Jump to content



  • Antec High Current Pro Platinum 1000W review


    Η εταιρία Antec δε χρειάζεται συστάσεις, ειδικά όταν μιλάμε για τροφοδοτικά (PSUs), μιας και δραστηριοποιείται σε αυτό το χώρο για πάρα πολλά χρόνια και έχει να επιδείξει πλήθος αξιόλογων προϊόντων. Βέβαια τελευταία έχει πέσει σε μια αγρανάπαυση μιας και έχουμε αρκετό καιρό να δούμε κάτι πραγματικά νέο από αυτούς, αλλά ακούσαμε κάποιες φήμες για καινούρια high-end αλλά και χαμηλότερου κόστους PSUs, τους ερχόμενους μήνες. Θα περιμένουμε υπομονετικά μέχρι τότε να δούμε τι καλούδια ετοιμάζουν οι τεχνικοί της Antec, μαζί με τους τεχνικούς της OEM εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή των φρέσκων PSUs (πιθανών η Delta). Μέχρι τότε όμως η ναυαρχίδα των Antec PSUs είναι το High Current Pro 1000 (υπάρχει βέβαια και το 1200 αλλά αυτό δεν έχει Platinum efficiency), το οποίο και θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε λεπτομερώς σε αυτή τη δοκιμή. Το HCP-1000 διαθέτει Platinum efficiency και είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό μέλος της σειράς High Current Pro που φέρει αυτή την πιστοποίηση. Η εν λόγω σειρά, η οποία είναι μέχρι στιγμής και η κορυφαία της Antec, περιλαμβάνει τέσσερα μέλη με όλα εκτός του HCP-1000 να διαθέτουν Gold πιστοποίηση, δείχνοντας έτσι ότι έχουν γεράσει κάπως και χρήζουν ανανέωσης για να αντιμετωπίσουν τον αρκετά πιο φρέσκο ανταγωνισμό. Παραμένοντας στο HCP-1000 δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι οι πλήρες αποσπώμενες καλωδιώσεις που φέρει και επίσης τα πολλαπλά +12V rails, τα οποία σύμφωνα με την Antec προσφέρουν μεγάλη προστασία σε περίπτωση βραχυκυκλώματος. Βλέπετε την εποχή εκείνη η Antec ήταν φανατική οπαδός των PSUs με πολλαπλά rails, κάτι που δε συμμερίζονται η Corsair και η Seasonic. Για τον τελικό χρήστη πάντως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αν έχει γίνει φυσικά ορθή κατανομή των rails στην modular πλακέτα και δεδομένου ότι το όριο της σχετικής προστασίας (OCP - Over Current Protection) είναι αρκετά υψηλό για να μη δημιουργεί προβλήματα, ειδικά σε περιπτώσεις που το PSU τροφοδοτεί ιδιαίτερα ενεργοβόρα υποσυστήματα. Τέλος, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ίσως του HCP-1000 είναι ότι προέρχεται από τη μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής τροφοδοτικών, την Delta, η οποία είναι και ανάμεσα στις καλύτερες. Οπότε το HCP-1000 ξεφεύγει από την πεπατημένη (βλέπε Seasonic και Super Flower) και προσφέρει κάτι διαφορετικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό (Corsair, OCZ κτλ.) Εδώ να σημειώσουμε ότι δε βλέπουμε συχνά PSUs που κατασκευάζονται από την Delta, παρά μόνο σε servers κτλ. και αυτό διότι ο συγκεκριμένος OEM είναι πανάκριβος.

     

    psu_fan_close.jpg

     

    Τα κύρια χαρακτηριστικά του HCP-1000 παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Antec HCP-1000 Features & Specs
    Max. DC Output 1000W
    PFC
    Active PFC
    Efficiency
    80 Plus Platinum
    Operating temperature
    0°C ~ 50°C
    Protections
    Over Voltage Protection
    Under Voltage Protection
    Over Current Protection
    Over Power Protection
    Short Circuit Protection
    No Load Protection
    Over Temperature Protection
    Cooling
    135 mm Double Ball Bearing Fan (Delta AFB1312M)
    Dimensions
    150 mm (W) x 87 mm (H) x 190 mm (D)
    Weight
    2.4 kg
    Compliance
    ATX12V v2.31, EPS 2.92
    Warranty
    7 years
    Price at time of review
    (inc. 23% VAT)
    270€

     

    Το HCP-1000 φέρει την υψηλότερη πιστοποίηση αποδοτικότητας που υπάρχει μέχρι στιγμής (80 Plus Platinum) και επιπρόσθετα εξοπλίζεται με όλες τις διαθέσιμες προστασίες, έτσι ώστε να προστατεύεται τόσο το ίδιο αλλά και το σύστημα το οποίο τροφοδοτεί. Ο ανεμιστήρας του διαθέτει διπλά ρουλεμάν για αυξημένη αντοχή και κατασκευάζεται από την ίδια εταιρία που κατασκεύασε και το PSU, την Delta φυσικά, οπότε είναι άκρως ποιοτικός. Η συγκεκριμένη εταιρία σε όποιον τομέα και αν έχει εμπλακεί πάντα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την ποιότητα αλλά και τις επιδόσεις. Πολλοί από εσάς ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ για Delta PSUs, μιας και η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε retail κανάλια πώλησης και ασχολείται κυρίως με OEM, αλλά σίγουρα θα έχετε ακούσει για τους θρυλικούς Delta ανεμιστήρες με τις τρελές επιδόσεις αλλά και τον πραγματικά υψηλό θόρυβο. Οι διαστάσεις του PSU κάθε άλλο παρά μαζεμένες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μιας και το μήκος του φτάνει τα 19 εκατοστά. Οπότε πριν το αγοράσετε καλό είναι να σιγουρευτείτε ότι το κουτί του υπολογιστή σας μπορεί να το φιλοξενήσει. Τέλος, η εγγύηση αγγίζει τα εφτά χρόνια οπότε θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο για πραγματικά πολύ καιρό και η τιμή είναι κάπως αλμυρή, αλλά τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση ισχύει το "ότι πληρώνεις παίρνεις". Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του HCP-1000.

     

    Cables / Connectors
    Modular Cables
    ATX connector (550mm) 20+4 pin
    8 pin EPS12V connector (650mm) 1
    4+4 pin EPS12V / ATX12V connector (650mm) 1
    6+2 pin PCIe (540mm+100mm) 2
    6+2 pin PCIe (550mm+140mm) 4
    4 pin Molex (550mm+150mm+150mm) 3
    4 pin Molex (550mm+150mm+150mm) / FDD (+150mm) 3 / 1
    SATA (540mm+140mm+140mm) 9

     

    Ο αριθμός των PCIe connectors είναι αυτός που συναντούμε στα περισσότερα PSUs της κατηγορίας του 1 kW, αν και το συγκεκριμένο θα μπορούσε άνετα να τροφοδοτήσει δύο επιπλέον. Βέβαια μένουν κάποιες κενές θέσεις στην modular πλακέτα οπότε αν προμηθευτείτε τα κατάλληλα καλώδια μπορείτε εύκολα να ανεβάσετε τον αριθμό των διαθέσιμων PCIe connectors σε οχτώ. Όσον αφορά τους περιφερειακούς connectors, ο αριθμός τους είναι αρκετός για κάθε high-end σύστημα και θα χρειαστείτε περισσότερους μόνο αν στήσετε κάποιον storage server. Τώρα το μήκος της ATX καλωδίωσης ιδανικά θα έπρεπε να ήταν λίγο μεγαλύτερο και να έφτανε τουλάχιστον τα 60 cm, μιας και το συγκεκριμένο PSU κατά πάσα πιθανότητα θα τοποθετηθεί σε ένα full tower κουτί. Ευτυχώς η απόσταση ανάμεσα σε όλους τους connectors είναι αρκετή αν και σε ένα ζευγάρι PCIe είναι μόνο 10 cm, αλλά από την άλλη στις κάρτες γραφικών που διαθέτουν δύο υποδοχές τροφοδοσίας η απόσταση μεταξύ τους είναι αμελητέα. Τέλος, οι ATX, EPS και PCIe connectors χρησιμοποιούν παχύτερα καλώδια με διατομή AWG16 για την ελαχιστοποίηση των πτώσεων τάσεων σε μεγάλα φορτία ενώ όλοι οι υπόλοιποι connectors χρησιμοποιούν AWG18 αγωγούς, αυτούς δηλαδή που προτείνει το ATX πρότυπο στο πλείστο των περιπτώσεων. Το μόνο κακό των καλωδιώσεων που απαρτίζονται από παχύτερα καλώδια είναι ότι δεν είναι και τόσο εύκαμπτες, οπότε και θα δυσκολέψουν αρκετά τη διαδικασία του cable management, αλλά από την άλλη συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση των επιδόσεων ειδικά σε υψηλά φορτία. Ο τελευταίος πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες των επιμέρους rails του HCP-1000.

     

    Antec HCP-1000 Power Specs
    Rail 3.3V 5V 12V1 12V2 12V3 12V4 5VSB -12V
    Max. Power Amps 20 20 40 40 40 40 3 0.5
    Watts 130 1000 15 6
    Total Max. Power (W) 1000

     

    Ο μελλοντικός αγοραστής του HCP-1000 θα έχει στη διάθεση του τέσσερα πανίσχυρα +12V rails τα οποία σε συνδιασμό μπορούν να "δώσουν" μέχρι και 1 kW ισχύ, δηλαδή τη συνολική του PSU. Επίσης τα δευτερεύοντα rails είναι αρκούντως δυνατά για τις σημερινές απαιτήσεις και τέλος τα 5VSB θα έπρεπε να ήταν λίγο ισχυρότερα, δεδομένης της κατηγορίας που παίζει το HCP-1000. Πάντως και με τα τρία Amperes που μπορεί να αποδώσει το παραπάνω rail δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στο 99% των περιπτώσεων (εκτός και αν θέλετε να φορτίζεται 2-3 iPads ταυτόχρονα σε standby mode). Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να διακρίνετε το διαμοιρασμό των rails, στις υποδοχές της modular πλακέτας του HCP-1000. Σας παρέχουμε, όπως θα δείτε, την ιδανική συνδεσμολογία των καλωδίων για τον ορθή κατανομή των φορτίων στα rails.

     

    psu_modular_close-366858083.jpg?m=136641

     

    Το HCP-1000 έρχεται μέσα σε μια ευμεγέθη συσκευασία, στο μπροστινό μέρος της οποίας βρίσκουμε το όνομα της σειράς να τονίζεται με μεγάλα γράμματα. Στην πάνω αριστερή γωνία υπάρχουν τα σχετικά σήματα για την 80 Plus Platinum πιστοποίηση και την επταετή εγγύηση, ενώ στο κάτω μέρος η Antec δίνει περιγραφικά τα κύρια χαρακτηριστικά του PSU.

     

    box_front.jpgbox_front_close1.jpgbox_front_close2.jpgbox_front_close3.jpgbox_front_close4.jpg

     

    Στο πίσω μέρος της συσκευασίας δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά μια σύντομη περιγραφή των χαρακτηριστικών του HCP-1000 σε αρκετές γλώσσες, στις οποίες δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται τα Ελληνικά.

     

    box_rear.jpgbox_rear_close1.jpg

     

    Σε αυτή την πλευρά διακρίνουμε το εύρος της τάσης εισόδου (100 - 240VAC) που υποστηρίζει το PSU καθώς και τον πίνακα με τα χαρακτηριστικά των rails του.

     

    box_side1.jpgbox_side1_close1.jpgbox_side1_close2.jpgbox_side1_close3.jpg

     

    Εδώ η Antec επεξηγεί, συντόμως, τα πλεονεκτήματα χρήσης ενός υψηλής αποδοτικότητας τροφοδοτικού με το πιο σημαντικό από αυτά να έχει να κάνει φυσικά με τον μειωμένο λογαριασμό ρεύματος που θα πληρώνετε λόγο της χαμηλότερης κατανάλωσης έναντι ενός λιγότερου αποδοτικού τροφοδοτικού. Επίσης, σε αυτή την πλευρά δίνονται πληροφορίες και για τις καλωδιώσεις και τις υποδοχές που εξοπλίζουν το HCP-1000. Δυστυχώς δε γίνεται λόγος για τα μήκη αυτών.

     

    box_side2.jpgbox_side2_close1.jpgbox_side2_close2.jpg

     

    Εδώ υπάρχει ένα μικρό σχέδιο του τροφοδοτικού που παρέχει τις διαστάσεις του.

     

    box_top.jpgbox_top_close.jpg

     

    Στο πάνω μέρος του κουτιού θα βρείτε περιγραφές για μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά όπως η συμβατότητα με την Ευρωπαϊκή οδηγία ErP Lot 6 2013, τα stealth καλώδια και τις 16 pin υποδοχές, οι οποίες σύμφωνα με την Antec προσφέρουν μεγάλη ευελιξία.

     

    box_bottom.jpgbox_bottom_close1.jpgbox_bottom_close2.jpgbox_bottom_close3.jpg

     

    Αφρώδες προστατευτικά περιβάλλουν το τροφοδοτικό μέσα στη συσκευασία, παρέχοντας τη μέγιστη δυνατή προστασία. Σε ένα τόσο ακριβό PSU δεν περιμέναμε βέβαια κάτι λιγότερο. Επιπρόσθετα το PSU βρίσκεται μέσα σε μια υφασμάτινη θήκη, η οποία παρέχει έναν τόνο πολυτέλειας εκτός από την επιπλέον προστασία που προσφέρει. Τέλος, στο δεξί μέρος του κουτιού βρίσκουμε ένα πουγκί που περιέχει όλες τις καλωδιώσεις που συνοδεύουν το PSU.

     

    box_open1.jpgbox_open2.jpgbox_PSU_in_bag.jpg

     

    Τα παρελκόμενα περιλαμβάνουν το εγχειρίδιο χρήσης, το καλώδιο τροφοδοσίας, ένα σετ βίδες, μερικά Velcro straps και τις απαραίτητες αποσπώμενες καλωδιώσεις. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζονται οι καλωδιώσεις που παρείχε η Antec σε παλιότερα μοντέλα HCP-1000 και όχι αυτές του PSU της δοκιμής, που είναι όντως stealth.

     

    box_bundle.jpgbox_cables.jpg

     

    Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία και το φινίρισμα έχει μια σχεδόν γυαλιστερή υφή. Στο μπροστινό μέρος βρίσκουμε μια μικρή πλακέτα με το λογότυπο της Antec και έναν μικρό on/off διακόπτη δίπλα στην υποδοχή τροφοδοσίας. Στις δύο πλευρές υπάρχει το όνομα της σειράς με μικρά γράμματα και αυτό της Antec με αρκετά μεγαλύτερα, ενώ στο πίσω μέρος βρίσκεται η modular πλακέτα με το πλήθος υποδοχών για τις αποσπώμενες καλωδιώσεις. Η Antec ευτυχώς περιγράφει τα +12V rails που τροφοδοτούν την κάθε υποδοχή, έτσι ώστε να ξέρετε που θα κουμπώσετε το κάθε καλώδιο. Τέλος, η ταμπέλα με τα χαρακτηριστικά του PSU βρίσκεται στο κάτω μέρος του.

     

    psu_quarter_view.jpgpsu_front.jpgpsu_front_top.jpgpsu_side.jpgpsu_modular.jpgpsu_label.jpgpsu_fan.jpgpsu_standby2.jpgpsu_warranty_sticker.jpgpsu_detail.jpg

     

    Όπως ήδη προείπαμε στις προηγούμενες σελίδες, το HCP-1000 κατασκευάζεται από την Delta Electronics, έναν από τους κορυφαίους OEM τροφοδοτικών. Στο πρωτεύον μέρος του PSU βρίσκουμε μια full-bridge τοπολογία καθώς και έναν LLC μετατροπέα συντονισμού (resonant converter), ο οποίος ελαχιστοποιεί τις ενεργειακές/θερμικές απώλειες κατά το switching των κυρίων mosfets. Στο δευτερεύον μέρος του PSU χρησιμοποιείται μια σύγχρονη σχεδίαση όπου mosfets ανορθώνουν τα +12V και τα 5V και 3.3V παράγονται μέσω των +12V από δύο DC-DC μετατροπείς (converters).

     

    in_top1_small.jpgin_top2_small.jpgin_top3_small.jpgin_top4_small.jpg

     

    Η AC υποδοχή φιλοξενεί το πρώτο μέρος του transient φίλτρου, το οποίο περιλαμβάνει δύο Y και έναν X πυκνωτές. Στην κύρια πλακέτα βρίσκεται το δεύτερο μέρος του transient φίλτρου και πιο συγκεκριμένα τέσσερις Y και ένας X πυκνωτές, δύο CM πηνία και ένα βαρίστορ (MOV).

     

    in_transienta_small.jpgin_transientb_small.jpg

     

    Οι δύο παράλληλες γέφυρες ανόρθωσης ψύχονται από δύο μικρές ψύκτρες. Ο αριθμός μοντέλου των γεφυρών είναι LL25XB60 και σε συνδυασμό μπορούν να ανορθώσουν μέχρι και 50 A ρεύμα! Μπροστά ακριβώς από τις γέφυρες βρίσκουμε τον πυκνωτή εισόδου του APFC και δίπλα σε αυτόν υπάρχουν τρεις κατακόρυφες αντιστάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του διερχόμενου ρεύματος (current sense resistors).

     

    in_bridges_small.jpgin_bridges2_small.jpgin_bridges_current_sense_resistors_small

     

    Στο APFC χρησιμοποιούνται τρία AOTF27S60 mosfets και μία CREE C3D10060 δίοδος ενίσχυσης. Οι δύο παράλληλοι πυκνωτές εξομάλυνσης του APFC (bulk capacitors) προέρχονται από την κορυφαία Nippon Chemi-Con (450 V, 470 μF χωρητικότητα ο καθένας η 940 μF μαζί, 105°C, KMR σειρά). Ο ελεγκτής του PFC, ένα Champion CM6502S ολοκληρωμένο (IC), είναι εγκατεστημένος σε μια μικρή κατακόρυφη πλακέτα. Ο συγκεκριμένος χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερα υψηλής αποδοτικότητας τροφοδοτικά (Platinum).

     

    in_PFC_side_small.jpgin_PFC_fets_diode_small.jpgin_PFC_caps1_small.jpgin_PFC_caps2_small.jpgin_CM6502_PCB_small.jpgin_CM6502_small.jpg

     

    Το NTC θερμίστορ που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία παρέχει προστασία από υψηλά ρεύματα εκκίνησης. Δίπλα του υπάρχει ένας ηλεκτρομαγνητικός ρελές που φροντίζει να το απομονώνει από το κύκλωμα, μόλις ολοκληρωθεί η φάση της εκκίνησης και οι πυκνωτές του APFC, οι κύριοι υπεύθυνοι για τα υψηλά ρεύματα εκκίνησης, είναι πλήρως φορτισμένοι.

     

    in_thermistor_small.jpg

     

    Ο standby PWM ελεγκτής είναι ένα TNY280PG IC.

     

    in_TNY280_small.jpg

     

    Τα τέσσερα κύρια switching fets βρίσκονται τοποθετημένα σε μία full bridge τοπολογία, η οποία είναι ότι το καλύτερο από πλευράς αποδοτικότητας και ισχύος. Επιπλέον βοήθεια παρέχει ένας LLC resonant converter, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ενεργειακές απώλειες και να ενισχύεται η αποδοτικότητα.

     

    in_main_fets_small.jpgin_main_fets_heatsink_small.jpg

     

    Ο κύριος μετασχηματιστής χρησιμοποιεί μια ειδική σχεδίαση η οποία του χαρίζει μικρές διαστάσεις και επιπρόσθετα επιτρέπει τα mosfets που ανορθώνουν τα +12V να βρίσκονται τοποθετημένα ακριβώς πάνω του, έτσι ώστε να μην υπάρχουν θερμικές απώλειες λόγο μεταφοράς ενέργειας. Δίπλα στον μετασχηματιστή βρίσκουμε ένα UCC27324 IC, το οποίο οδηγεί/ελέγχει τα low side mosfets. Όπως βλέπετε μια μικρή ψύκτρα βρίσκεται κολλημένη πάνω στα mosfets των +12V, έτσι ώστε να μην υπερθερμαίνονται. Επίσης, δύο σειρές από Chemi-Con πολυμερικούς πυκνωτές μαζί με μερικούς ηλεκτρολυτικούς της ίδιας εταιρίας, φιλτράρουν το ripple στα +12V.

     

    in_main_transformer_top_small.jpgin_main_transformer_side_small.jpgin_main_transformer_12V_heatsink_small.jin_secondary_caps1_small.jpgin_secondary_caps2_small.jpgin_secondary_caps3_small.jpgin_secondary_caps4_small.jpg

     

    Οι δύο DC-DC μετατροπείς βρίσκονται τοποθετημένοι σε μία πλακέτα ακριβώς πίσω από την modular. Δύο μεταλλικά ελάσματα μεταφέρουν τα +12V και τη γείωση στη συγκεκριμένη πλακέτα και στη συνέχεια δύο ζευγάρια από mosfets χρησιμοποιούνται από κάθε DC-DC converter για να παράξουν τα δευτερεύοντα rails (5V και 3.3V). Εκτός από πολλούς πολυμερικούς πυκνωτές βρίσκουμε και δύο ηλεκτρολυτικούς της Rubycon, για το φιλτράρισμα του ripple. Πραγματικά κορυφαίος συνδυασμός! Τέλος, η εν λόγω πλακέτα συνδέεται με την modular μέσω τεσσάρων μεταλλικών ελασμάτων που βρίσκονται στο πάνω μέρος της.

     

    in_VRMs_small.jpgin_VRMs1_small.jpgin_VRMs2_small.jpgin_VRMs_bus_bars_main_small.jpgin_VRMs_PCB_bus_bars_small.jpg

     

    Στην modular πλακέτα συναντούμε πολλούς ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές της Rubycon, οι οποίοι φιλτράρουν όλες τις DC εξόδους. Επίσης τα +12V μεταφέρονται στην παραπάνω πλακέτα μέσω τεσσάρων μεταλλικών ελασμάτων που εντοπίζονται στο κάτω μέρος της, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ενεργειακές απώλειες αλλά και οι πτώσεις τάσεις από τη μεταφορά υψηλών ρευμάτων.

     

    in_modular_PCB_small.jpgin_modular_PCB_close1_small.jpgin_modular_PCB_close2_small.jpgin_modular_PCB_bus_bars1_small.jpgin_modular_PCB_bus_bars2_small.jpgin_modular_PCB_bus_bars3_small.jpg

     

    Στο παρακάτω PCB βρίσκεται το ολοκληρωμένο που αναλαμβάνει όλες τις προστασίες του PSU. Πρόκειται για ένα DWA103N, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης και στο HCP-1200. Εκτός από το παραπάνω ολοκληρωμένο και ένα AS339 υποβοηθά κυρίως για την προστασία OCP (Over Current Protection).

     

    in_SV_IC_front_small.jpgin_SV_IC_PCB_small.jpg

     

    Η ποιότητα των κολλήσεων είναι ίσως η καλύτερη που έχουμε αντικρίσει. Η Delta πραγματικά δεν πιάνεται σε αυτό τον τομέα και αποδεικνύει περίτρανα γιατί θεωρείται ίσως ο κορυφαίος OEM τροφοδοτικών. Αν δείξετε αυτή την πλακέτα σε έναν ηλεκτρονικό θα την κοιτάει όπως αντικρίζει ένας καλλιτέχνης ένα πίνακα του Da Vinci. Τέλος, σε αυτή την πλευρά της πλακέτας βρίσκουμε και τον LLC resonant ελεγκτή ο οποίος είναι ένα CM6901X ολοκληρωμένο της Champion. Το συγκεκριμένο IC λειτουργεί τα κύρια switching fets σε PWM mode σε χαμηλά φορτία και σε FM mode σε υψηλότερα, οπότε και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο, αποφεύγοντας όμως να κάνει το ίδιο και για τα μειονεκτήματα τους.

     

    in_main_PCB_small.jpgin_main_PCB_close1_small.jpgin_main_PCB_close2_small.jpgin_main_PCB_close3_small.jpgin_main_PCB_close4_small.jpgin_main_PCB_CM6901X_small.jpg

     

    Αφού η Delta είναι μια από τις καλύτερες κατασκευάστριες ανεμιστήρων δεν υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιηθεί μια διαφορετικής μάρκας ανεμιστήρας στο HCP-1000. Ο συγκεκριμένος χρησιμοποιεί διπλά ρουλεμάν για αυξημένη αντοχή και είναι σχετικά χαμηλών στροφών. Ο κωδικός του μοντέλου του είναι AFB1312M (135 mm, 12 V, 0.38 A) και σε χαμηλότερα φορτία λειτουργεί σε μικρές ταχύτητες, οπότε και εκλύει χαμηλό θόρυβο.

     

    in_fan_small.jpg

     

    Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δύο Chroma 6314A mainframes, δύο παλμογράφων Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους ο καθένας, ενός παλμογράφου Rigol DS1052E (hacked to DS1102E), ενός Picotech TC-08 thermocouple data logger με οκτώ κανάλια, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Yokogawa WT210) και ενός ειδικά διαμορφωμένου ξύλινου κουτιού που με τη βοήθεια των κατάλληλων πηγών θερμότητας παίζει το ρόλο του Hot Box. Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του HCP-1000 (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Το φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχεί σε 20%, 40%, 50%, 60%, 80%,100% και 110% του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 2Α και μετέπειτα θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail.

     

    Voltage Regulation & Efficiency Tests
    Antec HCP-1000
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Temps (In/Out) PF/AC Volts
    1 14.516A 1.992A 1.999A 0.994A 199.72 90.62% 40.42°C 0.910
    12.275V 5.005V 3.297V 5.008V 220.40 43.08°C 229.9V
    2 29.402A 4.011A 4.016A 1.200A 399.61 93.10% 40.99°C 0.952
    12.259V 4.985V 3.284V 4.990V 429.25 45.44°C 230.0V
    3 36.748A 5.015A 5.033A 1.608A 499.55 93.31% 41.56°C 0.964
    12.249V 4.975V 3.276V 4.968V 535.37 47.28°C 229.9V
    4 44.103A 6.036A 6.054A 2.019A 599.45 93.34% 42.67°C 0.969
    12.237V 4.967V 3.270V 4.946V 642.20 49.48°C 229.9V
    5 59.023A 8.080A 8.108A 2.439A 799.34 93.01% 43.95°C 0.976
    12.215V 4.949V 3.255V 4.917V 859.40 51.24°C 229.8V
    6 74.575A 9.116A 9.157A 3.071A 999.10 92.40% 44.92°C 0.981
    12.195V 4.933V 3.243V 4.882V 1081.25 53.29°C 229.8V
    7 82.849A 9.125A 9.170A 3.074A 1099.09 92.14% 46.11°C 0.983
    12.184V 4.928V 3.238V 4.877V 1192.90 54.95°C 229.7V
    CL1 1.963A 16.013A 16.004A 0.501A 158.08 84.64% 44.41°C 0.896
    12.267V 4.948V 3.265V 5.020V 186.76 50.79°C 230.2V
    CL2 83.254A 1.001A 1.003A 1.002A 1028.43 92.74% 44.94°C 0.982
    12.194V 4.962V 3.263V 4.981V 1109.00 53.47°C 229.8V

     

    Αυτή τη φορά δεν μπορέσαμε να πάρουμε μετρήσεις από το κύκλωμα που ελέγχει τις στροφές του ανεμιστήρα, λόγο μιας ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου που το καθιστούσε ασύμβατο με τη μέθοδο μας. Πάντως σε γενικές γραμμές ο ανεμιστήρας είναι αρκετά ήσυχος και μόνο όταν ζορίσαμε άγρια το PSU ανέβασε στροφές, χωρίς πάντως να γίνεται ενοχλητικός τουλάχιστον για τα δικά μας αυτιά. Όσον αφορά τις επιδόσεις του HCP-1000 στις παραπάνω δοκιμές, η αποδοτικότητα με 20% φορτίο δεν είναι και τόσο υψηλή σε σχέση πάντα με άλλα Platinum 1 kW PSUs που έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν, αλλά στη συνέχεια πραγματικά εκτοξεύεται και παραμένει ιδιαίτερα υψηλή μέχρι τέλους, ακόμη και στο τελευταίο τεστ που ζορίσαμε το PSU πέρα από τα επίσημα όρια του (overpower test). Επίσης, η διακύμανση σε όλες τις τάσεις (voltage regulation) είναι μικρή και ειδικά στα +12V είναι μικρότερη του 1%, κάτι που συναντάται μόνο σε κορυφαία τροφοδοτικά. Επιπρόσθετα οι υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας, στις οποίες πραγματοποιήσαμε όλες τις δοκιμές μας, δεν έδειξαν να επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο τις επιδόσεις του HCP-1000, κάτι φυσικό μιας και η ίδια η Delta εγγυάται ότι μπορεί να λειτουργήσει σε μέγιστη ισχύ συνεχώς ακόμη και στους 50°C. Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του HCP-1000 σε πολύ μικρά φορτία τα οποία είναι αρκετά μικρότερα από το 20% της συνολικής του ισχύς, το μικρότερο ποσοστό φορτίου δηλαδή που ορίζει το πρότυπο 80 Plus. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W.

     

    Efficiency at Low Loads
    Antec HCP-1000
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 1.803A 1.993A 1.994A 0.194A 39.70 72.35% 0.643
    12.280V 5.013V 3.305V 5.049V 54.87 230.1V
    2 3.352A 1.992A 1.995A 0.396A 59.74 79.88% 0.730
    12.282V 5.012V 3.303V 5.040V 74.79 230.2V
    3 4.901A 1.992A 1.996A 5.031A 79.75 83.66% 0.785
    12.282V 5.010V 3.302V 5.031V 95.33 230.1V
    4 6.444A 1.993A 1.997A 0.796A 99.71 85.79% 0.824
    12.281V 5.009V 3.302V 5.021V 116.22 230.0V

     

     

    Σε χαμηλά φορτία το HCP-1000 τα πάει αρκετά καλά, δεδομένης της κατηγορίας του. Σε δύο από τις τέσσερις δοκιμές κατάφερε και ξεπέρασε το όριο του 80% και ακόμη και με 40 W φορτίο πέρασε με άνεση το 70% αποδοτικότητας. Βέβαια άλλα Platinum τροφοδοτικά με παρόμοια ισχύ και πιστοποίηση αποδοτικότητας τα πήγαν ακόμη καλύτερα σε αυτό τον τομέα, αλλά αυτό δε μειώνει σε καμιά περίπτωση τη συνολική επίδοση που επέτυχε το HCP-1000. Απλά η Antec έδωσε μεγαλύτερη σημασία στα τυπικά φορτία (40-60%) και προσπάθησε να επιτύχει όσο το δυνατόν υψηλότερη αποδοτικότητα εκεί, χάνοντας λίγο στα χαμηλότερα (φορτία). Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).

     

     

    Idle / Standby
    Antec HCP-1000
    Mode 12V 5V 3.3V 5VSB Watts PF/AC Volts
    Idle 12.280V 5.008V 3.309V 5.064V 7.66 0.167
    230.8V
    Standby 0.16 0.005
    230.9V

     

     

    Με μόλις 0.16 W κατανάλωση σε standby mode το HCP-1000 υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της πρόσφατης, σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας (ErP Lot 6 2013). Αυτό σημαίνει ότι λιγότερη ενέργεια πάει χαμένη κάτι που ωφελεί όχι μόνο την τσέπη σας, αλλά κυρίως το περιβάλλον. Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.

     

     

    5VSB Efficiency
    Antec HCP-1000
    Test # 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 0.101A 0.51 72.86% 0.017
    5.059V 0.70 230.9V
    2 0.252A 1.27 78.88% 0.039
    5.052V 1.61 230.7V
    3 1.002A 5.03 82.06% 0.138
    5.018V 6.13 230.5V
    4 3.002A 14.80 81.72% 0.296
    4.929V 18.11 230.7V

     

    Το κύκλωμα των 5VSB είναι ιδιαίτερα αποδοτικό και κατάφερε σε δύο δοκιμές να ξεπεράσει το όριο του 80%, κάτι όχι και τόσο εύκολο για το συγκεκριμένο rail. Ακόμη και με μόλις 0.1 A φορτίο η αποδοτικότητα ξεπερνάει το 70%, ενώ το ανάλογο κάτω όριο είναι το 50%. Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του HCP-1000 σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 20-110% (tests#1-7) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η παρέκκλιση όλων των rails(σε ποσοστό %) και στα επόμενα έξι γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-6, καθώς και ο εκλυόμενος θόρυβος του ανεμιστήρα με την ταχύτητα των στροφών του σε όλο το εύρος λειτουργίας του PSU.

     

    Efficiency & Voltage Regulation Charts
    Antec HCP-1000
    Efficiency Voltage Variations Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    12V Rail Chart 5V Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    3.3V Rail Chart 5VSB Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    Delta Temperature
    Volt_efficiency_Tests

     

    Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (10Α στα +12V, 5Α στα 5V, 5A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 200 ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.

     

    Advanced Transient Response Charts
    Antec HCP-1000
    20% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    50% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    Advanced Transient Response 20%
    Voltage Before After Change Pass/Fail
    12V 12.273V 12.208V 0.53% Pass
    5V 5.003V 4.920V 1.66% Pass
    3.3V 3.299V 3.195V 3.15% Pass
    5VSB 5.008V 4.947V 1.22% Pass
    Advanced Transient Response 50%
    Voltage Before After Change Pass/Fail
    12V 12.244V 12.176V 0.56% Pass
    5V 4.975V 4.893V 1.65% Pass
    3.3V 3.277V 3.175V 3.11% Pass
    5VSB 4.968V 4.900V 1.37% Pass

     

    Πολύ καλή η συμπεριφορά του HCP-1000 σε δυναμικά φορτία, με το +12V rail να σημειώνει πραγματικά άριστες επιδόσεις, δείχνοντας την υποδειγματική σχεδίαση του κυκλώματος του. Μόνο τα 3.3V ξεφεύγουν από το 3% εύρος διακύμανσης αλλά για μικρό ποσοστό. Κυρίως η χαμηλή αρχική τους τάση ευθύνεται για την πτώση κάτω από τα 3.2 V και στις δύο δοκιμές. Βέβαια αυτό συμβαίνει για μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου και με αρκετά μεγάλο φορτίο, για το συγκεκριμένο rail. Ακολουθούν τα αντίστοιχα screenshots τα οποία πήραμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών.

     

    Advanced Transient Response Oscilloscope Screenshots
    Antec HCP-1000
    20% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests
    50% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

    Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU (στο Fagana) και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).

     

    Turn On Transient Response Tests
    Antec HCP-1000
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

    Εδώ μία μικρή μόνο αιχμή σημειώθηκε στα 5VSB, η οποία όμως είναι πάρα πολύ κοντά στην κανονική τάση του συγκεκριμένου rail οπότε και δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία. Στα +12V οι κυματομορφές είναι ομαλές και δεν σημειώνουν καμιά αιχμή. Είχαμε καιρό να δούμε τόσο καλές επιδόσεις στα +12V, σε αυτές τις δοκιμές. Για άλλη μια φορά η Delta έδειξε τα δόντια της στον ανταγωνισμό. Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα και στο χρόνο που μπορεί να κρατήσει το PSU τις τάσεις τους εντός ορίων, σε περίπτωση που κοπεί απότομα η τάση τροφοδοσίας. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται "hold-up time" και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 16 ms με το τροφοδοτικό να λειτουργεί με πλήρες φορτίο. Στο παρακάτω screenshot, με μπλε διακρίνεται η κυματομορφή της τάσης του δικτύου και με κίτρινο το Power Ok σήμα του τροφοδοτικού το οποίο από 5V πέφτει σε 0V, μόλις κάποια από τις τάσεις του PSU πέσει κάτω από το 95% της ονομαστικής/κανονικής τιμής της.

     

    hold_up_time.jpg

     

    Ο χρόνος που μπόρεσε να κρατήσει το HCP-1000 τις τάσεις του εντός τον καθορισμένων ορίων σε αυτή τη δοκιμή είναι κατά τι μικρότερος από αυτόν που προβλέπει το όριο ATX. Εδώ για πραγματικά λιγοστά ms χάνει το όριο το HCP-1000, οπότε θα αφαιρέσουμε μερικούς βαθμούς απόδοσης από τη συνολική βαθμολογία του. Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του HCP-1000. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.

     

    Ripple Measurements
    Antec HCP-1000
    Test 12V 5V 3.3V 5VSB Pass/Fail
    20% Load 16.1 mV 10.4 mV 9.7 mV 15.1 mV Pass
    40% Load 19.8 mV 12.1 mV 11.9 mV 16.4 mV Pass
    50% Load 21.3 mV 12.5 mV 10.6 mV 17.2 mV Pass
    60% Load 22.2 mV 12.2 mV 11.8 mV 17.1 mV Pass
    80% Load 24.9 mV 16.1 mV 18.4 mV 17.9 mV Pass
    100% Load 27.1 mV 15.2 mV 13.3 mV 20.0 mV Pass
    110% Load 28.4 mV 15.4 mV 13.4 mV 19.7 mV Pass
    Crossload 1 24.0 mV 11.9 mV 11.7 mV 18.5 mV Pass
    Crossload 2 18.5 mV 13.8 mV 10.9 mV 16.8 mV Pass

     

    Delta και ripple είναι δύο λέξεις που απλά δεν πάνε μαζί. Το αποτέλεσμα κορυφαίας σχεδίασης και άκρως ποιοτικών υλικών είναι αυτό που βλέπετε στον παραπάνω πίνακα. Όλες οι γραμμές είναι πεντακάθαρες από AC διακυμάνσεις της τάσης (δηλαδή ripple), οπότε δεν πρόκειται να ζορίσουν σε καμιά περίπτωση τα ευαίσθητα εξαρτήματα των υποσυστημάτων που θα τροφοδοτήσουν και επιπλέον θα επιτρέψουν το μέγιστο υπερχρονισμό των ανάλογων κυκλωμάτων, για όσους επιδίδονται στο σχετικό άθλημα (overclock). Άλλωστε εξαρχής τα high-end Antec PSUs ήταν τα αγαπημένα εργαλεία των απανταχού overclockers. Έτσι και το HCP-1000 τιμά αυτή την παράδοση. Ακολουθούν μερικά screenshots από τις μετρήσεις ripple.

     

    Ripple Oscilloscope Screenshots
    Antec HCP-1000
    Full Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    110% Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL1 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL2 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
     
     
     

     

    Ο συνδυασμός Antec και Delta είναι φονικός, τουλάχιστον για τον ανταγωνισμό. Τη στιγμή που άλλες εταιρίες χρησιμοποιούν συνεχώς τους ίδιους και ίδιους κατασκευαστές και απλά βγάζουν στην αγορά τροφοδοτικά με διαφορετικές ταμπέλες αλλά παρόμοια χαρακτηριστικά, η Antec τόλμησε να προσεγγίσει πάλι την Delta και να προσφέρει ένα πραγματικά κορυφαίο PSU που χρησιμοποιεί μια πρωτοπόρα σχεδίαση και ότι το καλύτερο από πλευράς υλικών, αλλά και ποιότητας κατασκευής. Βλέπετε η Delta είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τροφοδοτικών στον κόσμο με πολλές R&D (Research and Development) ομάδες να δουλεύουν παράλληλα έχοντας στη διάθεση τους ότι χρειάζονται για να σχεδιάσουν κορυφαία τροφοδοτικά. Αν και το HCP-1000 δεν είναι καινούριο PSU, μιας και πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, ακόμη καταφέρνει και συναγωνίζεται άνετα τις επιδόσεις ακόμη και των ψηφιακά ελεγχόμενων αντιπάλων του (Corsair AXi). Όποιος επιλέξει το HCP-1000, εκτός από τις εντυπωσιακές επιδόσεις του θα αποκτήσει την κορυφαία υποστήριξη της Antec, αν και με αυτή την ποιότητα υλικών που χρησιμοποιεί το εν λόγω PSU αμφιβάλω αν ποτέ θα τη χρειαστεί. Γι'αυτό το λόγο άλλωστε η Antec παρέχει και εφτά χρόνια εγγύηση στο HCP-1000. Επιπρόσθετα ο σχετικά ήσυχος ανεμιστήρας θα ικανοποιήσει τους χρήστες που επιθυμούν ένα δυνατό τροφοδοτικό που δεν παίρνει αυτιά. Βέβαια στον τομέα της ησυχίας σίγουρα δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον semi-passive ανταγωνισμό (βλέπε Super Flower Golden King 1000W), όπου ο ανεμιστήρας λειτουργεί μόνο όταν πραγματικά χρειαστεί, αλλά ο ανταγωνισμός βρίσκεται ακόμη πολύ μακρυά από το να επιτύχει την ποιότητα κατασκευής της Delta, η οποία σήμερα θεωρείται ως η καλύτερη ανάμεσα στους OEM κατασκευαστές με μόνο άξιο αντίπαλο τις υλοποιήσεις της Flextronics (Corsair AXi). To Antec HCP-1000 κοστίζει στην Ελλάδα 270€ (συμπεριλαμβανόμενου 23% ΦΠΑ). Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Απέδωσε άνετα τη μέγιστη ισχύ του στους 45°C
    • Σταθερότητα τάσεων (voltage regulation)
    • Χαμηλό ripple σε όλες τις DC εξόδους
    • Ιδιαίτερα υψηλή αποδοτικότητα σε μεγάλο εύρος λειτουργίας
    • Πολύ καλές επιδόσεις σε όλα τα Transient tests
    • Χρησιμοποιεί μόνο Ιαπωνικής κατασκευής πυκνωτές
    • Κορυφαία ποιότητα κατασκευής
    • Ήσυχη λειτουργία σε χαμηλότερα φορτία
    • Όλες οι καλωδιώσεις είναι αποσπώμενες και stealth

     

    Μειονεκτήματα

    • Το 5VSB rail θα μπορούσε να ήταν δυνατότερο
    • Κάπως χαμηλή αποδοτικότητα με 20% φορτίο (σε σύγκριση με άλλα Platinum PSUs)

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το HCP-1000 είναι:

     

    Antec_HCP_1000.png

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα PSU review. Ευχαριστούμε θερμά την Antec για τη διάθεση του δείγματος.

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • κλωνοποίηση δίσκου

    χαιρετώ όλους,   πρόκειται να κάνω κλωνοποίηση ενός δίσκου μου των 250 gb   ο δίσκος έχει ελευθερα τα 144 gb   το θέμα είναι ότι ο άλλος δίσκος είναι των 160 gb και δεν ξέρω εάν η κλωνοποίηση μπορεί να γίνει  χωρίς προβλήματα  

    nikonick
    nikonick
    Γενικά για Η/Υ 2

    Περίεργο πρόβλημα με εξωτερικούς δίσκους SSD

    Καλησπέρα παιδιά, έχω φτιάξει ένα νέο σύστημα με AMD επεξεργαστή αυτή τη φορά είναι το σύστημα στην υπογραφή, το πρόβλημα τώρα που υπάρχει είναι ότι χάνει τον εξωτερικό τον δίσκο ssd αυτό το κάνει και με τους 3 δίσκους που έχω έναν silicon power 250gb και οι άλλοι 2 είναι samsung qvo από 1tb ο καθένας, ξαφνικά εκεί που έγραφε στον έναν Samsung έβγαλε ένα σφάλμα το αρχείο δεν μπορεί να γραφτεί λέω θα χάλασε η θήκη η εξωτερική, πήγα προληπτικά και πήρα άλλες θήκες της Logilink οι άλλοι 2 δίσκοι λε

    panos 12
    panos 12
    Συσκευές Αποθήκευσης 4

    Wifi σε όλο το σπίτι

    Καλησπέρα,έχω ένα θεματάκι και θέλω τα φώτα σας, ζω σε μονοκατοικία με τους δικούς μου και τα τελευταία χρόνια έχουμε 2 συνδέσεις internet(nova/wind),επειδή έχουμε φτιάξει γραφείο στο υπόγειο και πρέπει να έχει δικό του τηλέφωνο. Επειδή οι 2 αυτές συνδέσεις πάνε γύρω στα 100 ευρώ καθόμασταν και λέγαμε μπας και βάλουμε μια σύνδεση(200αρα λέμε). Το θέμα είναι ότι θέλουμε να έχουμε 2 διαφορετικές γραμμές τηλεφώνου,βρήκα νομίζω και σε cosmote και σε inalan να υποστηρίζει 2 διαφορετικο

    NiRou
    NiRou
    Δίκτυα 13

    Intel ARC A770

    Καλησπερα , Ειμαι στην αναζήτηση για αναβαθμιση της 5500 ΧΤ και η αληθεια ειναι οτι οι τιμες ειναι απογοητευτικές . Δεν θελω να ξεφυγω πανω απο τα 300 € .   Βλεπω την ARC A770 , ποτε δεν κυνηγησα το 1fps και αυτο που με ενδιαφερει ειναι να παρω το καλυτερο στα χρηματα που δινω αλλα θα ηθελα την γνωμη σας αν αξιζει  η αγορα της .   Ποτε δεν κυνηγησα το 1fps και αυτο που με ενδιαφερει ειναι να παρω το καλυτερο στα χρηματα που δινω .    To συστημα που θα τοποθετηθ

    DoNaTos
    DoNaTos
    Κάρτες Γραφικών 10

    Καλημέρα σε όλους .Λίγες απορίες σχετικά με το 5G για σταθερό .

    Γεια σας   . Άλλαξα κινητό και μετράω το 5G στο σπίτι και παίρνω καλά αποτελέσματα   . Το σταθερό δεν δουλεύει πάντα καλά . Έτσι έχω σκέψεις για δορυφορικό ή να βάλω 5G σε σταθερό μόντεμ .  Στις μετρήσεις που κάνω πιάνω 10 με 15 στο σαλόνι και 250 με 450 σταθερά στο μπαλκόνι .  Ετσι έχω κάποιες απορίες . Θα βοηθήσει και ο @minast. Ελπίζω να βοηθηθουν και άλλοι .  Α) μπορώ να βγάλω κεραία στο μπαλκόνι ? Η θα χρειαστεί να έχω το μόντεμ στο μπαλκόνι ?Η κεραία είναι κανονική εγκατάστα

    iseeklife
    iseeklife
    Internet & Τηλεφωνία 3
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.