Jump to content



2 Πράγματα που άκουσα στο μάθημα πληροφορικής


kreach

Recommended Posts

Που λέτε, στο σχολείο έχουμε εξετάσεις ακόμη και στην Πληροφορική. Στο 2ο τρίμηνο αρχίσαμε υποχρεωτικά εξαιτίας του Υ Παιδείας θεωρεία Η/Υ (κανονικά θα κάναμε φουλ QBasic.... αλλά υπάρχουν και τα ανάλογα Υπουργεία...). Εκεί που όλοι άνιαρα αποστιθίζαμε περί μητρικών και cpu εμένα (σας μιλάει ο pc-mania της τάξης :p ) μου πήραν το μάτι τα εξείς που έγραφε το βιβλίο

α) Πέρα από τις κλασσικές διαφορές cpu, υπάρχουν cpu οι οποίοι είναι καλύτεροι στο να επεξεργάζονται γραφικά, ενώ άλλοι στο να επεξεργάζονται δεδομένα

β) Υπάρχουν και μητρικές που σηκώνουν πάνω από έναν cpu .... πώς αλλιώς, όπως μας είπε ο καθηγητής μας, θα δούλευαν οι υπολογιστές τραπεζών

Ισχύουν τούτα ? Και αν ναι, ΠΩΣ ξέρεις αν ο ένας cpu είναι καλύτερος στον τομέα γραφικά ή δεδομένων ???

Link to comment
Share on other sites

ατυχές παράδειγμα η τράπεζα υπάρχουν πολλών ειδών και πολλών αριθμών πολύ-επεξεργαστικά συστήματα

και μητρικές με περισσοτερους απο έναν επεξεργαστες και racks με συρτάρια που φορτώνονται cpus clusters νομίζω λέγονται.

η σύγκριση μη σε προβληματίζει

ο γενικού τύπου έχει μεγαλύτερη γκάμα η αν θες δεν εχει εξειδίκευση

αυτός για τα γραφικά συνήθως είναι υλοποιημένος σε καρτα οπότε δεν τίθεται θέμα μπερδεματος.

άλλωστε αυτός για τα γραφικά έχει ενσωματωμένες σε υλικό μια σειρα εντολών που συναντώνται σε επεξεργασια γραφικών ε και?

Link to comment
Share on other sites

Και τα δυο ισχυουν. :)

Ενα απλο παραδειγμα ειναι οι καρτες γραφικων. Αν εχεις δει τον πυρινα τους τον λενε αλλιως GPU (Graphics Processing Unit) που με πολυ απλα λογια ειναι ενα CPU ειδικο για γραφικα. Αλλο ενα παραδειγμα νομιζω αποτελουν οι MAC υπολογιστες...που χωρις να ειμαι απολυτως σιγουρος χρησιμοποιουνται για γραφικα γιατι ειναι πιο δυνατοι σε αυτον τον τομεα.

Link to comment
Share on other sites

Α) Αν είναι κατασκευασμένοι με κάποιο συγκεκριμένο ρεπερτόριο εντολών οι επεξεργαστές μπορούν να εξειδικευτούν σε κάτι πέρα από αριθμητικές και λογικές πράξεις και να αποδώσουν καλύτερα σε αυτό.

Β) Δεν έχεις ακούσει για dual cpu μητρικές ποτέ; Βέβαια η νέα γενιά τρώει στη μάπα τις ματσακωνιές της Intel με τα hyperthreading και δε γνωρίζουν πόσο ανώτερο είναι ένα πραγματικά dual cpu μηχάνημα.

DarkSaga το rack δεν έχει σχέση με τους επεξεργαστές. Είναι τα "ράφια" στα οποία μπορείς να φορτώσεις από pc, switch, router μέχρι ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σου.

Τέλος το cluster είναι πολλοί υπολογιστές που μοιράζονται τις δυνατότητές τους, πχ την επεξεργαστική ισχύ τους, για να βγει πιο γρήγορα το αποτέλεσμα και είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των επεξεργαστών ανά υπολογιστή.

Link to comment
Share on other sites

... Και κάτι ακόμη ... τέτοιες μητρικές και φοβερά cpu είναι πέρα από την καθημερινή πραγματικότηα ? Δηλ. οι τιμές τους είναι Αστρονομικές ή είναι χεροπιαστές (με ανάλογες αποταμιεύσεις :p ) ????

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από DarkSaga

trendoula ανφέρομαι στις φάρμες επεξεργαστών που αποτελούνται απο πολλά πολλά συρτάρια κουμπωμένα σε racks αλλα ο όρος ίσως να είναι αδόκιμος άστοχος

at least i try ;)

Blade Servers λέγονται

http://www.thewhir.com/find/web-hosts/articles/blade-servers.cfm

http://www.cisco.com/en/US/products/ps6021/products_white_paper0900aecd8017a1ab.shtml

και ένα ανέκδοτο:

"καθηγητής πληροφορικής σε λύκειο"

Link to comment
Share on other sites

Βασικά στις μέρες μας φίλε kreach μπερδεύουμε τον Η/Υ με το pc. Το pc είναι αυτό που έχουμε όλοι. Η ραγδαία εξάπλωση των pc (στοίχημα που κέρδισε η IBM αφήνοντας ανοιχτά τα compatible) βοήθησε στην μείωση των τίμων κατασκευής και ταυτόχρονα αύξησε την υπολογιστική τους ισχύ. Αυτά τα 2 έκαναν σιγά σιγά τους πανάκριβους mainfraime να αντικατασταθούν από pc ή pc-οειδή μηχανιμάτα. Όταν λέω pc-οειδή εννοώ μηχανήματα που στηρίζονται σε κλασικούς intel κυρίως επεξεργαστές απλά έχουν πάρα μα πάρα πολλούς ή σε πολλά κανονικά pc εφαρμόζοντας τεχνικές πολυεπεξεργασίας.

Με ένα pc με 2 επεξεργαστές θα μπορούσες να δείς διαφορά μόνο σε προγράμματα που είναι φτιαγμένα για να υποστηρίζουν 2 ή περισσότερους επεξεργαστές όπως το photoshop.

Η/Υ είναι και οι silicon graphics και οι cray που δεν έχουν σχέσει με pc.

Μαζί μια φώτο από έναν cray που τράβηξα στο παρίσι στο απίστευτο μουσείο μέτρων και σταθμών. ©2003 by totally_wired

post-2101-1416071927,893_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

όπως τα είπαν τα παιδιά... Ωστόσο μια ερώτηση: Σε ποιά τάξη είσαι; Το λέω γιατί εμείς τουλάχιστον (3η Γυμνασίου) συνεχίσαμε να μπιπ με τη "Γλωσσομάθεια" και την Access... Μ'αρέσει που μου δώσανε σήμερα (όπως και όλων των άλλων) ενημερωτικά φυλάδια (που μεταφράζεται στη γλώσσα του σχολείου σε στραβές φωτοτυπίες) για δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων Η/Υ... :p

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από kreach [Χθες, στις 19:04]

α) Πέρα από τις κλασσικές διαφορές cpu, υπάρχουν cpu οι οποίοι είναι καλύτεροι στο να επεξεργάζονται γραφικά, ενώ άλλοι στο να επεξεργάζονται δεδομένα

β) Υπάρχουν και μητρικές που σηκώνουν πάνω από έναν cpu .... πώς αλλιώς, όπως μας είπε ο καθηγητής μας, θα δούλευαν οι υπολογιστές τραπεζών

α) υπαρχουν και τις εχουμε διπλα μας

"For example, the nVIDIA GeForce 6800 Ultra, recently released, has been observed to reach 40 GFlops in fragment processing. In comparison, the theoretical peak performance of the Intel 3GHz Pentium4 using SSE instructions is only 6GFlops."

http://www.blachford.info/computer/Cells/Cell2.html

β) σε λιγο στα χερια admin γνωστου ελληνικου site.

οχι, δεν προκειται να ανοιξει τραπεζα, για το msn το θελει.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Spooky

Αλλο ενα παραδειγμα νομιζω αποτελουν οι MAC υπολογιστες...που χωρις να ειμαι απολυτως σιγουρος χρησιμοποιουνται για γραφικα γιατι ειναι πιο δυνατοι σε αυτον τον τομεα.

Eιναι πιο δυνατοι γενικοτερα επειδη χρησιμοποιουν διαφορετικης τεχνολογιας (RISC) cpus... Tα Pc χρησιμοποιουν αλλη τεχνολογια cpu (CISK).

Τι ειναι το RISC μεσ'τις ακρες... :

The principle of RISC is that you have simpler instructions that operate faster, due to signals having to pass through fewer logic gates, fewer transistors. The designer could look at the processor instruction set and judge the frequency of use of the various classes of instructions. If an instruction that has to be replaced by 2 instructions occurs only 5% of the time, then you don't want to add the logic for that instruction if that logic slows every instruction down by 15%.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Όλοι οι επεξεργαστές δεδομένα επεξεργάζονται, και συγκεκριμένα αριθμούς (δυαδικό 0 και 1), στην πραγματικότητα πράξεις κάνουνε, πρόσθεση και τα παράγωγα της (αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση). Τώρα αν ένας επεξεργαστής είναι καλύτερος για γραφικά (όπως οι επεξεργαστές γραφικών GPU που έχουν οι κάρτες γραφικών) η ένας άλλος επεξεργαστής είναι καλύτερος για κάποια άλλη δουλειά είναι θέμα σχεδίασης του επεξεργαστή αλλά και θέμα software.

Ναι υπάρχουν μητρικές που υποστηρίζουν δυο η και περισσοτέρους επεξεργαστές και δεν βρίσκεις τέτοια συστήματα μόνο σε τράπεζες. DUAL CPU Mainboards η MULTY CPU Mainboards χρησιμοποιούνται σε συστήματα όπου ένας επεξεργαστής δεν είναι αρκετός για πολλούς παράγοντες. Παλιότερα τέτοιες μητρικές είχανε μόνο οι Servers, τώρα υπάρχουν και σε workstation συστήματα. Επίσης υπάρχουν και τα SUPER COMPUTERS με εκατοντάδες επεξεργαστές που λειτουργούν παράλληλα σαν ένας επεξεργαστής για συγκεκριμένες εφαρμογές (πχ Βιολογική ανάλυση ). Επίσης υπάρχουν και τα Clusters και φαρμες υπολογιστών όπου πολλοί υπολογιστές είναι ενωμένοι.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.