Jump to content



Εντυπώσεις από το Oculus Rift


Recommended Posts

Λίγο πολύ την εμπειρία του Στέλιου έχουν και άλλοι simracers που έχω συζητήσει μέσω iR, πολύ χαμηλή η ανάλυση ακόμα αλλά αρκετοί αναφέρουν ότι πούλησαν τα triples και θα μείνουν με VR καθώς για αυτούς υπερισχύει η αίσθηση που τους δίνει ότι βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο και είναι διατεθημένοι να παραβλέψουν τη χαμηλή ανάλυση για την αυξημένη αίσθηση παρουσίας στο racetrack. Από πλευράς χρόνων σχεδόν όλοι όσοι ήταν με triples λένε ότι είναι ελαφρώς πιο αργοί με VR και δε λείπουν και οι περισσότερο ανταγωνιστικοί που παλεύουν για κάθε χιλοστό και βάζουν στην άκρη το rift για επιστροφή σε triples. Αυτοί που από single screen πάνε σε VR είναι οι πιο ικανοποιημένοι ι από όλους μιάς και χάνουν μεν σε ανάλυση αλλά κερδίζουν σε ταχύτητα και immersion.

 

Προσωπικά και αφού πλέον είμαι με triples έχω βάλει το VR σε αναμονή μέχρι τουλάχιστον την επόμενη γενιά συσκευών με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις κυρίως από πλευράς αναλύσεων και είμαι ικανοποιημένος που κατάφερα και συγκρατήθηκα  για να μην αγοράσω κάποια συσκευή, τα ελάχιστα χρήματα που έδωσα για την τρίτη οθόνη άξιζαν κάθε σεντ. Προτεραιότητα έχει τώρα η αγορά 1080 ή 1080ti μέχρι τα χριστούγεννα εφόσον έχει κυκλοφορήσει για να υποστηρίξει καλύτερα τα triples μιάς και η 780 έχει αρχίσει να δείχνει τα χρονάκια της σε ανάλυση 5760χ1200.

 

ΥΓ Ούτε στο iR υποστηρίζεται ακόμα AA, πιθανώς να διορθώσει αρκετά πράγματα η ενεργοποίηση του.

Έγινε επεξεργασία από geovas77
Link to comment
Share on other sites

Μία χαζή ερώτηση... αν κάποιος έχει π.χ 2 1080 sli, πάλι την ίδια αίσθηση θα έχει για την ανάλυση? Ή μήπως το πιξελιαρισμα θα φύγει επιλέγοντας maximum settings;

Στάλθηκε από το Nexus 5X μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Anthemius said:

Μία χαζή ερώτηση... αν κάποιος έχει π.χ 2 1080 sli, πάλι την ίδια αίσθηση θα έχει για την ανάλυση? Ή μήπως το πιξελιαρισμα θα φύγει επιλέγοντας maximum settings;

Στάλθηκε από το Nexus 5X μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αν έχει SLI το βάζει εκεί που ξέρει καθώς δεν υποστηρίζεται, ακόμα.

Αν υποστηρικτεί, όχι δεν θα έχει καλύτερη εικόνα, ισχύει ότι και στα monitors, δεν βελτιώνουν εικόνα αλλά FPS.

Link to comment
Share on other sites

Γιατι πηρες oculus την στιγμη που παντου το κραζουν και οχι vive που λενε οτι προσφαιρει καλυτερη/ολοκληρωμενη εμπειρια?   Μιλαω γενικα..... Δεν ξερω αμα το δευτερο συνεργαζεται με το παιχνιδι

Link to comment
Share on other sites

To rift έχει καλύτερη οθόνη από το vive (όχι σε ανάλυση), αλλά υστερεί επειδή δεν έχει τα hand controllers ή όπως αλλιώς λέγονται. Για το VR είναι MUST και κάνουν τεράστια διαφορά όπως λένε όλοι, ΑΛΛΑ για sim racing είναι άχρηστα αφού κρατάς τιμονιέρα.Μην ξεχνάτε ότι το vive ακόμα δεν υποστηρίζεται επίσημα από κανένα sim. Μονόδρομος το rift για τον sim racer αυτή τη στιγμή δηλαδή.

 

Ο Στέλιος περίμενε πολλά στο θέμα ανάλυσης από το ριφτ και απογοητεύτηκε. Εγώ που είχα δει τη σαπίλα του dk1 και ακόμα και έτσι μου τρέχαν τα σάλια, ήταν no brainer ότι θα πάω σε dk2 ή consumer version γνωρίζοντας ότι η ανάλυση είναι χαμηλή. Είναι ένας συμβιβασμός. Η αίσθηση του χώρου είναι τόσο φοβερή που μου φαίνεται αστείο να προσπαθήσω να ξανατρέξω σε race με οθόνη.

 

Μην κάνετε το λάθος να το συγκρίνετε με 3d vision ή οτιδήποτε τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία επαφή.

Η αρχή έγινε και δεν υπάρχει γυρισμός για μένα. Δεν ξανατρέχω racing game σε monitor.

 

VR/IMMERSION/PRESENCE = 10/10

RESOLUTION = 5/10
 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Να σας πω και εγώ από τη μεριά του Vive. Σε σχέση με το Rift η οθόνη φαίνεται ελάχιστα χειρότερη καθώς αν και η ανάλυση είναι ίδια το FoV του Rift είναι μικρότερο, οπότε έχεις λίγο μεγαλύτερη πυκνώτητα pixel. Εκεί που μετράει περισσότερο αυτό είναι σε Flight sim που πρέπει να διαβάζεις τα όργανα και το HUD, Racing sim έρχονται δεύτερα και τέλος σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι καθαρά θέμα προτίμισης. Πολοί λένε οτι προτιμάνε το μεγαλύτερο FoV του Vive ας είναι λίγο πιο δυσανάγνωστα τα κείμενα. Το Vive είναι και λίγο πιο βαρύ και οπότε πιο άβολο, αλλά αρκετά πιο άνετο να το φοράς με γυαλιά. Το tracking είναι λίγο καλύτερο λόγο εντελώς διαφορετικής τεχνικής, αλλά η διαφορές και πάλι είναι μικρές και μόνο όταν σηκωθείς και αρχίσεις να περπατάς γύρω γύρω το δωμάτιο (η γύρω γύρω απο το Rx7 που έκανα εγώ στο AC :D)

 

Από εκεί και πέρα αυτά που λένε ο Άκης και ο Στέλιος είναι όπως έχουν τα πράγματα, για κάποιους έτσι για κάποιους αλλιώς. Το μόνο που θα διαφωνίσω είναι οτι πολλοί νομίζουν οτι θα πάνε πιο αργά με το Rift, αυτό πιστεύω γίνεται μόνο και μόνο γιατί αφού κάποιος συνηθίσει να τρέχει με οθόνες (για πολύ καιρό κιόλας) ο εγκέφαλός του προπονείται να διαβάζει τις κινήσεις του αυτοκινήτου με ένα συγκεκριμένο τρόπο και φτάνουμε σε ένα σημείο να αναπληρώνουμε την έλλειψη g. Όταν βάλεις headset αυτό πρέπει να το ξαναεκπαιδεύσεις κατά κάποιο τρόπο. Αλλά το πόσο πιο κοντά είναι σε πραγματική οδήγηση δεν περιγράφεται μέχρι κάποιος να δοκιμάσει, και αν έχετε δοκιμάσει google carboard είναι σαν να μην έχετε δοκιμάσει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 27 λεπτά, το μέλος Anthemius έγραψε:

Το shifter το βρίσκετε, ή παίζετε με paddles?

Στάλθηκε από το Nexus 5X μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κανονικά η υλοποίηση του vive με την κάμερα είναι τέτοια που θα μπορούσε να σκαναρει 2 3 πράγματα χέρια τιμόνι λεβιέ και να τα περάσει ingame με augment reality. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα γίνεται σε όλα τα headset by default

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, Anthemius said:

Το shifter το βρίσκετε, ή παίζετε με paddles?

Στάλθηκε από το Nexus 5X μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κανένα πρόβλημα με το shifter.

 

Επίσης προετοίμασα το wheel μου έτσι ώστε να έχω περισσότερα κουμπιά πάνω του (και να μην ψάχνω πληκτρολόγιο) λίγο πριν έρθει το Oculus.

 

https://goo.gl/photos/FN78e9nv1FqwKRY2A

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Anthemius το shifter το βρίσκω άνετα, όπως και τα ctrl+t και τα άλλα shortcuts με λίγο ψαχούλεμα στα τυφλά.

Μέσα από το κενό που υπάρχει μεταξύ rift και μύτης μπορώ και βλέπω και την οθόνη και το πληκτρολόγιο για να κάνω κάποια basic tasks χωρίς να χρειαστεί να βγάλω τη μάσκα. Αν και γι αυτό η καλύτερη λύση είναι το virtual desktop που σου δείχνει τα πάντα μέσα στο rift.

Φυσικά ακόμα καλύτερο είναι το feature του vive με την ενσωματωμένη κάμερα που δείχνει αυτό που θα έβλεπες με τα μάτια σου αν δε φορούσες τη μάσκα.

 

tagging

 @Georgiadis Giorgos @sosna 

Link to comment
Share on other sites

@akis_z80 @Stelios F. με το μονοθέσιο του επόμενου αγώνα η αίσθηση με VR είναι πραγματικά αλλού! :D Περιμένω εντυπώσεις και από εσάς σε σχέση με VR σε αυτοκίνητο.

 

edit: Έχω δοκιμάσει σε LFS open wheel μονοθέσια, αλλά τώρα μου έρχεται να ξαναγράψω το Oculus Home και να βάλω το hack που δουλεύει το AC με Vive για τον επόμενο αγώνα. Αυτή η διαδικασία και το οτι δε θέλω να έχω το Oculus Home installed είναι αυτά που με κρατάνε τόσο καιρό.

Έγινε επεξεργασία από Lylankor
Link to comment
Share on other sites

Πριν ξεκινήσω να γράφω κ τις δικές μου εντυπώσεις να ευχαριστήσω τον Άκη που μας ανέχτηκε τόσες ώρες.-χωρίς υπερβολές κλείσαμε 8ωρο- :kiss2:

 

Καθήμενος στο εργονομικό κάθισμα του Άκη κ με τη θεά -τιμονιέρα- μπροστά μου, άρχισα τις κινήσεις ακριβείας για να τοποθετήσω το ¨κράνος¨ στην κεφάλα μου μαζί με τα γυαλιά.Εκεί είχε πολλή πλάκα γιατί ούγκανος ων δυσκολευόμουν να το κεντράρω.:hehe:

 

Με τα πολλά χώρεσαν όλα κ κατάφερα να βρω το σουίτσποτ.

 

Πρώτη επαφή...σοκ από την απίστευτα χαμηλή ανάλυση.Είναι δυστυχώς άλλο να το διαβάζεις κ άλλο να το βλέπεις.Καθαρά βλέπεις στα περί 75 με 100 μέτρα.Από κει κ μετά μαντεύεις κ απλά γεμίζεις τα κενά με τη φαντασία κ από μνήμης.Δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται γιατί από μνήμης μπορείς να βιώσεις πολλές φανταστικές καταστάσεις,αλλά κ πάλι αν έχεις εξοικειωθεί με το βίζουαλ reference,τότε αυτομάτως νιώθεις οτι κάτι σου λείπει.

 

Η αίσθηση του χώρου που μου έδινε πράγματι σε έβαζε μέσα στο παιχνίδι αλλά αυτό που διαπίστωσα είναι πως με τόσα χρόνια gaming σε οθόνη το μυαλό μου δεν μπορούσε εύκολα να συνειδητοποιήσει τη διαφορά.Ναι οι υψομετρικές διαφορές κ το 1:1 μέγεθος είναι εκεί,αλλά ο καθυστερημένος εγκέφαλός μου έχει γεμίσει αυτά τα 2d κενά,οπότε δεν με τρέλανε.Με ξένισε κ μου φάνηκε περίεργο αλλά αυτό βίωσα οπότε κ αυτό σας μεταφέρω.Μου κάνει κ μένα εντύπωση γιατί περίμενα πως κ πως αυτό το wow factor,αλλά έμεινα με το πουλί στο χέρι...το δικό μου όχι του Άκη.:hehe:

 

Επίσης δεν θυμάμαι κ γω πόσες φορές αναφώνησα ¨α ναι δεν μπορώ να το ακουμπήσω αυτό¨ αφού πραγματικά πίστευα οτι είχα το λεβιέ τους καθρέφτες κ τα διάφορα μπλιμπλίκια δίπλα μου σε απόσταση επαφής,χωρίς όμως να μπορώ να τα ακουμπήσω.Δυστυχώς τα dials δεν είχαν σχεδόν καθόλου βάθος οπότε τα αντιμετώπιζα ως ένα σχεδόν 2d panel.

 

Σε οτι αφορά το spatial awareness εκεί είσαι ¨άπλας¨.Μπορείς να δεις κ να αντιληφθείς με ακρίβεια που πατά το αμάξι κ πόσο κοντά είσαι σε οτιδήποτε.Το να κάνεις σωστές τοποθετήσεις με σχεδόν οτι γραμμή θες είναι πολύ βατό,ας μην πω εύκολο γιατί κ πάλι θέλει προσπάθεια από μέρους σου,αλλά έχεις αυτήν την άνεση.

 

Σχετικά με το οδηγικό κομμάτι, η αίσθηση ήταν οικεία κ δεν με αποπροσανατόλισε.Μπορούσα να παίζω με την ουρά της Κόμπρα στη Μόντσα ακριβώς όπως έκανα κ με τη 2d αναπαράσταση.Το drift ήταν για μένα ευκολότερο να το αντιληφθείς καθώς σου έδινε το yaw movement ξεκάθαρα κ έτσι ¨απλά¨ έπρεπε να παίξεις με το ζύγισμα.

 

Εκείνο που διαπιστώσαμε όταν κάναμε μια τυχαία δοκιμή με το ίδιο αυτοκίνητο στην ίδια πίστα είναι πως με το ρίφτ οδήγησα πιο ¨ρεαλιστικά¨ κ λιγότερο ατσούμπαλα,όπως δηλαδή θα αντιμετώπιζα την κατάσταση σε ένα track day.Γύρο με το γύρο έχτιζα ταχύτητα κ αυτοπεποίθηση.K όταν πίεζες αυτό σου γινόταν ξεκάθαρο.Λαπ με το λαπ έβρισκα χρόνο, φρέναρα βαθύτερα κ έστριβα με περισσότερη εμπιστοσύνη.Ξαναβρήκα αυτό το ομαλό κ με ροή ρυθμό που είχα όταν πρωτοξεκίνησα το sim racing,αλλά στην πορεία λόγω του εγωισμού μου κ των ¨απαιτήσεων¨ έγινα πιο απότομος κ εριστικός με το τιμόνι,ζητώντας από το αμάξι εδώ κ τώρα αποτελέσματα.Ε με το ρίφτ,το αμάξι με πήγαινε βόλτα κ εγώ απλά ¨μάθαινα¨ τις ιδιαιτερότητές του κ τα βίτσια του.Δήλωσα χαρακτηριστικά κ στον Άκη θυμάμαι σε κάποια φάση,¨ρε συ τώρα αυτό με πάει βόλτα¨.Αυτό στην 2d οθόνη ακόμη κ με τα πιο δυνατά οχήματα δεν το είχα ¨νοιώσει¨ ποτέ.

 

Στα καπάκια που έκανα το ίδιο κόμπο με την οθόνη του Άκη -από 90hz στα 60 ή 30 δεν θυμάμαι κ από PS2 ανάλυση σε 4k- χρειάστηκε πολύ περισσότερη ώρα να βρω τα πατήματα κ να νοιώσω τι μου γίνεται -muscle memory to the rescue- αλλά τελικά ήμουν γρηγορότερος.Ναι όλα ήταν φλάτ κ ¨πασέ¨ αλλά ήταν κάτι που μπορούσα να εμπιστευθώ περισσότερο,αφού τα βίζουαλς έδειχναν στον εγκέφαλό μου τα τεκταινόμενα χωρίς να απαιτείται προσπάθεια από μέρους μου να τα ανασυνθέσω.Ίσως με περισσότερη πράκτις να έβρισκα τον ίδιο ρυθμό,γιατί είναι άδικο να συγκρίνω εκατοντάδες ώρες 2d οδήγησης με ένα 2ωρο σέσσιον.

 

Ζαλάδες πέραν κάποιων σπίνς δεν είχα ευτυχώς καθόλου.Από ένα σημείο χρήσης κ μετά είχα θέμα με τις κόρες των ματιών μου που ένοιωθα να δουλεύουν υπερωρίες.Ο πονοκέφαλος που είχα όταν φύγαμε από τον Άκη δεν ξέρω αν οφείλεται στην αυπνία της προηγούμενης μέρας ή στο brain-eye strain.

 

Έτσι λοιπόν κλείνοντας να πω οτι το CV1 μου άφησε μια γλυκόπικρη αίσθηση.Ηδεία γιατί πράγματι αρχίζουμε να μπαίνουμε σε ωραίες simracing ατραπούς,πικρή γιατί δυστυχώς έχασα καθόπως φαίνεται την αθωώτητά μου.Είμαι σίγουρος οτι νεαρότερος θα είχα ξετρελαθεί από την τεχνολογία αυτή αναγνωρίζοντας τη μαγεία που συντελείται.Σήμερα όμως το τώρα απλά συνέθλιψε κάθε ελπίδα.Το χωρίς άλλο κόλλησα στην ανάλυση κ δεν μπόρεσα να ξεφύγω αυτού -δηλωτικό του sim racing μενταλιτέ που με διακρίνει κ όχι του sim driving thriving for immersion-.

 

Έτσι λοιπόν αν πραγματικά ψάχνετε μια virtual εμπειρία,το μυαλό σας θεωρητικά θα γεμίσει τα κενά κ το παιδί μέσα σας θα νιώσει τρισευτυχισμένο.Αν απτην άλλη είστε σαν εμένα ή τον μίστερ γκρίνια Στέλιο,τότε προετοιμαστείτε για ξενέρα.

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Προχθές έκανα αναβάθμιση στο PC.

 

Σήμερα δοκίμασα AC με το Rift, 1.5 pixel density, FSAA 4x και PP effects ON , πιστεύω πως το κάνει πολύ πιο έυκολο στο μάτι αν και έχει λίγη θολούρα από τα PP Effects.

 

Για να δούμε τι θα μας φέρει η 1.7 την Πέμπτη...

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, liakjim said:

Άλλαξες επεξεργαστή? Ανέβηκαν τα frames?

Το performance πήγε χ2 με settings στο very high από πριν που ήταν low.

Cpu 6600K

Έγινε επεξεργασία από Stelios F.
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 λεπτά, το μέλος Stelios F. έγραψε:

Το performance πήγε χ2

Ωραία (στο είχα πει ότι είχες bottlenecked σύστημα, αν και το ήξερες αλλά μάλλον δεν ήθελες να το παραδεχτείς!!! ) 

 

Για ενημέρωσε και εδώ να δούμε τί έβαλες http://www.assettocorsa.net/forum/index.php?members/psit.80/

Έγινε επεξεργασία από liakjim
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.