Jump to content



Ryzen 1600 - προοπτική αναβάθμισης


gdp77

Recommended Posts

Σκέφτομαι σοβαρά την αναβάθμιση από το αρχαίο setup της υπογραφής μου σε ryzen. Επειδή οι εποχές που έχωνα 1000άρικα πέρασαν ανεπιστρεπτί, με ενδιαφέρει έντονα να παραμείνω σε όσο το δυνατόν χαμηλό budget. Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί κατά 95% office + internet + development + video editing και 5% gaming. Λογικά θα κάνω και χαλαρό overclocking μέχρι τα 3.9-4.0 αν πέσω σε καλό κομμάτι, αλλιώς όσο πάει, χωρίς extreme πειράγματα.

 

Προσανατολίζομαι σε:

 

Ryzen 1600 ~ 210€ με τη λογική να πάρω και μια δωρεάν "καλή" ψύκτρα και έτσι να γλιτώσω τα 50€ από τον 1600χ και άλλα 50€ από την ψύκτρα που θα αγόραζα

 

Β350 mobo ~ 115€  μάλλον την gaming 3 Gigabyte. Η λογική εδώ είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνω SLI και όσα καλούδια έχει η συγκεκριμένη με καλύπτουν, γλιτώνοντας και άλλα 100€ από ενδεχόμενη αγορά χ370

 

16GB 3000MHz ~ 150€. Η διαφορά τιμής είναι απειροελάχιστη από kits στα 2400, 2666, 2800, οπότε αξίζει πιστεύω. Επίσης ξέρω ότι είναι δύστροποι οι ryzen με τις μνήμες. Θα φροντίσω να πάρω kit από το επίσημο support list της μητρικής, αλλά ακόμα και αν έχω θέμα θα το κάνω downgrade στα επίπεδα που θα παίξει.  

 

Σύνολο 475€ μέχρι στιγμής.

 

Ερωτήματα τώρα:

1) Επειδή η αγορά του 1600 γίνεται για να πιάσω ταχύτητες 1600χ, πόσο oc headroom να περιμένω "σίγουρα" και πόσο αν πέσω σε καλό κομμάτι; Να θεωήσω "σίγουρο" ότι 3.8-3.9 θα τα πιάσω;

 

2) Η μαμά ψύκτρα θα με καλύψει ή να υπολογίζω +40-50€ για μια καλύτερη αερόψυξη π.χ. arctic freezer 33 (καλό vfm απ' ό,τι βλέπω)

 

Γενικά οποιαδήποτε συμβουλή / πρόταση από έχοντες ryzen θα ήταν ευπρόσδεκτη (ή από όσους γνωρίζουν το θέμα).

 

Ευχαριστώ. 

 

@yanni @adpanos

 

Έγινε επεξεργασία από gdp77
Link to comment
Share on other sites

Ως κάτοχος R5 1600X σαφώς και η επιλογή του 1600 είναι πιο vfm για αυτά που προσφέρει.

Με την στοκ ψύκτρα θα έχεις σίγουρα 3,8-3,9 με απόλυτα ανεκτές θερμοκρασίες καθώς αυτές οι ταχύτητες παίζουν πολύ συχνά με στοκ ρεύμα και σε κάθε περίπτωση γύρω στο 1.35V.

Η διαφορά των καλών κομματιών είναι να έχεις 4GHz με κοντά 1,375V αντί 1,4V+ αλλά θα χρειαστείς και καλύτερη ψύξη όσο ανεβαίνουν οι συχνότητες και τα ρεύματα.

Ο υπερχρονισμός των Ryzen σε αυτές τις συχνότητες είναι απλώς η αλλαγή του πολλαπλασιαστή στο BIOS στην τιμή που θέλεις πχ.38-39, τόσο απλό.

 

Για τις μνήμες όπως είπες 3000-3200 από το qvl της μητρικής που θα επιλέξεις χωρίς πρόβλημα, μετά και το τελευταίο agesa 1.0.0.6.

Για μένα αν μπορέσεις να χωρέσεις και έναν m2 NVMe SSD στο budget σου, για boot drive και απαραίτητα προγράμματα,  ακόμα καλύτερα.

Έγινε επεξεργασία από Efialtis
  • Like 2
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ @Efialtis, με κάλυψες ευχάριστα!

 

2 minutes ago, Efialtis said:

Για μένα αν μπορέσεις να χωρέσεις και ένα m2 NVMe SSD στο budget σου, για boot drive και απαραίτητα προγράμματα,  ακόμα καλύτερα.

Μακάρι να μου περίσσευαν χρήματα,αλλά δυστυχώς δεν παίζει. Σκέψου όμως ότι με τον 850 evo που έχω πρόκειται ούτως ή άλλως να δω καλύτερες επιδόσεις, μια που τώρα είναι καρφωμένος σε sata2 της αρχαίας μητρικής μου. Βέβαια επειδή τα 256GB (είμαι με dual boot) αρχίζουν και φαίνονται ήδη λίγα (κάποια projects στο android ξεφεύγουν και είναι κρίμα να τα δουλεύω στον μηχανικό), όταν με το καλό αποφασιστεί η αναβάθμιση σε 512GB, σίγουρα θα προτιμηθεί λύση m2 NVMe SSD. Αλλά μέχρι τότε έχουμε μέλλον :-)

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε και το παρακάτω αν δεν το έχεις δει, 

Παράθεση

Larabel goes on to note that judging from his observations, Ryzen CPUs manufactured before week 25 (mid-June) of 2017 appear to be the ones affected by the problem. The bug is reasonably difficult to trigger, but users that want to rest easy can reach out to AMD Customer Careand get a replacement part.

 

Η σύνθεση μια χαρά είναι.

 

 

Έγινε επεξεργασία από idonthave
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 8/29/2017 at 0:38 AM, adpanos said:

 

Δεν πας καλύτερα σε έναν R7 1700 ?

Η τιμή πλέον βρίσκεται στα 300 και κάτω €€€ .

Αφού την κάνεις που την κάνεις την μετάβαση ....

Αν υπάρχουν τα λεφτά θα τον προτιμήσω, αλλά το βλέπω χλωμό. Κάτω από 300 δεν τον βλέπω πουθενά...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.