Jump to content


Ισχύει πως η καμπυλότητα της οθόνης κουράζει;


Recommended Posts

Ρωτάω γιατί πολλά άκουγα και για τις 3D ταίνιες και μόλις είδα μια, δεν υπάρχει περίπτωση να ξανα πάω.

 

Ετσί λοιπόν έριξα τα μάτια μου σε 27άρα 1440p οθόνη με νορμάλ κσμπυλωτητα αλλά ο πωλητής όντας και φίλος από τότε που δούλευα στο Πλαίσιο μέχρι να βρω μια καλύτερη δουλειά  αλλά για μη τα πουλογώ, μου τα είπε αυτά.

 

Τώρα ζητάω απο εσας μαι δεύτερη ή και τρίτη άποψη επί του θέματος.

 

Σας εχαριστώ εκ των προτέρων.

Έγινε επεξεργασία από NikMark
Link to comment
Share on other sites

Η κούραση από τη θέαση οθονών υπολογιστή και κάθε οθόνης έχει μεγάλη δόση υποκειμενικότητας. Όχι πάντα αλλά συχνά. Αν εσένα σε κουράζει κάτι που είδες μην το αγοράσεις. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν οι άλλοι. Όπως στο παράδειγμα σου με το 3D, υπήρχαν άνθρωποι που τους άρεσε. Αν δεν την έχεις δει ακόμη και ξεφεύγει από κάτι που έχεις ήδη συνηθίσει και για το οποίο έχεις άποψη τότε μην αγοράσεις πριν την δεις κάπου.

 

Link to comment
Share on other sites

Στη θεωρία η καμπυλότητα έχει και πλεονέκτημα, καθώς τα μάτια δεν χρειάζεται να αλλάξουν σημείο εστίασης όταν διατρέχεις το μήκος της.

Αντίθετα, σε μία μεγάλη επίπεδη οθόνη, το κέντρο της απέχει από τα μάτια σου αισθητά λιγότερο από τα δεξιά και αριστερά άκρα της.

Προφανώς όταν την διατρέχεις σε ύψος υπάρχει κάποια απόκλιση (η καμπύλες οθόνες είναι "τμήμα" κυλίνδρου, όχι σφαίρας) αλλά η κατακόρυφη διάσταση είναι σημαντικά μικρότερη.

 

Τούτων λεχθέντων, εάν δεν την δοκιμάσεις, όλα αυτά είναι μόνο θεωρητικά. Επίσης η καμπυλότητα είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό, πχ μία καμπύλη οθόνη μπορεί να σε κουράζει επειδή έχει τρεμόπαιγμα (flicker).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τι προγράμματα δουλεύεις;

Η μόνη οθόνη που μπορεί να μη κουράσει είναι 34 uw curved.

Τις άλλες απέφυγε τες αν δουλεύεις σχεδιαστικά προγράμματα.

 

Εγώ πχ στην οθόνη (24αρα curved)της πρώην κοπέλας μου δε μπορούσα να δουλέψω ούτε καν photoshop

Για παιχνίδια δεν έχω ιδέα.

 

Αλλά εξαρτάται τι εννοείς κούραση..

Πόνο στα μάτια η μη βολική οθόνη και αυτό να σε τσαντιζει/κουράζει;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δουλεύω σε οθόνη 32" 4Κ και δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω curved για δουλειά (σχεδιαστικά προγράμματα) ποτέ. Όπως και ο GoMaR δοκίμασα σε συνεργάτη μια Samsung curved και με ενοχλεί αφάνταστα...

 

Εμπειρία με curved οθόνες έχω από το 2009 λόγω σημαντικής ενασχόλησης με την βιντεοπροβλή. Συγκεκεριμένα έχω μια Curved 130" Stewart Studiotek 130 ultra wide 2.4:1 από τότε η οποία λειτουργεί με Projector 16:9 + Αναμορφικό φακό. Το αποτέλεσμα είναι ότι βλέπεις ταινίες wide χωρίς να εμφανίζονται οι μπάρες πάνω κάτω όπως σε όλες τις τηλεοράσεις και φυσικά χωρίς να κάνεις strectch και χαλάς το aspect ratio ή χάνεις πληροφορία λόγω cropping....ο φακός + μια λειτουργία του projector που πρέπει να υπάρχει φροντίζουν γι'αυτό....H κυρτή βοηθούσε στη διόρθωση "barrel distortion" του φακού και στην ομοιογένεια της φωτεινότητας στα άκρα και φυσικά στην πλήρη εκμετάλευση των pixels του projector......Το μειονέκτημα ήταν το κόστος.....πολλά χιλιάρικα...

.....Θέλει εξήγηση το θέμα βέβαια αλλά δεν έχει νόημα εδώ.

 

Για τότε ήταν φοβερό αλλά σήμερα με Projectors 4K θα πήγαινα σε μη κυρτή και θα έκανα Zoom (με μνήμη στο κάδρο) και αυτό για όσο θα υπάρχουν projectos γιατί πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα αγοράζεις όθόνη σε ρολό και θα την "απλώνεις"...

 

Ερχόμαστε λοιπόν στα μόνιτορ + τηλεοράσεις.........πήραν την ιδέα από τα "Cinemas" και γενικά την βιντεοπροβολή και έβγαλαν ένα νέο Marketing Gimmick για να πουλάνε....αυτό είναι και τίποτα παραπάνω διότι αντίθετα με τους λόγους ύπαρξης στη αναμορφική προβολή εδώ δεν υπάρχει κανένας....

 

Για εμένα μακριά αλλά φυσικά ο καθένας είναι ελέυθερος να δοκιμάσει....

 

 

 

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από Jargon
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.