Jump to content



Watercooling a laptop


Recommended Posts

" πωλείται λαπτοπ ,σχεδον αχρησιμοποίητο ,το ειχα για δεύτερο , δεν ξέρω τι μνήμη εχει ,μπορεί να ξέρετε πιο πολλά εσεις ;) "

Ωραίος ,οι μοντες που περιέχουν αποκλειστικά πατέντα και τρελα ειναι οι καλύτερες .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Και μετά από αρκετό καιρό, επιτέλους ο υπολογιστής μου απέκτησε κάρτα γραφικών λίγο πιο σύγχρονη από την embedded.

Αγόρασα από το bangood την ύστατη κινεζιά minipci-e to pci-e adapter, αφαίρεσα την ασύρματη κάρτα, έβαλα τον αντάπτορα με ένα εξωτερικό τροφοδοτικό και τώρα έχω 9800gtx+ στο a6ja.

Μειονέκτημα 1: θόρυβος από τα ανεμιστήρια της GPU, θα την υδροψύξω λίαν συντόμως

Μειονέκτημα 2: Η ram έχει ταβάνι στα 4gb σε όλο το σύστημα, οπότε έχασα 512 mb από τη διαθέσιμη ram μου, και αντί για 2900 έχω 2350 διαθέσιμα.

 

Πλεονεκτήμα 1: ΟΚ άλλη γενιά gpu και μπορώ μάλλον να βάλω και πιο σύγχρονες

Πλεονέκτημα 2: δεν μπορώ να πιστέψω ότι δουλεύει κάτι τέτοιο, αλλά με εξαίρεση το fail του πρώτου boot παίζει out of the box.

 

Benches όταν βρω χρόνο.

 

 

IMG_1448.JPG

IMG_1449.JPG

IMG_1447.JPG

  • Like 6
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, schumifer said:

Υπέροχη δουλειά αλλά πες την αλήθεια,

εσύ πύργο ήθελες αλλά φορητός σου βγήκε και του έδωσες να καταλάβει...

Δεν μπορούσα να έχω σταθερό λόγω συχνών μετακομίσεων, και έτσι ξέμεινα με laptop.

Έχω και ένα m11x alienware το οποίο όμως πάσχει στον επεξεργαστή, είναι ULV και δεν αποδίδει καθόλου λόγω χαμηλής συχνότητας (1.73 overclocked). Φυσικά το project σε αυτό θα ήταν pinmod + watercooling, αλλά το μικρό το πήρα για φορητότητα και δεν θα ήθελα να το κάνω κι αυτό desktop. Το 15άρι δεν έχει φορητότητα ως βαρύ (3.2 kg) και παλιό και χωρίς μπαταρία, οπότε του έχω βγάλει τα μάτια :hehe: Επίσης είναι πολύ σβέλτο σε καθημερινή χρήση παρ'ολο που η εγκατάστασή μου είναι 6 ετών και το hardware 10 ετίας. 

 

Ο έτερος λόγος που δεν έχω ασχοληθεί με κάτι άλλο, είναι η απαράμιλλη αξιοπιστία της μητρικής αυτού του laptop. Του χω κάνει ό,τι μπορείς να κάνεις χωρίς να πιάσεις κολλητήρι, και ξεκινάει πάντα αβίαστα. Είχα ταλαιπωρηθεί αρκετά με διάφορα desktop που μία δεν δούλευε το ένα, μία δεν πόσταραν αν συνέδεες πολλά usb κλπ. Ακόμη και το alienware δεν είναι τόσο σταθερό, μου έχει κάνει μερικά κολληματάκια σε ανύποπτες στιγμές.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Throttlestop

https://www.techpowerup.com/downloads/2288/throttlestop-6-00

https://www.techpowerup.com/downloads/2815/throttlestop-8-30

 

Μόλις έστησα την GPU με νεράκι. 10 βαθμοί κάτω αλλά το μεγάλο κέρδος είναι η ησυχία, τα ανεμιστηράκια της ήταν μάλλον με χτυπημένα ρουλεμάν και μου είχαν πάρει το κεφάλι.

Έβαλα ένα παλιό μπλοκ της Asetek αφού καθάρισα το χαλκό με το dremel γιατί είχε οξειδωθεί αρκετά με τα χρόνια. Η φλατζούλα παραδόξως έχει αντέξει!

 

IMG_1458.JPG

IMG_1459.JPG

IMG_1460.JPG

IMG_1461.JPG

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Να κάνουμε και ένα follow-up με ένα μικρό μάθημα αρχιτεκτονικής Η/Υ.

Έτυχε και βρήκα στο διαδίκτυο τα επίσημα cad ηλεκτρονικά σχέδια από τα υποσυστήματα της μητρικής μου.

Θέλω να κάνω 2-3 πράγματα τα οποία δεν τα έχω κάνει:

1. Το ένα είναι να απελευθερώσω όσο το δυνατόν περισσότερη μνήμη από την παλιά κάρτα γραφικών ώστε να την βλέπω σε ram (δυστυχώς λόγου εγγενούς περιορισμού του mch-m 945pm calistoga δεν μπορώ να δω πάνω από 4gb και δεν μπορεί να κάνει reallocate καμία μνήμη στο 64bit address space).

2. Το δεύτερο είναι να συνδέσω τον msata δίσκο σε sata interface και όχι σε ide2sata.

3. Το τρίτο και πολύ πιο longshot θα ήταν να κερδίσω και την PCI-e που έχει το ethernet βάζοντας έναν αντάπτορα στο cardbus (που με 133 mb/sec μου καλύπτει το 10/100 του δικτύου).

 

Το πιο ενδιαφέρον είναι κάτι το οποίο δεν έιναι και μυστικό, το block diagram.

 

Σε αυτό φαίνεται ότι η ασύρματη κάρτα που έχω αντικαταστήσει συνδέεται στο "southbridge", οπότε πλέον με το design που έχω συνδέω την κάρτα γραφικών μέσω southbridge. Αυτό αναμένεται να φέρει καθυστερήσεις, δεδομένου όμως του τρόπου λειτουργίας των GPU δουλεύουν αρκετά αυτόνομα ώστε να μην επηρεάζεται απελπιστικά η απόδοση. 

Το dmi interface που συνδέει south/northbridge είανι αυτό που περιορίζει την απόδοση του raid0 στα m2 sata. Φυσικά εμένα όλα είναι πολύ πιο παλιές εκδόσεις, ας πούμε το PCI-E x1 έχει θεωρητική ταχύτητα 250MB/sec, όταν το AGP 8x είχε 2GB/sec.

 

Το πρώτο που θέλω να κάνω απαιτεί να πειράξω το BIOS που τρέχει με ένα δικό μου στο οποίο να μπορώ να ρυθμίζω τη μνήμη που δαπανά στην PCI express και να κόψω και όσο περιττό memory allocation γίνεται. Η ενσωματωμένη Radeon X1600m έχει 256 embedded μνήμης και τσιμπάει και άλλα 256 από τη ram, οπότε αυτά τα ξεχνάμε από ram + τα 512 της 9800 που μόλις έβαλα μας μένουν 2.3-2.4 GB για χρήση ram. Ακόμη ψάχνω τα προγράμματα και την κατάλληλη έκδοση του amibcp, καθώς και τον τρόπο του να βγάλω ένα σωρό βλακείες από το bios (floppy 1.2, floppy 1.44) και να προσθέσω πιο χρήσιμες πληροφορίες!

Το δεύτερο από αυτά που θέλω να κάνω σημαίνει αφενός ότι πρέπει να βρω πού και αν έχει βάλει τα ασύνδετα SATA η Asus (γιατί σύμφωνα με τα σχέδια έχει λογικά τραβήξει τις γραμμές από το chipset), και να βάλω εκεί κοννέκτορες. Επίσης προϋποθέτει να ενεργοποιήσω τις γραμμές αυτές μέσω του Bios για να φαίνονται στα windows.

Το τρίτο φαίνεται λογικό από τα σχεδιαγράμματα στην πράξη όμως είναι πολύ δύσκολο να ξεκολλήσεις και να κολλήσεις κάτι σε pci-e μιας και είναι αρκετά ευαίσθητος δίαυλος απ'ότι διάβασα, πιθανώς με το χέρι να μπορούσα να κολλήσω κάτι για ISA αλλά για PCIe μάλλον δεν γίνεται :p 

 

Όσον αφορά την ποιότητα και την καθημερινή χρήση, η gpu είναι στα 800 MHz πυρήνα 2 GHz shaders με το νεράκι χωρίς πολλά πολλά και αποδίδει 50+ gigatexels και 70+ GB/sec memory bandwidth, χωρίς κολλήματα και με ικανοποιητική απόδοση σε όσα games έχω δοκιμάσει!

IMG_1468.JPG

22.png

dmidecode.png

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Δουλεύοντας το σύστημα για ένα χρόνο, είναι απίστευτα σταθερό δεδομένης της πατέντας με την GPU. Πραγματικά δεν το περίμενα ότι ο Κινέζος αντάπτορας θα έβγαζε τόσο πολύ. 

Εντάξει επειδή η μητρική έχει κλείσει τον κύκλο ζωής της και το σύστημα μπορεί ανά πάσα στιγμή να με αφήσει, έχω στο μυαλό μου να το αντικαταστήσω με ένα micro-atx σύστημα με πιο σύγχρονα υποσυστήματα ώστε να αποκτήσω και μια πιο σύγχρονη GPU.

 

Ως followup στο τελευταίο post, δεν είναι εύκολο να βρεις ελεύθερα αξιόπιστα εργαλεία για bios modding και γενικά το θεωρώ πολύ δύσκολο να γίνει κάτι σε ένα σύστημα που δουλεύει ως καθημερινό. Πρέπει να μην το χρειάζεσαι ώστε να κάνεις δοκιμές κι εγώ αυτή τη στιγμή το χρειάζομαι οπότε είναι το δεύτερο project με bios modding που αποτυγχάνω! 

 

Έχει βέβαια και ένα τεράστιο μειονέκτημα, η κατανάλωσή του σε ηλεκτρισμό είναι πολύ μεγάλη συγκριτικά με την απόδοσή του. Μετρημένο στην πρίζα, είναι 170-250 watt, ανάλογα του φορτίου. Τόσο η Dell 2405 που δεν είναι LED, όσο και η αντλία που τραβάει 25watt μόνιμα απλά για να κυλάει το νερό αποτελούν λύσεις μιας άλλης εποχής. Παρ'όλ'αυτά υπάρχει ένα κέρδος από το γεγονός ότι είναι mobile based design και έτσι δεν είναι δυσθεώρητα τα μεγέθη. Το Alienware M11x όμως που είναι πραγματικό compact και με low voltage υποσυστήματα καίει με την οθόνη του 40 watt (παρ'όλο που είναι κι αυτό πλέον 7 ετών).

 

Από όλες τις μόντες που έχω κάνει, αυτή που πραγματικά κερδίζει είναι το msata2ide με τον 480άρη msata. Αφενός κέρδισα σε μέγεθος δίσκου (μεγαλύτερος ide ήταν στα 320), αφετέρου κέρδισα σε ταχύτητες και access time, ακόμη και για τα δεδομένα του UltraAta6.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το παρόν project είναι παρελθόν.

Ο αντικαταστάτης του είναι μια Gigabyte H81TN με 2x4gb ddr3 sodimm και έναν i3-4170 @3.7GHz το οποίο μπούταρε κατευθείαν με τον SSD του Asus. Καμία σχέση σε ταχύτητα φυσικά, από τα πιο γρήγορα συστήματα που έχω δουλέψει. Ο επεξεργαστής τρέχει super pi 1M αβίαστα στα 10 sec και ο δίσκος παίζει full speed επίσης πολύ άνετα.

Το Asus το έχω "δέσει" και επαναφέρει στην κατάσταση "laptop", απλά χωρίς δίσκο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.