Jump to content •  Share

  Μετά το FRITZ!7530 AX τα FRITZ!Box 4060/4040 και το FRITZ!Repeater 6000 που ανέβηκαν στον πάγκο των δοκιμών πριν λίγο καιρό, σειρά είχε να δούμε ένα ακόμα FRITZ!Repeater ΑΧ, το οποίο είναι η οικονομική λύση στα WiFi 6 Repeaters. Σήμερα θα δούμε αναλυτικά το FRITZ!Repeater 1200 AX . Αυτή η νέα και ενδιαφέρουσα πρόταση της AVM έρχεται να προστεθεί στην γκάμα των προϊόντων που είναι WiFi 6. Στην πράξη το FRITZ!Repeater 1200 AX είναι η αναβαθμισμένη έκδοση του FRITZ!Repeater 1200.

  Με αυτό τον μοντέλο ο χρήστης δεν χρειάζεται να αγοράσει το πιο ακριβό και ταυτόχρονα το πιο δυνατό, αλλά μπορεί να διαλέξει αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες και στα χρήματα που θέλει να διαθέσει.

   

  Για όποιον δεν γνωρίζει να αναφέρουμε ότι τα Repeaters είναι συσκευές που αναμεταδίδουν το WiFi, ώστε να έχουμε Internet και δίκτυο και στα πιο απομακρυσμένα σημεία πχ του σπιτιού μας. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε βρεθεί βρεθεί στην κατάσταση να μην έχουμε WiFi σήμα σε ένα συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού ή να έχουμε μία συσκευή όπως έναν αποκωδικοποιητή ή μια Smart Tv στην οποία θέλουμε να παρέχουμε Internet με ασύρματη ή ενσύρματη (Ethernet) σύνδεση και βρίσκεται μακρυά από το Vdsl2/Adsl2+ Modem Router μας. Επιπρόσθετα αν δεν έχουμε καλό WiFi τότε παρατηρούμε αποσυνδέσεις ή χαμηλές ταχύτητες που μας δημιουργούν προβλήματα όπως αργά downloads, lag spikes κτλ οπότε και η χρήση ενός Repeater/Access Point είναι αναγκαία.

   

  large.fritz-repeater-1200-ax-review-T011.jpg

   

  Σε αυτό το Review θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που μας προσφέρει το FRITZ!Repeater 1200 AX.

  Οι ρυθμίσεις και η παραμετροποίηση δεν αλλάζουν σε κάτι συγκριτικά με τα υπόλοιπα FRITZ!Repeaters λόγω του ενιαίου FRITZ!OS 7 που είναι εγκατεστημένο στις συσκευές. Οπότε οποιοδήποτε μοντέλο και να έχει ήδη στην κατοχή του ο χρήστης από αυτήν την σειρά αλλά και την προηγούμενη, το Web Interface είναι ακριβώς το ίδιο. Υπάρχει η ίδια ευκολία ρυθμίσεων (Mesh, WPS) για τον αρχάριο χρήστη που μπορεί να μην κατέχει πολλές γνώσεις. Οι δυνατότητες που διαθέτει είναι πάρα πολλές όπως θα δούμε και επίσης αναβαθμίζονται συνεχώς. Το μόνο που θα χρειαστεί για την εγκατάσταση του είναι μια μια παροχή ρεύματος και το πάτημα του CONNECT (WPS). Μέσα σε δευτερόλεπτα είναι έτοιμο για χρήση. Ειδικότερα στην περίπτωση που έχουμε FRITZ!Box τότε μέσα από το Web Interface του, βλέπουμε και σε απεικόνιση την συσκευή που έχουμε συνδέσει.

   

  Η AVM για όποιον δεν γνωρίζει διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων όπως Vdsl/Adsl Routers, Gpon Routers, Powerlines, WiFi Sticks, DECT Phones(FON), Repeaters όπως και συσκευές για Radiator Control, Power Outlets. Ιδρύθηκε το 1986, έχει έδρα το Βερολίνο και απασχολεί 660 υπαλλήλους. Τo τμήμα υποστήριξης όπως και το τμήμα κατασκευής  βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας συνοδεύονται από 5 χρόνια εγγύησης.

   

  large.large.products.jpg.31a7b2b6a4f8e0e687f8c1a285740e3d.jpg

   

  H AVM ακόμα και όταν βγάλει ένα νεότερο προϊόν συνεχίζει να αναβαθμίζει και τα παλιότερα μοντέλα. Έτσι ξέρουμε ότι τα χρήματα που θα διαθέσουμε για την αγορά του εξοπλισμού δεν θα πάνε χαμένα λόγω ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα βγει νεότερο μοντέλο. Επίσης κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αντίθετα με άλλες εταιρείες δεν υπάρχουν Version 1 , Version 2, Version 3. Το τονίζουμε αυτό διότι πολλές εταιρείες βγάζουν το ίδιο προϊόν σε νέο Version με αποτέλεσμα να σταματάει η υποστήριξη μετά από λίγο καιρό στο παλιό Version. Και επειδή το Hardware είναι διαφορετικό έχουν και άλλα Firmware. Τέλος, υπάρχει δωρεάν υποστήριξη από την AVM μέσω E-mail.

   

  Το χρώμα και γενικότερα η εξωτερική του εμφάνιση το κάνουν αρκετά κομψό για να μην χαλάει την αισθητική του χώρου που θα το τοποθετήσουμε. Το μέγεθος του είναι μεγαλύτερο από τo FRITZ!Repeater 600 αλλά μικρότερο από το FRITZ!Repeater 3000 και το FRITZ!Repeater 2400. Παρόλα αυτά παραμένει compact αφού το τροφοδοτικό του είναι ενσωματωμένο στην συσκευή οπότε δεν έχουμε επιπλέον καλώδια ρεύματος και δεν χρειάζεται να το στερεώσουμε/ακουμπήσουμε κάπου, αφού το συνδέουμε απευθείας στην πρίζα ρεύματος.

   

  Unboxing FRITZ!Repeater 1200 AX

   

  large.1217821796_1200AX.jpg

   

  Ας δούμε τι κρύβεται μέσα στο κουτί.

  Η πρώτη μας έκπληξη  ήταν ότι είναι ίδιο σε διαστάσεις και σε βάρος με τον προκάτοχό του δηλαδή με το FRITZ!Repeater 1200 παρότι είναι WIFI 6. Το FRITZ!Repeater 1200 AX παραμένει compact  αφού οι διαστάσεις του είναι 80 x 80 x 37mm και το βάρος στα 160 γραμμάρια.

   

  To FRITZ!Repeater 1200 AX έρχεται σε μία όμορφη συσκευασία, με το μπλε χρώμα να κυριαρχεί όπως μας έχει συνηθίσει η AVM σε όλα τα προϊόντα της. Σε σχέση με το FRITZ!Repeater 1200 το κουτί είναι είναι περίπου το ίδιο.

   

  Στην μπροστινή πλευρά αναφέρετε ότι είναι το μοντέλο FRITZ!Repeater 1200 AX που υποστηρίζει Mesh WiFi και καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση, όπως άλλωστε όλα τα προϊόντα της AVM. Aναγράφεται με μεγάλα γράμματα ότι είναι NEW Wi-Fi 6, που είναι άλλωστε και η δυνατή του αναβάθμιση συγκριτικά με το FRITZ!Repeater 1200. Στην δεξιά πλευρά αναγράφεται με κίτρινο χρώμα η ταχύτητα WiFi που υποστηρίζει όπως και τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Στην αριστερή πλευρά αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του και οι δυνατότητες που έχει σε διάφορες γλώσσες (τα ελληνικά δυστυχώς δεν υπάρχουν). Στην πάνω πλευρά υπάρχει το Logo FRITZ! ενώ στην κάτω πλευρά τα System Requirements. Συνδυάζει δύο λειτουργίες σε μια συσκευή (Access Point, Repeater).

   

  large.1644124524_1200axmesh.jpg

   

  Ανοίγοντας τη συσκευασία θα βρούμε:

  Το FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ σε λευκό/κόκκινο χρώμα, ένα Ethernet Cable Slim, ένα εγχειρίδιο χρήσης και ένα εγχειρίδιο εγγύησης. Στις οδηγίες χρήσης δεν περιλαμβάνεται η ελληνική γλώσσα και στη τελευταία σελίδα υπάρχει sticker με το SSID και το Wlan Network key. Στο εγχειρίδιο χρήσης αναγράφονται τα βήματα της εγκατάστασης με εικόνες και κείμενο σε διάφορες γλώσσες. Επιπρόσθετα αναγράφονται πληροφορίες για το LED και το κουμπί του FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ. Δεν υπάρχει αναλυτικό εγχειρίδιο για την συσκευή σε Cd ή σε έντυπη μορφή, το οποίο δεν θεωρείται αρνητικό, αφού τα εγχειρίδια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Επιπλέον, μέσα στo Web Interface του FRITZ!Repeater υπάρχουν οδηγίες/επεξηγήσεις για όλες τις επιλογές. Η συσκευασία έρχεται με ταινία ασφαλείας. Στο Site της AVM για κάθε προϊόν πέρα από το Manual υπάρχουν και FAQ για να λύσουν τυχόν απορίες σχετικά με τα features και την παραμετροποίηση της συσκευής.

   

  large.11121386_1200axunboxing.jpg

   

  Το FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ παρότι είναι ίδιο με το με το FRITZ!Repeater 1200, στην πράξη εσωτερικά έχει δεχτεί αρκετές αναβαθμίσεις. Πρόκειται για ένα Repeater που υποστηρίζει WiFi 6.  Θα λέγαμε ότι είναι ο αντικαταστάτης του FRITZ!Repeater 1200. Την παράσταση «κλέβει» η υποστήριξη Wi-Fi 6. Το Wi-Fi 6 είναι το νέο πρότυπο που προσφέρει ακόμη υψηλότερες ταχύτητες για συσκευές που το υποστηρίζουν φυσικά. Το FRITZ!Repeater 1200 AX συνεχίζει να είναι ένα δυνατό Repeater που στην νέα του μορφή έγινε ακόμα καλύτερο και μπορεί να προσφερθεί για ακόμα πιο πολλές χρήσεις.

   

  Close up στην Gigabit LAN που μπορεί να τοποθετηθεί είτε μία συσκευή είτε να χρησιμοποιηθεί ως Uplink Port στην περίπτωση που αντί για Repeater χρησιμοποιηθεί ως Access Point.

   

  large.1854683391_1200axgigabit.jpg

   

  Στην μπροστινή πλευρά υπάρχει το ενδεικτικό LED και ένα Connect (WPS) κουμπί.

   

  large.1292902622_1200axfront.jpg

   

  Γύρω γύρω έχει τις θύρες εξαερισμού για την παθητική ψύξη του εξοπλισμού.

   

  large.426906924_1200axmiddle1.jpg

   

  Σε ένα μικρό sticker στο πίσω μέρος υπάρχει το SSID και το Network Key. Αξίζει να σημειωθεί ότι όση ώρα το δοκιμάσαμε, η θερμοκρασία παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην κάτω πλευρά είναι η θύρα Gigabit Lan. Στην μπροστινή πλευρά υπάρχει ένα LED το οποίο αναλόγως το χρώμα και αν αναβοσβήνει μας δίνει πληροφορίες για την σύνδεση.

   

  large.1386137242_1200axback.jpg

   

  Τεχνικά Χαρακτηριστικά FRITZ!Repeater 1200 AX

   

  • 1 x Gigabit LAN (10/100/1000)

  • Wi-Fi 6 up to 2400 Mbit/s 5 GHz (2x2/160Mhz) και 600 Mbit/s 2.4 GHz (2x2/40Mhz)

  • Two Wireless Radios (802.11 ax/ac/n/g/a)

  • Mesh WiFi

  • WPA2/WPA3 encryption

  • Wi-Fi Protected Setup (WPS)

  • Μέση κατανάλωση 4 Watt, Μέγιστη κατανάλωση 8,4 Watt

  • Repeater Mode/Access Point Mode

  • Push Service

  • Led on/off

  • Διαστάσεις 80 x 80 x 37 mm (without the plug)

  • Eco Mode, Energy Saving

  • Αναβαθμίσεις που προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες

  • Smart Steering και CrossBand Repeating

  • Fritz!OS

  • Maximum Transmitter Power. Αν δεν θέλουμε το WiFi να εκπέμπει στο 100% μπορούμε να ελαττώσουμε το ποσοστό εκπομπής

  • IPv6

  • Χαμηλή κατανάλωση

   

  large.AVM_FRITZOS_7-702x336(1).jpg

   

  Τι κρύβεται κάτω από το περιτύλιγμα. 😛

   

  large.20230211_174248.jpglarge.20230211_174229.jpg

   

   

  Δυνατότητες FRITZ!Repeater 1200 AX

   

  Ας δούμε ποιος ο λόγος αγοράς μιας τέτοιας συσκευής και σε ποιες καταστάσεις μπορεί να μας εξυπηρετήσει. 

   

  Λειτουργία Access Point:  Μπορούμε να συνδέσουμε το FRITZ!Repeater 1200 AX με καλώδιο Ethernet με το ADSL2+/VDSL2 Modem Router που έχουμε είτε με κάποιο switch, ώστε να έχουμε Internet και δίκτυο στο χώρο που δεν υπάρχει καλό σήμα. Απώλειες δεν υπάρχουν εφόσον είναι σε λειτουργία Access Point και έτσι εκμεταλλευόμαστε τα 2.4GHz και 5GHz Wireless στα μέγιστα του.

   

  Λειτουργία Repeater: Σε αυτό το Mode το FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ λαμβάνει το σήμα ασύρματα από οποιαδήποτε άλλη συσκευή που εκπέμπει στα 2.4GHz ή/και στα 5GHz και αναμεταδίδει το σήμα σε όποιο Βand επιθυμούμε. Το Link με το router γίνεται κυρίως στα 5GHz αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και Link στα 2.4GHz

   

  Επίσης τo ενδεικτικά Led στην πρόσοψη μας δείχνει πόσο καλό σήμα λαμβάνει από την άλλη ασύρματη συσκευή (Θα γίνει πορτοκαλί από πράσινο στην περίπτωση χαμηλού σήματος). Χωρίς την χρήση προγράμματος ή υπολογιστή μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο σωστό σημείο. Ταυτόχρονα εκτός από τις συσκευές που θα λαμβάνουν ασύρματα Internet και δίκτυο μπορούμε να συνδέσουμε στο Gigabit Port ένα switch για να δώσουμε Internet και δίκτυο σε ενσύρματες συσκευές ή απευθείας μία συσκευή που δεν διαθέτει ασύρματη υποστήριξη, όπως ένας αποκωδικοποιητής.

   

  WiFi 6

   

  large.wifi6.jpg.2d3eacd6019c661333384c8f8cbd05c0.jpg

   

  Κάπου εδώ ήρθε και η ώρα για να δούμε την πιο μεγάλη αναβάθμιση που έχει γίνει στο FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ συγκριτικά με τον προκάτοχο του. Το WiFi 6. Ποια είναι η διαφορά για το νέο αυτό Standard και τι μας προσφέρει. Το 2020 είναι το έτος του WiFi 6, που προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερες επιδόσεις. Τα ονόματα IEEE 802.11 AC ή ως συντόμευση Wireless AC αλλάζουν και αυτά και πλέον γίνεται αντικατάσταση από Version Numbers. Ο λόγος που γίνεται, είναι η πιο εύκολη και σαφής αναγνώριση των ασύρματων προτύπων. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του WiFi 6;

   

  large.csm_diagramm_wi-fi_6_3840x2560_en_b3cfe3ef30.jpg

   

  OFDMA : Ποιο αποδοτικό. Το OFDMA στο WiFi 6 αναθέτει “κομμάτια” του ασύρματου δικτύου σε διαφορετικές συσκευές με αποτέλεσμα πιο αποδοτικό διαμοιρασμό όπως και παραπάνω Bandwidth ανά Stream.

   

  1024-QAM : To WiFi 6 αυξάνει την ταχύτητα του ασύρματου δικτύου συγκριτικά με τον προκάτοχό του μέχρι και 40%.

   

  2.4 GHz : Ένα μεγάλο άλμα για τα 2.4GHz. Από τότε που παρουσιάστηκαν τα 2.4GHz πριν περίπου 10 χρόνια δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Η βαρύτητα είχε πέσει στα 5GHz. Με το WiFi 6 αυτό αλλάζει και το Bandwidth έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Μπορούν να συνδεθούν παραπάνω συσκευές και αυτό εξυπηρετεί τις περιπτώσεις που κάποιος έχει πολλές συσκευές που λειτουργούν μόνο στα 2.4GHz.

   

  ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ : Η μπαταρία στα Smartphones και σε άλλες φορητές συσκευές θα αυξηθεί με το WiFi 6 με τους νέους μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας που διαθέτει. Επιπρόσθετα υποστηρίζεται WPA3 για μεγαλύτερη ασφάλεια.

   

  large.fritzrepeater_1200_ax_left_de_wi-fi_6_640x600.png

   

  Το FRITZ!Repeater 1200 AX είναι WiFi 6. Υποστηρίζει 5GHz και 2.4GHz. Για μέγιστη ταχύτητα και κάλυψη μπορεί να συνδυαστεί με τα FRITZ!Box 7590AX , FRITZ!Box 7530AX, FRITZ!Box 4060 που είναι και αυτά WiFi 6 οπότε να έχουμε και τα μέγιστα αποτελέσματα. ΟΙ παραπάνω συνδυασμοί είναι οι ιδανικοί για να πάρουμε τα μέγιστα χάρις στο WiFi 6 και στο Mesh. 

   

  Mesh Networking

   

  access_point_steering_460x400.gif.99a2d05f40a56881bed37e4090c4cc94.gif

  To FRITZ!Os 7 υποστηρίζει Mesh Networking. Μέσα από το Web Interface υπάρχει όλη η τοπολογία του δικτύου με τις συνδεδεμένες συσκευές στις οποίες άμα κάνουμε κλικ θα μας δρομολογήσει στο Web Interface τους. Οι συνδεδεμένες συσκευές μπορεί να είναι ένα FRITZ!WLAN Repeater, ένα FRITZ!Dect, ένα FRITZ!Powerline μέχρι και ένα δεύτερο FRITZ!Box. Έτσι το Mesh Networking μας βοηθάει στην κεντρική διαχείριση όλων των FRITZ! συσκευών από μία σελίδα, όπως και λόγω των Features του Mesh Networking, οι ρυθμίσεις που έχουμε κάνει στο FRITZ!Box, για παράδειγμα στην καρτέλα Wireless μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στο FRITZ!WLAN Repeater ή στο FRITZ!Powerline.

   

  mesh2.gif.cc54914fb1adf3cb9eb6006e1dd9d230.gif

  Επιπλέον δεν χρειάζεται να συνδεθούμε στην κάθε συσκευή, για να εγκαταστήσουμε ένα νεότερο Firmware. Αν υπάρχει νεότερο Firmware θα μας το εμφανίσει αυτόματα και απλά πατάμε το Update για να γίνει εγκατάσταση. Η λειτουργία για Update του Firmware δεν ισχύει μόνο για τις συνδεδεμένες συσκευές στο FRITZ!Box αλλά και για το ίδιο το FRITZ!Box.Αν έχουμε ένα Guest Network θα μεταφερθούν οι ρυθμίσεις σε όλο το Mesh Network. Το MESH Networking, αρχίζει και "μπαίνει" όλο και περισσότερο στην ζωή μας με τις περισσότερες εταιρείες να βγάζουν καινούρια προϊόντα ή αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα, ώστε να υπάρχει υποστήριξη.

   

  Όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία στην καρτέλα Mesh, υπάρχει ένα σχεδιάγραμμα τι έχει συνδεθεί που και με ποιο τρόπο. Επίσης έχει ανιχνευτεί αυτόματα καινούριο Firmware για πχ το FRITZ!Repeater 6000 και απλά πατάμε (όπως και έγινε) το κουμπί Perform Update ώστε να αναβαθμιστεί στην τελευταία έκδοση.

   

  large.update.jpg.df5198e8bb4f5a2cda97ed85a6decbb3.jpg

   

  Tο Mesh Networking δεν έχει περιορισμούς. Δημιουργήθηκε για να καλύψει από ένα μικρό χώρο, που θα χρειαστεί μόνο ένα Powerline ή ένα Repeater, μέχρι πολύ μεγάλους χώρους που θα χρειαστούν πολλά Powerlines , Repeaters, Access Points ώστε να υπάρχει συνολική κάλυψη.

   

  mesh-networking-2.jpg.713977f7182367aab49bf860c51f8b69.jpg

   

  Μερικά από τα χαρακτηριστικά του Mesh Network σε συνδυασμό με τα FRITZ!

   

  • Μέσα από το FRITZ!Box μπορούμε να δούμε την τοπολογία του δικτύου μας. Όλες οι FRITZ συσκευές εμφανίζονται σε ένα ενιαίο σχέδιο. Με μία ματιά βλέπουμε που και πως έχει συνδεθεί η συσκευή μας, ποια συσκευή είναι και την Ip που έχει πάρει.
  • Αν υπάρχει αναβάθμιση για μία FRITZ συσκευή θα εμφανιστεί το κουμπί για να την κάνουμε Update. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για Firmware, δεν χρειάζεται να πάμε στο Web Interface της κάθε συσκευής για να γίνει το Update. Απλά πατάμε το Update και όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα.
  • Με την χρήση του Mesh και του WPS όλες οι ρυθμίσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στο FRITZ!Box θα περαστούν αυτόματα και στις υπόλοιπες πχ το Guest Network κτλ. Ταυτόχρονα θα υπάρχει ένα SSID. Όλο το δίκτυο και όλες οι συσκευές θα αποτελούν μέρος αυτού του δικτύου. Δεν χρειάζεται να αλλάζουμε δίκτυο κάθε φορά που μετακινούμαστε στο χώρο. Το Smart Roaming θα μας συνδέσει αυτόματα στο ασύρματο δίκτυο που έχει το καλύτερο σήμα.
  • Υποστηρίζονται οι τεχνολογίες Smart Steering, WiFi Steering και CrossBand Repeating. Όλα εύκολα και απλά.  Με απλά λόγια το FRITZ θα αποφασίσει με βάση το φόρτο του δικτύου και άλλες παραμέτρους αν μια Dual Band συσκευή θα πρέπει να αλλάξει Band για καλύτερη απόδοση του δικτύου. Και με το WiFi Steering αν έχουμε πολλαπλές συσκευές FRITZ, τότε η ασύρματη συσκευή μας θα συνδέεται κάθε φορά αυτόματα στο WiFi που έχει το καλύτερο σήμα ώστε να έχουμε μέγιστες αποδόσεις.

   

  large.large.crossband.jpg

   

  • Το Mesh δίκτυο μπορεί να αποτελείται από ένα FRITZ!Box και ένα FRITZ!Repeater για ένα μικρό χώρο μέχρι πολλά FRITZ!Repeaters, FRITZ!Powerlines για ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο.
  • Άτομα κάθε ηλικίας που δεν έχουν πολλές γνώσεις μπορούν εύκολα και απλά να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο στο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να κάνουν πολύπλοκες ρυθμίσεις ή να ζητήσουν βοήθεια από έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

  large.large.e17_fritzrepeater-6000-4-2.png.d3dc257e2bd24ff584b392effb0a0736.png

   

  Εγκατάσταση/Διαχείριση

   

  Η εγκατάσταση είναι πανεύκολη και τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, είναι τα παρακάτω:

  1. Σύνδεση το FRITZ!Repeater 1200 AX με μία διαθέσιμη πρίζα ρεύματος και περιμένουμε μέχρι να σταθεροποιηθεί το Led.

  2. Πατάμε το Connect κουμπί και το Led ξεκινάει να αναβοσβήνει.

  3. Ξεκινάμε την σύνδεση στο FRITZ!Box/Fritz!Repeater(cascade) ή σε οποιόδηποτε άλλο third party Modem,Router με το WPS κουμπί.

  4. Μόλις σταθεροποιηθεί αναμμένο το Led είμαστε έτοιμοι.

   

  large.interface.png

   

  Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε την διασύνδεση του FRITZ!Repeater 1200 AX με ένα Third Party Router (Zyxel) με την διαδικασία του WPS. Ακόμα και με την χρήση Third Party Router η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα λεπτό.

   

  Εναλλακτικά αν ο χρήστης επιθυμεί μπορεί να γίνει η παραμετροποίηση και χωρίς την χρηση του WPS.

  1. Συνδεόμαστε ασύρματα ή ενσύρματα με το Fritz!Repeater 1200 ΑΧ και στον browser ανοίγουμε την σελίδα http://fritz.repeater ή εναλλακτικά την IP 192.168.178.2

  2. Τρέχουμε τον Wizard όπου από εκεί μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε Wireless Bridge Mode ή Lan Bridge Mode. Στην περίπτωση του Lan Bridge Mode συνδέουμε την Gigabit Lan Port του FRITZ!Repeater 1200 AX με μία Lan Port του FRITZ!Box ή οποιουδήποτε άλλο Router. Αν έχουμε FRITZ!Box και συνδέσουμε τα FRITZ!Repeater και FRITZ!Box με Ethernet, αυτόματα γυρνάει σε Lan Bridge Mode πριν ανοίξουμε τον Wizard.

   

  Υπάρχει και δυνατότητα παραμετροποίησης του εξοπλισμού και από το Smartphone ή το Tablet μας. Επιπρόσθετα υπάρχουν πολλά apps για smartphones από την AVM ώστε να εκμεταλλευτούμε το FRITZ!Repeater ακόμα περισσότερο.

  Πχ FRITZ!App WLAN που θα μιλήσουμε παρακάτω για αυτό.

   

  large.large_app.png.38220c99362fde6f2ea10b027a72bcd7.png

   

  Web Interface

   

  Η Default IP για το Web Interface είναι η 192.168.178.2 ή εναλλακτικά το http://fritz.repeater , που μπορούμε να συνδεθούμε με Ethernet ή με WiFi. Την πρώτη φορά που θα συνδεθούμε θα ξεκινήσει αυτόματα ο Wizard για την παραμετροποίηση με απλά κατανοητά βήματα.

  Διαλέγουμε σε ποια γλώσσα θα εμφανίζεται το Interface και σε ποια χώρα βρισκόμαστε. Αφού κάνει επανεκκίνηση μπορούμε να συνεχίσουμε την παραμετροποίηση πχ να εισάγουμε κωδικό για το Web Interface, να παραμετροποιήσουμε το ασύρματο δίκτυο ή να δούμε αν υπάρχει νέο firmware.

  large.language.png

   

  Στην συνέχεια θα βρούμε μια πληθώρα επιλογών. Ας αναφέρουμε μερικές από αυτές

  • Παραμετροποίηση του ασύρματου δικτύου μας όσο και ενός Guest Network για τους φιλοξενούμενους, επισκέπτες ώστε να μην έχουν πρόσβαση στο υπόλοιπο δίκτυο.
  • Να κάνουμε Adopt όλες τις παραμέτρους για το WiFi, Guest Network κτλ από το FRITZ!Box. Αν η παραμετροποίηση γίνει με την χρήση του WPS τότε αυτόματα γίνονται Adopt όλες οι παραμέτροι.
  • Στην Gigabit Lan θύρα μπορούμε να συνδέσουμε οποιαδήποτε συσκευή δεν έχει WiFi πχ έναν αποκωδικοποιητή. Σε λειτουργία Lan Bridge θα χρειαστεί να έχουμε ένα switch αν θέλουμε να συνδέσουμε και συσκευές ενσύρματα.
  • Να συνδέσουμε δεύτερο FRITZ!Repeater είτε ασύρματα είτε ενσύρματα με το ήδη υπάρχον FRITZ!Repeater (cascade)
  • Υποστήριξη WPS. Το WPS είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να συνδέσουμε για παράδειγμα ένα Smartphone, ένα Powerline, ή ένα Repeater στο δίκτυο. Πατάμε το πλήκτρο Connect στο FRITZ!Repeater και μετά στην συσκευή που θέλουμε και μέσα σε δευτερόλεπτα έχουν συνδεθεί χωρίς περαιτέρω ρυθμίσεις.

   

  Web Interface επιλογές FRITZ!Repeater 1200 AX

   

  • Στο Overview υπάρχουν γενικές πληροφορίες για τους χρήστες που έχουν συνδεθεί, για το Firmware που έχει το FRITZ!Repeater όπως και για την διασύνδεση με το FRITZ!Box.
  • Στο Access to Home Network μπορούμε να αλλάξουμε την λειτουργία από Repeater σε Access Point και αντίστροφα.
  • Στο Network βλέπουμε όλους τους συνδεδεμένους χρήστες και επίσης ρυθμίζουμε το FRITZ!Repeater αν θα λάβει αυτόματη λήψη IP ή αν θα την δώσουμε εμείς.
  • Στο WiFi μπορούμε να δώσουμε διαφορετικό SSID και Passkey στο δίκτυο μας, να αλλάξουμε ασύρματο κανάλι, να προγραμματίσουμε ποιες ώρες θα είναι ενεργοποιημένο το WiFi όπως και ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Guest Network.
  • Στο System έχουμε το Event Log, το Energy Monitor για την κατανάλωση του FRITZ!Repeater,  Push Service για Notifications, Backup/Restore των ρυθμίσεων, Firmware Update, ορισμό Γλώσσας και κωδικού του Web Interface.
  • Στο Wizards υπάρχουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες ώστε να γίνει η αρχική ενεργοποίηση και όχι μόνο.

   

  FRITZ!App Wlan

   

  Τo FRITZ!App Wlan είναι ένα Application για Smartphones το οποίο μας προσφέρει αρκετές δυνατότητες για το ασύρματο δίκτυο. Μπορούμε να δούμε σε ποια συσκευή FRITZ! είμαστε συνδεδεμένοι και ας έχει όλο το δίκτυο το ίδιο SSID. Θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε αν το FRITZ!Repeater είναι στην κατάλληλη θέση για να πετύχουμε την μέγιστη ταχύτητα ή αν χρειάζεται να το μετακινήσουμε αλλού. Μας εμφανίζει ποιες συσκευές δεσμεύουν ποια κανάλια και επιπρόσθετα μας δίνεται η δυνατότητα να τρέξουμε μετρήσεις ταχύτητας στο WiFi. Με τις μετρήσεις αυτές θα γνωρίζουμε αν η συσκευή είναι στο σωστό σημείο σε σύγκριση με το FRITZ!Box ή το FRITZ!Repeater και ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί στα 2.4GHz και στα 5GΗz από εκείνο ακριβώς το σημείο.

  large.1802588168_appwlan(1).jpg

   

  Δοκιμές

   

  Αφού αναφέραμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά συνέχεια είχε να υποβάλουμε τo FRITZ!Repeater 1200 AX σε μερικές δοκιμασίες. Η Vdsl 110Mbit Download/11Mbit Upload λειτούργησε σταθερά και απροβλημάτιστα έχοντας συνδεθεί στο FRITZ!Repeater 1200 AX .Με ευκολία καταφέραμε στο WiFi και στα 5GΗz να τερματίσουμε την Vdsl γραμμή από το Laptop και το Smartphone.

   

  Speedtest από το Samsung Galaxy S20+. Vdsl 110Mbit Download/11Mbit Upload έχοντας συνδεθεί στο FRITZ!Repeater 1200 AX.

   

  large.speedtest(1).png

   

  Το Guest Network έγινε Adopt από το FRITZ!Box και ήταν έτοιμο για να δώσει πρόσβαση σε όποιον το χρειαζόταν. Υπάρχει η επιλογή για Guest Network με κωδικό για την περίπτωση πχ που θέλουμε να δώσουμε WiFi σε μια εταιρεία αλλά υπάρχει και η επιλογη για Open Network στην περίπτωση πχ μιας καφετέριας που δεν θέλουμε να υπάρχει κωδικός πρόσβασης. Όσα FRITZ!Repeater και να έχουμε είτε σε Wireless Bridge είτε σε Lan Bridge το Guest Network μπορεί να κάνει Adopt ώστε να μην χρειάζεται να παραμετροποιούμε κάθε φορά το ασύρματο δίκτυο.

   

  Συνδέσαμε στην Gigabit Lan θύρα του FRITZ!Repeater 1200 AX το ΕΟΝ ΒΟΧ ώστε να παρακολουθήσουμε μία ταινία. Δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα κατά την προβολή μιας ταινίας. Επίσης υποστηρίζει Band Steering. Όταν μία συσκευή υποστηρίζει και 2.4GHz αλλά και 5GHz, το FRITZ!Repeater 1200 AX μπορεί να καθορίσει σε ποιο από τα δύο Bands πρέπει να συνδεθεί η συσκευή για να έχει τις μέγιστες επιδόσεις. Τα 5GHz ναι μεν είναι καλύτερα στο θέμα της μέγιστης ταχύτητας αλλά τα 2.4GHz τα καταφέρνουν καλύτερα όταν πρέπει να διαπεράσουν ένα εμπόδιο σε αντάλλαγμα χαμηλότερες ταχύτητες.

  Επιπλέον το Band Steering αναλαμβάνει να αλλάξει το Band που έχει συνδεθεί μια συσκευή αν κρίνει ότι υπάρχει μεγάλο φόρτο σε αυτό για αποφυγή μειωμένης ταχύτητας. Δοκιμάσαμε να συνδέσουμε πολλές συσκευές (Smartphones, Tablets, Laptops) ταυτόχρονα στο WiFi και δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα.

   

  Κατεβάσαμε το FRITZ!App Wlan στο Samsung Galaxy S20+. Το συγκεκριμένο Smartphone υποστηρίζει Wi-Fi 6 οπότε και συνδέθηκε στα 1.1Gbps με το FRITZ!Repeater 1200 AX και με WPA3. Μέσα από το συγκεκριμένο App έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε Speedtest ώστε να δούμε την μέγιστη ταχύτητα που μπορούμε να πετύχουμε στο σημείο που βρισκόμαστε όπως και με την βοήθεια του App και του Led του FRITZ!Repeater αν το έχουμε τοποθετήσει σε σωστή απόσταση από το FRITZ!Box.

   

  Speedtest όπου έχουμε ταχύτητα περίπου στα 336 Mbit.

   

  large.1095597148_SpeedtestWlan.jpg

   

  Μία ακόμα λειτουργία που δοκιμάσαμε και ενδιαφέρει όσους έχουν δομημένη καλωδίωση είναι η παρακάτω.

  Συνδέσαμε το FRITZ!Box με το FRITZ!Repeater με Ethernet καλώδιο και το ορίσαμε ως Lan Bridge δηλαδή ως Access Point. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να το τοποθετήσουμε όπου θέλουμε χωρίς να χρειάζεται να είναι εντός εμβέλειας του FRITZ!Box. Και αν έχουμε παραπάνω από ένα FRITZ!Repeater μπορούμε και αυτό να το συνδέσουμε ως Lan Bridge είτε πάνω στο FRITZ!Box είτε ακόμα και πάνω στο FRITZ!Repeater (cascade). Σε αυτήν την υλοποίηση οι επιδόσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες αφού η διασύνδεση μεταξύ FRITZ!Repeater και FRITZ!Box γίνεται με ταχύτητες έως 1G.

   

  Στην περίπτωση του Access Point απλά συνδέουμε μια LAN του FRITZ!Box με την Gigabit LAN του FRITZ!Repeater 1200 AX. Στην περίπτωση του Repeater δεν χρειάζεται η επικοινωνία να είναι με καλώδιο Ethernet αλλά γίνεται ασύρματα. Οποιοδήποτε Mode και να διαλέξουμε οι ρυθμίσεις θα γίνουν Adopt χωρίς πρόβλημα αν φυσικά το επιθυμούμε εμείς. Το Adopt είναι μια ρύθμιση που μπορεί να απενεργοποιηθεί.

   

  Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι το FRITZ!Repeater αν λόγω απόστασης ή εμποδίων δεν καταφέρει να κάνει Link στα 5GHz αυτόματα δρομολογεί την κίνηση στα 2.4GHz. Παράλληλα με το Link στα 5GHz υπάρχει και Link στα 2.4GHz στις περισσότερες περιπτώσεις, που λειτουργεί επιπρόσθετα.

   

  Στην επόμενη δοκιμή αφού συνδεθήκαμε στο WiFi του FRITZ!Box αρχίσαμε να περπατάμε προς το FRITZ!Repeater για να δούμε αν και πόσο γρήγορα θα γίνει η εναλλαγή στο πιο δυνατό σήμα. Πράγματι εκεί που το σήμα είχε μειωθεί, το Smart Roaming ανέλαβε να μας συνδέσει στο FRITZ!Repeater που είχε καλύτερο σήμα. Η αλλαγή γίνεται ταχύτατα, και ο χρήστης δεν θα την αντιληφθεί πάρα μόνο από το ότι θα έχει ξανά δυνατό σήμα. Επαναλάβαμε την δοκιμή την ώρα που είχαμε ανοιχτό συνέχεια το Measure WiFi του FRITZ!App Wlan και στο γράφημα φαίνεται μια στιγμιαία πτώση της ταχύτητας μέχρι να γίνει η εναλλαγή. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω των χαρακτηριστικών του Mesh Network.

   

  Μπορούμε να πούμε ότι η κάλυψη του είναι πολύ καλή και καλύψαμε όλο το χώρο μαζί με τα μπαλκόνια με το FRITZ!Repeater 1200 AX και το FRITZ!Box χωρίς προβλήματα και στα 2 Bands.

   

  Ακόμα μια δοκιμή που έγινε ήταν να δοκιμάσουμε να κάνουμε Cascade ανάμεσα σε δύο FRITZ!Repeater 1200 AX και στο FRITZ!Box 7530 AX. Η ιδέα ήταν να δούμε αν θα καταφέρουμε να πετύχουμε την μέγιστη ταχύτητα της γραμμής μας VDSL 110Mbit/11 Mbit συνδέοντας το πρώτο FRITZ!Repeater 1200 AX με το FRITZ!Box 7530 AX και το δεύτερο FRITZ!Repeater 1200 AX με το πρώτο FRITZ!Repeater 1200 AX. Δοκιμάσαμε αυτό το σενάριο λαμβάνοντας υπόψιν ότι ένας χρήστης έχει ένα μεγάλο χώρο και για να τον καλύψει έπρεπε υποχρεωτικά να κάνει την αυτήν την διάταξη.

   

  Tο FRITZ!Repeater 1200 AX είναι συνδεδεμένο με το FRITZ!Box 7530 AX και στα δύο Bands και το FRITZ!Repeater 1200 AX είναι συνδεδεμένο επίσης και στα δύο Bands με το δεύτερο FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ. Η παραμετροποίηση του FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ γίνεται εύκολα με το WPS. Απλά αντί να πατήσουμε το WPS στο FRITZ!Box 7530 ΑΧ και στο δεύτερο FRITZ!Repeater 1200 πατάμε το WPS στα δύο FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ. Εξυπακούεται ότι και σε αυτή την περίπτωση όλες οι ρυθμίσεις που μπορεί να έχουμε κάνει στο FRITZ!Box θα μεταφερθούν κανονικά σε όλα τα FRITZ!Repeater. Η παραμετροποίηση μπορεί να γίνει και χωρίς την χρήση του WPS αν το επιθυμεί ο χρήστης ώστε να κάνει ένα πιο προχωρημένο και custom configuration. Αν συνδεθούμε στα Web Interface των FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ θα δούμε τo πρώτο FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ να είναι συνδεδεμένο με το FRITZ!Box 7530 AX και το δεύτερο FRITZ!Repeater 1200 AX με το πρώτο FRITZ!Repeater 1200 AX. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και μέσα από το κάθε FRITZ!Repeater μπορούμε να δούμε με ποια συσκευή έχει συνδεθεί. Βέβαια η πιο ωραία και αναλυτική απεικόνιση είναι μέσα από το FRITZ!Box.

  Αν τώρα ένας χρήστης έχει το FRITZ!Box στην μέση του χώρου και θέλει να δώσει Internet και δίκτυο δεξιά και αριστερά του χώρου αυτού, τότε μπορεί να συνδέσει τα δύο FRITZ!Repeater κατευθείαν με το FRITZ!Box. Αυτή θεωρείται και η ιδανικότερη λύση ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Όσα περισσότερα Hops περνάμε για να βγούμε στο Internet τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες για μικρότερες ταχύτητες και καθυστερήσεις ειδικά άμα τα Repeaters δεν είναι Dual ή Triple Band και δεν υποστηρίζουν μεγάλες ταχύτητες.

  Αν είχαμε ακόμα περισσότερα FRITZ!Repeaters θα μπορούσαμε να έχουμε δύο συνδεδεμένα με το FRITZ!Box και άλλα δύο για παράδειγμα συνδεδεμένα με τα FRITZ!Repeaters. Δεν υπάρχει περιορισμός στο τι μπορούμε να κάνουμε. Ότι συσκευή FRITZ και να βάλουμε στο δίκτυο μας είτε Repeater είτε Access Point είτε Powerline θα εμφανιστεί μέσα στο Mesh Networking. Και μπορούν να συνδεθούν όπως εμείς επιθυμούμε. Όπως θα μπορούσε το FRITZ!Repeater 1200 AX να είναι σε λειτουργία Access Point συνδεδεμένο με το FRITZ!BOX και το δεύτερο FRITZ!Repeater 1200 AX να είναι σε λειτουργία Wireless Bridge με το πρώτο FRITZ!Repeater 1200 AX. Ατελείωτοι συνδυασμοί.

  Αυτό που δοκιμάσαμε επίσης ήταν στην περίπτωση που το ένα FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ ήταν συνδεδεμένο με το άλλο FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ, να αποσυνδέσουμε από το ρεύμα το FRITZ!Repeater που συνδεόταν με το FRITZ!Box, κοινώς να διακόψουμε την συνέχεια του Mesh Network μας. Ένα από τα πλεονεκτήματα που δίνει το Mesh Networking είναι όταν ένα Node "πέσει" από το δίκτυο, να προσπαθήσει να βάλει άλλο Node στην θέση του (να γίνει εναλλακτικό Link μεταξύ των Nodes) ώστε να συνεχίζει να λειτουργεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, θα θέλαμε το δεύτερο FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ να σταματήσει να κάνει Link με το πρώτο FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ που "έπεσε" και να φτιάξει νέο Link με το FRITZ!Box 7530 ΑΧ. Για την δοκιμή το είχαμε εντός εμβέλειας του FRITZ!Box. Το FRITZ!Repeater 1200 ΑΧ μας έδειξε με το LED ότι έχασε το Connection και παρέμεινε έτσι για 20 λεπτά μήπως επανέλθει το Link. Εφόσον δεν επανήλθε ενεργοποιήθηκε η λειτουργία Self Healing όπου και έκανε εναλλακτικό Link με το FRITZ!Box 7530 ΑΧ και το δίκτυο μας συνέχισε να λειτουργεί κανονικά.

   

  Συμπεράσματα

   

  Το FRITZ!Repeater 1200 AX είναι ένα απλό στην χρήση αλλά παράλληλα ένα δυνατό Dual Band Repeater. Θα καλύψει τις ανάγκες μας είτε χρησιμοποιηθεί ως Access Point είτε ως Repeater. Λόγω του Mesh Networking και του LED η παραμετροποίηση μπορεί να γίνει πολύ εύκολα χωρίς να μπερδέψει τον χρήστη. Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες σε κάθε βήμα με επεξήγηση ενώ η τιμή του ξεκινάει στα 80 ευρώ με βάση το www.skroutz.gr. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για να επεκτείνει το WiFi δίκτυο μας ως Repeater ή ως Access Point. Στην περίπτωση του Access Point μπορεί αν χρειαστεί να αντικαταστήσει το υπάρχον WiFi που έχουμε πχ από το Vdsl/Adsl Modem Router, το οποίο ενδεχομένως να μην είναι Dual Band ή να μην έχει τις ταχύτητες που χρειαζόμαστε. Παρότι που ως Repeater μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε WiFi συσκευή, προτείνεται η χρήση του με FRITZ!Box για να κερδίσουμε τα μέγιστα, για να γίνουν όλες οι ρυθμίσεις πιο εύκολα όπως και να εκμεταλλευτούμε το Mesh Networking.

   

  large.large.fritz.png.762f1f92afbdf884ff9a1e3dd54bac61.png

   

  Επειδή η τεχνολογία προχωράει και όλο και περισσότερος κόσμος έχει πρόσβαση σε Vdsl2 αλλά και σε Ftth, το FRITZ!Repeater 1200 AX είναι πιο FutureProof αγορά από ένα Repeater που δεν είναι WiFi 6. Επίσης υπάρχουν ακόμα αρκετές δικτυακές συσκευές που δεν διαθέτουν WiFi ή το WiFi είναι Optional οπότε η ύπαρξη Ethernet Port είναι χρήσιμη.

   

  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά σενάρια και καταστάσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητα μας. Συγκριτικά με άλλα Repeater δίνει πολύ παραπάνω λειτουργίες όπως Guest Network, Mesh Networking, Band Steering, WiFi 6. Η παραμετροποίηση του δεν θα δυσκολέψει καθόλου τον χρήστη, ακόμα και αν οι γνώσεις του είναι περιορισμένες αφού με τον αρχικό Wizard που θα τρέξει αυτόματα, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να έχουμε Internet ενσύρματα και ασύρματα. Επιπρόσθετα λόγω του Mesh το troubleshooting γίνεται ακόμα πιο εύκολο αφού μπορούμε από το σχεδιάγραμμα να δούμε που υπάρχει το πρόβλημα.

   

  Το Internet μπορεί να διαμοιραστεί ενσύρματα σε μία κονσόλα, έναν αποκωδικοποιητή, ή ασύρματα σε Smartphones, Laptops και Tablets. Το WiFi 802.11ac και WiFi 6.0 είναι αρκετό για να υποστηρίξει Streaming σε μία Smart TV από μια συσκευή που βρίσκεται στο τοπικό μας δίκτυο. Το Dual Band WiFi 6 και η Gigabit Port θα ανταπεξέλθουν επιτυχώς στο μεγάλο φόρτο και το Guest Network θα είναι Up and Running σε ελάχιστο χρόνο για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες. Streaming,WiFi 6 κτλ όλα εκεί, σε ένα FRITZ!Repeater μαζεμένα, για να είναι η παραμετροποίηση πιο εύκολη με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ένα FRITZ!Repeater πολλά Features. Προσωπικά δοκιμάζοντας και αυτό το προϊόν της AVM μόνο θετικά λόγια μπορώ να πω, τόσο από την ποιότητα κατασκευής όσο και από τις δυνατότητες που προσφέρει. Έχοντας δοκιμάσει αρκετά Repeater, μπορώ να πω ότι είναι μια αγορά που αξίζει και που θα αφήσει ευχαριστημένο το χρήστη. Πολλοί ενδεχομένως να πουν ότι τα FRITZ! σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο ακριβά από άλλες λύσεις. Είναι απολύτως λογικό διότι η πληθώρα των Features, το ανεβάζει αρκετά πάνω από τον ανταγωνισμό και δικαιολογεί το κόστος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμα και παλαιότερα μοντέλα FRITZ, χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για διάφορες λειτουργίες σε ένα δίκτυο. Επίσης σε κάθε αναβάθμιση Firmware πέρα από διόρθωση κάποιων Bugs που μπορεί να υπάρχουν, προσθέτονται και καινούρια χαρακτηριστικά.

   

  Αυτό που συνεχίζει και μου κάνει θετική εντύπωση με τα FRITZ!, είναι η πληθώρα ρυθμίσεων και των διαφορετικών Modes. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αν αναβαθμίσουμε σε ένα πιο καινούριο μοντέλο, μπορούμε το προηγούμενο να το χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο. Για το FRITZ!Repeater, η τιμή παρότι φαίνεται υψηλή , στην πράξη δεν είναι. Αν κοιτάξουμε την αγορά θα δούμε ότι τα Router που υποστηρίζουν WiFi 6 είναι σχετικά ακριβά.

   

  Γιατί να διαλέξουμε τα συγκεκριμένα FRITZ!Repeater και όχι κάποιο άλλο προϊόν από έναν άλλο κατασκευαστή; Ο πρώτος λόγος είναι ότι αναβαθμίζονται για να μας προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες, όπως το Mesh Networking, στην έκδοση 7 του FRITZ!OS. Μπορούν ακόμα να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα προϊόντα της AVM για ένα ολοκληρωμένο δικτυακό περιβάλλον και για ένα Smart Home ενώ στηρίζονται στη δική τους πλατφόρμα FRITZ!OS.

   

  Η τελική απόφαση είναι δική σας. Εμείς είμαστε εδώ να λύσουμε τις απορίες σας.

  Επίσης να ενημερώσουμε ότι το FRITZ!OS 7.50 είναι διαθέσιμο για αρκετά FRITZ προϊόντα. Έχει περισσότερα από 150 νέα Features.

   

  fritz os 7.50.png

   

  Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε όλα τα FRITZ!Repeater που υπάρχουν και μία σύγκριση μεταξύ τους ώστε να δούμε ποιος θα καλύψει τις ανάγκες μας και τι προσφέρει το καθένα από αυτά.

   

  large.comparison.png

   

  Τα FRITZ!Repeater 6000 και 3000 AX είναι οι ναυαρχίδες για τον χρήστη που θέλει τα μέγιστα, αφού διαθέτουν Triple Radio και WiFi 6. Το FRITZ!Repeater 2400 διαθέτει Dual Radio αλλά ακόμα δεν υπάρχει η WiFi 6 έκδοση του. Το συν του 1200 AX συγκριτικά με το 3000/3000 ΑΧ και το 6000 είναι το compact μέγεθος του, αφού δεν διαθέτει ξεχωριστό τροφοδοτικό. Τα FRITZ!Repeater 1200/1200AX είναι ιδανικά ακόμα και για Vdsl2/Ftth 200Mbit απλά αν ο χρήστης μεταφέρει αρχεία ασύρματα θα έχει λίγο μικρότερες ταχύτητες. Και τελευταίο το FRITZ!Repeater 600 το οποίο θα το προτείναμε για τον χρήστη που διαθέτει Max Vdsl2 50Mbit εκτός αν δεν τον ενδιαφέρει να έχει την μέγιστη ταχύτητα της σύνδεσης του σε μια συσκευή. Η έλλειψη 5GHz είναι ένας μεγάλος περιορισμός αφού τα 2.4GHz δεν διαθέτουν μεγάλο Bandwidth και επιπλέον υπάρχουν πάρα πολλά δίκτυα στα 2.4GHz που προκαλούν παρεμβολές.

   

  To FRITZ! Lab είναι μια υποσελίδα στο site της AVM που απευθύνεται στους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν πρώτοι τα νέα Firmware που βγαίνουν για τα προϊόντα που έχουν στη κατοχή τους.

   

  large.large.fritz!lab.jpg.94db7825723a73eba6b943963c4778cd.jpg

   

  Στο παρακάτω Link μπορείτε να βρείτε το Review για τα FRITZ!Repeater 1200 και FRITZ!Repeater 600 που είναι δύο ακόμα μοντέλα της σειράς των FRITZ!Repeaters. Εδώ υπαρχει και το review για το FRITZ!Repeater 3000 και εδώ για το FRITZ!Repeater 6000. Αντίστοιχα εδώ είναι για το FRITZ!Repeater 2400.

   

  Έτσι λοιπόν, με βάση όλων όσων είπαμε παραπάνω, τα θετικά και αρνητικά συνοψίζονται ως εξής:

   

  large.large.large_Up.png.073206b55f575e5153f75636bf39cb8b.png.d6ecae50a3b2c04b7ea653f71865a663.png

   

  • WiFi 6, WPA 3

  • Υποστήριξη Mesh, Dual Mode (Wireless Bridge, Lan Bridge)

  • Εύχρηστο interface, πληθώρα Ports και ρυθμίσεων

  • Πέντε χρόνια εγγύηση

   

   

  large_down.png

   

  Αν το συνδέσετε πάνω σε πολύπριζο θα πιάσει παραπάνω από μία πρίζες.

   

   

   
   
   

   

   

   

   

  Ευχαριστούμε την AVM για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής.

  large.avm-banner.png

  Συντελεστές Review
  Reviewers: poulinos
  Photographers: poulinos
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:9
  Χρηστικότητα9.50
  Ποιότητα10
  Επιδόσεις9
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο Χρόνο9
  Απόδοση/Τιμή9
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardNo
  Design AwardNo
  Value for MoneyNo

  • Like 13
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Καλησπερα.

  Πολυ ομορφη παρουσιαση.

  Εχω το 5530 fiber σε 1gbps συνδεση.

  Εχω το 1200ΑΧ αλλα και το απλο 1200 μαζι.

   

  Υπαρχει περιπτωση το παλιοτερο 1200 να <ριχνει> την ποιοτητα-ταχυτητα σε ολο το δικτυο?

  Γιατι παρατηρω καποια θεματακια?Οταν ειμαι σε εκεινα τα δωματια.

   

  Επισης το 1200 ξαφνικα αλλαξε ονομα (Android)1200-1200.thumb.PNG.06f3d568cd470a16d9c1fd2594e6a6b4.PNG

  Link to comment
  Share on other sites

  23 hours ago, GeoF1 said:

  Καλησπερα.

  Πολυ ομορφη παρουσιαση.

  Εχω το 5530 fiber σε 1gbps συνδεση.

  Εχω το 1200ΑΧ αλλα και το απλο 1200 μαζι.

   

  Υπαρχει περιπτωση το παλιοτερο 1200 να <ριχνει> την ποιοτητα-ταχυτητα σε ολο το δικτυο?

  Γιατι παρατηρω καποια θεματακια?Οταν ειμαι σε εκεινα τα δωματια.

   

  Επισης το 1200 ξαφνικα αλλαξε ονομα (Android)1200-1200.thumb.PNG.06f3d568cd470a16d9c1fd2594e6a6b4.PNG

  to ενα fritz!repeater εχει κλειδωσει στα 720 και το δευτερο μαλλον λογω αποστασης παρα λογω οτι ειναι πιο παλιο εχει κλειδωσει στα 390. το ενα Repeater απο το αλλο ειναι ασχετο αφου και τα δυο παιρνουν απο το Fritz!box. το android καποιος το εβαλε αλλα μπορεις να το αλλαξεις ή να το μηδενισεις και να το ξανασεταρεις απο την αρχη.στην πραξη βεβαια δεν προκειται να παιξεις 720 Mbit στο πρωτο ουτε 390Mbit στο δευτερο. οι ταχυτητες θα ειναι μικροτερες.για σενα που εχεις 1 gbps μια καλη λυση ειναι να παιζουν ως access points και οχι ως repeaters. επισης οχι δεν πρεπει να σου ριχνει την ταχυτητα σε ολο το δικτυο.απλα αν συνδεθεις στο 1200 που εχει Link 390mbit οι ταχυτητες που πετυχαινεις θα ειναι μικροτερες απο το fritz!box αλλα και μικροτερες απο το 1200ax

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Σύνδεση Cosmote FTTH σε FritzBox 7590

  Την καλησπέρα μου σε όλους και όλες, Μόλις έγινε η ενεργοποίηση της οπτικής στο σπίτι αλλά δυστυχώς έγινε με το Speedport και θα ήθελα να ζητήσω την βοήθεια σας αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που να γνωρίζει πως θα μπορούσα να συνδέσω το FritzBox 7590. Ευχαριστώ πολύ.

  ckbond
  ckbond
  Δίκτυα 6

  Αναβαθμίσιμα-συναρμολογούμενα Framework laptops

  Αρκετές εταιρείες έχουν αποπειραθεί στο παρελθόν να παράξουν laptops που να είναι ανταγωνιστικά όταν κυκλοφορήσουν, αλλά να μπορούν να αναβαθμιστούν αρκετά ώστε μην χρειάζονται πέταμα μόλις παλιώσουν λίγο. Κατά κοινή ομολογία οι παλιότερες προσπάθειες δεν γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία: Κάποιες είχαν χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά, κάποιες ογκώδεις και δύσχρηστες κατασκευές, και οι περισσότερες τελικά "ξεφούσκωσαν" χωρίς να κάνουν μεγάλη εντύπωση.   Τα τελευταία χρόνια η Framework φαίνεται

  minast
  minast
  Φορητοί υπολογιστές 3

  Αναζήτηση παιχνιδιού

  Καλησπέρα παίδες, Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, ψάχνω εδώ και καιρό το Test drive unlimited 2. Το έχω βρει σε κάποια torent αλλά δε μου κάνει σωστά την εγκατάσταση. Το έψαξα και σε κάποια διαδικτυακά σημεία που αναφέρετε όπως epic games, gog κτλ αλλά δε το βρίσκω. Η αλήθεια είναι ότι το βρίσκω σε ένα κατάστημα στην Ελλάδα το οποίο θέλει 140 ευρώ. Ο πιτσιρικάς μου άρχισε να ασχολείται με τον υπολογιστή, του έβαλα το euro truck simulator  αλλά θέλει και κάτι σε αυτοκινητάκι. Βέβαια 140 ευρ

  moutsougoulis
  moutsougoulis
  PC Gaming 2

  Αγορά Mini PC Ryzen

  Καλημέρα παιδιά σκέφτομαι την αγορά ενός mini pc (κυρίως για θέμα εργονομίας) το οποίο θα το χρησιμοποιώ για πολλές ώρες και ως κύριο υπολογιστή. Competitors (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) Beelink SER6 PRO vs MinisForum HX99G: ================================================================================= 1. Beelink SER6 PRO - Ryzen 7 7735HS / Radeon 680M / 2x16gb DDR5 4800Mhz / 500Gb PCIe 4.0 M.2 --> Τιμή lowest που έχω δει 630ευρώ (με ΦΠΑ, αλλιώς από κίνα παίζει στα 530ευρ

  BasiliCeLew
  BasiliCeLew
  AMD Platform 20

  SOS Αγορά Chromebook

  Καλησπέρα! Ποιος μπορεί να με βοηθήσει στην επιλογή ενός Chromebook (170-230€) ??? Pleasee τα φώτα σας,είμαι εντελως άσχετη και το χρειάζομαι άμεσα μετά από ατύχημα που συνέβη με το παλιό μου λάπτοπ. Δεν καταλαβαίνω τίποτα σχεδόν από τα χαρακτηριστικά....θέλω απλή χρήση internet και οπωσδήποτε excel και ασύρματη σύνδεση με εκτυπωτή ...α και υποδοχή για microsd! Βλεπω ένα σωρό μάρκες, lenovo,asus, Samsung, ποια είναι η διαφορά τους..? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  Kater.mi
  Kater.mi
  Φορητοί υπολογιστές
×
×
 • Create New...