Jump to content



Windows vs linux? Τι να επιλέξω?


Recommended Posts

Καλημερες στο φόρουμ. Μπήκα σε ένα δίλημμα από το πρωί. Στο σύστημα μου : AMD Athlon 64 X2 4200+ @2.51ghz

3gb ram

Gigabyte gforce gt 220 φοράω αυτή τη στιγμή Windows 8.1 x64. παίζω συνήθως world of warcraft, diablo 3, hearthstone και λίγο lol αραιά και που. Πάνω κάτω παίζω από 20 μέχρι 25 fps σε μέτρια γραφικά. Αν αλλάξω τα Windows με κάποια διανομή Linux θα δω διαφορά στο gaming? Θα ανέβουν τα fps η θα είναι τα ίδια? Και αν ναι ποια διανομή θα προτείνατε? Επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια για καινούριο gaming pc προσπαθώ να βγάλω από τη μύγα ξύγκι! Οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι δεκτή! Ευχαριστώ προκαταβολικα και περιμένω απαντήσεις!!!!!

Υ.Γ: Δεν ξέρω αν είναι το σωστό μέρος για το τοπικ που άνοιξα! Αν δεν είναι παρακαλώ ας το μετακινήσει κάποιος mod.

Link to comment
Share on other sites

Στο Linux θα έχεις χειρότερες ή ίσες επιδόσεις στο gaming, όχι καλύτερες... Άσε που γενικότερα δε συστήνεται γιαυτή τη χρήση. Μείνε στα 8.1.

Για γενικότερη χρήση, αν θες να γνωρίσεις το Linux, βάλε Linux Mint (Cinnamon ή MATE) παράλληλα με τα Win.

Link to comment
Share on other sites

To linux δεν είναι κατάλληλο για AAA gaming. Βέβαια τα πράγματα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και ήδη διανύουμε μια περίοδο που πολλοί developers ξεκινούν δειλά δειλά να υποστηρίζουν το linux, ειδικά μετά την προσπάθεια που γίνεται με το Steam. Πάντως μέχρι να φτάσει η μέρα που όλα τα AAA games θα κυκλοφορούν για linux -αν φτάσει ποτέ- έχουμε μέλλον.

Συμπέρασμα: Αν σε ενδιαφέρει το gaming τότε τα win είναι μονόδρομος. Βλέποντας το σύστημά σου, δυστυχώς κρίνω ότι θα χρειαστεί να βάλεις το χέρι στην τσέπη για να αναβαθμίσεις (Με 500-600 ευρώ τα παιχνίδια που σε ενδιαφέρουν θα τα παίζεις αέρα).

Link to comment
Share on other sites

οκ, τα games που λες δεν ειναι ανεφικτο να παιξουν σε linux με την ιδια αποδοση που εχεις σε windows (αν εισαι noob βεβαια θα φτυσεις αιμμα για να παραμετροποιησεις σωστα το wine) αλλα αν το θες μονο γι αυτο δεν εξιζει τον κοπο.

Αν ο βασικος σκοπος ειναι να δεις και να μαθεις κατι διαφορετικο και καλυτερο, τοτε φυσικα και μπορεις να βαλεις linux σε dual boot, αλλα οχι για games.

To linux σιγουρα ειναι ενα αριστο συστημα, και το βλεπεις καθημερινα σε android κινητα/ταμπλετς, σε playstation και αλλες κονσολες και γενικα σχεδον παντου (εκτος pc και xbox) αλλα για gaming rig ακομα δεν υπαρχει η σωστη υποστηριξη.

Ολα αυτα ελπιζουμε να αλλαξουν με την ανοδο του steamOs και πολυ περισσοτερο με τη βελτιωση / στανταροποιηση του mantle της AMD

Προς το παρον ελαχιστα ειναι τα παιχνιδια που μπορεις να πεις πως σε linux τρεχουν καλυτερα απ οτι σε windows (μιλαω για pc διανομες, οχι για ps4) και ειναι συνηθως αυτα που εχουν γραφτει σε openGL (κατι σα το κλασσικο doom πχ) αλλα το 90% των εμπορικων games γραφονται σε directX ακομα, οποτε εκει native windows ειναι σιγουρα καλυτερα.

Αν η πορεια του mantle ειναι ανοδικη και καθιερωθει ως στανταρ (προς το παρον απ οσο γνωριζω δυο τρια games υποστηριζονται) αυτο θα αλλαξει (βεβαια για να στανταροποιηθει κατι τετοιο θα πρεπει και η amd ειτε να βγαλει ποιοτικοτερες καρτες ωστε να μπορει να χτυπησει την nvidia στα ισια, ειτε να δωσει το mantle και για αλλες καρτες, κατι που προφανως δεν εχει προθεση -ουτε ειναι λογικο- να κανει)

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς το πραγματικό ερώτημα στην περίπτωσή σου δεν είναι win vs linux αλλά αναβάθμιση ή όχι. Και η απάντηση -εφόσον λες ότι σε ενδιαφέρει να παίζεις- είναι ομόφωνα αναβάθμιση. Δεν μπορεί να κάνει κάτι το λειτουργικό αν το hardware σου δεν τραβάει καθόλου.

Link to comment
Share on other sites

με τα games που παίζεις με μια καλύτερη καρτούλα θα δεις διαφορά. Άμα δεν πας σε πιο βαρειά games το cpu θα την ψιλοπαλέψει (οριακά).

Επίσης μπορείς με ελάχιστα χρήματα να βρεις ένα καλύτερο CPU μεταχειρισμένο που θα σε εκτοξεύσει σε επιδόσεις μαζί με την καλύτερη VGA.

Από λειτουργικό βάζεις Win 7 32bit να σωθείς και να δουλεύεις σαν άνθρωπος. Με σωστή παραμετροποίηση (όχι out of the box) θα έχεις ίδια και καλύτερη απόδοση από ότι τα 8.1, το χειρότερο OS της Microsoft μετά τα Win 98ME και τα Vista.

Link to comment
Share on other sites

Καλά τα windows 8.1 είναι fail ως λειτουργικό αλλά όχι στο gaming κομμάτι. Υπάρχουν games που έχουν καλύτερες επιδόσεις στα 8.1 από ότι στα win 7. Τώρα για το πόσο πρέπει να γυρίσει σε 32bit σύστημα δεν ξέρω και σίγουρα δεν θα πρέπει να αγοράσει άλλο αφού έχει ήδη τα 8.1.

Και για να ανακεφαλαιώσω και εγώ ότι έχουν πει ΟΛΟΙ οι προηγούμενοι στα games αναγκαστικά θα δουλέψεις με windows και ΟΤΙ πρόγραμμα και να βάλεις η κάρτα γραφικών σου είναι με δεκανίκια. Δεν υπάρχει περίπτωση να τρέξει σωστά απαιτητικά games. Πριν πας σε ολική αναβάθμιση για την οποία όπως λές δεν υπάρχει χρήμα στη θέση σου θα κοίταγα για καμιά μεταχειρισμένη GeForce 260 κοντά στο 30άρι με 35άρι. Το πιο πιθανό είναι ότι θα διπλασίάσεις ή τριπλασιάσεις τις επιδόσεις στα παιχνίδια που παίζεις ήδη με την 220 με τις ίδιες ρυθμίσεις και σε κάποια ίσως τολμήσεις να ανεβάσεις και λίγο την ποιότητα. πριν προχωρήσεις δες αν μπορεί να την σηκώσει το τροφοδοτικό σου γιατί η 260 χρειάζεται 2x6pins για ρεύμα. Υπάρχει βέβαια και adaptor αλλά αν έχεις κάνα 400άρι τροφοδοτικό δεν είσαι για πολλά-πολλά.

Link to comment
Share on other sites

Καλά τα windows 8.1 είναι fail ως λειτουργικό αλλά όχι στο gaming κομμάτι. Υπάρχουν games που έχουν καλύτερες επιδόσεις στα 8.1 από ότι στα win 7. Τώρα για το πόσο πρέπει να γυρίσει σε 32bit σύστημα δεν ξέρω και σίγουρα δεν θα πρέπει να αγοράσει άλλο αφού έχει ήδη τα 8.1.

Σημείωση που το έχω ξαναπεί αλλά είναι σημαντικό να το ξέρουνε όλοι: Με αγορασμένα 8.1 βάζεις ανά πάσα στιγμή Windows 7 Home Premium γνήσια με downgrade είτε 32/64bit ότι θες χωρίς να πληρώσεις ούτε σεντ.

Επειδή το λειτουργικό είναι για τα μπάζα η microsoft το έχει σιωπηρά επιτρέψει αυτό και είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.