Jump to content



Πόρτα τζακιού


Recommended Posts

Πείτε ιδέες για πόρτα τζακιού.

Το τζάκι μου είναι 'ανοιχτού τύπου'. Δεν έχει κλαπέτο.

Σκεφτόμουνα να βάλω κλαπέτο ή πόρτα, ώστε να κλείνει η καμινάδα όταν είναι εκτός λειτουργίας για να μην χάνουμε θερμότητα.

 

Αν έβαζα κλαπέτο θα είχε το μειονέκτημα ότι όταν θα έκλεινα το κλαπέτο και θα άφηνα το τζάκι να σβήσει, ο καπνός θα έμπαινε μέσα στο σπίτι.

Ενώ αν βάλω πόρτα και την κλείσω και το αφήσω να σβήσει, ο καπνός θα φύγει έξω.

Οπότε πιστεύω καλύτερα με πόρτα.

 

Το θέμα είναι από τι υλικό; Κάτι να μην καίγεται, τουλάχιστον από τη μέσα μεριά, της φωτιάς.

(απ' ότι είδα υπάρχουν και έτοιμες αλλά οι τιμές τους...:yikes:)

(βασικά, τώρα που το ξανασκέφτομαι, λόγο τιμής ΔΕΝ αποκλείω το κλαπέτο)

Έγινε επεξεργασία από panoss1442169303
Link to comment
Share on other sites

Γιατι θες πορτα ?

Εχω την εντυπωση το κλαπετο κλεινει μονο οταν ειναι σβηστο το τζακι, ωστε να μην μπαινει αερας κ τπτ αλλο.  Εγω στο δικο μου το εχω μονιμα ανοιχτο...

 

Link to comment
Share on other sites

Τη θέλω για να μην μπαίνει (όταν δεν δουλεύει το τζάκι) κρύος αέρας από την καμινάδα και να μη φεύγει ζεστός αέρας από το σπίτι μέσω της καμινάδας.

Για να μην έχω θερμικές απώλειες.

 

Εσύ που το έχεις μόνιμα ανοιχτό δεν έχεις απώλειες;

Έγινε επεξεργασία από panoss1442169303
Link to comment
Share on other sites

 Μπα για να μπει κρυος αερας απο εκει, πρεπει να δουλευει ο αποροφητηρας στην κουζινα στο τερμα. Μονο τοτε, μπαινει κρυος αερας απο εκει και το καταλαβαινω γιατι βρωμαει το σπιτι καπνα. Αλλα ανοιγω το παραθυρο της κουζινας και ετσι γινεται εξισοροπηση.

 

 Για το τζακι, υποθετω εχει βαλει ενα καλο καπελο, πχ περιστροφικο ? Σε τι οροφο εισαι και ποσους οροφους εχετε συνολικα ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν το 'χουμε για θέρμανση το τζάκι, το ανάβουμε επειδή απλά είναι ωραίο. (γνωρίζω ότι το παραδοσιακό τζάκι δεν ζεσταίνει το χώρο αλλά...τον κρυώνει...)

Το ενεργειακό τζάκι ΔΕΝ είναι τζάκι.

YDinopoulos, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις πολλές απώλειες από την καμινάδα αφού έχεις το κλαπέτο μόνιμα ανοιχτό, όπως λες.

 

Έγινε επεξεργασία από panoss1442169303
Link to comment
Share on other sites

Η λύση είναι να πάρεις πυρίμαχο τζάμι, να φτιάξεις ενα σκελετό σιδερένιο και να το βάλεις εκεί. Είτε δυο ανοιγόμενες πόρτες, είτε συρώμενη προς τα πάνω. Το πρόβλημα είναι οτι δε θα καταφέρεις να έχεις 100% μείωση της αεροδιαπερατότητας, γιατι θα χρειαστείς μεγάλη ακρίβεια, λωρίδες αμίαντου (καρκινογόνος!) για τέλεια επαφή στο κλείσιμο κτλ.

 

Νομίζω η καλύτερη λύση είναι το κλαπέτο (που ούτε και αυτό μονώνει απόλυτα γιατι είναι μεταλλικό). 

 

Αλλα η ακόμα καλύτερη λύση είναι μια κασέτα τζακιού (κατα προτίμηση με ανεμιστήρα εξαγωγής θερμότητας στο σπίτι). Τη βάζεις μέσα στο υπάρχων τζάκι, έχει τέλεια μόνωση με τζάμια κτλ, και εκμεταλλεύεσαι το άχρηστο ως τώρα τζάκι. Έτσι με τον καιρό κάνεις απόσβεση την κασέτα γιατι χαλάς λιγότερα για τη θέρμανση. Και εκμεταλλεύεσαι την κατασκευή που έδωσες τόσα χρήματα και ουσιαστικά είναι άχρηστη. 

Link to comment
Share on other sites

Το πυρίμαχο τζάμι είναι άριστη λύση, αλλά πανάκριβο. Για να καλύψει ας πούμε όλο το άνοιγμα ενός τζακιού, μπορεί να κοστίσει 200-300 ευρά.

 

+1 για την κασέτα, αν και το κόστος ανεβαίνει.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. 

Το ίδιο πρόβλημα με την απώλεια θερμότητας αντιμετώπισα και εγώ στο δικό μου τζάκι (ενεργειακό νερού με μεταλλικά πλαϊνά, όμως , φευ... ανοιχτού τύπου), το έλυσα με την κατασκευή ανοιγόμενης πόρτας απο στράντζα σιδερένια (όχι γαλβανιζέ) προφίλ ''κάσα μπίνι'' με μεντεσέδες από τη μια μεριά και σύρτη με ελατήριο για το κλείσιμο. Για το τζάμι υπάρχουν οι επιλογές του πυράντοχου (ακριβό) και του κατεργασμένου (φτηνότερο) που προτίμησα και αντέχει χωρίς πρόβλημα 8 χρόνια τώρα. Η στερέωση της πόρτας έγινε στα κάθετα πλαϊνά της επένδυσης (φτιαγμένα απο ytong ) και με στήριξη με 4 βέργες στα κάθετα πλαϊνά του τζακιού για ''κόντρα'' 

Στην στήριξη της κάσας στο πλαϊνό της επένδυσης, συνοδεύτηκε απο σφήνωμα πετροβάμβακα στις χαραμάδες ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος / έξοδος αέρα / καπνού. 

Κόστος: 30€ τα σίδερα και περίπου 50€ (αν θυμάμαι καλά) το τζάμι για εστία 80 Χ 50

Παρατηρήσεις:

Θετικά: 

1. Δεν πρόκειται να ξαναμπεί καπνός στο σπίτι (αν είχες τέτοιο θέμα)

2. Δεν θα χρειαστεί να έχεις μισάνοιχτο παράθυρο

3. Καταργείς την προστατευτική ''σήτα'' και ξεχνάς τους κινδύνους από σπίθες

4. Αναλόγως της ''στεγάνωσης'' που θα επιτύχεις, ο αέρας στο χώρο καύσης θα είναι ελεγχόμενος (θα πρέπει να το δεις αυτό) με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος καύσης του ξύλου. 

5. Ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα με την απουσία της σήτας, βλέπεις όλη τη φλόγα.

 

Αρνητικά:

1. η ανοιγόμενη πόρτα, όταν ανοίγει, καταλαμβάνει χώρο και θέλει λίγη προσοχή, μέχρι να φορτώσεις το τζάκι (θα ήταν καλύτερα μια ''εξαφανιζόμενη'' προς τα πάνω μέσα στη νάπα, αλλά απαιτεί ειδικά εργαλεία, κατασκευής, εξαρτήματα και φυσικά .... άνοιγμα τη νάπα.

2. Το φόρτωμα των ξύλων απαιτεί προσοχή ώστε να προβλεφθεί πιθανή πτώση ξύλου προς τα έξω, βάζοντας σε κίνδυνο το τζάμι 

3. Σε περίπτωση μη καλής σφράγισης (ή αδυναμίας σφράγισης) της περιμέτρου της πόρτας (όπως σε εμένα) ξεχνάς την εξοικονόμηση  του ξύλου λόγω παρατεταμένης διάρκειας 

4. Το κρύσταλλο απαιτεί συχνό ( 1 φορά κάθε 5 μέρες) καθάρισμα (αν δίνεις σημασία στην ''ομορφιά'') 

5. Ξεχνάς τελείως την θέρμανση που πρόσφερε η ανοιχτή εστία στο χώρο απο την ακτινοβολία. Το τζάμι κυριολεκτικά την πνίγει. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.