Jump to content



Βοήθεια παρακαλώ! Προβληματα συσκευων μετα απο κεραυνό


Recommended Posts

Καλησπέρα. Δεν ξέρω αν είμαι στο σωστό forum. Πριν λίγο έπεσε ένας κεραυνός και άκουσα ένα μπαμ μέσα στο σπίτι. Είδα τα πληκτρολόγια των 2 υπολογιστών μου αναμμένα. Πριν από αυτό ο ένας ήταν ανοιχτός. Ο κλειστός παίζει κανονικά. Ο άλλος δεν κάνει τπτ. Και οι δύο επανω σε ups που δουλεύουν κανονικά.  Ανακαλύπτω πως το σπλιτερ του μοντεμ έχει μαυρίσει. Το μοντεμ Επίσης στο ups. 

Το τηλέφωνο δουλεύει,  τα ups δουλεύουν,  στο μοντεμ αχνοφαινονται κάτι φωτάκια αλλά δεν δουλεύει,  αλλά ο υπολογιστής δεν κάνει τπτ! 

????????????

Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχας ηρεμησε!

Ολα αυτα που περιγραφεις ηταν πανω σε ups και καποια απο αυτα πλεον δεν δουλευουν;

 

Στο σπιτι φαινεται αλλη συσκευη να εχει προβλημα;

Δοκιμασες τις συσκευες σε καποια αλλη πριζα;

 

Εξήγησε λιγο ποιο ειναι το μοντεμ που αναφερεις που ενω βαση οσα καταλαβα καηκε μαζι με το σπλιττερ εχεις τηλεφωνο.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1. Ας σου απαντήσουν άλλοι που γνωρίζουν καλύτερα από εμένα. Μέχρι τότε θα σου έλεγα:

α) αν η κακοκαιρία συνεχίζεται έντονα βγάλε τις συσκευές σου από τις πρίζες. Όχι απλώς να τις κλείσεις, να τις βγάλεις από τις πρίζες κιόλας. Της τηλεόρασης συμπεριλαμβανομένης.

β) παρότι οι διάφορες συσκευές προστασίας χρησιμοποιούν λέξεις όπως «αντικεραυνική» και παρόμοια, στην πραγματικότητα αν όντως πέσει κεραυνός σε ένα σπίτι και περάσει από τόσο μικρή απόσταση στο δίκτυο, δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο. Είναι τρομερή η ενέργεια του κεραυνού ( σε joules) και δεν παίζει να την κρατήσει τίποτα τέτοιο αν πράγματι είναι στο σημείο που έπεσε. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές πέφτει σε κάποια απόσταση και οι ζημιές που εμφανίζονται είναι περιορισμένες λόγω της απόστασης, έχει περάσει δλδ μόνο ένα μικρό μέρος στο σημείο που συμβαίνουν οι ζημιές.

γ) το πιθανότερο είναι ότι σου καταστράφηκαν ένα ή περισσότερα εξαρτήματα (τροφοδοτικό, μητρική κλπ). Σε όσα η ζημιά δεν είναι εμφανής (π.χ κάτι να έχει καρβουνιάσει, κάτι αυτόνομο όπως ο ρούτερ να μην ανοίγει) όπως μπορεί να είναι επιμέρους εξαρτήματα του υπολογιστή (μνήμες, επεξεργαστής, κάρτα) ο μόνος τρόπος να διαπιστώσεις πόσα και ποια έχουν πάθει ζημιά που δεν φαίνεται με το μάτι είναι με δοκιμές. Μην κάνεις δοκιμές όσο διαρκεί η δυνατή κακοκαιρία.

δ) τα ups ασχέτως αν δουλεύουν πιθανότατα έχουν πάθει ζημιά. Πρέπει να το ελέγξεις σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για να δεις αν χρειάζονται αντικατάσταση ή όχι. Αν π.χ. έχουν φωτάκια και τα φωτάκια δεν λειτουργούν δες τι λέει το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής. Ειδικά αν δεν είναι κανονικά ups αλλά surge protectors των 20-30-40€

Καλή τύχη

 

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα

Οι υπολογιστες σε ups. Το ρουτερ του internet σε ups. Το σπλιτερακι του ρουτερ καηκε. Το ρουτερ τα' παιξε. Δεν έχουμε internet μόνο τηλέφωνο. 

Το ενα pc δεν κάνει απολύτως τπτ. Δοκιμασα σε πριζα απ' ευθείας,  με άλλο καλώδιο,  τπτ.

Αλλά πώς να είναι το τροφοδοτικό αφού το ups δουλεύει? 

Παίζει να χτυπήσει η κάρτα μέσω του lan?

Link to comment
Share on other sites

Παρενθετικά και συγγνώμη για αυτό, απλώς δεν γνωρίζω τι ξέρεις και υποθέτω το χειρότερο για ασφάλεια, το εσωτερικό του τροφοδοτικού δεν το αγγίζεις αν δεν γνωρίζεις πολύ καλά τι κάνεις. Ούτε το εσωτερικό παλιών CRT τηλεοράσεων αν υπάρχουν τέτοιες στο σπίτι.

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

σίγουρα κάποια πράγματα έχουν πάθει ζημιά. Το σπλίτερ για αρχή. Και για να μην ανοίγει καν ο υπολογιστής και να έχεις ακούσει και κρότο είναι πολύ πιθανό κάτι να μην έχει αντέξει. Ένα ή περισσότερα εξαρτήματα. Εδώ υποθέτω, συνδέεσαι τώρα με κινητή τηλεφωνία αφού λες δεν έχετε ίντερνετ. Η γνώμη μου είναι να βγάλεις τα πάντα από τις πρίζες αν συνεχίζεται έντονη κακοκαιρία, να ελέγξεις το χώρο μην έχεις τίποτα ζημιές άλλου είδους κι αν δεν βλέπεις ορατή ζημιά να ξεκουραστείς και να αρχίσεις να δοκιμάζεις όταν τελειώσει η έντονη κακοκαιρία.

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Ο υπολογιστής που κάηκε ήταν ανοιχτός. Έκαψε προς το παρόν τη μητρική και βλέπουμε τι άλλο. 

Τώρα που επιτέλους μου έστειλαν το ρουτερ,  δεν μπορώ να συνδεθώ γιατί 

Windows did not detect a properly installed network adapter. 

Παίζει στον κλειστό υπολογιστή να έκαψε το lan? Επίσης ενσωματωμένο στη μητρική? 

Ευχαριστώ 

Και αν ναι, πως ενεργοποιω το νεο ρουτερ χωρίς το pc?

Link to comment
Share on other sites

τι εννοείς να το ενεργοποιήσεις χωρίς τον υπολογιστή; Η δουλειά του μόντεμ/ρούτερ είναι να συνδέει τον υπολογιστή με το τηλ. δίκτυο. Είναι πιθανό ο υπολογιστής που ανοίγει να μην έχει τον κατάλληλο driver. Φαντάζομαι έχεις windows 10.
Ανοίγεις τον υπολογιστή και: 
(πατάς το πλήκτρο των windows+R για να ανοίξεις το Run dialogue box. Εκεί γράφεις devmgmt.msc για να ανοίξεις τον device manager των windows. Ψάχνεις την κατηγορία που γράφει Network adapters. Ανοίγεις από το + αν χρειάζεται ώστε να φανούν όλες οι κάρτες δικτύου που έχει ο υπολογιστής σου. Επιλέγεις με δεξί click εκείνη που σε ενδιαφέρει και επιλέγεις να αναβαθμίσει τον driver (update driver).

Τους υπολογιστές τους είχες σε ένα ups ή ξεχωριστά για κάθε υπολογιστή σε άλλη πρίζα;
Όσο για την ερώτησή σου περί λαν, μπορεί να καούν και επιμέρους εξαρτήματα όπως η κάρτα δικτύου. Έγραψες όμως ότι υπολογιστής (ο δεύτερος) δουλεύει. Εκεί δες στον device manager κι αν το δείχνει δεν έχει καεί.

Την μητρική πώς διαπίστωσες ότι την κατέστρεψε; Με το μάτι ή τα έλεγξε κάποιος; 

Αν δεις ότι δυσκολεύεσαι μίλα με την τεχνική υποστήριξη του παρόχου σου να σε καθοδηγήσουν πώς να κάνεις την σύνδεση με τον νέο ρούτερ.
 

Έγινε επεξεργασία από salde
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ. Το μηχάνημα το έδωσα στο μάστορα. Μου είπε προς το παρόν μητρική. Θέλει να βρει μία άλλη για να ελέγξει τα υπόλοιπα...

Μόλις ανακάλυψα πως κάηκε και η πρίζα του τηλεφώνου οπότε συνέδεσα το ρουτερ σε άλλη και έχουμε ίντερνετ. 

Στο device manager δείχνει πολλές κάρτες δικτύου που γράφει πως δουλεύουν κανονικά. Ποιά είναι αυτή που ψάχνω? 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Η μητρική μου ήταν αυτή https://www.e-shop.gr/mitriki-asrock-h97m-pro4-retail-p-PER.528748

Ξέρει κανείς που μπορώ να βρω μία με το ίδιο socket  (1150 νομίζω) ώστε να μπορέσουμε να τσεκάρουμε τι άλλο έχει καεί? 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

On 10/10/2019 at 10:17 PM, sebagia said:

Στο device manager δείχνει πολλές κάρτες δικτύου που γράφει πως δουλεύουν κανονικά. Ποιά είναι αυτή που ψάχνω? 

 

αυτή που θα αναφέρεται ως ethernet controller
μπες στο site του κατασκευαστή της μητρικής σου (του καλού υπολογιστή) και δες ακριβώς τι χρησιμοποιεί για "κάρτα" δικτύου

τώρα για 1150 μητρική
δύσκολα τα πράγματα
αρχίζεις και ψάχνεις στα μεταχειρισμένα μπας και βρεις κάτι που σου κάνει διότι καινούργιο είναι σχεδόν απίθανο να βρεις κάτι

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ο κεραυνός μπορεί να σου κάψει συσκευές ακόμα και από τηλέφωνο ή κεραία...θα πρότεινα αυτό της φωτογραφίας από μια εταιρεία πολύ καλή στο χώρο.Αμα έχεις σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή με κεραυνούς και θέματα δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος πηγαίνεις και σε ποιο ολοκληρωμένες λύσεις!eaf9679222a033a3a613e3731b8d645f.jpg

Στάλθηκε από το POCOPHONE F1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αν στο κομπιούτερ βρίσκεται ένα τροφοδοτικό, ας πούμε στα 500w και από αυτά, το PC χρησιμοποιούσε τα 340, τότε το UPS, θα έπρεπε να σηκώνει τον φόρτο σε απαίτηση ηλεκτρικού, στα 340. Αν και δεν είμαι τεχνικός -έχοντας όμως χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ups- θα έλεγα πως δεν πρέπει να αγοράζουμε ένα ups, επειδή είναι φτηνό, με την ελπίδα πως αν γίνει μια διακοπή ρεύματος, θα καταφέρει να κρατήσει ανοιχτό το κομπιούτερ. Όταν ένα κομπιούτερ κλείνει απότομα -φαντάζομαι- παθαίνουν φθορά, κάποια εξαρτήματα. Όλα παθαίνουν φθορά. Κάθε άλλη οικοσυσκευή. Καλό είναι, όσοι επιλέγουν να έχουν παράλληλα σε λειτουργία ένα ups, να φροντίζουν να είναι τουλάχιστον 1000w, επειδή συνήθως σε αυτό συνδέονται και άλλες συσκευές, όπως η οθόνη κλπ.

 

Επειδή ζούμε σε μια χώρα όπου οι περισσότερες πολυκατοικίες είναι χτισμένες την δεκαετία του 1960, είναι φυσικό, να είναι αντίστοιχης παλαιότητας το σύστημα με την ηλεκτρική εγκατάσταση στο σπίτι. Πριν από 3 χρόνια περίπου, είχε χαλάσει το ρολόι της ΔΕΗ, στο υπόγειο, επειδή όπως μου είπε ο τεχνικός: το σύστημα δεν αντέχει, να λειτουργούν περισσότερες από 3 συσκευές μαζί. Βέβαια δεν μου είπε τι εννοούσε, 3 μαζί. 3 και το ψυγείο ? Δεν ξέρω, αλλά εγώ μετά από αυτό προσέχω.

 

Θα πρότεινα το καλώδιο του UPS να συνδέεται σε πολύμπριζο με προστασία από αλλαγές στην τάση και από βραχυκυκλώματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παιδιά όσοι έχετε προβλήματα με αυξομείωση τάσεων δικτύου και κρουστικες υπερτάσεις καλό θα είναι να τοποθετήσετε αντικεραυνικα τύπου Τ2 ή Τ1+Τ2 στον πίνακα του σπιτιού σας.

Επιπλέον έναν επιτηρητή δικτύου με το ρελέ φορτίου , 

Ενώ στις γενικές ασφάλειες από ένα πηνίο υπέρτασης στα 3φασικα κυκλώματα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Τα πηνία υπέρτασης στις τριφασικές παροχές τα χρειάζεστε για να ασφαλίσετε την περίπτωση απώλειας ουδέτερου που μπορεί να επιστρέψει στις συσκευές εως και 400v ανάλογα την ασυμμετρία του φορτίου των 3ων φάσεων.

 

Τέλος για να δουλέψουν τα αντικεραυνικα θέλουν ΚΑΛΗ γείωση του κτηρίου.

 

 

Έγινε επεξεργασία από adpanos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.