Jump to content



OS Wars! Windows vs Linux vs all. Πείτε τα όλα εδώ!


Recommended Posts

Και ανοίγει η αυλαία για να επιχειρηματολογήσετε για το τί πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο λειτουργικό για εσάς και τον υπολογιστή σας.

Παρακαλώ μείνετε κόσμιοι και προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε σε γραφικότητα τα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης.

Δικό σας!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 281
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

tl;dr, Για τη χρηση που κανω μεχρι σημερα στο πισι με βολεύουν καπως τα παραθυρα, αλλα το "καλυτερο" ειναι το linux

Οξύμωρο?

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Αντε αφού βγήκαμε τελείως off topic στο άλλο θέμα ας προσθέσω και εγώ την παπάτζα/γνώμη μου και ας πω οτι είμαι ευχαριστημένος χρήστης και από τα δύο, windows και linux τα οποία χρησιμοποιώ καθημερινά στον ίδιο βαθμό.

Για απλή χρήση θεωρώ οτι ένα μεγάλο πλεονέκτημα των windows είναι τα παιχνίδια, δε θα μπω σε λεπτομέρειες για τους μεγάλους publishers και γιατί προτιμούν αυτή τη πλατφόρμα. Από τα 111 steam παιχνίδια μου, τα 31 είναι για linux και τα περισσότερα από αυτά είναι indie. Χωρίς φυσικά να σημαίνει οτι indie=όλεθρος, υπάρχουν πολύ αξιόλογα παιχνίδια στην πλατφόρμα αλλά η πραγματικότητα είναι windows>linux στα παιχνίδια.

Για τον power user πιστεύω είναι καλές πλατφόρμες εξίσου, αν θέλεις να κάνεις κόλπα θα πέσεις σε command line είτε σε windows είτε linux. Αλλά (για εμένα) θεωρώ οτι το linux είναι πιο fun στο cli, κληροδότημα της unix καταγωγής ενώ τα windows ξεκίνησαν από παράθυρα και το σοβαρό command line ήρθε αργότερα - βλέπε powershell, το οποίο btw γίνεται όλο και καλύτερο.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που προτιμώ στο linux και για αυτό συνήθως κάθομαι στο linux-only laptop ή μπαίνω στο linux δίσκο του desktop όταν δεν θέλω να παίξω κάποιο windows only παιχνίδι.

Χρησιμοποιώ fedora στο σπίτι που θεωρείται από τις (σχετικά) σκληροπυρηνικές διανομές διότι δεν ενσωματώνει, ούτε έχει διαθέσιμα στα επίσημα repo οτιδήποτε έχει να κάνει με κλειστούς οδηγούς, κλειστούς codecs, drm και γενικότερα κλειστό λογισμικό. Το οποίο από μια οπτική γωνία είναι άβολο γιατί μπορεί να μην παίζει dvd ή κάποια αρχεία video out of the box αλλά ούτε τα windows παίζουν τα πάντα πριν βάλω ένα MPCHC. Δε θεωρώ μειονέκτημα οτι πρέπει να κάνω google κάτι επειδή απλά στα windows είχα κάνει google πριν από 5 χρόνια. ;)

Από την άλλη η 'εμμονή' στο ανοικτό μου αρέσει γιατί προσθέτει διαφάνεια η οποία εκτείνεται σε όλο το φάσμα του λειτουργικού. Έχω την αίσθηση οτι συμμετέχω και δεν έχω απλά ένα μαύρο κουτί. Κάθε φορά που θα πατήσω ένα yum update, θα μου δώσει συγκεκριμένη λίστα με τι θα αναβαθμιστεί. τι θα εγκατασταθεί, τι θα σβηστεί με το όνομα του πακέτου και εξτρά πληροφορίες για το κάθε πακέτο αν θέλω. Δε χρειάζεται cli, αυτό είναι προσωπικό κόλλημα να ξέρω τι μπαίνει και τι βγαίνει. Ο απλός χρήστης πατάει software -> updates, 2 click και κάνει την ίδια δουλειά.

Τα windows είναι περισσότερο μαύρο κουτί, κοιτάζω στα windows updates και είναι security update, security update.., security update for .net 4.5 κλπ. και αμα θες λεπτομέρειες πρέπει να ψάχνεις στα kb της microsoft (καλά αμα θέλεις να δεις source και change logs ξέχνα το).

Επίσης πάλι ένα software -> updates κάνει update τα πάντα. Οδηγούς, system, kernel, εφαρμογές office, chrome, java, dropbox, steam και ό,τι άλλο είναι περασμένο. Στα windows πρέπει να κυνηγάω την κάθε εφαμογή να ενημερωθεί, η κάθε μια με τον δικό της updater που επιμένουν να βάζουν στο startup. Σε μια απλή εγκατάσταση που έχω μετράω creative, java, adobe για flash, adobe για κάτι άλλο, nikon, samsung για ssd με μια γρήγορη ματιά. Ξαναλέω οτι είμαι γενικά ευχαριστημένος με τα windows, απλά στο θέμα update είναι πολύ πίσω.

Linux μου έκατσε πρόβλημα με κάτι, μπορώ να στείλω ένα bug στον maintainer του πακέτου. Μπορεί να έχει στείλει ήδη κάποιος άλλος και απλά να προσθέσω το δικό μου ή (στην περίπτωση του απλού χρήστη) απλά περιμένω για μερικές ώρες ή αντε μερικές μέρες. Πχ. βγήκε χθες αναβάθμιση libreoffice και ένα dependency δεν είχε ανέβει στο repo, ο yum λέει ξέρεις αυτό δεν υπάρχει δε θα το περάσω. Δεν άλλαξε τίποτα, απλά δεν είχα το τελευταίο για λίγες ώρες. Ήρθα σπίτι αργότερα, είχε ανέβει το dependency και πέρασε το update κανονικά. Καλή τύχη να βρεί κάποιος κάποιον developer του office από τη microsoft.

Σε θέμα λογισμικού, έχω βρεί ό,τι ήθελα και κάνω κανονικά στο fedora ό,τι κάνω και στα windows. Αν βγάλουμε και τον παράγοντα πειρατικό από πάνω, σε free υπάρχει τολμώ να πω καλύτερη ποικιλία σε linux πχ. παίζω με darktable για επεξεργασία raw φωτογραφιών, στα windows αντίστοιχο πρόγραμμα πρέπει να το πληρώσεις. Αν κάποιος τώρα βγάζει λεφτά από το photoshop, τότε φυσικά windows και πολύ καλά θα κάνει. Αλλά η δικαιολογία οτι δεν υπάρχει σπασμένο το photoshop για linux δεν υφίσταται, αν το χρειάζεσαι το πληρώνεις και ας λέγεται mac, linux, windows ή ό,τι άλλο. Αν δεν το χρειάζεσαι, δε χρειάζεσαι και το σπασμένο. Όλα τα άλλα είναι μπούρδες.

Θα ήθελα καλύτερη υποστήριξη σε κλειστούς οδηγούς, όπως πχ. της AMD. Κάποιες φορές φορές έπρεπε να βάλω/βγάλω τον οδηγό για να παίξει σωστά μετά από αναβάθμιση kernel και δεν ρίχνω αποκλειστικά το φταίξιμο στην AMD που ξεχνά να ενημέρώσει για μήνες ή την κοινότητα του fedora που αναβαθμίζει kernel κάθε εβδομάδα αλλά θα ήθελα να είναι στο επίπεδο των windows. Από την άλλη ο open source παίζει όλο και καλύτερα σε υποστήριξη και επιδόσεις αλλά δεν είναι σαν τον κλειστό και δε πληρώνει κάποιος 300 ευρώ κάρτα για να βλέπει το desktop.

Επίσης ούτε ο driver χρειάζεται κονσόλα, ένα απλό .run είναι. Διπλό κλικ, install, τέλος. Αλλά στο επίπεδο της intel, που ενεργά στηρίζει το linux και φαίνεται στην ποιότητα των οδηγών, AMD/nvidia έχουν πολύ δρόμο ακόμα.

Μπορεί πιο φιλικές διανομές όπως ubuntu να παίζουν καλύτερα με closed drivers αλλά λόγω δουλειάς είμαι redhat-ακιας και λιγότερο suse-κιας οπότε δεν έχω κάποιο κέρδος να χρησιμοποιώ άλλες διανομές (επιλογή μου) όπως και επιλογή μου είναι να τραβάω updates με το γίνονται διαθέσιμα.

Από την άλλη η EMU κάρτα ήχου μου, την οποία η creative έχει εγκαταλείψει από το 2010 με ένα beta driver, παίζει υποδειγματικά στο fedora χωρίς να χρειάζεται να κάνω απολύτως τίποτα. Στα windows θέλει δύο ξεχωριστά πακέτα για να παίξει μετά την εγκατάσταση και ούτε ξέρω τι γίνεται με τα 8ρια.

Γενικά πρέπει να εκλείψει ο μύθος της κονσόλας, δεν χρειάζεται κονσόλα για τον χρήστη που απλά θέλει ένα μηχανάκι να δει βιντεο και ιντερνετ, να εγκαταστήσει μια εφαρμογή για επεξεργασία εικόνας ή να περάσει τραγούδια στο τηλέφωνο του.

Από την άλλη, πέρα από καλύτερη συνεργασία με τους vendors, θα ήθελα καλύτερη συνεργασία μεταξύ των distro. Οι ίδιοι λόγοι που κάνουν το linux καλό (free as in freedom κλπ.) επίσης το διχάζουν. Τι τους θέλουμε διαφορετικούς packagers, τα 15 desktop περιβάλλοντα και τα 100δες repos.. Παράλληλες ομάδες εξελίσουν παρόμοια πράγματα που στη τελική κάνουν την ίδια δουλειά. Πολλή δουλειά επαναλαμβάνεται, πολλά καλά project εγκαταλείπονται και πολλά άτομα κολλάνε στο 'τι distro να βάλω' όταν το νόημα δεν είναι εκεί.

/σεντονι τέλος

Link to comment
Share on other sites

Να προσθεσω στην κουβεντα οτι το Linux εχει 1.6% share στα pc και laptop.

Να τελειώσουμε με αυτό το παραμυθάκι pls? Το linux βρίσκεται στο 80% του hardware εκεί έξω!

Επίσης το market share στα pc και τα laptop a) δεν είναι μετρήσιμο (διότι οι περισσότερες διανομές δεν πωλούνται, ώστε να υπάρχουν στατιστικά) β) είναι μονοδιάστατο, καθώς θα μπορούσες να ισχυριστείς ότι το market share στα mobile phones (που είναι περισσότερα από τα pc στον πλανήτη) του linux είναι πλέον 80% και ελεεινά μικρό (2-3%) για τα windows κ.ο.κ.

Και έτσι για να ανεβάσω λίγο το θερμόμετρο (μια που εδώ μέσα δεν κινδυνεύω να φάω ban :p

attachment.php?attachmentid=60799&stc=1&d=1393300862

ΥΓ: Μόλις βρω χρόνο θα γράψω και εγώ το δικό μου σεντονάκι από την εμπειρία με το linux

post-1066-1416078175,2163_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

[MENTION=35]chroma[/MENTION]

μαρεσει που εγραψες ολο αυτο το κατεβατο , αν και δεν πολυκαταλαβα ορισμενα κομματια . Θα ηθελα να πεις την γνωμη , πανω στο γιατι δεν ασχολουνται οι publishers πανω στο linux . Αμα αρχιζανε και βγαινανε σωστα παιχνιδια , και drivers etc etc , σιγουρα αυτο θα ανεβαζε το ποσοστο τους .

Αλλωστε αυτο ειναι και το προβλημα στην υποθεση ... μπορει ο casual windows user ... να μην κατσει να βαλει linux . ομως ο GAMER , οπως και να το κανουμε "νοιωθει" περισσοτερο , οποτε με μεταβαση δεν θα του ειναι τοσο "πικρη" .

Τελος...υπαρχουν προγραμματα που μπορουν να τσιτωσουν ενα linux ? το H/W των 800-1000ε ...θα ποιασει ποτε τοπο σε αυτο το OS ?

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ. λιγάκι άτοπη ερώτηση τη στιγμή που τρέχει σε supercomputers με αρκετές χιλιάδες cpu και μπουκάλες αζώτου σαν καζάνια της petrola, εκεί δηλαδή που η χρήση windows θα ήταν ανέκδοτο, οπότε... Κάτι θα υπάρχει και για το desktop του χιλιάρικου...

Στάλθηκε από το C1505 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Να τελειώσουμε με αυτό το παραμυθάκι pls? Το linux βρίσκεται στο 80% του hardware εκεί έξω!

Επίσης το market share στα pc και τα laptop a) δεν είναι μετρήσιμο (διότι οι περισσότερες διανομές δεν πωλούνται, ώστε να υπάρχουν στατιστικά) β) είναι μονοδιάστατο, καθώς θα μπορούσες να ισχυριστείς ότι το market share στα mobile phones (που είναι περισσότερα από τα pc στον πλανήτη) του linux είναι πλέον 80% και ελεεινά μικρό (2-3%) για τα windows κ.ο.κ.

Και έτσι για να ανεβάσω λίγο το θερμόμετρο (μια που εδώ μέσα δεν κινδυνεύω να φάω ban :p

attachment.php?attachmentid=60799&stc=1&d=1393300862

ΥΓ: Μόλις βρω χρόνο θα γράψω και εγώ το δικό μου σεντονάκι από την εμπειρία με το linux

Πραγματικά ώρες ώρες απλά νομίζω ότι φοράς παρωπίδες.

Είσαι υπόδειγμα Linux user? Αν ναι την κάτσαμε και κανείς δεν θα πάει σε Linux έτσι.

Λογικά επιχειρήματα 0. Αντιθέτως πετάς 2 αράδες σε στυλ αυτό είναι και τέλος χωρίς να αιτιολογείς. "Έχει αθηναϊκές πινακίδες".

Γιατί μπερδεύεις την κινητή με τους υπολογιστές. 80% στον κόσμο και ποιος το λέει?

Μου θυμίζεις ένα πρώην συνεργάτη μου που όταν άκουγε για windows έβγαζε φλίκτενες. Φόντο στο pc το αγοράκι που κατουράει στο windows logo.

Και βέβαια κάθε φορά που έκανε update το ubuntu στο laptop του μας έλεγε οτι έφαγε όλο το βράδυ να το κάνει να δουλέψει. gdp μήπως σε λένε Κώστα και δουλεύαμε μαζί;

Φιλικά Νίκος.

Προς Θεού δεν είμαι fan boy σε κανέναν και σε τίποτα εκτός του εαυτού μου...

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk

Έγινε επεξεργασία από swatoner
Link to comment
Share on other sites

Εγώ ρε παιδιά πήγα να στήσω ένα dual boot με ubuntu (την 14???? Αν θυμαμαι καλά) έτσι για να τα δοκιμάσω, να έχω πλέον τη δική μου άποψη κλπ κλπ ακούγοντας κιόλας τα περί ευχρηστίας απλότητας κλπ και στο setup δεν αναγνώριζε την κάρτα γραφικών (μια 580). Το έψαξα κανα τέταρτο είδα οτι δεν αξίζει για παραπάνω χρόνο κ λακισα..

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Λίνουξ... Τα αγαπάω, τα εκτιμάω, τα χω μέσα στην καρδιά μου χρόνια τώρα. Αλλά καθαρά και μόνο για λόγους gaming έχουν φάει μόνιμο ban από το desktop. Dualboot δε το συζητώ, αυτή τη δουλειά θα κάνουμε;

Windows7 στο σπίτι, linux mint 16 mate στο φορητό για να μη σέρνεται κιόλας. :giveup:

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς programming με Visual studio μόνο σε windows.:sarcastic:

Πάντως και το Mono που το είχα δοκιμάσει σε Ubuntu 12.04 ήταν πολύ καλό.Και ένα magento που έστησα πάλι στο Ubuntu επίσης στήθηκε με σχετική ευκολία.

Το Linux έχει αλλάξει πάρα πολύ μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια.Προσωπικά χρησιμοποιώ windows λόγω συνήθειας

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά ώρες ώρες απλά νομίζω ότι φοράς παρωπίδες.

Είσαι υπόδειγμα Linux user? Αν ναι την κάτσαμε και κανείς δεν θα πάει σε Linux έτσι.

Λογικά επιχειρήματα 0. Αντιθέτως πετάς 2 αράδες σε στυλ αυτό είναι και τέλος χωρίς να αιτιολογείς. "Έχει αθηναϊκές πινακίδες".

Γιατί μπερδεύεις την κινητή με τους υπολογιστές. 80% στον κόσμο και ποιος το λέει?

Μου θυμίζεις ένα πρώην συνεργάτη μου που όταν άκουγε για windows έβγαζε φλίκτενες. Φόντο στο pc το αγοράκι που κατουράει στο windows logo.

Και βέβαια κάθε φορά που έκανε update το ubuntu στο laptop του μας έλεγε οτι έφαγε όλο το βράδυ να το κάνει να δουλέψει. gdp μήπως σε λένε Κώστα και δουλεύαμε μαζί;

Δεν είναι ευγενικό να χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς, γιατί θα σε πω και εγώ μετά "άσχετο" και θα αρχίσουν άλλοι να μιλάνε για υπεροψία και ελιτισμό των λινουξάδων κτλ. Δεν οδηγεί πουθενά...

Λοιπόν, θα πρέπει να καταλάβεις ότι τα πάντα, από το "smart" ψυγείο σου, την τηλεόρασή σου, η παιχνιδομηχανή, το tablet, το κινητό σου, το infotainment του αυτοκινήτου σου κτλ. κτλ. μέχρι και τα supercomputers (499 στα 500), τα mission critical συστήματα, τα πυρηνικά υποβρύχια, τα διαστημόπλοια, τρέχουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους linux και forks. Όλο το backbone του internet, facebook, google, yahoo κτλ είναι στημένα σε linux!!! To χρησιμοποιείτε κάθε μέρα, κάθε λεπτό που περνάει και δεν το γνωρίζετε!!! Η MS έχει την απόλυτη υπεροχή στο desktop και μόνο εκεί. Όπως καταλαβαίνεις όμως τα pc δεν είναι παρά ένα μόνο κλάσμα του hardware του πλανήτη, που χρειάζεται OS για να δουλέψει. (π.χ. κάθε μέρα ενεργοποιούνται 1.300.000 συσκευές με android....). Δες εδώ κάποια στοιχεία.

Είναι γραμμένο πολλάκις σε πολλές πηγές και τεκμηριωμένο. Δεν έχω link να σου δώσω που αναφέρει "80%", αλλά από την άλλη και διάφορα links που πετάει ο ένας και άλλος με την κάθε εταιρεία στατιστικών είναι τόσο αξιόπιστα όσο και τα στημένα γκάλοπ τον "μεγάλων" καναλιών πριν τις εκλογές...

Γενικά:

Όσο για την απαξίωση μερικών προς το linux, είναι πέρα για πέρα άδικη. Δεν μπορείς να λες ότι "δεν παίζει το linux με το hardware μου", εφόσον όταν αγόρασες αδιαφόρησες για το αν οι συσκευές σου είναι συμβατές και πήρες 100% win only hardware για να παίζει AAA games. (Αν και πάλι, το 99% του hardware που υπάρχει παίζει σε linux out-of-the-box πλέον). Και με αυτή την νοοτροπία δεν πρόκειται να αλλάξει και τίποτα. Αν οι καταναλωτές αρχίσουν να ζητάνε και να αγοράζουν hardware που έχει επίσημη υποστήριξη για linux, τότε θα δούμε μια μεταστροφή από τους hardware vendors. Αν πας να αγοράσεις χαμηλωμένο sport car, μην έχεις την απαίτηση να σου πάει στο βουνό...

Δεν μπορείς να απαξιώνεις το linux επειδή δεν έχει AAA games. Δεν φταίει το linux γι΄αυτό, και εσύ δεν το χρειάζεσαι. Μείνε στα win(προς το παρόν).

Δεν μπορείς να απαξιώνεις το linux επειδή μετά από 20 χρόνια που χρησιμοποιείς ΜΟΝΟ windows, βάζεις μια διανομή να την δοκιμάσεις και δεν καταφέρνεις τα πάντα μέσα σε 5 λεπτά. Και μετά αρχίζεις να σπαμάρεις το πόσο δύσχρηστο είναι...

Δεν σου φταίει το linux αν εσύ έχεις μάθει μόνο το πειρατικό photoshop για βασικά πράγματα, το χρησιμοποιείς ως πρόφαση για "την ανωτερότητα των win" και δεν μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να μάθεις να κάνεις τα ίδια βασικά πράγματα στο καταπληκτικό gimp.

Εν τέλει: Το linux (στο desktop) δεν είναι για όλους (ακόμα). Θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν όμως οι περισσότεροι (όσο αδαείς και να είναι), αλλά δεν το γνωρίζουν ως επιλογή και έχει φροντίσει η MS και τα media γι' αυτό. Σε όλα τα επίπεδα όμως (ακόμα και στα ΑΑΑ games πιστεύω) το linux προελαύνει και υπάρχει η πιθανότητα να το δούμε σε μερικά χρόνια ως κυρίαρχο και στο desktop. (Εδώ φτάσαμε να διαβάσουμε ότι μέχρι και η nokia θα βγάλει android phones....)

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!! Έχω δοκιμάσει linux (ubuntu) για αρκετό καιρό, αλλά δυστυχώς λόγω games τα windows επικρατούν στους υπολογιστές μου.. Αν και το επόμενο βήμα είναι να φτιάξω htpc με xbmc χωρίς windows XP/7/8 φυσικά....

Link to comment
Share on other sites

Ειλικρινά θα προτιμούσα να έπαιζα με linux μιας και τα προγράμματα που χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο εκεί παίζουν καλύτερα (gimp/blender/avidemux).

Αλλά άμα δεν υπάρχει driver package στο repository την έκατσες - ιδιαίτερα στους κλειστούς οδηγούς. Θυμάμαι στα ubuntu 10 μου είχαν βγάλει την παναγία να βάλω nvidia drivers. Οι υπάρχoντες drivers δεν υποστήριζαν την τότε καινούρια κάρτα μου και έπρεπε να βρω άλλους. Και δεν είναι πρόβλημα της διανομής ή οτιδήποτε το καταλαβαίνω, αλλά όσο να'ναι το πόσο υποστηρίζει η κάθε εταιρία τα προϊόντα της στο κάθε λειτουργικό έχει σημασία.

Επίσης είχε μερικά ηλίθια bugs - το middle mouse key δεν έπαιζε και η ροδέλα δεν δούλευε στους browsers (μόνο στους browsers όμως...) και κάτι τέτοια.

Άμα δεν είχα πληρώσει τα windows ίσως να τους έδινα άλλη μία ευκαιρία. Τώρα μόνο από virtual box. Ίσως στο μέλλον - άμα βάλω κάνα μεγαλύτερο ssd να παίζω με dualboot πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.