Jump to content


Καταγραφικό για Ενδοσκοπικό Μηχάνημα


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά!

Στο νοσοκομείο με το οποίο συνεργάζομαι ψάχνουμε να βρούμε ένα τρόπο να καταγραφούμε την εικόνα από τα ενδοσκοπικα χειρουργεία που κάνουμε. Το να πάρουμε το κομμάτι του συστήματος που λειτουργεί ως καταγραφικό αποτελεί ένα υψηλό κόστος, το οποίο θα θέλαμε να αποφύγουμε, μια και ούτε εμείς, ούτε το Νοσοκομείο αξίζει να δώσει λεφτά για μια δουλειά που μπορεί να γίνει εξίσου καλά με μικρότερο κόστος.

Πώς έχει η κατάσταση λοιπόν:

Η εικόνα από την κάμερα περνά από έναν επεξεργαστή εικόνας, και από εκεί πηγαινει στην οθόνη, ώστε να βλέπουμε τί κάνουμε.

Η πίσω πλευρά του εξαρτηματος είναι αυτή:

8ca5d5ea84a827e8fb878abc8cc24c2c.jpg

Αυτό που έχουμε κάρα νου είναι να βρούμε μια συσκευή η οποία θα παρεμβάλλεται αναμεσα στον επεξεργαστή εικόνας και το monitor, και να αποθηκεύει σε ένα σκληρό (κατά προτίμηση εξωτερικό) το βίντεο. Τα βύσματα video out του επεξεργαστή εικόνας και το video in της οθόνης είναι πανομοιότυπα, οπότε θα ήταν βολικό να βρούμε καταγραφικό με τέτοιες υποδομές.

Έχει κάνει κάποιος κάτι αντίστοιχο; Κάθε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη!

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου όπως ήδη ξέρεις, τα ιατρικά μηχανήματα δεν έχουν πάντα στανταρ εισόδους/εξόδους .

Και υπάρχει λόγος για αυτο, για να πουλάνε το δικο τους αξεσουάρ για το μηχανημα .

Μπορεί να ειναι στάνταρ ,μπορεί και οχι.

Στη δική μας περίπτωση πιθανότατα ειναι, αλλά αυτο μόνο τεχνικός ιατρικών οργάνων μπορεί να το τσεκάρει με φορητό μηχανημα δέκτη ,δεν ειναι κατι τρελό .

Αλλιώς δανείζεσαι κατι και το δοκιμαζεις.

Link to comment
Share on other sites

Το βύσμα μοιάζει αλλά δεν ξέρω αν είναι BNC. Αν βρεις το βύσμα, παίρνεις έναν αντάπτορα ό,τι θες σε BNC και όλα καλά.

Το θέμα είναι επειδή μιλάμε για αναλογικό σήμα, μήπως έχουν κάνει κάποια πατέντα στη διαμόρφωση για να μην μπορείς να το καταγράψεις με ενδιάμεσο μέσο.

 

Μπορείς να βρεις μια παλιά κάρτα τηλεόρασης με VIDEO IN και να καταγράφεις στον υπολογιστή.

 

Σίγουρα θα μπορείς να πάρεις το αναλογικό σήμα και σίγουρα θα μπορέσεις να αναιρέσεις την όποια πατέντα στη διαμόρφωση με λίγο κώδικα, αλλά το θέμα είναι πόσο χρόνο είσαι διατεθιμένος να ξοδέψεις για κάτι τέτοιο.

 

Αν θες έτοιμα συστήματα καταγραφικών μπορείς να κοιτάξεις και CCTV συστήματα τα οποία παίζει μερικά να έχουν και εισόδους BNC, αφού το τεστάρεις με μια κάρτα τηλεόρασης να δεις τι λέει. Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις να το συνδέσεις σε μια απλή κανονική τηλεόραση με έναν αντάπτορα από το βύσμα αυτό σε ... κίτρινο RCA.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Απ' ό,τι βλέπω, η μηχανή έχει δύο εξόδους Y/C, s-video δηλαδή, εκ των οποίων η μία είναι σημαδεμένη με μαρκαδόρο, για άγνωστο σε μένα λόγο, και είναι αυτή που χρησιμοποιείται. Λογικά, θα πρέπει να δίνουν σήμα και οι δύο, οπότε στην ελεύθερη έξοδο μπορείτε να συνδέσετε μια κάρτα video με ανάλογη είσοδο, και να καταγράφετε το υλικό. Φυσικά, το από απόψεως ευχρηστίας καλύτερο σενάριο είναι κάποια εξωτερική USB κάρτα συνδεδεμένη σε λάπτοπ. Εάν για οποιονδήποτε λόγο η ελεύθερη έξοδος δεν δίνει σήμα, μπορείτε να επιλέξετε κάποια κάρτα video με τέτοια έξοδο (ή/και με έξοδο HDMI για μελλοντική χρήση), και να την παρεμβάλλετε στο σύστημα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως για να βλέπετε εικόνα live, ο υπολογιστής πρέπει να είναι σε λειτουργία, ασχέτως εάν εγγράφει ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

πριν 29 λεπτά, το μέλος Oric έγραψε:

Απ' ό,τι βλέπω, η μηχανή έχει δύο εξόδους Y/C, s-video δηλαδή, εκ των οποίων η μία είναι σημαδεμένη με μαρκαδόρο, για άγνωστο σε μένα λόγο, και είναι αυτή που χρησιμοποιείται.

Έχω την εντύπωση ότι το Y/C είναι η είσοδος από την κάμερα του ενδοσκόπιου και όχι έξοδος. (αλλά μπορεί και να σφάλω :) )

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν είμαι συνέχεια εκεί, και οι υπόλοιποι γιατροί τής ομάδας δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με την τεχνολογία, ιδανικά θα ήθελα όσο πιο foolproof και απλή λύση γίνεται.

Το βύσμα είναι όντως BNC. Οπότε αρκεί να βρω ένα pass-through καταγραφικό και τους κατάλληλους ανταπτορες σε BNC και είμαι καλά; Έχετε να προτείνετε κάτι, γιατί δεν τον ξέρω καθόλου το χώρο;

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.