Jump to content



η γνωστή δύσκολη περίπτωση...!


Recommended Posts

Έχω πέσει στη γνωστή δύσκολη υπόθεση, όπου το pc κάνει επανεκκινήσεις σε ανυποψίαστες στιγμές.

Είναι ένα καινούριο desktop με W7 εγκατεστημένα, SP1 περασμένο, εγκατεστημένα το AVG, και 1-2 προγράμματα ακόμη.

Intel Core i5 4460 3.2GHz
RAM:1 x module DDR3 8GB
mobo:ASROCK H87 PRO4
PSU:Coolermaster 700W
1 x SSD
1 x VGA PCIe
1 x DVD+-RW
1 x κάρτα με 2 εξόδους Firewire

 

Τσέκαρα 6 ώρες τις μνήμες με memtest:no errors.

Έκανα και αλλαγή τροφοδοτικού:τα ίδια.

Format:και πάλι τα ίδια.

Αυτό που παρουσιάζει τώρα είναι το εξής:όταν το μηχάνημα είναι κρύο, το ανοίξεις π.χ. το πρωί όντας όλη τη νύχτα κλειστό, κάνει τρία stop ως εξής:

α. ξεκινάει, και μετά από 3-4 sec κλείνει-κόβεται η τροφοδοσία

β. ξεκινάει, φορτώνει για 5-6 περίπου sec (φτάνει στο σημείο που κινούνται σε πλέξιμο τα 4 χρωματιστά κομμάτια της σημαιούλας των Windows 7), αλλά, πριν σχηματιστεί η σημαία, και πάλι κόβεται η παροχή ρεύματος.

γ. ξεκινάει, και φτάνοντας στο σημείο που εμφανίζει το εικονίδιο του admin και περιμένει να πας επάνω το mouse για να βάλεις κωδικό, και πάλι κόβεται η παροχή.

Ξεκινώντας 4η φορά, όλα ok. Την 4η φορά, φυσικά, μετά από τόσα stop, ζητάει repair (προαιρετικά), και κάνει scan στο δίσκο (προαιρετικά).

Μήπως είναι κάποια ρύθμιση απ' το BIOS; Έχει επάνω αυτό το καινούριο UEFI BIOS, που και γω τώρα το μαθαίνω.

Μπορεί, πάλι, να είναι κάτι με τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή ή των πυρήρων (αν τα λέω καλά). Αλλά, αν επρόκειτο για θερμοκρασίες, συμπεριφέρεται αντίστροφα. Δηλαδή, δε θα έπρεπε κρύο να κάνει τέτοια κοψίματα στην τροφοδοσία. Τέτοια κοψίματα, για λόγους ασφαλείας, γίνονται σε υπερθέρμανση, και όχι στο κρύο.

Τί να πω; Έχετε να μου προτείνετε κάτι να βρούμε μία λύση; Ολοκαίνουριο μηχάνημα...

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έκανες ήδη αλλαγή τροφοδοτικού, νομίζω ήρθε η ώρα να κάνεις και ένα visual inspection (με το μάτι που λέμε), μήπως κάποιος πυκνωτής πέριξ του CPU παρουσιάζει αλλοιωμένη εικόνα.

 

Πάντως εμένα μου έχει συμβεί, σε δωμάτιο με υγρασία, να μου την κάνει το κομβίο του reset, το οποίο απλώς αποσύνδεσα και ησύχασα.

 

Αν μπορείς πες μας ποιο ASRock είναι, και ποιος i3. H ASRock δεν φημίζεται για τα καλά VRM της.

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορείς πες μας ποιο ASRock είναι, και ποιος i3. H ASRock δεν φημίζεται για τα καλά VRM της.

 

ASROCK H87 PRO4 (το ανέβασα και στην αρχή του θέματος).

 

Επεξεργαστή δεν γνωρίζω για την ώρα. Εάν μάθω, θα ανεβάσω στην αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το case έχω να δώσω εδώ την πληροφορία ότι είναι περίπου 5-ετίας (ίσως και παλαιότερο). Εάν όντως δημιουργεί πρόβλημα, όπως λέει καί ο gdp77, πρέπει να τα βγάλω όλα εκτός κουτιού, και να κάνω δοκιμές εκτός αυτού.

Πάντως, λόγω παλαιότητας case, και επειδή πολλά διάβασα περί καλωδίων reset και power switches (αλλά όχι μόνο των καλωδίων τους, και των ίδιων των διακοπτών), όντας εντός case ακόμη, έβγαλα όλα τα καλώδια απ' το front panel της μητρικής, και έκανα εκκίνηση με τα δύο pins του power. Αλλά καί έτσι τα ίδια. Ίσως εκτός case να έχω αποτέλεσμα. Είναι το επόμενο που θα κάνω και μετά από δοκιμές θα ανεβάσω τα αποτελέσματα.

Link to comment
Share on other sites

Και μία ακόμη πληροφορία:αλλάζοντας το ένα και μοναδικό RAM module που έχω σε slot, πήρε κανονικά. Οπότε πάμε και σ' άλλα...

 

υ.γ. Μία ερώτηση εδώ:έχω copper shims 12mm για laptop. Αν τα χρησιμοποιήσω για τον i5 υπάρχει πρόβλημα; Υπάρχουν άλλα shims για desktops?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Τα νέα δεδομένα...

Έκανα δοκιμή καί στα άλλα slots, αλλά και κει τα ίδια. Έκανε αυτά τα σταματήματα. Το ίδιο καί στο slot που αναφέρω στην πιό πάνω απάντηση. Δεν ξέρω πώς έγινε και ξεκίναγε όταν έκανα αυτή την αλλαγή που αναφέρω.

Σήμερα δεν είχα χρόνο να βγάλω τη μητρική εκτός case, και να τσεκάρω εκεί. Το μόνο που πρόλαβα να κάνω, και ίσως βοηθήσει, είναι κάτι με το σκληρό δίσκο.

Υπάρχει μία λεπτομέρεια εδώ:ο δίσκος του λειτουργικού είναι SSD. Το O/S είναι Win7 64-bit. Έκανα, αρχικά, αλλαγή καί των δύο καλωδίων στο σκληρό δίσκο:ρεύματος καί data, αλλά τα ίδια.

Επειδή είναι ο πρώτος σκληρός δίσκος SSD που έρχομαι σε επαφή, για τους SSD υπάρχει ειδικά SATA cable ή μπορείς να πάρεις ένα οποιοδήποτε SATA;

Αυτό που έκανα, και δούλεψε, μετά και την αποτυχία με τη RAM στα slots και τα καλώδια του SSD, είναι το εξής:
αποσύνδεσα από πάνω τα πάντα (καί τον SSD), οπότε ήταν συνδεδεμένα mobo, RAM, on-board VGA και το τροφοδοτικό. Έτσι, από μόνος του ο υπολογιστής μπήκε στο UEFI BIOS. Εκεί περίμενα να δω εάν θα κάνει αυτά τα ανοιγοκλεισίματα, αλλά όχι. Εκεί ήταν σταθερός. Το δοκίμασα αυτό 3-4 φορές, και δούλεψε. Ξανασύνδεσα μετά μόνο τον SSD, και πάλι ανοιγοκλεισίματα.
Αυτό, αρχικά, βοηθάει στο συμπέρασμα μήπως κάτι γίνεται με τον SSD.
Και επειδή, όπως προανέφερα, είναι η πρώτη μου επαφή με SSD, έχω εδώ μερικές απορίες, και είναι εκεί που πάει και το μυαλό μου μήπως φταίει:

α. Μήπως η ASROCK δεν τα πάει καλά ακόμη με τους SSD;
β. Μήπως όταν βάζεις SSD, πρέπει να ορίσεις κάτι στο UEFI BIOS, αλλά καί στα Windows;
γ. Μήπως τα Windows 7 δεν υποστηρίζουν τους SSD;
δ. Μήπως η συγκεκριμένη ASROCK, μετά την εγκατάσταση των 7, για να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, θέλει να εγκαταστήσεις και κάποιο driver; Αυτό έχει μία μεγάλη λογική, με την έννοια ότι, όταν ο SSD είναι συνδεδεμένος αρχίζει αυτά τα σκαμπανεβάσματα όταν αρχίζουν να φορτώνουν τα 7 (σ' αυτό το σημείο πρέπει να είναι, απ' ό,τι έχω καταλάβει). Οπότε, αν στα 7 δεν έχεις εγκαταστήσει κάποιο driver ή κάτι άλλο για τους SSD, υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, τελικά, πέρα από όλες τις μέχρι τώρα προσπάθειες που έκανα, το συναρμολογημένο pc εστάλη για έλεγχο.

Δεν ξέρω τί θα προκύψει, αλλά, εάν χρειαστώ τη βοήθειά σας θα ξανανεβάσω απάντηση.

Για την ώρα, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το pc γύρισε από service. Ο προμηθευτής είπε ότι το πρόβλημα που τους περιγράψαμε δεν το είδαν. Το μόνο που τους παρουσίασε, κι αυτό μία μόνο φορά, είναι ότι, σε μία εκτέλεση των Windows φάνηκε αλλοιωμένο το logo των Windows. Αυτό είδαν. Αυτό είπαν. Επειδή, μας είπαν, αυτό κατά 99% οφείλεται στην RAM, αντικατέστησαν το module. Έτσι, δεν το ξαναπαρουσίασε αυτό με το logo.

Πάντως, ανεξαρτήτως αυτού, το μηχάνημα όπως πήγε γύρισε (με το πρόβλημα κατ' εμάς να υφίσταται).

 

Όταν λέω ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί από την παραλαβή του pc, δεν είναι ακόμη σίγουρο. Θεωρητικά. Κι αυτό γιατί, μετά την παραλαβή, εγώ ξεκίνησα μερικές φορές το pc και αυτά τα ανοιγοκλεισίματα δεν τα έκανε. Αλλά, αυτό δε λέει τίποτα. Αυτό θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου.

Εδώ υπάρχει ένα άλλο παράδοξο. Αφού έκανα αυτές τις δοκιμές με τα ανοιγοκλεισίματα, ο πελάτης το πήρε σπίτι του. Εκεί λοιπόν δεν είχε ήχο, δίκτυο, το πρόγραμμα επεξεργασίας video και μοντάζ (το AVID) δεν φόρτωνε. Σχετικά με τον ήχο είχε κόκκινο "x" κάτω δεξιά στο systray, εικονίδιο "Τοπική σύνδεση" στο αντίστοιχο σημείο που πρέπει να υπάρχει στα W7 δεν υπήρχε, δεν έτρεχε ο AVID. Όλα αυτά, πριν την αποστολή του υπολογιστή για service λειτουργούσαν κανονικά. Στο device manager δεν υπήρχε κάποια συσκευή με "x" ή κίτρινο θαυμαστικό. Έβγαλε και ξαναέβαλε τους audio και lan drivers, αλλά τα ίδια. Αυτό είναι πολύ παράξενο και σοβαρό!! Κάτι, κάτι πρέπει να έκαναν αυτοί στο service που δεν λένε.
Μετά απ' όλ' αυτά πήγα στον πελάτη και έβαλα τα Windows απ' το μηδέν (format), και μέχρι στιγμής πάνε όλα καλά.

 

Πάντως, αν δεν το ξαναπαρουσιάσει πιστεύω ότι κάτι άλλαξαν στο service, αλλά, για κάποιο λόγο που εκείνοι μόνο τον ξέρουν, δεν θέλουν να το πουν. Εκτός και αν το πρόβλημα λύθηκε με την αντικατάσταση της RAM.
Βέβαια, δεν είμαστε ακόμη σίγουροι. Ο υπολογιστής έχει γυρίσει από service περίπου μία εβδομάδα και τα Windows μπήκαν μόλις πριν τρεις ημέρες.

 

 

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από serpico75
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.