Jump to content



Αγορά από Ιρλανδία: Πληρώνω τέλη ή όχι;


gdp77

Recommended Posts

Ό,τι λέει ο τίτλος. Βρίσκω μια εξαιρετική webcam που θέλω να αγοράσω σε πολύ καλή τιμή από Ιρλανδία. Τι παίζει από 1/1/21 με τη συγκεκριμένη περιοχή και το BREXIT? Αντιμετωπίζεται αγορά από Ιρλανδία ως ενδοκοινοτική ή ως αγορά από τρίτη χώρα, συνεπώς θα χρεωθώ τελωνείο; Γνωρίζει κάποιος;

Link to comment
Share on other sites

Η Ιρλανδία είναι χωρισμένη στα δύο. Αν είσαι EIRE δημοκρατία της Ιρλανδίας, είναι ακριβώς όπως Ελλάδα, είναι ΕΕ, μόνο ΦΠΑ.
Η Βόρεια Ιρλανδία είναι τμήμα του ΗΒ. Νομίζω όμως ότι και από Αγγλία δεν πληρώνεις έξτρα τέλη προς το παρόν κι ότι είναι πάλι μόνο ο ΦΠΑ, κοίτα το όμως αν είναι εκεί ο πωλητής.

Link to comment
Share on other sites

Όχι από ΗΒ πληρώνεις τέλη. Θεωρείται τρίτη χώρα από 1/1/21.

 

Λένε ότι εξαιρείται η Βόρειος Ιρλανδία (για 4 χρόνια), αλλά δεν έχω κάπου ρητή αναφορά ότι παραγγελία από Ιρλανδία δεν έχει τέλη

Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, gdp77 said:

Όχι από ΗΒ πληρώνεις τέλη. Θεωρείται τρίτη χώρα από 1/1/21.

 

 

Όχι. Ναι.

 

Μπερδεύουμε διαφορετικά πράγματα στη συζήτηση. Καταρχάς, η Ιρλανδία παραμένει μέλος της ΕΕ και για τις περισσότερες ιδιωτικές αγορές από Ιρλανδία δεν έχει αλλάξει κάτι (εξαίρεση ό,τι διαμετακομίζεται μεταξύ Ιρλανδίας-Β. Ιρλανδίας, αλλά σε ιδιωτικές αγορές αυτό συνήθως δεν έχει εφαρμογή). Προφανώς ισχύει ο αστερίσκος για τη Β. Ιρλανδία, αλλά γενικά, όπου διαβάζεις "Ιρλανδία" δεν πρόκειται για τη Βόρεια.

 

Επιπλέον, για τα είδη που ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ από το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να μην επιβάλλεται δασμός. Επιβάλλεται μόνο ΦΠΑ εισαγωγής (με τον ελληνικό συντελεστή), απλώς απαγορεύονται από εκεί οι εισαγωγές που δεν είναι νόμιμες από τρίτες χώρες. Έχει δίκιο ο Σταμάτης.

 

Τα τελωνεία δεν επιβάλλουν καμία άλλη χρέωση. Βέβαια, αν η εισαγωγή από το ΗΒ γίνει από ιδιωτική εταιρεία, εκείνη δικαιούται να επιβάλλει τέλη εκτελωνισμού (αλλά μηδενικούς δασμούς).

 

Δασμός επιβάλλεται κανονικά για είδη που προέρχονται από άλλες χώρες και εισάγονται μέσω ΗΒ στην Ελλάδα.

 

Για να μην το περιπλέκουμε, ο συνολικός πίνακας της ΑΑΔΕ:

https://brexit.gov.gr/wp-content/uploads/2021/01/aade_brexit_table.docx

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Επειδή με μπερδεύεις (μάλλον εγώ φταίω).

 

Αν παραγγείλω αυτή τη webcam, να ανησυχώ για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επιπλέον χρέωση?

 

s-l400.jpg
WWW.EBAY.COM

Brand Name: AUSDOM Certification: CE Certification: FCC Certification: RoHS Max. Resolution: 1920x1080 Origin: CN(Origin) Model Number: AF640 Webcam Auto Focus: Yes Package: Yes...

 

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, gdp77 said:

Αν παραγγείλω αυτή τη webcam, να ανησυχώ για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επιπλέον χρέωση?

 

Κανονικά, δε θα έπρεπε καμία απολύτως, εκτός τα μεταφορικά. Βλέπω ένα Origin:CN στην περιγραφή, αλλά αυτό θα ισχυριζόταν κανείς ότι αφορά στη χώρα κατασκευής.

 

Όμως, γιατί ο πωλητής σου έχει τηλέφωνο στο Καζακστάν, αρνητικές κριτικές που δείχνουν ότι η αποστολή γίνεται από Κίνα, τιμή σε GBP σε χώρα με νόμισμα το EUR και δεν έχει καμία αναφορά ότι η τιμή περιλαμβάνει Ιρλανδικό ΦΠΑ (οπότε δεν υποχρεούσαι να πληρώσεις ξανά εδώ);

 

Προσωπικά δε ρίχνω ούτε δεύτερη ματιά σε τέτοιες περιπτώσεις.

  • Like 2
  • Agree 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις συμμετοχές!

 

Έψαχνα για μια καλή webcam χωρίς να πληρώσω το "καπέλο" των γνωστών επωνύμων. Η συγκεκριμένη btw είναι εκπληκτική και συγκρίνεται με Logitech 920.

 

Τελικά αποφάσισα να παραγγείλω ένα οικονομικό ~20€ τρίποδο για κινητά από Ελλάδα και να πληρώσω τα ~5€ του droidcamX για να χρησιμοποιήσω το κινητό μου σαν webcam. Για backup plan το ήθελα το όλο πακέτο (ή και για χρήση 2ης κάμερας στα τηλεμαθήματα) και νομίζω ότι με το τρίποδο θα έχω και επιπρόσθετα πλεονεκτήματα. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Από περιέργεια, έχεις δει τι διαφορές έχει το DroidCam από το DroidCamX ή άλλες παρόμοιες εφαρμογές και τι αλλάζει μεταξύ δωρεάν και πληρωμένης έκδοσης; Όλο λέω να ρίξω μια ματιά και ποτέ δεν προλαβαίνω.

Link to comment
Share on other sites

1) Droidcam νομίζω είναι το καλύτερο γιατί υποστηρίζει και WiFi και USB (που με ενδιαφέρει) και κάμερα και μικρόφωνο. Επίσης Windows και Linux. Αυτός ο συνδυασμός δεν υπαρχει πουθενά αλλού

 

2) Το απλό droid cam είναι μόνο SD ανάλυση και δεν υποστήρίζει καμία δυνατότητα (είναι απενεργοποιημένες) zoom, saturartion, brightness και κάτι άλλα που έχει για παραμετροποίηση της εικόνας

 

3) Το DroidcamX σου ξεκλειδώνει όλες αυτές τις επιλογές και μπορείς να φέρεις την εικόνα στα μέτρα σου (δεν το έχω αγοράσει ακόμα, περιμένω να έρθει και το τρίποδο)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Καλησπέρα παιδιά. Η αδελφή μου μένει Βόρειο Ιρλανδία και αν διάβασα σωστά έως το τέλος του 2024 η Βόρειος Ιρλανδία αντιμετωπίζεται ως Ευρωπαϊκό territory όσον αφορά το τελωνείο. Ισχύει αυτό; Και αν ναι, αυτό δεν σημαίνει ότι αν θέλει η αδελφή μου να μου στείλει κάτι τότε δεν πληρώνω τίποτα σε τελωνείο;

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.