Jump to content



κατασκευη αποθηκης


Recommended Posts

καλημερα παιδες, μιας και δεν με χωραει ο τοπος και αφου ημουν στην αδρανεια σχεδον χρονο(φανταρικο) εχω ερθει με πολυ ορεξη για δουλεια. αποφασισα λοιπον να κατασκευασω μια νεα αποθηκη στο χωραφι μου που ειναι καντα στο σπιτι για να μην κανω μεγαλα δρομολογια.(αυτη που εχω τωρα ειναι στα 40 λεπτα μακρια). τωρα ειμαι στην φαση που κουβαλαω χωμα!! με τον αγροτη καροτσα καροτσα και ελπιζω να τελειωσω μετα στην εβδομαδα. η αποθηκη θα γινει 6χ5 μ και 3μ υψος χτιστη με πλυθες. θα σηκωθει απο το εδαφος 30εκ + 10 το δαπεδο(40 συνολο).

 

εδω ειναι το σταδιο στο οποιο βρισκομαι τωρα

IMG_20180802_164904.thumb.jpg.42c7603d247fe34d4d2ac4cab5a26a09.jpgIMG_20180802_164919.thumb.jpg.9d7900f362e1e0b89409e4073acd3454.jpgIMG_20180802_193001.thumb.jpg.931ee420e29e7112862a003821c34d6a.jpgIMG_20180802_165118.thumb.jpg.87d1232c740a0c9b20e67ba5e3da3777.jpgIMG_20180802_164926.thumb.jpg.c7d9a84f6baa428c35cbaaa3c7c360a6.jpg

 

για το δαπεδο θα ερθει μπετονιερα να ριξει μπετο γυρο στα 5 κυβικα. ειναι σχετικα μικρη η αποθηκη αλλα θα γινουν αλλα 5 μετρα μπροστα μονο σκεπη.

εδω χρειζομαι μια συμβουλη. εχω πατοκολωνες απο σκαλωσιες. λετε να βαλω αυτες για στηριγμα στην εξω σκεπη μαζι με ψ για  να κραταει το καδρονι η να παρω κυλοδοκους?? 

 

IMG_20180802_165122.jpg

Link to comment
Share on other sites

Για εμένα καλύτερα κοιλοδοκούς σιδερένιους. Αν καταλαβαίνω καλά η εξωτερική σκεπή είναι 5χ5, οπότε μεγάλο βάρος, μεγάλη κόντρα στον αέρα κτλ... Όπως είπε και ο l3ft3ris μη βάλεις κανένα σίδηρο μέσα στο μπετό, θα σαπίσει μετα απο χρόνια. Όλα βιδωτά.

 

Και μια παρατήρηση: Το πάτωμα του εργαστηρίου κάντο εντελώς οριζόντιο, μην αφήσεις καθόλου κλίση για νερά κτλ (γιατι δε νομίζω να ρίξεις ποτέ νερά μέσα στο χώρο του εργαστηρίου...). Εγω την πάτησα και είχα μια μικρή κλίση, με αποτέλεσμα να προσπαθώ να αλφαδιάσω τους πάγκους με τακάκια, την κορδέλα κτλ...Ταλαιπωρία χωρίς λόγο....

Έγινε επεξεργασία από kavouras5
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 18 λεπτά, το μέλος Havic έγραψε:

Μπορεί να βοηθήσει, μπορεί όχι

 

αρχίζει να χτίζει απο εδώ, ep50 part 1

το ιδανικο αυτο ειναι αλλα πολλα τα εξοδα.... προσπαθω να το κανω οσο ποιο οικονομικο γινεται. να φανταστεις κουβαλαω καροτσα καροτσα φορτωνοντας με φτυαρι το χωμα... θα παρει μερικους μηνες να κατασκευαστει λογο ανεργειας... οταν θα βρισκω χρηματα θα συνεχιζω. 60 ευρω το κυβικο για το τσιμεντο και μαλιστα φιλικη τιμη. 40 λεπτα η καθε πληθα 30 ευρω το καθε κυβικο αμμο 2 ευρω το τσουβαλακι ο ασβεστης και 7 ευρω το 50αρι τσιμεντο. δεν εχω ξαναχτισει ποτε οποτε θα φερω φιλο να το χτισει. δεν θα παρει 3-4 μερες μαζι με σεναζ?? θα παρει. απο 40 ευρω την μερα  μαζευονται τα εξοδα. προτιμω να το παω σιγα και σωστα.. μια φορα φτιαχνονται... ευχαριστω για τις απαντησεις και αν εχετε καμια ιδεα πριν πεσουν τα τσιμεντα τωρα ειναι η ωρα. και παλι ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή και καλύτερη συνέχεια εύχομαι !

πριν 13 λεπτά, το μέλος vellamos έγραψε:

αν εχετε καμια ιδεα πριν πεσουν τα τσιμεντα τωρα ειναι η ωρα.

Δεν ξέρω πόσο καλά το έχεις με τις κατασκευές αυτού του είδους, αλλά είναι η κατάλληλη ώρα όπως είπες για μερικές συμβουλές ! :) 

Επειδή έχω αρκετά χιλιόμετρα στο "άθλημα" να σου πω μερικά πράγματα και εσύ κρίνεις και προχωράς! ;) 

Βλέπω ότι ετοιμάζεις το χώρο που θα πέσει το μπετό , και βλέπω και κάποια "καλούπια" που πιθανόν θα τα ετοιμάζεις για να κρατήσουν το περιμετρικό τοιχείο του πατώματος.

Από αυτό το σημείο ήδη βλέπω κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν διαφορετικά , για να μην πάει ο κόπος και το έξοδο χαμένο!

Σου βάζω ένα σκαρίφημα για το τι πρέπει να τηρηθεί κατ' ελάχιστον για να μην παιδεύεσαι άδικα!

 

1216799416__01.jpg

 

1. Για να μην σου παρασύρει καμιά βροχή το χώμα κάτω από το μπετό, αυτό θα πρέπει να είναι εγκιβωτισμένο.

Δηλαδή να έχει κάποιο θεμέλιο που θα μπαίνει αρκετά μέσα στο χώμα έτσι ώστε να αποκλείει την όποια λογικά προβλέψιμη εισχώρηση του νερού κάτω από την πλάκα.

Γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο αυτή θα κουφώσει και προοδευτικά θα σπάσει ή θα πάρει κλίση , η και τα δυο μαζί.

2. Συνεπώς πρώτα πρέπει να γίνει ένα περιμετρικό σκάψιμο για να πέσει η θεμελίωση και το πλευρικό τοιχείο.

3.Ο πυθμένας του σκαψίματος, δεν θα πρέπει έχει χαλαρά χώματα και θα πρέπει να πατηθεί πριν πέσει το τοιχείο.

4. Το τοιχείο δεν πρέπει να πέσει πάνω στο χώμα, γιατί αυτό θα αποροφήσει την υγρασία από το μπετό πρίν αυτό προλάβει να πήξει και έτσι αυτό θα γίνει πολύ ασθενικό!

Θα πρέπει το χαντάκι να στρωθεί με νάυλον.

5. Η περίμετρος του τοιχείου στην επάνω μεριά του (εκεί που θα σταματήσει το γέμισμά του, θα πρέπει να είναι από πρίν αλφαδιασμένη, γιατί πάνω σε αυτή τη τελική περίμετρο θα πατήσει η πλάκα του δαπέδου της αποθήκης.

6. Κάποιος ελάχιστος έστω οπλισμός (σίδερα) θα πρέπει να μπει στο τοιχείο, διαφορετικά αυτό θα ρηγματώσει και θα σπάσει !

Αφού πέσει το τοιχίο , φροντίζουμε να το διατηρήσουμε υγρό , βρέχοντας το καλούπι του μετά από μερικές ΄ώρες, αλλά και όταν το ξεκαλουπώσουμε εξακολουθούμε το πότισμά του για να μην μένει στεγνό.  Έτσι το μπετό θα έχει την απαραίτητη υγρασία για να δέσει σωστά και να αποκτήσει την αντοχή που πρέπει!

Μια καλή ιδέα είναι να το σκεπάσουμε με λινάτσα και να βρέχουμε τη λινάτσα.

 

6. Αφού πέσει το τοιχείο και περάσουν μερικές μέρες μπορούμε να ρίξουμε και την πλάκα.

7. Γεμίζουμε προοδευτικά με μπάζα το εσωτερικό του τοιχείου και τα πατάμε / κοπανάμε για να συμπιεστούν.

Δεν πάμε μονομιάς να καλύψουμε όλο το ύψος του μπαζώματος, αλλά κάνουμε επιμέρους στρώσεις τις οποίες βρέχουμε και συμπιέζουμε.

8. Όταν το τοιχείο έχει γεμίσει μα καλά πατημένο χώμα, μέχρι το επίπεδο του περιμετρικού χείλους του τοιχείου, στρώνουμε πάνω στο χώμα ένα ναύλον και στη συνέχεις προσεκτικά για να μην τρυπήσει το νάυλον βάζουμε τον οπλισμό της πλάκας.

9. Ο οπλισμός μπορεί να είναι πλέγμα , ή και κάποια επιπλέον σίδερα.

10 . Το πλέγμα πρέπει να φτάνει μέχρι την εξωτερική πλευρά του του τοιχείου.

11. Ότι σίδερα περισεύουν από το τοιχείο ,, τα γυρνάμε να μπούν μέσα στην πλάκα , περίπου στα δύο τρίτα από το κατώτερο σημείο της.

 

12. ρίχνουμε το μπετό με καλή αλφαδιά και καλό χτύπημα της πήχης και περιμένουμε να τραβήξει ώστε να μπορούμε να μπούμε μέσα χωρίς να βουλιάζει το μπετό.

(προσοχή αυτό γίνεται την ίδια μέρα που θα ρίξουμε , όχι την επόμενη!!!!)

Μόλις μπορούμε να μπούμε μέσα , απλώνουμε επάνω του την λινάτσα φροντίζοντας να το σκάσει καλά, και μετά την βρέχουμε ραντίζοντάς την ελαφρά με λεπτές σταγόνες από ένα λάστιχο. '

13. Έτσι το μπετό θα έχει συνεχώς υγρασία χωρίς να κινδυνεύει να ξεπλυθεί !

 

14. Μετά από καμιά δεκαριά μέρες που θα ποτίζουμε συχνά το μπετό και τη λινάτσα, θα είμαστε έτοιμοι .

Ακόμα και 15  μέρες να το βρέχεις ακόμα καλύτερα θα είναι !

 

15. Μόλις περάσουν 7 με 10 μέρες, αν και οι διαστάσεις που έχεις δεν είναι πολύ μεγάλες, καλό θα ήταν να κόψεις δυο αρμούς στο πάτωμα,

Για αυτό υπάρχουν είδικά μηχανήματα , αλλά γίνεται και με ένα τροχό και μια μεταλλική πήχη.

**** Την πήχη την γυρνάμε κάθε ένα μέτρο που κόβουμε έτσι ώστε ο τροχός να ακουμπά στην πίσω της πλευρά που είναι κρύα.

Αν δεν το κάνουμε αυτό, η πήχη , προοδευτικά λόγω μονόπλευρης θέρμανσης θα καμπυλώσει λόγω ανόμοιας διαστολής και δεν θα κόψουμε ίσιο αρμό αλλά κάτι σαν μεθυσμένη καμπύλη! :p 

Κόβεις τον αρμό σε βάθος περίπου το 1/3 του πάχους της πλάκας και σχηματίζεις με αυτούς τους δυο αρμούς ένα σταυρό στο κέντρο της πλευρών της πλάκας.

16. Έτσι η πλάκα σου θα έχει μοιραστεί σε τέσσερα κομμάτια διαστάσεων 2,5 χ 3 m και η όποια ρηγμάτωση δημιουργηθεί θα "πάει" μέσα στον αρμό και δεν θα την βλέπεις από επάνω.

17. Τους αρμούς τους γεμίζεις αργότερα αφού στεγνώσουν καλά τα μπετά με αφρώδες γέμισμα και τον επάνω τελευταίο πόντο με σφραγιστικό πολύουρεθάνης.

 

 

Για να γίνει αυτή η κατασκευή, σε επιφάνεια 30m^2 χρειάζεσαι περίπου 10 m^3  και όχι 5 που λες κάπου.

 

Το έξοδο για την κατασκευή του τοιχείου είναι σχεδόν όσο και της πλάκας , αλλά χωρίς αυτό , είναι πολύ πιθανόν η πλάκα να πάει χαμένη!

 

Όπως και να έχει εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη !  :T: 

  • Like 7
  • Wow 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου και το σχεδιο. φαινεται οτι εχεις εμπειρια που εμενα μου λειπει να σου πω την αληθεια. ειχα σκεφτει να σκαψω εξω απο το καλουπι που βλεπεις 20 ποντους μεσα και να καλουπωσω παλι απο εξω και το μεσα να το αφησω στο μπετο και να το ριξω ολο με την μια ,τοιχο και πλακα. επισεις ελεγα την πλακα να την κανω 10 ποντους παχος

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορείς να ρίξεις μονομπλοκ τοιχείο και δάπεδο, γιατί δεν μπορείς να πατήσεις σωστά τα μπάζα, οπότε αυτά θα κουφώσουν με το καιρό και η πλάκα θα μείνει στον αέρα.

Όμως επειδή δεν έχει το κατάλληλο πάχος και σαφώς ούτε και τον οπλισμό δεν μπορεί να πατάει μόνο περιμετρικά και να μένει και ίσια, δεν αντέχει!

Συνεπώς θα κάνει κοίλωμα !

Άρα άλλο ρίξιμο το τοιχείο και άλλο ρίξιμο το δάπεδο!

Την πλάκα μπορείς να την κάνεις και 10 πόντους, αρκεί να πατήσεις πολύ καλά τα μπάζα!

Αλλά η διαφορά είναι μικρή (γύρω στο 1,5 κυβικό) οπότε θα σου πρότεινα να την κάνεις λίγο παχύτερη και δυο πόντους να προσθέσεις καλό είναι !

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μια εναλλακτική μέθοδος του πάνω link, και τα δυο είναι κυρίως χειρονακτική εργασία με ελάχιστα μεγάλα μηχανήματα, οκ και o καναδός το έχτισε μόνος αλλά χρησιμοποίησε υλικά που αγόρασε, σε αντίθεση με αυτό που πιο φθηνά δεν γίνετε με την καμία! Ίσως δεις κάτι που να σου αρέσει.

 

Spoiler

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Παιδιά καλησπέρα!! Vellamos ελπίζω να την έχεις τελειώσει την αποθήκη μετά από 5 χρόνια και να την χαίρεσαι!!

Θα μπορούσε κάποιος, αν και η συζήτησή σας ξεκίνησε πριν απο 5 χρόνια να μου πει την γνώμη του για κάτι σχετικό με το θέμα;

 

Θέλω να φτιάξω μια αντίστοιχη αποθήκη 5 x 6 για την οποία μόλις έβγαλα άδεια. Λόγω έλλειψης χρημάτων θέλω να την χτίσω, να την κλείσω και μετά με τη ησυχία μου να γεμίσω την αναδομη και να ρίξω το δάπεδα. Εξάλλου έχω παράδειγμα αποθήκης που κάτω έχει χώμα "πετσωμενο" δηλ αργιλλο και ιλυ συμπιεσμένη και μπορεί ακόμα και να σκουπίζεται!!! Έτσι θεωρώ όχι μόνο οτι βολεύομαι αλλά και το βλεπω και ... παραδοσιακό.

Έλα όμως που όλοι μου λένε ότι το δάπεδο την δένει. Ο μηχανικός δεν θέλει καθόλου να το συζητήσει. Δεν μπαίνει στη διαδικασία μου λέει να ψάξει κάτι που ξεφεύγει από τα νορμάλ.

Και ερωτώ, εάν κάνω μεγαλύτερα θεμέλια και εάν τραβήξω και ένα θεμέλιο κάθετο, δεν είναι εξασφαλισμένη η στατικότητα; Και 2 κάθετους να κάνω, δεν θα μου πάρει 5 κυβικά μπετό που θέλει το δάπεδο. 

Από την άλλη βλέπω και στο παραπάνω σχέδιο ότι το δάπεδο πατάει επάνω στα τοιχία των θεμελίων. 

Έχει κανείς άποψη;

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.