Jump to content



αγορά θερμοσίφωνα ηλιακού .Αξίζει ή όχι ?


iseeklife

Recommended Posts

Γεια σας παίδες . Αξίζει η αγορά ηλιακού ? Είμαι στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας με οροφοδιαμερίσματα . Εξαώροφη . 

α)Υπάρχουν απώλειες ? 

β) Το χειμώνα το νερό που βγάζει είναι ζεστό ή χλιαρό ? Αντέχει για ένα μπάνιο δεκάλεπτο ? Σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος 10 με 15 δουλεύει ? Δηλαδή έχει ζεστό νερό ? 

γ)Θα δω μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος ? 

Εάν κάποιος έχει και μπορεί να μας πει εμπειρία ή καμία γνώση θα τον ευχαριστούσα . 

Link to comment
Share on other sites

α) θεωρητικά ναι, στην πράξη εφοσον οι σωλήνες στο φωταγωγο ειναι μονωμένοι, οχι. Σημαντικοτερες απωλειες υπάρχουν αν για καποιο λογο (ελλειψη χωρου) η αποσταση του boiler απο τους συλλέκτες ειναι μεγάλη.

 

β) Εξαρτάται. Αν εχει ήλιο ολη τη μέρα τοτε ναι κάνεις κάνεις ανετα μπανιο. Υποψην οτι με τη δύση του ηλιου το νερο κρυωνει γρήγορα το χειμώνα καθώς βρισκεται εξω που μπορει πχ να χει 5 βαθμους σε αντιθεση με το θερμοσιφωνα μεσα στο σπιτι που εχει 20 βαθμους θερμοκρασία. Συνήθως για κανα διωρο μετα  τη δυση του ηλιου το νερο παραμενει οκ για μπανιο. Τώρα αν αποφασίσεις να κανεις μπανιο τα μεσανυχτα το νερο θα ναι χλιαρο ή κρύο.

Αντιστοιχα αν εχει 1-2 ωρες μονο ηλιοφανεια το νερο θα ναι χλιαρο καθως θα πρεπει να ανεβει απο τους πχ 5 βαθμους που έχει έξω στους 50. Ωστοσο και πάλι θα χεις κερδος γιατι θα χρειαζεται να τον αναψεις λιγοτερη ώρα. Αν επιλεξεις ομως μεγαλυτερο μποιλερ, προφανως οταν το χειμωνα το νερο ειναι κρυο θα χρειαζεται να τον αναψεις περισσότερη ωρα απο το θερμοσιφωνα.

 

Γενικα απο τον Απριλη μεχρι τον Οκτωβρη στη χωρα μας τις περισσότερες μέρες θα σαι οκ.

 

Υποψην οτι ο ηλιακος θέλει συντήρηση. Το καλοκαιρι (ιουνιο-αυγουστο) ακομα και αν τον χρησιμοποιεις καθημερινα τον ενα το κατοπτρο(συλλεκτες) θα πρεπει να κλεινεις/σκεπαζεις (με καποιο κομματι τεντας, ή καλυματος αυτοκινήτου) γιατι αλλιως θα υπερθερμαίνεται θα πεταει τα υγρα και το χειμώνα δεν θα ζεστένει το νερο οσο πρέπει.

 

Επίσης μια φορα τα 3-5 χρονια ειναι καλο να φωναζεις κάποιον να σου ελεγχει τα υγρα και να τον κάνει ενα service.

 

Eπιπλεον η μάρκα του ηλιακου παίζει μεγάλο ρολο στο πόσο θα σου κρατήσει. Γι'αυτο βλέπεις οτι για τα ιδια λιτρα καποιοι εχουν διπλασια και τριπλάσια τιμή. Οι φθηνότεροι συνήθως θα σου βγαλουνε μια 8ετια κατα μέσο ορο και μετα τρυπαει το μποιλερ, ενω οι ακριβοι (πχ μαλτεζος) συνήθως τη βγαζουνε την εικοσαετια. Ωστοσο ειναι και θεμα τύχης το ποσο θα σου κρατήσει.

 

Ρολο παιζει και η περιοχη που μένεις. πχ αν εισαι 100 μετρα απο τη θαλασσα θα χεις μεγαλη διαβρωση

 

Ρόλο παίζει και τι αλατα εχει το νερο στην περιοχη που βρίσκεσαι.

 

γ) Ολα εξαρτώνται απο τη χρήση που κάνεις. Αν ήσουν σε μονοκατοικια θα σου έλεγα οτι το πετρέλαιο ειναι πολύ φθηνοτερο (δλδ ανοιγοντας τον καυστήρα για ζεσταθουν τα καλοριφερ να ζεστενεται και το νερο) αλλά σε πολυκατοικια κάτι τέτοιο δεν ειναι εύκολο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. 

Είναι δυνατόν να μην δεις διαφορά όταν για 6 συνολικά μήνες (τουλάχιστον ) δεν θα χρειαστεί να πειράξεις το θερμοσίφωνο σου; 

Η θέση που θα βάλεις τον ηλιακό, τα γύρω κτίρια, ο ίδιος ο ηλιακός κλπ κλπ, παίζουν ρόλο στο θέμα. Αργεί να κατέβει το νερό αλλά κατεβαίνει. Θέλει και σωστή δουλειά και τοποθέτηση, αλλά δεν είμαι υδραυλικός για να ξέρω τι και πως. Αν έχει 10 βαθμούς και ήλιο, σε καλή θέση, ένας καλός ηλιακός θα ζεστάνει το νερό. Το για πόση ώρα, δεν το γνωρίζω. Παίζουν ρόλο η σωλήνες, η απόσταση του μποιλερ κλπ.

Σε εμάς είναι σε θέση που πρέπει να έχει ήλιο, 15+ βαθμούς και μόνο για 2-3 ώρες που το βλέπει ο ήλιος.

Ωστόσο αν ζεστάνει, κρατάει πολύ περισσότερο από τα 10 λεπτά που αναφέρεις.

@karmen1983 Ίσως να θυμάσαι κάτι περισσότερο σχετικά με το θέμα ηλιακός. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται ότι αξίζει απλά να γίνει σωστή εγκατάσταση, να έχει καλό προσανατολισμό που βλέπει ον νότο και να γίνεται μια συντήρηση, υγρά καθρέπτη και ανόδιο. Υπάρχουν ηλιακοί με κάδους χάλκινους που έχουν ακόμα καλύτερη θερμική συμπεριφορά, βέβαια έχουν και το ανάλογο κόστος. Η sonne βγάζει τέτοιους οι οποίοι μάλιστα έχουν και αντίσταση στεατίτη που δεν έρχεται σε επαφή με το νερό για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Link to comment
Share on other sites

Αν ο θερμοσιφωνας ειναι καλος και συννεφια να εχει ολη μερα το χειμωνα το νερο θα κρατησει.

Εμας μας κραταει και μιαμιση μερα μετα ανετα.

Απωλεια καμια, απλα περιμενεις μερικα δευτερολεπτα να κατεβει το νερο και μετα καιγεσαι. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις . Μια ακόμη απορία 

1) Κλείνει ο θερμοσίφωνας σαν τους ηλεκτρικούς ? Μπορεί να πάθεις ηλεκτροπληξία ? Δουλεύει συνέχεια ? Κάνεις μπάνιο και αυτός συνεχίζει να ζεσταίνει ? 

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχεις ζεστό νερό ανοίγεις την αντίσταση σαν τα κανονικά και την κλίνεις όποτε αποφασίσεις . Για ηλεκτροπληξία με τους ρελέδες διαρροής δεν υπάρχει περίπτωση

Link to comment
Share on other sites

Για το αν αξιζει οικονομικα, χρειαζομαι δυο πληροφοριες:

Α) ποσο ζεστο νερο χρησιμοποιεις

Β) ποσο θα ειναι το κοστος της εγκαταστασης

Σε γενικες γραμμες αξιζει για οικογενειες και για ατομα που κανουν καθε μερα μπανιο και θελουν το νερο να βραζει. Αν εισαι μονος σου και θελεις δυο-τρεις φορες τη βδομαδα ή μιλαμε για εξοχικο που ουτως η αλλως το καλοκαιρι θα εχει ζεστη οσο εισαι εκει, γενικα δεν αξιζει.

Η ποιοτητα του θερμοσιφωνα θα καθορισει τη διαρκεια ζωης του και την αποδοση του. Ενας καλος θα ζεσταινει το νερο γρηγορα το χειμωνα και θα το κραταει ζεστο μεχρι την επομενη μερα. Επισης με σωστη συντηρηση (δηλαδη κοστος, δεν γινεται μονη της) μπορει να κρατησει δεκαετιες μακρια απο τη θαλασσα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.