Jump to content



Μετατροπή αρχαίου προβολέα σε "Soft box", ή πιο σωστά . . . "Η πενία τέχνας κατεργάζεται!"


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλη τη παρέα!

Ο καύσωνας καλά κρατεί κι εγώ κλεισμένος στο σπίτι με τσίτα το A/C κάνω ελαφρές εργασίες! :p

Συνέχεια λοιπόν της κατασκευής του φωτιστικού για φωτογραφίσεις . . .

 

Επόμενο ζήτημα η προετοιμασία της βάσης για το ντουί της λάμπας, το οποίο θα στερεωθεί πάνω στο λαμάκι με τα δυο δαχτυλίδια στερέωσης που συνοδεύουν το ντουί.

 

26_6722-large.jpg27_6723-large.jpg

 

28_0221 (1)-large.jpg29__0226 (1)-large.jpg

 

Και για να έχουμε τη δυνατότητα αποσυναρμολόγησης χρησιμοποιήθηκαν φυτευτά πάσα.

 

30_0229 (1)-large.jpg31_0231 (1)-large.jpg

 

Η όλη προσπάθεια με την στήριξη του ντουί, ήταν απαραίτητη, για βρεθεί το φωτοβόλο τμήμα της λάμπας, έξω από το βαθούλωμα που έχει στο κέντρο του το κάτοπτρο και παράλληλα η κορυφή της λάμπας να μην προβάλει πιο έξω από το επίπεδο που ορίζουν τα χείλη του κατόπτρου, γιατί εκεί θα μπει ένα διάφραγμα διάχυσης (defuser) για σκορπίζει το φως ομοιογενώς χωρίς να δημιουργεί έντονες ανακλάσεις .

 

32_0232 (1)-large.jpg33_0233 (1)-large.jpg

 

Η σταθεροποίηση του ντουί ήταν πολύ καλή και το κεντράρισμά του σωστό, καθώς η λάμπα μπαίνει χωρίς κανένα πρόβλημα και όπως φαίνεται και στις επόμενες φωτογραφίες, το κενό γύρω από τη βάση της λάμπας δίνει ένα περιθώριο για να δροσίζονται τα ηλεκτρονικά της.

Ε και αφού τη βάλαμε . . .  να μην ανάψουμε και λίγο, έστω και με "αεροκύκλωμα" ! :p

 

34_0236 (1)-large.jpg35_0238 (1)-large.jpg

 

Μέχρι εδώ μια χαρά πήγε το πράγμα, αλλά θέλουμε και ένα διακόπτη για να το αναβοσβήνουμε , μη τρέχουμε στην πρίζα ! :)

Είχα το κατάλληλο κουτάκι και από αλουμίνιο μάλιστα, οπότε . . .

 

36_1072 (1)-large.jpg37_1073 (1)-large.jpg

 

Ακινητοποίηση με δυο μικρές σκύλες της βάσης του ντουί πάνω στη βάση του κουτιού που θα φιλοξενήσει το διακόπτη και τρύπημα για να έχω ακριβώς στην ίδια θέση τις αντίστοιχες τρύπες .

Σειρά έχει η συναρμολόγηση των δύο . . .

Εδώ όμως είναι μαι ευκαιρία να δούμε ένα ακόμα εργαλείο που είναι  μικρό μεν, "θαυματουργό" δε, ένα συγκρατητή παξιμαδιών της Tactix .

 

38b_1084-large.jpg38c_1085-large.jpg

 

Πλεονέκτημά του ότι πιάνει το παξιμάδι από το εσωτερικό του και έτσι μπορείς να έχεις βοήθεια σε μια από τις δύσκολες τοποθετήσεις , όπου η πρόσβαση είναι βασικά από εμπρός!

 

38_1086-large.jpg39b_1088-large.jpg

 

Από το ντουί έρχονται τρία καλώδια, τα δύο της λάμπας και το τρίτο (κιτρινοπράσινο) είναι της γείωσης του ντουί.

Στην προκείμενη περίπτωση αυτό δεν χρειαζόταν, αλλά η λάμπα προέρχεται από άλλη χρήση (φώτιζε το εργαστήριο πριν) οπότε είχα βάλει τότε και την γείωση επάνω!

 

40_1093-large.jpg

 

 

Με τη βοήθεια του εργαλείου της Tactix, η στερέωση του κουτιού πάνω στη βάση του ντουί , ήταν παιχνίδι και ακολούθησε το πρώτο βήμα των συνδέσεων, που είναι να πάνε τα καλώδια του ντουί μέσα στο κουτί !

Εδώ για λόγους ασφαλείας, χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη των καλωδίων, μακαρόνι με υαλοΰφασμα, επενδυμένο με σιλικόνη, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις τριβές.  Επιπλέον, η οπή διέλευσης του καλωδίου ντύθηκε με  ελαστικό grommet (λαστιχάκι διελεύσεως , το όνομά του! :p )

 

Σειρά έχει το  καπάκι του κουτιού και το άνοιγμα της τρύπας που θα φιλοξενήσει τον ίδιο το διακόπτη . . .

 

41_1094-large.jpg42_1095-large.jpg

 

Το σεγάκι του κοσμηματοποιού, με καλό βοηθό τη διχαλωτή βάση κοπής, κάνει θαύματα σε αυτές τις δουλειές  ! !  :)

Αυτό που δεν ήταν και τόσο καλό ήταν το σημάδεμά μου, καθώς η οπή απεδείχθη ελαφρά μεγαλύτερη από ότι έπρεπε και αναγκάστηκα για να πιάσουν σωστά τα "αυτάκια" του διακόπτη να στενέψω λίγο την οπή , στα κρίσιμα σημεία, κάνοντας τέσσερα πατήματα με ένα ζουμπά.

 

42_1095-large.jpg

43_1097-large.jpg44_1101-large.jpg

 

Ο διακόπτης είναι rocker διπλός ON-OFF  (DPST) και  στάθηκε μια χαρά .

Μπήκε και το καλώδιο τροφοδοσίας στο κουτί χρησιμοποιώντας ένα ειδικό στυπιοθλίπτη, που ταυτόχρονα προστατεύσει το καλώδιο και το συγκρατεί στη θέση του !

 

Στα εύκαμπτα καλώδια μπήκαν ακροχιτώνια που προστατεύουν τα συρματάκια τους από το σφίξιμο στην κλέμα και οι συνδέσεις πάνω στο διακόπτη γίνονται με κόλληση για καλή αντοχή και στο όλο σύστημα προστίθεται και γείωση διότι θα υφίσταται πολύ ταλαιπωρία . . . οπότε κάλιο γαϊδουρόδενε παρά . . . 

 

45_1103-large.jpg45b_1102-large.jpg

 

Έτοιμες και οι υπόλοιπες καλωδιώσεις και το κουτί μετά διακόπτου κλείνει! :)

 

46b_1105-large.jpg46c_1107-large.jpg46_1108-large.jpg47_1115-large.jpg

 

Και έτοιμος ο διακόπτης και η βάση της λάμπας μας, αλλά και το φωτιστικό μας μέ ένα πρόχειρο defuser από ρυζόχαρτο !  :)

 

Μέχρι εδώ το πράγμα πήγε "ρολόι"! Αλλά έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο εγχείρημα, αυτό της κατασκευής του βραχίονα στήριξης, όμως αυτό στο επόμενο post!

Για την ώρα, καλό μεσημέρι σε όλους και καλές βουτιές στους παραθερίζοντες ! :D

 

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Για τη σύνδεση του διακόπτη με την παροχή δεν είναι πιο αξιόπιστα βύσματα μαζί με κόλληση για περισσότερη μηχανική αντοχή?

Ομολογώ βέβαια ότι αυτές οι κολλήσεις δεν φαίνεται να παθαίνουν κάτι σύντομα :) . Τί καλάι χρησιμοποιείς για αυτές?

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά είναι και τα βύσματα (Fast ON), αρκεί να είναι καλή ποιότητα !

Όμως εδώ λόγω περιορισμένου χώρου (έπρεπε να περάσουν και διάφορα καλώδια από κάτω) είχα λυγίσει τους ακροδέκτες του διακόπτη,

οπότε η κόλληση ήταν μονόδρομος.

Η κόλληση είναι η κλασική των ηλεκτρονικών (60-40) αν θυμάμαι καλά.  Κολλάει πολύ καλά, αρκεί να μην περιμένεις στο σημείο μεγάλες θερμοκρασίες λειτουργίας, όπου εδώ φυσικά λόγω πλαστικού δεν επιτρέπονται αλλά ούτε και αναμένονται! :)

Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι ο διακόπτης και ειδικά το άν ανοιγοκλείνει γρήγορα και το αν οι επαφές του έχουν θρόμβους σκληρομέταλου, για μην φθείρονται, γιατί κυκλοφοράνε διάφοροι που δεν έχουν τίποτε τέτοιο, απλά έρχονται σε επαφή τα λαμάκια του μπρούτζου, στεγνά μεταξύ τους ! ! !

Όσον αφορά την ίδια την κόλληση, θα μπορούσε να γίνει και καλύτερη (νε περαστεί το σύρμα μέσα από τις τρύπες των ακροδεκτών του διακόπτη, αλλά προτίμησα την ευκολία μιας και τα αναμενόμενα ρεύματα είναι μικρά!

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πολύ καλή δουλειά !! :T:

 

οι κολλήσεις θέλουν ακόμα λίγη προπόνηση.... Θα συνιστούσα τρίψιμο τους ακροδέκτες του διακόπτη πριν την εφαρμογή της κόλλησης, ώστε αυτή να πιάσει συντομότερα πάνω τους, αποφεύγοντας το φαινόμενο απώλειας στιλπνότητας, που προέρχεται απο τον παραπανίσιο χρόνο θέρμανσης της κόλλησης.

....αλλά αυτά είναι πολύ ψιλά γράμματα για το όλο εγχείρημα...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να 'σαι καλά ! :)

Δίκιο έχεις για τη κόλληση, γιατί λόγω δυσκολιών (η χοντρή μύτη είχε εξαφανιστεί πάλι ! ) έγινε σε δυο φάσεις , πρώτα καλάωμα των ακροδεκτών και καλάωμα συρμάτων και μετά κόλληση μεταξύ τους χωρίς προσθήκη άλλης κόλλησης γιατί βοηθός δεν έπαιζε και τα σύρματα τα κρατούσα με το χέρι και σφύριζα "αδιάφορα" μέχρι να παγώσει το καλάι ! :hehe:  Οπότε η κόλληση ξαναζεστάθηκε πράγματι! 

Αλλά εντάξει . . . νέος είμαι ακόμα θα μάθω που θα πάει ! :D

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 19 λεπτά, το μέλος Seafalco έγραψε:

Να 'σαι καλά ! :)

Δίκιο έχεις για τη κόλληση, γιατί λόγω δυσκολιών (η χοντρή μύτη είχε εξαφανιστεί πάλι ! ) έγινε σε δυο φάσεις , πρώτα καλάωμα των ακροδεκτών και καλάωμα συρμάτων και μετά κόλληση μεταξύ τους χωρίς προσθήκη άλλης κόλλησης γιατί βοηθός δεν έπαιζε και τα σύρματα τα κρατούσα με το χέρι και σφύριζα "αδιάφορα" μέχρι να παγώσει το καλάι ! :hehe:  Οπότε η κόλληση ξαναζεστάθηκε πράγματι! 

Αλλά εντάξει . . . νέος είμαι ακόμα θα μάθω που θα πάει ! :D

 

Μην τρελαίνεσαι μικρέ σιγά τα αμπέρ!...Δεν ξεκινάει με μιζιά ο προβολέας.

Με τον καιρό θα βελτιωθείς. Κανένας δεν γεννήθηκε γνώστης  : P

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 28/6/2017 at 3:18 ΜΜ, το μέλος Seafalco έγραψε:

17a_0239-large.jpg

Δε ξέρω τι λέτε και τι κάνετε εδώ οι μικροί μαστόροι (όντως θα μεγαλώσετε που θα πάει; :hehe: ) , αλλά εγώ έμεινα στο δράπανο σε αυτή τη φώτο που παίζει να με ξεπερνά σε ηλικία :hehe: 

Στέλιο ακόμα τις εργοστασιακές μπαταρίες έχει; 

 

Το όλο εγχείρημα πάει σφεντόνα και είναι και ότι πρέπει για τον πολύ μικρό χώρο που έχεις. :) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να 'σαι καλά Αγάπη ! :)

Το δράπανο ( PEP 18T)  είναι αγορά κάπου στις αρχές του '90 (πιθανόν 1993) δε θυμάμαι καλά, αυτό που θυμάμαι είναι αυτό που με πόνεσε ( ! ) aka 80.000 δρχ ! ! !

Δεν χρειάζεται να πω ότι είναι AEG απλά εκείνη τη περίοδο την πολύπαθη AEG την είχε αγοράσει η Atlas Copco, μετά την πήρε η Milwakee αλλά τον κωδικό δεν τον άλλαξε ! :)

Όχι, τις μπαταρίες τις έχω αλλάξει πριν δυο χρόνια αν θυμάμαι καλά γιατί δεν κράταγε πολύ ώρα η φόρτισή τους  .

Τώρα είναι σαν "καινούριο", ζωηρό και τσαμπουκαλίδικο,  ~60Νm ροπή στη χαμηλή σκάλα, αν επιμείνεις, τη κόβει τη βίδα σαν καρότο ! :hehe: 

Έχει δυο μηχανικές σκάλες και είναι και κρουστικό.

Το μόνο κακό που έχει είναι το βάρος του , για το οποίο ο χαρακτηρισμός "αισθητό" είναι απλά . . .  ευγένεια!  :p

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.