Jump to content

Windows 7: αλλαγη μητρικης χωρις φορματ

Recommended Posts

μετα απο μια αναζητηση βρηκα διαφορες πληροφοριες σχετικες μεν , αλλα καπως παλιες, επι του θεματος

συμπερανα πως αυτο που θελω να κανω γινεται,αλλα ανοιξα αυτο το νημα για να το σιγουρεψω,καθως και για το διαδικαστικο της μεταβασης,αφου αυτα που διαβασα ηταν λιγο συγκεχυμενα

το θεμα λοιπον ειναι το εξης

θελω να κανω χρηση του ιδιου λειτουργικου (του ιδιου δισκου που περιεχει μεσα το setup τη προηγουμενης εγκαταστασης win7) απο intel x58 (dfi t3eh8) σε intel z68 (gigabyte z68X-ud3p-b3) για να αποφυγω το φορματ (για δικους μου λογους,οχι για θεμα χρονου)

facts:

1. η παλια μητρικη μας αφησε χρονους οποτε δεν γινεται να χρησημοποιηθει επι της διαδικασιας

2. οι μνημες ειναι οι ιδιες (αν παιζει ρολο),απλ απο 12γιγα,εγιναν 8

3. αλλαχτηκε η vga απο ati 4850 -> ati 6950 (δεν μπορει να χρησημοποιηθει η 4850 εκτος αν ειναι απολυτως απαραιτητο γιατι ειναι μεγαλος μπελας αυτη τη στιγμη η αλλαγη)

4. ο δισκος ειναι ενας ssd sata3 που στο προηγουμενο συστημα ηταν σε AHCI (αρα και εδω πριν το πρωτο load θα πρεπει να μπει σε AHCI η νεα μητρικη)

5. δεν υπηρχε αλος σκληρος πανω στο προηγουμενο συστημα,ουτε και τωρα υπαρχει

6. το λειτουργικο ειναι windows 7 64bit ENG

7. το καινουριο συστημα δεν εχει bootαρει ακομα,οποτε δεν εχω κανει καμια απολυτως ρυθμιση μεσα στο bios

the million dollar question:

γινεται η μεταβαση απο x58 (dfi t3eh8) σε z68 (gigabyte z68X-ud3p-b3) χωρις να χρειαστει να κανω φορματ?

αν ναι,τι πρεπει να προσεξω και να κανω συγκεκριμενα?

2ο δίσκο έχεις ίδιο για να κάνεις δοκιμή;

Εννοώ να κάνεις ένα clone και να βάλεις το αντίγραφο να ξεκινήσει.

99% πάντως δεν θα έχεις κανένα θέμα.

Έχεις πμ.

εβαλα δίσκο με win7 x64 που ήταν σε χ58 μητέραboard με ι7-920 και gtx275 καπάκι σε h67 με celeron g530 και χωρίς καρτα γραφικών.....μπούταρε μια χαρά......έκανα φορματ αμέσως μετα βεβαια αλλά μπούταρε κανονικά.

εγω παντως αλαξα μητρικη σε core2duo και οχι μονο μπουταρε κανονικα αλλα στις επομενες 2-3 επανεκινησεις αλαξε ολους τους drivers μονο του το Win 7 συστημα ( δεν αλαξα τοποτα αλλο )

συμφωνω με τους προλαλησαντες. κατα 99.99% δεν θα εχεις προβλημα. εχω αλλαξει 2 φορες μητρικη και ακομα φορματ δεν εχω κανει!!! τα 7αρια αναγνωριζουν το hardware και εγκαθιστουν τους νεους drivers.

ομως οταν θα μπεις, καλο ειναι μετα, να κανεις ενα καθαρισμα σε παλιους drivers, utilities και οτι αλλο εχει ξεμεινει απο την παλια μητρικη.

Αυτό μπορεί να έτυχε επειδή το chipset της μητρικής ήταν το ίδιο και στις δύο φορές.

Έχω καταφέρει επιτυχώς να μεταφέρω δίσκο με λειτουργικό σε διαφορετικούς τελείως υπολογιστές, χρησιμοποιώντας την λειτουργία της επιδιόρθωσης στα Windows XP. Τα στήνεις όλα, ξεκινάς εγκατάσταση, και στην οθόνη που σου αναζητάει εγκατεστημένα λειτουργικά και σε προτρέπει να κάνεις διόρθωση λειτουγικού. Λογικά κάτι τέτοιο πρέπει να μπορείς να κάνεις με τα windows 7

αλλο τα XP και αλλο τα 7αρια. τα 7αρια εχουν τη δυνατοτητα να "διαβαζουν " το hardware και να εγκαθιστουν τους καταλληλους drivers.

Δεν ετυχε, αλλαξα απο NVIDIA 570SLI σε AMD 785G....!!!!

Αυτό μπορεί να έτυχε επειδή το chipset της μητρικής ήταν το ίδιο και στις δύο φορές.

Έχω καταφέρει επιτυχώς να μεταφέρω δίσκο με λειτουργικό σε διαφορετικούς τελείως υπολογιστές, χρησιμοποιώντας την λειτουργία της επιδιόρθωσης στα Windows XP. Τα στήνεις όλα, ξεκινάς εγκατάσταση, και στην οθόνη που σου αναζητάει εγκατεστημένα λειτουργικά και σε προτρέπει να κάνεις διόρθωση λειτουγικού. Λογικά κάτι τέτοιο πρέπει να μπορείς να κάνεις με τα windows 7

Το παραπάνω το έχω κάνει άπειρες φορές σε Windows XP. H διαδικασία όπως περιγράφεται παραπάνω. Δεν κάνουμε repair στην αρχική οθόνη αλλά μετά από την οθόνη αναζήτησης λειτουργικού. Όλοι οι drivers και τα προγράμματα θα παραμείνουν ίδια, απλά επειδή αλλάζουν τα αρχεία των Windows πρέπει να περαστούν όλα τα Windows updates για να παίξουν όλα σωστά.

Στα windows 7 δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Όλα παίζουν μετά από 1-2 restarts.

Δεν έχει πρόβλημα τέτοια αλλαγή, προχώρα άφοβα.

Ίσως να έπρεπε να το σκεφτείς αν έκανες αλλαγή σε chipset άλλου κατασκευαστή ή αν έπρεπε από ahci να πας σε ide ή το ανάποδο αλλά δεν έχεις τέτοιο θέμα τώρα.

Ενδεικτικά τέστ που έχω κάνει εγώ με win 7:

Από Intel 875 (αρχαίο) με P4 σε G31 με dual celeron, :T:

Από Intel P35 σε AMD F1, :T:

Aπό Intel G41 σε SIS κάτι αρχαίο, :T:

Γενικά τα 7άρια είναο πολύ ανεκτικά σε αλλαγές.:T:

και εγώ αυτή την εβδομάδα έκανα αλλαγή σε αρχαίο 939 (από gigabyte k8nf9 σε a8n32sli) για το htpc και είχα σκοπό να κάνω φορματ. δεν πάτησα πλήκτρο για να ξεκινήσει το cdrom (πίστευα ότι τα 7 δεν θα έμπαιναν) αλλά μπήκε και μετά από 2-3 restarts όλα καλά. Βέβαια είπα παρόμοιο chipset (nforce 2 - nforce 2 ultra) ίδια κάρτα γιαυτό μπήκε. μετά αποφάσισα να αλλάξω το δίσκο με μικρότερο και έκανα φορμάτ.

τον δίσκο αυτό από περιέργεια τον κάρφωσα στον q6600 με p35 και nvidia. και εκεί μου έκανε κάτι κουλά με την οθόνη (μάλλον λόγω άλλης κάρτας γραφικών) αλλά μετά από 2-3 restarts μπήκε και εκεί.

ο δίσκος τελικά έγινε ένας ακόμη για ταινίες.

βέβαια φαντάζομαι ότι για καλύτερη σταθερότητα καλό θα ήταν να κάτσει εξαρχής το λειτουργικό στο νέο harware. αλλά από την άλλη όταν τα μετροπρογράμματα σου δείχνουν ότι πάει καλά.....

Τελικά έχει κάνει κανένας την μεταπήδιση απο 775(p45) σε 1155(z68) χωρίς να κάνει φορμάτ δίσκο με Windows XP, μόνο με επιδιόρθωση;;;

Εντάξει με τα 7, για να δούμε και τα XP....

δεν συζητηθηκε η μεταβαση σε αλλη μητρικη με τα ΧΡ, γιατι ο topic starter εχει WIN 7.

αν θες να κανεις αλλαγη μητρικης στα ΧΡ, ειναι πολυ πιο δυσκολο, καθως τα ΧΡ δεν εχουν την δυνατοτητα αναγνωρισης Hardware και ενσωματωμενους drivers. οποτε, αν υες να κανεις την αποπειρα, πρεπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, να κανεις BACK UP, γιατι το πιθανοτερο ειναι να χρειαστεις φορματ!!!!

ΥΓ. εξαλλου, ποσοι ακομα μενουν σε ΧΡ? τζαμπα κοπος!!! :p:p

Λοιπόν εχουμε αποτελέσματα!!!

Ο δίσκος με τα XP boot-αρε κανονικά!

Στην πρώτη εκίννηση βέβαια μου πέταξε μπλέ οθόνη αλλά στην δεύτερη εκίννησε κανονικά μην αναγνωρίζοντας βέβαια κανέναν driver και πάλι φτού κι απ την αρχή, αλλά τουλάχιστον γλύτωσε το φορμάτ!

Τώρα μόλις του πέρασα και τους τελευταίους drivers απο όλα τα hardware και προς το παρόν δουλεύει αστέρι!

Για τον δίσκο με τα 7, δεν το συζητάμε καν.... σε 2 boot-αρίσματα τα είχε βρεί όλα:)

Φέργουέλ του 775 σόκετ:bye:.... 1155 Rises:man_in_love:!

• 3 weeks later...

ξεχασα να ενημερωσω μετα την "επεμβαση", οποτε θα το κανω τωρα

τελικα περασε κανονικα απο το ενα setup στο αλλο, χωρις κανενα προβλημα μεχρι στιγμης

Θελω τελος να ευχαριστησω τον Ζαχο [MENTION=51]jax7480[/MENTION] για την εξυπηρετιση :T:

Με win7 έχω κάνει αλλαγή pc χωρίς format ή τίποτα. Απο socket 1555 σε socket 775 με τελείως διαφορετικά parts. Ο ίδιος δίσκος σε άλλο pc απλά.

Σε win xp δε γίνεται, η μπλέ οθόνη παραμονεύει.

Windows 7 x64 αλλαγη σε cpu και μητρικη (z68). Αρχικα πεταξε μια μπλε οθονη αλλα μετα αμεσως εκανε repair και σε 2 λεπτακια ηταν ετοιμο!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.