Jump to content



TV ή Projector;


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

πρόσφατα είχα μία συζήτηση με κάποιον που ψαχνόταν να βάλει σε διαμέρισμα που διαμορφώνει για ενοικίαση σε τουρίστες projector σε τοίχο. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι είναι υπερβολή να έχεις projector για τουρίστες αφού τελικά στο μυαλό μου βγαίνει πιο ακριβή επένδυση. Μετά από δεύτερη προσέγγιση κατέληξα ότι δεν έχω ιδέα από το τι σημαίνει να έχεις projector ως μοναδική επαφή για ταινίες, σειρές και τηλεοπτικά προγράμματα. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

  1. Η απόσταση από τον  τοίχο είναι γύρω στα 4-5 μέτρα.
  2. Ο χώρος δεν είναι τόσο φωτεινός αλλά ούτε σκοτεινός.
  3. Η χρήση θα γίνεται από τουρίστες που θα μένουν εκεί για τουλάχιστον 3 ημέρες.
  4. Θα υπάρχει πρόσβαση στο internet τύπου VDSL >30.

 

Με δεδομένα τα παραπάνω οι απορίες που θα ήθελα την άποψη σας είναι:

  1. Για να έχεις αντίστοιχη εμπειρία με την τηλεόραση (που συνδέεται σε κεραία, έχει media player, έχει δικά της ηχεία και καλή φωτεινότητα) πόσα περίπου πρέπει να ξοδέψεις και τι περιλαμβάνεται σε αυτά (πχ projector, ηχεία, αποκωδικοποιητής);
  2. Πόσο εύκολα βρίσκεις λάμπα αντικατάστασης για projectors 3ετίας και πάνω (για να δω αν μετά από χρόνια είναι άχρηστος ο projector).
  3. Τι σημαίνει ότι μια λάμπα έχει διάρκεια ζωής 3000 ώρες; Μετά παύει να ανάβει ή αλλοιώνεται η ποιότητα/φωτεινότητα της;
  4. Έχει νόημα (αν υπάρχει καν) projector με ανάλυση μεγαλύτερη από FHD;
  5. Γίνεται αντιληπτό αν ένας projector προβάλει σε ανάλυση μικρότερη από FHD;
  6. Η προβολή σε καθαρό άσπρο τοίχο υστερεί απέναντι στην προβολή σε πανί;
  7. Έχει νόημα η χρήση projector σε αυτή την απόσταση έναντι μιας τηλεόρασης πχ 49";

 

Αυτά τα... λίγα :p

Link to comment
Share on other sites

Τουριστες,4-5 μετρα αποσταση, σκετος τοιχος, απωλεια πληρους συσκοτισης νομιζω ειναι αρκετα για να ξεχασετε τον προτζεκτορα! Οταν εχω λιγο περισσοτερο χρονο θα απαντησω και σε οσα περισσοτερα ερωτηματα μπορω να απαντησω αλλα με μια πρωτη αναγνωση δεν θα το προτεινα. Λειπει και το διαθεσιμο μπατζετ βεβαια. Αλλα αν σκεφτεις οτι με 500-600 παιρνεις μια επωνυμη 4Κ (αχρηστο βεβαια γι αυτη την αποσταση) τηλεοραση νομιζω μικρη σημασια εχει! Προβολεις σ αυτο το μπατζετ καλυτερα να προσπερνιουνται!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 22 ώρες, το μέλος tragikos έγραψε:

Πόσο εύκολα βρίσκεις λάμπα αντικατάστασης για projectors 3ετίας και πάνω (για να δω αν μετά από χρόνια είναι άχρηστος ο projector).

 Μεγαλες εταιριες του χωρου οπως epson, benq, optoma, vivitek πχ παρεχουν υποστηριξη σε ανταλλακτικα για αρκετα περισσοτερα απο 3 χρονια. Επομενως αυτος δεν ειναι λογος ωστε να σου βγει αχρηστος τοσο νωρις. Το καλυτερο βεβαια ειναι να το ψαξεις εσυ ο ιδιος οταν καταληξεις στο συγκεκριμενο μοντελο που σε ενδιαφερει. Στην τελικη, κι επειδη το καλο το παληκαρι ξερει κι αλλο μονοπατι, αν ειναι παιρνεις ενα projector και με την πρωτη ευκαιρια μετα απο κανα δυο τρια χρονια παιρνεις και δυο λαμπες για καβατζα. Προμπλεμ σολβντ για αρκετα χρονια λοιπον ;)

 

πριν 22 ώρες, το μέλος tragikos έγραψε:

Τι σημαίνει ότι μια λάμπα έχει διάρκεια ζωής 3000 ώρες; Μετά παύει να ανάβει ή αλλοιώνεται η ποιότητα/φωτεινότητα της;

Μια λαμπα κατα τις πρωτες 50-100 ωρες της ακομα "στρωνεται". Μετα ειναι η ωρα να την καλιμπραρεις με τη βοηθεια ενος ειδικου και να την ευχαριστηθεις για κατι παραπανω απο 1000 ωρες. Απο κει και μετα αρχιζει η αντιστροφη μετρηση. Οσο περναει ο καιρος και τα χρονια η φωτεινοτητα της λαμπας ολο και μειωνεται σταδιακα, σε παρα πολυ αργο ρυθμο βεβαια, οχι τοσο γρηγορα που απο τη μια χρηση στην αλλη  να καταλαβαινεις οτι η λαμπα δε φεγγει και τοσο καλα. Οταν φτασεις στο οριο της ζωης της δεν ειναι οτι θα κανει μπαμ και θα καει δηλαδη, η οτι δεν θα σου αναψει ο προτζεκτορας για να παιξει, απλως η φωτεινοτητα της θα ειναι παρα παρα πολυ μικρη. Φυσικα μπορει και για εντελως ασχετο λογο να καει και πολυ πριν φτασει στην ωρα της.

 

πριν 22 ώρες, το μέλος tragikos έγραψε:
  • Έχει νόημα (αν υπάρχει καν) projector με ανάλυση μεγαλύτερη από FHD;
  • Γίνεται αντιληπτό αν ένας projector προβάλει σε ανάλυση μικρότερη από FHD;
  • Έχει νόημα η χρήση projector σε αυτή την απόσταση έναντι μιας τηλεόρασης πχ 49";

Here is your answer 

http://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship

Οπως θα δεις απο τον πινακα με τα πολλα χρωματα, αναλυση, αποσταση θεασης και ιντσες ειναι το τριπτυχο της επιτυχιας. Αν θες να λες οτι εκανες μια σωστη δουλεια. Για 4,5 μετρα αποσταση θες περιπου 80 ιντσες για να εχει νοημα το Full HD. Για το δε 4Κ θες ισως και πανω απο 110". Αυτα ισχυουν ειτε παιζεις εικονα απο τηλεοραση, ειτε απο προτζεκτορα. 

Οπως βλεπεις λοιπον για 4-5 μετρα αποσταση που λες και 49 ιντσες ουτε καν το HD δεν εχει  νοημα.. :p

πριν 22 ώρες, το μέλος tragikos έγραψε:

Η προβολή σε καθαρό άσπρο τοίχο υστερεί απέναντι στην προβολή σε πανί;

Αν μιλαμε για καλη οθονη προβολης (ναι το πανι εννοω) με αρκετα υψηλο gain (μετρο αντανακλασης φωτος) τοτε ναι η προβολη σε τοιχο υστερει. Αν ομως μιλαμε για πανι του κιλου τοτε μια χαρα ειναι και ο τοιχος. Παντως σε σχεση με τα υπολοιπα που ανεφερα στο προηγουμενο ποστ, η προβολη στον τοιχο ειναι αυτη που πρεπει να σε απασχολει λιγοτερο απ ολα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.