογής Multi Action που βρίσκεται στην κατηγορία εντολών Stream Deck. Με αυτή την επιλογή μπορούμε να προσθέσουμε όσες εντολές θέλουμε, που εκτελούνται με τη σειρά. 

   

  Εδώ βάλαμε απλά 3 εντολές Hotkey, αλλά δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στους συνδυασμούς.

   

  large.StreamDeck22.png

   

  Και αφού πήραμε μια καλή ιδέα του εξαιρετικά εύκολου και ευέλικτου προγραμματισμού του Elgato Stream Deck XL, ας πάμε και στο γρανάζι της αρχικής οθόνης για να δούμε και τις βασικές ρυθμίσεις του προγράμματος.

   

  Το γρανάζι λοιπόν ανοίγει το παράθυρο των προτιμήσεων του προγράμματος, το οποίο έχει 3 ταμπέλες.

   

  Η πρώτη, η γενική (General) μας δίνει τη δυνατότητα ελέγχου για αναβάθμιση του λογισμικού και τη δυνατότητα να ορίσουμε το όνομα, το χρόνο μετά από τον οποίο μπαίνει σε sleep mode και τη φωτεινότητα της κάθε συνδεδεμένης συσκευής.

   

  Μας δείχνει επίσης της έκδοση του Firmware και το σειριακό αριθμό της κάθε συσκευής.

   

  large.StreamDeck23.png

   

  Η δεύτερη ταμπέλα, αυτή των λογαριασμών (Accounts), μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε τα usernames και passwords για 5 από τις 11 υποστηριζόμενες εφαρμογές streaming, έτσι ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις σχετικές λειτουργίες.

   

  large.StreamDeck24.png

   

  Και η τρίτη ταμπέλα, αυτή των προφίλ (Profiles), μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ή να σβήσουμε προφίλ, να ορίσουμε ποιο θα είναι το default...

   

  large.StreamDeck25.png

   

  ... καθώς και ποιας εφαρμογής η ύπαρξη στο προσκήνιο θα ενεργοποιεί το κάθε προφίλ.
   

   

  large.StreamDeck26.png

   

   

   

  Η Χρήση

   

  Η χρήση του Elgato Stream Deck XL, αφού παραμετροποιηθεί μέσω του λογισμικού του, είναι εξαιρετικά απλή και ευχάριστη. Πατάς το πλήκτρο, κάνει αυτό που του έχεις πει να κάνει.

   

  Με τη σύνδεση του Elgato Stream Deck XL στον υπολογιστή και αν δε βρει ανοιχτό το λογισμικό του, βλέπουμε στα πλήκτρα - οθόνες το λογότυπο της Elgato, σαν σε Video Wall.

   

  large_28.jpg

   

  Με την εγκατάσταση του προγράμματος, αν έχει υπάρξει προηγούμενη συσκευή, όπως στην περίπτωσή μας με το Elgato Stream Deck, μας δίνεται η δυνατότητα να αντιγράψουμε τα προφίλ που είχαμε ήδη δημιουργήσει, στη νέα μας συσκευή, το Elgato Stream Deck XL.

   

  1353821476_CopySettings.png

   

  Όπερ και εγένετο.

   

  large_29.jpg

   

  Αν δεν υπήρχαν τα προφίλ που είχαν μείνει από το Elgato Stream Deck, θα είχαμε δει το βασικό προφίλ, με μία μόνο εντολή που οδηγούσε στην ιστοσελίδα της Elgato.

   

  Φυσικά τα προφίλ συμπληρώθηκαν και τροποποιήθηκαν, όπως είδατε στην παρουσίαση του λογισμικού. 

   

  Η ανάλυση των οθονών δεν είναι υπερ-υψηλή και τα εικονίδια σαφώς πιξελιάζουν από κοντά, αλλά σε μια φυσιολογική απόσταση χρήσης είναι μια χαρά. Τα χρώματα και η αντίθεση είναι πολύ καλά και οι γωνίες θέασης εξαιρετικές.

   

  large_31.jpg large_32.jpg

   

  large_33.jpg

   

  Τα προφίλ αλλάζουν αυτόματα, όπως τα έχουμε ορίσει. Εδώ βλέπετε πώς φορτώνει αυτόματα το προφίλ του Photoshop που είδαμε παραπάνω, όταν κάνω κλικ στο παράθυρο του Photoshop και το φέρνω στο προσκήνιο και πώς φορτώνεται αμέσως το βασικό (Default) προφίλ όταν κλικάρω εκτός του παραθύρου.

   

  large_34.jpg large_35.jpg

   

  Τα πλήκτρα του Elgato Stream Deck XL, όπως και του κλασσικού αλλά και του mini, κάνουν ένα ικανοποιητικό χαμηλό ήχο όταν τα πιέζεις, σαν επιβεβαίωση ότι τα πίεσες, που μου άρεσε. Είναι όμως δυνατόν, αν πιέσει κάποιος ένα πλήκτρο απαλά και όχι έως το τέρμα, να μην αναγνωριστεί η κίνηση. Γι αυτό λοιπόν, τα πλήκτρα του Elgato Stream Deck XL πρέπει να πιέζονται αποφασιστικά.

   

   

  Απολογισμός

   

  To Elgato Stream Deck XL είναι απλά ένα μεγαλύτερο Elgato Stream Deck, με 32 πλήκτρα οθόνες αντί για τα 15 της κλασσικής ή τα 6 της mini έκδοσης. Κατά τα άλλα, η κατασκευή και η λειτουργία είναι ακριβώς οι ίδιες. 

   

  Η συσκευή, όπως ακριβώς και τα Elgato Stream Deck και Elgato Stream Deck Mini,  με εντυπωσίασε από το γεγονός ότι κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται, χωρίς προβλήματα, χωρίς "αλλά", απλά και φυσικά.

   

  Το λογισμικό είναι εύκολο και λειτουργικό, δεν εντόπισα ούτε bugs ούτε κάτι που θα άλλαζα.

   

  Παρά το γεγονός ότι η συσκευή προορίζεται για χρήση από online content creators και live streamers, οι δυνατότητές της είναι σχεδόν απεριόριστες και μπορεί να προσαρμοστεί άνετα και για γενική χρήση, όπως είδαμε στα παραδείγματα παραπάνω.

   

  Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική με καλά υλικά και σωστή συναρμογή.

   

  Τα πλήκτρα πατιούνται κάνοντας έναν ευδιάκριτο, ικανοποιητικό ήχο που δεν ενοχλεί και αποτελεί εξαιρετικό feedback. Το γεγονός ότι το πάτημα καταγράφεται στον τερματισμό του πλήκτρου και όχι αν αυτό πατηθεί πολύ απαλά (όχι για όλη τη διαδρομή του) δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς αυτή είναι περίπου ενάμισι χιλιοστό.

   

  Το μόνο που θα μπορούσε κανείς να βελτιώσει είναι η ανάλυση των οθονών του, οι οποίες όπως είδατε στις κοντινές φωτογραφίες, δεν είναι υπερ-υψηλή, αλλά για να είμαστε δίκαιοι, το Elgato Stream Deck XL δεν προορίζεται για να πατάτε τα πλήκτρα με τη μύτη. Στη φυσιολογική απόσταση χρήσης, τα pixels είναι αόρατα, τα χρώματα ζωηρά και το contrast άριστο.

   

  large_03.png

   

  Με τι κόστος έρχονται όμως όλα αυτά; Το Elgato Stream Deck XL ξεκινάει από τα 254 ευρώ, τιμή που βρίσκω λογική για τη λειτουργικότητα που προσθέτει στις συσκευές εισαγωγής ενός υπολογιστή και το πλήθος των 32 πλήκτρων - οθονών.

   

  Για σύγκριση, το Elgato Stream Deck με τα 15 πλήκτρα, κοστίζει 144,91 ευρώ και το Elgato Stream Deck Mini με τα 6 πλήκτρα κοστίζει 89 ευρώ, οπότε το κόστος του Elgato Stream Deck XL ανά πλήκτρο είναι σημαντικά χαμηλότερο. Αν κάποιος χρειάζεται πολλές εντολές μαζί σε μία σελίδα, αυτό αποτελεί ένα ατού. Κατά τα άλλα, και οι 3 συσκευές, χάρη στα προφίλ και τους φακέλους, δεν έχουν περιορισμό στον αριθμό των εντολών που μπορείτε να προγραμματίσετε σε αυτές

   

   

  Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Elgato Stream Deck XL:

   

  large.Positive.png

  Πλεονεκτήματα

  + Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής

  + Εξαιρετική λειτουργικότητα

  + Εξαιρετικό και πολύ απλό στη χρήση λογισμικό

  + Προγραμματισμός απεριόριστων λειτουργιών με προφίλ και φακέλους

  + Καθαρές οθόνες με ζωηρά χρώματα και πολύ καλό contrast

  + Λαστιχένια ποδαράκια που σταθεροποιούν άψογα τη συσκευή

  + Μαγνητική αφαιρούμενη βάση

  + Αφαιρούμενο, sleeved καλώδιο

   

  large.Negative.png

  Μειονεκτήματα

  - Nothing to see here, move along

   

  Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Elgato Stream Deck XL  είναι:

   

   

   
   
   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

   

  Corsairelgato.png   

   

  Πολύμερος Αχανιώτης 24/06/2019

  Edited by pol77


  Συντελεστές Review
  Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
  Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:10
  Usability9.50
  Quality10
  PerformanceSelect
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money9
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardNo
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments

  Η χαρά του streamer (και όχι μόνο) τα συγκεκριμένα.

  Επίσης θα ήθελα να μάθω πόσα θα έχει παραγγείλει ο Taran από το LinusTechTips 😛

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Και επιτρεψτε μου να κανω κι εγω chime-in και να αφησω δυο παραπονα γενικοτερα για τις συσκευες αυτες:

  1) Μετα το rollout της εκδοσης 4.0 οπου φερανε αρκετα νεα features, plugins και τα ρεστα, οταν κλειδωνεις το PC, οι οθονες της συσκευης παραμενουν μονιμα αναμενες, οτιδηποτε κι αν εχεις ρυθμησει στο "Sleep After" setting.
  2) Εαν καποιος θελησει να ακολουθησει αυτο τον οδηγο (που δινει η ιδια η Elgato) θα δει προς (ασχημη) εκπληξη του, αν παει να χρησιμοποιησει το soundboard functionality της συσκευης, οτι οποιοσδηποτε ηχος θα παιξει μονο μια φορα και μετα η εφαρμογη θα κολλησει και δεν θα ξαναπαιξει οποιονδηποτε αλλο ηχο μεχρι να την κλεισεις τελειως και να την ξανανοιξεις. Εδω θελω να επισημανω οτι δεν ειναι καθολου απιθανο για καποιον streamer ο οποιος προσπαθει να εχει ενα σχετικο production quality (και γι αυτο αγορασε και την συσκευη αυτη εξαλλου) να κανει χρηση Virtual Audio Cables για να χοριζει και να ελεγχει που παει/καταγραφεται ποιος ηχος και με τι εντασεις.

  Για τα εν λογω θεματα εχω επικοινωνησει με το Support της Elgato απο αρχες Μαρτιου και Μαϊου αντιστοιχα, ακολουθηθηκε η standard διαδικασια (οπου ζηταν να τρεξεις ενα εργαλειο οπου συλλεγει ενα σκασμο πληροφοριες απο το συστημα σου - το οποιο δεν ξερω κατα ποσο ηταν απαραιτητο για το 1ο issue που ανεφερα, πραγμα που με κανει να αναρωτιεμαι το κατα ποσο μιλουσα με ανθρωπο ή ρομποτ στην αλλη ακρη) και καταλειξαμε (και για τα δυο θεματα) να μου πουν οτι τα εχουν κανει reproduce internally και οτι ακομα το ψαχνουν. Εκτοτε τουλαχιστον μια φορα το μηνα που τους γραφω και για τα δυο προβληματα για να δουμε που βρησκομαστε, απλα παιρνω μια ξερη απαντηση οτι κοιταξαν στο ticket database τους και οτι τα issues παραμενουν ανοιχτα, χωρις κατι νεοτερο ή καποια ETA, ή εστω καποια προσωρινη λυση.

  Τα συμπερασματα δικα σας.

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Να αναφερω οτι για το προβλημα #2 βρηκα ο ιδιος (κατα τυχη) μια προσωρινη λυση η οποια λειτουργει αξιοπιστα.
  Μολις το soundboard functionality κολλησει σε λουπα, κλειδωστε το μηχανημα (Win+L) και ξεκλειδωστε το - θα ξεκολλησει και θα αρχισει να παιζει κανονικα τους ηχους μετα. (Το μετεφερα και στο support τους)

  Edited by Frostbyte

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.